Accepten af, at man ikke kan gøre alting rigtigt (…desværre)

Jeg kan melde mig med på det hold af førstegangsfødende, der meget gerne ville gøre alt rigtigt. Og med “rigtigt” mener jeg, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger var min bibel, og sundhedsplejersken blev ophøjet til at være det alvidende orakel.

Måske det er en ordentlig portion af autoritetstro og usikkerheden omkring at det er total ukendt land for mig, mens sundhedsplejersken har al deres viden og erfaring på området.
Andengangsfødende gad jeg på ingen måde at modtage råd fra, for i min optik var individuelle succestilfælde ikke god grund nok til at prøve alt af på MIN lille baby.

Derfor var Heidi – min sundhedsplejerske – selvsagt på “speed dial”. Jeps, jeg skulle bare trykke 7, og så ringede den op til vagttelefonen, mens SST og Netsundhedsplejersken havde hver sin fane på computeren. Jeg Googlede, jeg Lolaede, jeg Tigerspringede og jeg var med i et hav af netmødregrupper.

Jeg lappede ligeledes alle medbragte brochure fra hospitalet. Hvis man skal anmelde nogle af disse, så var jeg især begejstret for lorte-piecen, med dens helt eget farvekort, alt efter hvor mange dage yngel var. Se dét var en håndgribelig manual, hvor man virkelig kunne følge med i, om alt var som det skulle være.
…Men den piece havde ligesom 7 sider, og så var der ikke mere brugervejledning på barnet.

“SKAT! Nu er vi på en GM5, med en lille snært af GM6!”

Indikatoren på om det gik som det skulle var vægtforøgelse, så I kan tro der sad en lille begejstret labradorhund foran døren, i minutterne inden Heidis ankomst til “tjek”. Jeg var “kun” 24, da jeg fik Augusta, så jeg gik under betegnelsen (believe it or fucking not) “ung mor”, så jeg fik min Heidi på visit ret så ofte (OTTE gange inden Augusta blev 9 måneder). Jeg nød den sundhedsfaglige tilstedeværelse og badede mig i ros, når hun sagde “alt er som det skal være”.

Med ankomsten af den lille stolthed blev og bliver man konstant sat overfor valg.
Skal man amme, eller skal man give flaske? Er man undskyldt, hvis man har problemer og i hvor store skal disse problemer være, før man dropper amning? Man bliver jo nærmest punket fra første minut om hvor sundt modermælk er, og vi har vel alle hørt om alle de antistoffer der er i den hjemmedyrket Arlaproduktion!

Og jo, det kan skam godt være det er sundt og godt. Jeg vil mene jeg kæmpede en brav kamp i den tid jeg fik søndersuttet de brystvorter, men jeg skal også være den første til at sige, at jeg på trods af anbefalinger kastede den amning af helvedes til, for at erstatte den med pulver og flaske. Et tungesuttende barn, revner og mangel på mælk, i kombination med en nyfødt med gulsot er ikke en behagelig cocktail for nogen som helst! Selv faren var presset. Var på apoteket i pendulfart for at købe brikker (kendt som vortehylstre), så afsted for at købe den ene savle, , så den anden, og så skulle vi have en pumpe (efter mor her brugte 1 time på at finde den rette på nettet) og dertilhørende flasker og beholdere til opbevaringen af dråberne.

Men så skal man tage stilling til erstatning! Noget er godt mod mavekneb, så er der den blå, grønne og gule. Og!
DEN ØKOLOGISKE.

Uh! “Jeg vælger økologisk til mit barn”. Det lyder godt. Det er LIGE den type mor, som jeg vil være. Selvsamme type bager naturligvis også en masse, gør rent hver dag og motionerer lige efter fødselen.
Spækket med overskud! Dén person ville jeg VIRKELIG gerne være. Moderne speltmor! Ja tak!
….
Men nej. Slet ikke. Men det blev dog ved økologien. Men ikke engang det standpunkt kunne man have for sig selv. Det var også et valg, som man skulle forsvare. For så var man pludselig fanatisk og sløset med madbudgettet.

Hvis man stak næsen for langt frem om rengøring, så kan du tro der også kom en kvik kommentar eller to, om at man ligefrem kunne være skyld i at barnet 13 år senere udvikler allergi!

Jeg har den dag i dag stadig svært ved at træffe valg, for jeg overtænker al-ting. Jeg er nu klar over at der nok ikke er “det rigtige” svar for alle, men en “Motherhood for dummies”-bog kunne jeg fandeme godt alligevel have brugt! Eller min egen Lola Jensen!

Hvem kan svare mig på om BioTex vaskemiddel virkelig er så skadeligt? Jeg skal nok være den første til at indrømme, at jeg startede ud med Neutral, da det var hvad de andre mødre prædiket og i frygt for at blive rullet i modermælk og hirseflager hoppede jeg på vognen. Jeg lover jeg skifter til Neutral den dag det snupper tomatsovs og gule skjolder fra solcremen. Indtil da sværger jeg – på trods af fare for mit barn gror en tredje arm – til synetisk vaskemiddel proppet med “fy-ha” og tilsætningsstoffer, man kun har set fra sine kemitimer.

Rigtigt og forkert? Don’t know. Nogle gange virker det hele lidt udvisket.

Ej, jeg skal nok finde ud af det hele. Med tiden.

Læs også

20 Kommentarer

 • Reply
  Truc
  20. august 2014 at 11:39

  Er man så en dårlig mor, hvis man altid har været meget afslappet omkring det-måske lige med undtagelse af mad og sovevaner! På det punkt har jeg aldrig bekymret mig! Får de nok søvn? spiser de nok?

  • Reply
   Nutidensmor
   20. august 2014 at 18:56

   NEJ! Du er sgu bare en sej mor. Jeg overtænker og overbekymrer mig, men det betyder jo ikke at modsatte er usundt 😉

 • Reply
  Fie
  20. august 2014 at 14:34

  Jeg er tosset med at du har lavet denne blog! Tak for det og for din real-mommy-honesty!
  Jeg glæder mig til at følge med 🙂

  P.s. Jeg tror vi har mødt hinanden til Lærkes dreng, Williams barnedåb i januar.

  • Reply
   Nutidensmor
   20. august 2014 at 19:00

   Hvor er du SØD! Tak for din glade kommentar 🙂
   Det HAR vi da :-p!

 • Reply
  Fie
  20. august 2014 at 14:39

  Jeg er tosset med at du har lavet denne blog! Tak for det og for din real-mommy-honesty!
  Jeg glæder mig til at følge med 🙂

  P.s. Jeg tror vi har mødt hinanden til Lærkes dreng, Williams barnedåb i januar.

 • Reply
  Alt og Ingenting
  20. august 2014 at 17:22

  Jeg er vild med, at du har lavet en blog! Har fulgt med på Instagram i et stykke tid, hvor jeg har været virkelig godt underholdt 🙂 Jeg ser frem til at følge med herinde.

  Kh Line, http://altogingenting.dk

  • Reply
   Nutidensmor
   20. august 2014 at 19:17

   Hej Line!
   Årh det er en skøn kommentar at falde over! 1000 tak!!

 • Reply
  lone
  20. august 2014 at 17:30

  Rigtig fin blog, tillykke med den.. Vil glæde mig til at læse mere

  • Reply
   Nutidensmor
   20. august 2014 at 19:17

   Hej Lone!
   Mange tak for din kommentar – det kan man ikke andet, end at blive glad af 😉

 • Reply
  barewunderbar
  20. august 2014 at 17:34

  Tillykke med din nye blog Johanne 🙂
  Du er altså nødt til at læse Nikolaj Zeuthens bog “Verdensmestre”. Han spidder vitkeligt den moderne børnefamilie på en mega cool måde og jeg er sikker på at hans og din sarkasme passer spot on sammen…
  vil du ikk nok love mig du læser den?? Det er en mindre roman, og du vil krumme tæer… og så sig lige til når du har læst den 😉
  Kh Rakel

  • Reply
   Nutidensmor
   20. august 2014 at 19:17

   Hej Rakel!
   YES- Det lyder sgu som noget for mig! Det er længe siden jeg har læst en god bog (jeg er sådan en Maise Njor fanatiker), så den der vil jeg læse, på din anbefaling!
   Og TAK for din søde kommentar 🙂

 • Reply
  Maria
  20. august 2014 at 19:44

  Er vild med dig og din blog!!!

 • Reply
  Pia
  20. august 2014 at 19:44

  Kære du 🙂
  Tak for dine blogs og dine ig’s (flertal – staves!? :D)..
  Det er saftsuseme(!) en befrielse at læse din bramfri blog! Jeg er selv “ung” mor – nåede lige indenfor kategorien med 10 dage inden jeg nåede et kvartårhundrede! Tak tak tak for skøn og underholdende læsning samt super fede tegninger!
  Vh Pia

 • Reply
  Betina Klitfelt
  20. august 2014 at 20:35

  Det der med manualer, har jeg ALDRIG været god til.

  At skulle læse bøger om børn og udvikling, kunne jeg slet ikke overskue – så jeg tog lidt alt det der på gefûlen…og det var ikke altid en god strategi!

  Men jeg var “skide klog” jeg havde jo 5 mindre brøde (18 år imellem den mindste og mig selv) så jeg skulle da nok finde ud af det der….eller NOT!

  Hvorom alting er – så er onsdage med LOLA i fjerneren på morgen TV (stadigvæk) bare der hvor ALLE skal tie stille, for der skal lyttes efter (og engang kom mit eget spørgsmål enda frem til “damen der ved alt om børn” WUP WUP – ta den!)

  Her med mindstemanden, har vi jo glemt ALT (og det er ikke en overdrivelse) så vi googler og vi læser og LOLAER (den var god ;O) og ikke mindst, så tør vi godt at lytte til andre, selvom der er mega irriterende at de ved noget vi ikke selv ved!

  Godt indlæg – tak for det ;O)
  Betina

  Jo jo…vi skal nok finde ud af det hele – men

  • Reply
   Betina Klitfelt
   21. august 2014 at 10:13

   Der fik jeg vist lige byttet rundt på den sidste linje…sæt den hvor du syntes, ha ha…tror vist den skulle være under sidste sætning ;O)

 • Reply
  Mette
  20. august 2014 at 22:33

  Tillykke med den nye blog, glæder mig til at læse med

  • Reply
   Nutidensmor
   25. august 2014 at 18:07

   1000 1000 tak 🙂

 • Reply
  Karina
  21. august 2014 at 12:20

  Hvor er det komisk at du starter med disse to indlæg. I den første bør man ikke komme med råd til gravide og nybagte mor og i den sidste efterlyser den nybagte mor en masse viden.
  Det er så ironisk og så spot on! Jeg husker hvor frustrerende det var at få en masse tips fra en masse mødre da jeg var gravid. Jeg tænkte “stop!! jeg vil lærer af mine egne fejl og erfaring”. Men da jeg så blev mor fik tonen en anden lyd. Da kunne jeg faktisk ikk få nok råd. Man lærer hurtigt at sortere! På samme måde har jeg haft lyst til at dele ud af min erfaring, da man som gravid og nybagt mor står med så mange unødvendige bekymringer.
  Men nøglen er nok, som du skriver, at kun dele ud af erfaring hvis det bliver efterlyst!

  Jeg er vild med du nu blogger!!

 • Reply
  helle
  23. august 2014 at 16:22

  nej jeg kommer ikke med gode råd, selvom jeg er mor til 5 … jeg vasker i det vaske middel jeg bedst kan lide og lugter godt ,og det vasker jeg alles tøj i også babyer tøj.. mine børn har ikke fået extra arme eller ligner monster … jeg køber ikke økologisk eller brugt lige de bleer osv osv jeg har sunde og raske børn og jeg havde en fornuftige sundhedsplejser .. og fulgt hendes råd og ikke være helt hysterisk over sæb og creme og mad .. og og og … helle (mig) der er træt af alt det man skal gøre når man får barn om det nu er det rette eller ej brug tiden på barnet og følg din fornuft 😉

  • Reply
   Nutidensmor
   23. august 2014 at 16:26

   Helle, du er en klog kvinde 😉

Skriv et svar