Luk røven! Jeg har ret til mit kejsersnit!

Børnevenlig udflugt i Aarhus – find den bedste legeplads, café, særlige oplevelser m.m

p8083019SOMMERFERIEAarhus er en fantastisk by, som jeg har boet i, i alle år af mit liv.
De sidste fire år har jeg, med et barn på armen, set byens muligheder i et lidt andet perspektiv, men som mor skuffer Smilets By altså bestemt ikke. Aarhus rummer mange muligheder og udflugtsdestinationer, og jeg har samlet en håndfuld her (OPDATERET UDGAVE), da jeg hyppigt bliver spurgt om jeg nogle fif til min favoritby.

Det er en håndfuld, et særligt udvalg og der kan bestemt nævnes mange flere i disse kategorier. Med nedenstående har jeg selv mange gode minder og oplevelser fra og dem vil jeg gerne dele med jer.


LEGEPLADSER MM.

Børnenes jord

Børnenes jord er en legeplads, men kan måske også betegnes som en byggelegeplads. Der er en masse dyr (geder, kaniner, fugle), gokarts og redskaber til udendørs leg: kæmpe sandkasser, gynger og meget mere.
Her: Thunøgade 2A, 8000 Aarhus C.
For de stedkendte: legepladsen er placeret i øgaderne, og ligger lige op af Nørreport, i krydset fra Randersvej.

Frederiksbjerg Skole

Stedet tidligere kendt som Anna Gade og Skolemarken, har med sine dyr og legeplads været en meget populær destination for de lokale og turister. Den lille oase har været samlingspunkt i mange år, for grillhygge i sommerdagene og leg på tværs af aldre.
De store løbegårde til kaninerne, geder og den store åbne voliere til fuglene gør at der er god underholdning for de besøgende børn.
Her: Ingerslevs Boulevard, 8000 Aarhus C.
For de stedkendte: det er jo næsten umuligt at undgå – der er indgang fra både Ingerslevs Boulevard, Anna Gade og en sidegade til Jærgergårdsgade.

Slotslegepladsen

Ved det smukke slot, i gudeskønne omgivelser ligger der en kæmpe legeplads, som er et skønt mål for udflugt! Her er både mulighed for picnic, boldspil, grill og en masse leg på den veludstyrede legeplads. Udsigten over Aarhusbugten og den smukke parken fejler ingenting.
Her: Beliggende lige ved Marselisborgslot, i anden afkørsel fra rundkørslen.
Tip: snup en is eller en hotdog i boden ved siden af, når det er den rette sæson til den slags

DOKK1

Jeps jeps jeps og atter JEPS. Her er ALT hvad hjertet begærer for de små: bøger man må læse og bladre i, hyggekroge, legetårne og magnetiske figurer.. Masser gulvplads og en fantastisk udsigt.
DOKK1 er Aarhus’ hovedbibliotek – helt nybygget. Der er både indendørs og udendørs arealer med spisepladser overalt.
Læs gerne mit indlæg om DOKK1 – eller dåkkøn som vi siger det.
Her: Hack Kampmanns Pl 2, 8000 Aarhus C
For de stedkendte: ne’ på haun’
Tip: hvis I tager bilen så er det noget af en oplevelse for børn, da der er automatisk bilparkering, hvilket vil sige bilelevator (!)

Skanseparken

Skanseparken er noget for sig. Som en ret stor oase i indre Frederiksbjerg indbyder parken til boldspil og hygge i græsset, i de dejlige omgivelser. For foden af parken ligger legepladsen, der har kæmpe rutchebane, sandkasser, gynger for alle, legehus og bakker og stier til kørsel med løbehjul/løbecykler.
Skanseparkens indearealer bliver brugt af unge, da den fungerer som fritidscenter, hvilket udearealerne også bærer præg af. Der er nemlig vedligeholdte højbede og skiftende kunst lavet af brugerne af centeret.
Her: Beliggende helt centralt, på Frederiksbjerg, mellem Bruunsgade og Strandvejen – lige ved strandparken.
Tip: I Bruunsgade er der rig mulighed for at købe sig en kaffe eller kage på enten Emmerys, Lagkagehuset, Street Coffee eller Schweizerbageren, hvis du skal have proviant til en tur på legepladsen


SÆRLIGE DESTINATIONER

Søndagsræs

HOP HOP HOP! Springhallen er genial for børn fra ca. 1,5-99 år!
Hele den kæmpestore hal er én stor motorisk udfoldelsesmulighed med trampoliner i massevis, skumgummigrav, torve, ribber, baner, labyrinter, puder, gynger og meget meget mere.
Her: Hvidkildevej 11, 8240 Risskov
Indgang mod betaling. 
Tip: drop strømpebukserne, for det er altid bedst med bare fødder sådanne steder 🙂

Spanien for de små

Spanien svømmehal (altså i Aarhus) er  god til de små, også. De har en børnepool, som er opvarmet i den rigtige temperatur og en del legeredskaber.
Forvent dog ikke det helt store legeland. Svømmehaller særligt til børn er set bedre. Omklædningsfaciliteterne er dog helt i top.
Her: Spanien 1, 8000 Aarhus C.
For de stedkendte: ned’ ve’ Rutebilsstationen
Indgang mod betaling. 
Tip:
Bemærk der er brusere, der er særligt ekviperet til forældre med småbørn.

Springvandet på havnen

Det er nok særligt på de dage, hvor vejret er godt, men ikke desto mindre kan det alligevel være underholdende at kigge forbi det store springvand på havnen, ved den store jordklode. Ja, vi aarhusianere er ikke helt med på hvorfor det er der eller præcis hvornår det kom, men det er et fedt indslag til børnefamilierne.
Her: placeret lige ved Toldboden, på den anden side af vejen, ift. Katedralskolen kan ungerne boltre sig i vandet
Tip: tag lige skiftetøj med 😉

GymLeg

DGI huset tilbyder en masse sjov og tumleri!
Vi er meget begejstret for GymLeg, der løber af stablen hver lørdag kl. 10.30-11.30 og søndag 10-11 og 11-12. Alderen her vil jeg selv vurdere til at være mellem 1,5/mest 2 – 9 år. Her er der “fri leg”, men med instruktør, der kan svare på spørgsmål, musik og en hel sal med redskaber.
Her: Værkmestergade 17, 8000 Aarhus C.
For de stedkendte: lige bag Bruuns Galleri. Også adgang fra Jægergårdsgade.
Tip: drop strømpebukserne og husk drikkedunken

Godsbanen

For de tog-glade børn og de forældre, der gerne vil opleve et kreativt og lidt urban miljø er Godsbanen et virkelig godt bud.
Godsbanen er et center for kunst- og kulturproduktion i det gamle godsbane/togareal. Du kan få kaffe, få en sludder med nogle kreative sjæle, gå en tur mellem grafittikunst og udstillinger og lege på den store skatebane.
Her: Skovgaardsgade 3, 8000 Aarhus C.
For de stedkendte: bag Skandinavian Center – aka. gennemgangsbygningen

Dyrehaven

Kom helt tæt på hjorte og spot et vildsvin i Dyrehaven. Det skønne skovområde giver alle rig mulighed for at komme i naturen og se store flokke af hjorte.
Her: Dyrehaven i Marselisborg skov, meget lidt syd for Aarhus C.
Tip: fodr gerne dyrene med gulerødder eller æbler, men RESPEKTER skilte: fodr ikke med brød, eller andet, og gå ikke fra stien, når skiltene angiver brunst f. eks. Du skal ikke være det overmodige fjog, der bryder god-stils-reglerne i hjortenes eget hjem.

Væksthusene

Et skøn og gratis destination. Tænk Randers Regnskov, men meget meget mindre, og så kun med planter. Der er rig mulighed for at lære noget, for pt. har Væksthusene et “pas på naturen-tema”, som de har udført rigtig fint, i børnehøjde. Væksthusene er også arkitektonisk interessante og ligger i naturskønne omgivelser, lige op til Den Gamle By.
Her: Botanisk Have, 8000 Aarhus C.
For de stedkendte: lig’ ved møllen
Tip: tag madpakke med, eller køb lækker mad i caféen. Anbefaler børnetallerknen. Til børn, altså.


MUSEER

Moesgaard

Vi aarhusianere tror jeg stadig skal have vænnet os til at Moesgaard er blevet renoveret til et fantastisk smukt sted. Et skønt sted med natur, kultur og arkitektur.
Her: Moesgaardallé 15, 8270 Højbjerg

Naturhistorisk Museum

HER er jeg kommet meget. Både før og efter renoveringen. Naturhistorisk har altid været et skønt museum, men det var en tiltrængt afstøvning af de næsten 2000 udstoppede dyr i 2012.
Her: Wilhelm Meyers Alle 15, Universitetsparken, 8000 Aarhus C.
For de stedkendte: i uniparken
Tip: medbring madpakke

ARoS

Jo for søren! Når man har små med, så er det særligt fedt med en masse plads til vogn og unger og det har AroS’ ARTcafé. Faktisk lå AroS i dette indlæg under “cafeer”, da jeg vil slå et slag for dette (betalingsfri) område, men udover en god frokost kan man (gratis) besøge shoppen, og (mod betaling) tage et smut rundt på det lækre museum. Maden er lækker og udsigten kan man bestemt ikke klage over!
Her: Aros Alle 2, 8000 Aarhus C.
For de stedkendte: vi ved sgu alle hvor det er – det er den kæmpestore røde klods, placeret mellem Rådhuset og Hovedbiblioteket – lige ved Musikhuset.


BØRNEVENLIGE CAFÉSTEDER

Nu vil jeg ikke påstå at der i Aarhus er børne u-venlige cafésteder (Café Jorden undtaget), men jeg vil dog fremhæve et par særligt gode:

TOAST-IT

Mmmmm. Gourmet-toast og luksus-milkshakes lige i centrum. Der er masser af plads, fair priser og mulighed for at stille barnevognen udenfor, hvor du kan holde øje med den, mens du nyder en frokost.

Læs mit om mit første besøg, hvor min datter på (dengang) 3 år stor-hyggede.
Her: Klostergade 68, 8000 Aarhus C.

Sofies Forældre

The og kaffe-cafeen her ER en børne-/familiecafé. Et sted man nok ikke kommer jævnligt, hvis man ikke har barn. Her er simpelthen alt du måtte ønske dig og stedet er overordentlig large med både lifte og legende børn. Her er endda legetøj og udklædningstøj. Der er udemærket mad, kage og venlig betjening.
Her: Frederiksgade 74, 8000 Aarhus C.
For de stedkendte: mellem Busgaden og Rådhuspladsen
Tip: stil gerne vognen udenfor – der er en hel holdeplads til disse ved indgangen til caféen, men husk babyalarm

Food Fein

Jeg har været på Food Fein mange gange og jeg er aldrig mødt af andet end åbne tjenerarme, der glædeligt holder døren for min klapvogn.
Maden er også god, alt er lavet fra bunden og der er højstole og børneunderholdning i baglokalet.
Her: Sønder Allé 6, 8000 Aarhus C.
For de stedkendte: mellem gågaden og Parkallé, ved siden af Inspiration.

Aarhus Central Food Market

Eller Central som flere kalder det, tilbyder både muligheder for at sidde inde og ude, der er mad for enhver; lige fra asiatiske retter til sunde salater til det franske køkken til sushi og fra gourmetgrød til slagterens favoritter. Du kan snildt få et lækkert måltid for omkring de 70 kr.
– Og så har de vin, La Cabre kaffe og Mikkler specialøl! Masser!
Her: Sankt Knuds Torv, 8000 Aarhus C., i starten af gågaden, Banegårdsplads-enden.
For de mere stedkendte: væ’ Biocity
Tip: der er højstole og fin plads til at manøvrere med vogne.

Aarhus Street Food

Nej, bliv nu ikke forvirret – det ER to forskellige steder 😉 Velplaceret ved hvad vi kalder Rutebilstationenen finder du en kæmpemæssig hal med madboder, i lidt mere rå stil, end Central (herover). Udvalget er større og siddepladserne er mange. Klokken 18 en fredag kan det være meget proppet, men det er noget ved populariteten!

Læs mere om mine anbefalinger og hvordan det er børnevenligt i dette indlæg.
Her: Ny Banegaardsgade 46, 8000 Aarhus C. (der er parkering, men betal! Det vrimler med p-vagter).


PITSTOPS

Alle bør kende de gode pitstops i Aarhus C., når man er på strøgtur med en lille baby!

Bruuns Galleris BabyLounge

På 7.sal er der en super fin babylounge. Lækkert udstyret med bObles og Flexa møbler kan man her skifte ble, amme, varme flaske i mikrobølgeovnen, eller lige tage et pust.
Tip: Husk, at man skal have kort for at komme op på 7. etage -det kan du få lavet i Informationen (ved Kvickly). Det er gratis og giver mange fordele i centerets butikker.

Sallings børneområde

..er helt super Placeret på etagen med børnetøj og børnegrej er der mulighed for at skifte ble/amme/made, samt sende tumlingen på rundtur i det lille legeområde.
Pladsen kan være trang i myldretiden og helt personligt vil jeg gerne slå et slag for at man ikke stiller barne-/klapvogn midt i det hele og at man som voksen altså lige tage skoene af på tumlegulvet!
Tip: drop Starbucks – der er for megen uro.


Det var dén guide fra mig, Johanne Mygind, aarhusianer, born and bred

Har du tilføjelser, så bidrag endelig i kommentarfeltet 🙂

p8083020 Herover: et af legepladsområderne udenfor, på DOKK1 image16DOKK1 og toppen af Godsbanens tag

   

31 kommentarer

 • Karoline

  Dejligt med lidt ny inspiration! 🙂 vi er selv glade for mange af stederne, og besøger dem ofte! Og er specielt kede af, at børnenes hus lukker 🙁

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nutidensmor

   Ja, nu svarer jeg så super lang tid efter du lagde denne kommentar.. men i en sørgelig anledning, da de jo er lukket nu 🙁

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Århus❤️ Mange skønne børnevenlige steder

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Alice M

  Er det korrekt info jeg har når jeg mener børnenes jord og sct. Annæ kun er åbne i hverdagene?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line

   Hej Alice,
   Jeg ville ikke med børnenes jord, men jeg arbejder på Annagade og det er korrekt, at geder og kaniner kun er ude i hverdagen fra 10-17, og 16.30 om fredagen. Men der er stadig fugle at se på, og man kan godt gå ind på legepladsen udenfor åbningstiden 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Am

  Er det korrekt børnenes jord er lukket i weekenderne?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • AM

  Er det korrekt at børnenes jord kun har åben i hverdagene? Pg samme med sct. anna?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  God liste. Jeg lærte da noget nyt! Vi skal helt sikkert prøve springgymnastikken!
  Men det er næsten synd at nævne Sankt Anna Gade, uden at nævne det indendørs legeland der var tilknyttet stedet og lå inde på den gamle skole.
  Det er gratis og det er et helt vildt godt sted, især på de der dage hvor vejret bare svigter totalt.
  Det er nu omlokeret og ligger ved Langenæsstien i mellem institutionerne. Bestemt et besøg værd!
  Og nu vi er ved dage med dårligt vejr, så er det store gratis indendørs legeland i Storcenter Nord også et godt sted.:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nutidensmor

   Hej Christina!
   Tak for input 🙂
   Jeg kendte godt til det indendørs, men var slet ikke klar over at det var rykket 🙂 Fedt tip! TAK!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • TinePJ

  Jeg er “ny i Aarhus”-mor, så TAK

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla Liv

  Som et indendørs børnevenligt spisested, kan man heller ikke let komme uden om Sofies Forældre – det er den mest børnevenlige cafe jeg endnu har besøgt. Med super betjening, rare mennesker og virkelig hyggelig atmosfære. Derudover er maden også helt i top det kaldes også en babycafé – gode muligheder for parkering af barnevogn/klapvogn ved deres indgang i gården 🙁

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla Liv

  Som et indendørs børnevenligt spisested, kan man heller ikke let komme uden om Sofies Forældre – det er den mest børnevenlige cafe jeg endnu har besøgt. Med super betjening, rare mennesker og virkelig hyggelig atmosfære. Derudover er maden også helt i top det kaldes også en babycafé – gode muligheder for parkering af barnevogn/klapvogn ved deres indgang i gården 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nutidensmor

   Årh, du har ret Camilla! Tak for dit fif! Et forsinket tak 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emilie

  Er lige faldet over din liste lidt sent – og ville tilføje at jeg faldt over det nye DOKK1 for enden af åen på Europaplads her forleden; det er indrettet med virkeligt stort fokus på børn! Der er enormt stor indendørs og udendørs legeplads til mange børnealdre, og ammerum indenfor. Og så er der selvfølgelig fyldt med børnebøger fordi de også rummer biblioteket. Og det hele er gratis!
  Jeg var i hvert fald ovenud begejstret over det, og ville næsten ønske jeg selv havde unger at tage med derhen 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nutidensmor

   Ahhhhhhh hvor skønt Emilie! Forsinket tak for tippet! Skal helt sikkert til DOKK1!!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kathe

  Amen🙏🏻 tusinde tak for en ret så underholdende og vel uddybet god guide ☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christian

  Hej… Lige til opdatering, så tror jeg at børnenes hus er lukket. Jeg var deroppe med mine unger for et par måneder siden, og der var alt væk og pillet ned desværre.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  God inspiration! Skal til Århus på weekend med min mand og datter på 2 år her i weekenden; hvor vil du anbefale man spiser aftensmad?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nutidensmor

   Jeg kan desværre ikke se hvornår din kommentar er fra, så ved ikke om det er relevant? 😀 Aftensmad: måske Grappa ved Train/DOKK1: “Grappa al Porto”? Der er to Grappaer4. Hyggeligt sted med gode pizzaer 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Laila

  Mega fedt og så godt teamet.
  Skal til Århus nogen dage næste uge i forbindelse med vores skal i cirkus summarum. Så regner med at finde et sted og slå telt op og så også se lidt af århus

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina Ø. Frederiksen

  Hejsa, tak for indlægget. Min datter har glutenallergi og vi skal til Århus på tirsdag. Kunne læse om børnevenlige restauranter/cafeer, men ved du om man kan få noget på de steder du har beskrevet? Med venlig hilsen Christina

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nutidensmor

   Hej Christina! Det er ikke min ekspertise, men jeg husker at GLAD!, en hyggelig cafe i midtbyen (økologisk, hjemmelavet) tager højde for allergier – og har glutenfrit brød! Det er super morgenmad / brunch og frokost.. Men måske ring derind og forhør dig ad? Frederiks Allé 127, 8000 Aarhus C. KH!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Britt

  Tak for et godt indlæg. Skal én dag til Århus for første gang i næste måned med mand og 7 måneder baby. Har du eventuelt et godt tip til, hvor man kan smide bilen en hel dag? Ved ikke hvordan p-forholdene er i din dejlige by. Er det mon til at få en plads?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne V

   Jeg ville gå efter parkering i Sallings p-hus. Så er I som udgangspunkt tæt på bilen, hvis I skulle få brug for at komme tilbage efter ekstra skiftetøj og den slags. Ellers er der også p-huse i Scandinavian Center og Magasin.

   God tur til Smilets By 😃

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vi har lige været på weekendtur i Århus, og jeg er da helt ked af, at jeg ikke fandt dette indlæg inden turen.
  Så må vi jo bare en tur mere til Århus, for jeg kan da se, at der mange gode steder, vi ikke fik set 🙂
  Men vi var i det mindste på Dokk 1’s udendørs legeplads. Og den var vi helt vilde med.
  Tak for en inspirerende beskrivelse!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Del dine tanker og læg en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Luk røven! Jeg har ret til mit kejsersnit!