At studere, når man er mor

Flere har bedt mig om at dele ud af mine tanker, om det at studere, når man er mor – og det gør jeg med glæde!
Det er fantastisk! Det er frihed og det er fleksibilitet, og jeg nyder det i fulde drag.

Det blev antaget at jeg er længere i mit studie, men det er sådan, at jeg startede, dengang Augusta var 9 måneder gammel, og jeg havde første skoledag kort efter hun havde første dag i vuggestuen, så jeg kom lidt senere “i gang”, da jeg i over fire år havde en skøn stilling som pædagogmedhjælper i en vuggestue.

Jeg læser på pædagogseminariet og selvom denne er blevet akademiseret i højere grad, så kan alle, der er på denne uddannelse vel godt krybe til korset og erkende, at man altså ikke sidder på skolen fra 8-16 hver dag. Man skal dog dokumentere en masse studieaktivitet, men om man sidder og læser anerkendelsesteorier på skolen, en tirsdag kl. 11, eller lørdag kl. 22 er underviserne jo total ligeglade med.

Det at administrere sin tid kræver naturligvis noget selvdisciplin, men det giver også rum til at man selv kan organisere sin tid i sådan en grad, at man ofte kan aflevere sit barn nogenlunde sent og hente nogenlunde tidligt.
Min kæreste havde barsel, da Augusta blev kørt ind i vuggestuen og det er så først nu her, otte måneder efter hendes opstart, at vi skal have en fuldtidsplads (en deltidsplads er en planlagt pasningsplads på max. 30 timer ugentligt).

Augustas “skema” har indtil nu været meget privilegeret i forhold til at vi afleverer mellem 8 og 9 og henter inden 14.30. Det er få, der har mulighed for at administrere deres tid sådan, og jeg har stor forståelse for de forældre, der ikke har andet valg, end at aflevere tidligt og hente sent, men i vores familie er vi bare heldige at vi kan gøre det anerledes, og prioriterer det nok i høj grad.

IMG_3102.JPG
Jeg er klar over at læsebyrden på pædagogseminariet ikke er den samme, som mere akademiske uddannelser, såsom jura mv., men allesteds kan selv bestemme sit engagement på studiet, hvilket betyder at jeg vælger at læse alle teksterne (nogle er dog først efter den tilhørende undervisning), mens jeg dog ikke er så deltagende på den sociale del, af det at være studerende. Det er et valg jeg har taget, at jeg interagerer og hygger med mine medstuderende i undervisningstiden, men at min fritid er noget jeg primært bruger på min familie og mig selv.
Man kan diskutere om det er et fravalg af noget, men jeg er 25 år gammel og jeg har bestemt løbet hornene af mig, samt jeg er blevet meget bevidst omkring hvad jeg gavner mest af at bruge min tid på. Så min uddannelse er noget jeg tager, af akademiske årsager, og ikke sociale.

Bagsiden af medaljen er så at min primære forpligtelse ikke er til skolen, men derimod til min datter. Som denne uge, hvor jeg skulle have fremlagt og deltaget i studiet med en gruppe andre mennesker, men hvor jeg er nødt til at blive hjemme, da Augusta er syg. Det er naturligvis meget beklageligt, da andre tildels afhænger af mit arbejde, men sådan hænger det nu engang sammen, når man er mor.
Man kan ikke altid køre sololøb på en uddannelse, men hvis jeg kunne fravælge gruppearbejde, så var det bestemt den mulighed jeg havde valgt, så jeg ikke skulle gå at have dårlig samvittighed, når jeg lader andre, end mig selv, i stikken, så at sige.

I hverdagene og weekenderne sørger jeg for at prioritere og planlægge, så jeg læser om aftenen (men hvor der også skal være tid til snak med kæresten, hygge og afslapning), de fridage (studiedage) der er, bruges til at få styr på de sexede aspekter, såsom støvsugning, tøjvask mv., mens weekenderne er afsat til samvær og hygge.
Når hun er hentet skal intet, udover aftensmaden, ordnes, da vi helst vil købe ind og lave al anden praktisk huttelihut, når hun ikke er der.

Læs også

18 Kommentarer

 • Reply
  Drengemor (Nadja)
  3. oktober 2014 at 17:27

  Jeg gad SÅ godt at have fået børnene allerede, mens jeg læste! Kæresten var ikke enig 😉 Desværre skulle det så tage 4 år fra jeg smed p-pillerne til vi fik vores første, så vi kunne lige så godt have startet lang tid før… men hvem kunne lige have vidst det? Jeg overvejer faktisk meget at læse igen, selvom jeg blev færdig som lærer i 2006, netop på grund af al den fleksibilitet, det giver i forhold til børnene. Har altid drømt om at læse psykologi!

  • Reply
   Nutidensmor
   6. oktober 2014 at 18:16

   Det er der jo ingen der kan vide, hvor lang tid det tager, vel? For nogen kommer det i et hug, andre må desværre kæmpe lidt for det – men skønt, når det lykkes. Så værdsætter man det måske mere? Det glemmer “vi”, der bare blev gravide af at kigge på en date 😉 Jamen skal du ikke læse psykologi så? Det må være hårdt, men jeg synes også selv det er uhyrligt spændende!

 • Reply
  Malene
  3. oktober 2014 at 17:54

  Jeg satser på at skulle have barn her imens jeg studerer.. Jeg er også startet sent – jeg er 28 og på 3. modul/2. semester på socialrådgiver udd.. Men jeg er sgu ret nervøs for at skulle i ny klasse og mest for ny studiegruppe.. Det vil ikke få mig til at vente med graviditet, men jeg må sgu indrømme at det fylder ret meget i mine tanker!
  Men fedt at læse lidt om hvordan det fungerer på den anden side af barslen 🙂 Tak!

  • Reply
   Nutidensmor
   6. oktober 2014 at 18:18

   Årh, jeg sidder selv og overvejer om jeg skulle have startet på soc. rådgiveruddannelsen! Det lyder SÅ spændende (men måske er min mening farvet af den spændende dokumentar Socialrådgiverne, der får jobbet til at fremstå interessant – og udfordrende). Jeg kan godt forstå du er afventende ift man så skal starte igen med en ny gruppe, en ny klasse, men er der ikke en del på den udd. der bliver gravide i forløbet? Du vil vel ikke være den første ever ;-)?

 • Reply
  Karoline
  3. oktober 2014 at 20:38

  Heh, jeg læser selv til pædagog (er dog lidt længere henne end dig- på 5. semester), og jeg kan nikke genkendende til det hele. Jeg er VILD med at studere, mens min datter er lille. Hun var 11 måneder da jeg startede, og har aldrig haft længere dage end maks 7 timer i vuggestuen (da jeg var i praktik). Det er så dejlig en følelse. Er glad for, at jeg har den mulighed. Nyder det så længe jeg kan. For om lidt over et år, der venter arbejdsmarkedet. Og det bli’r skønt. Og hårdt!
  (Er du så egentlig på den nye eller gamle reform? :))

  • Reply
   Nutidensmor
   6. oktober 2014 at 18:19

   HUHEJ for pædagoger 😛
   Det lyder meget som med mig og Augusta 🙂 Det er så skønt, nu da de var/er små 🙂
   Jeg glæder mig også til at blive færdig, selvom der for mig er lang vej endnu. Hvilket speciale har du?
   Jeg er delvist på den nye og delvist på den gamle. Den forvirrede årgang. Vi var på den gamle før sommerferien og er på den nye nu 🙂

 • Reply
  Maiken
  3. oktober 2014 at 20:53

  Det lyder dælme skønt 🙂
  Når min søn kommer til verden, mangler jeg halvandet år af mit studie inklusiv speciale. Og jeg glæder mig også over at kunne være fleksibel og være mere sammen med min søn, end hvad så mange andre kan nå på en hverdag. Jeg kommer til at have undervisning sølle tre timer om ugen i det første år efter barsel – og så selvfølgelig læsning og skrivning, men det kan man jo, som du også skriver, selv styre hvornår skal foregå.

  • Reply
   Nutidensmor
   6. oktober 2014 at 18:20

   Årh det lyder som om din søn bare får en fed start, med en mor, der er fleksibel. Ikke fordi man får en dårlig start med en arbejdende mor – misforstå mig ikke, men det giver sgu bare noget ro i sindet for os mødre, når man har tid, og ikke nødvendigvis har dårlig samvittighed over at hente sent altid, da man kan tilrettelægge sin tid.

 • Reply
  janni
  3. oktober 2014 at 21:09

  Hej
  Er glad for at høre, at jeg ikke er den eneste der ser på det at studere med børn, som et privilegium. Jeg har fået to børn under uddannelse, William på snart 5 år da jeg læste til pædagog, og min datter Dicte fik jeg for 10 mdr siden, under min nuværende uddannelse som er læreruddannelsen. Jeg kender dog godt problemstillingen om gruppearbejde, men synes at hvis man har en fantastisk en af slagsen som jeg er så heldig at ha, er der stor forståelse og så må jeg bare give den ekstra skalle på et andet tidspunkt.

  • Reply
   Nutidensmor
   6. oktober 2014 at 18:22

   Ved du hvad, Dicte var mit nr. 2 navn på ønskelisten til pigenavne ;-)!
   Dejligt du har en forstående læsegruppe! Jeg tror også det handler om at jeg er ny i dette forløb, med ny reform osv., at vi ikke har en fast gruppe, og klassen er så stor, at vi ikke kender hinanden på tværs.. Men mon ikke det ændrer sig med tiden.
   Godt vi er flere, der mener det er et privilegium! Vi skal huske på hvor godt vi har det her i Danmark 🙂

 • Reply
  Petittruc1981
  3. oktober 2014 at 22:23

  Tror ikke jeg ville anbefale at få to børn under et phd-studie. Det har været dejlig med fleksibiliteten, men da jeg også er i et foløb, hvori der indgår forsøg og lange dage i laboratoriet, så har det ikke altid været helt så sjov! Men mit problem har i høj grad været kontinuiteten-og det med at komme tilbage på barsel, som har gjort at jeg er kommet bagud og mangler sindssyg meget her i slutspurten (så har egentlig ikke tid til at sidde her på din blog-UPS! ;-)) Og har ikke kunne gøre det uden en fantastisk mand ved min side som har klaret alt det andet for mig-når jeg pt ikke kan rumme mere end den phd-for den skal være færdig nu! eller om en måned…men så bliver det hele også bedre. Og så får jeg måske et liv igen.

  • Reply
   Nutidensmor
   6. oktober 2014 at 18:23

   Og nu forstyrrer jeg dig i slutspurten 😉 Det beklager jeg – jeg håber det går godt 😉
   Ja, det at gå fra midt i en uddannelse må være svært. At vende tilbage, og tage fat, hvor man slap, hvilket vel føles som årtier siden? Jeg håber du får afsluttet godt – det er bestemt en fordel at have en mand, der kan tage fat 🙂

 • Reply
  Lone
  4. oktober 2014 at 20:07

  Jeg var selv pædagog studerende da jeg fik min ældste dreng. Det var lækkert at kunne hente tidligt og aflevere sent nogle dage.. Jeg fik nr 2 lige efter dimissionen 7 uger efter så var gravid under bachelor..
  Jo det var flexiblet i forhold til sygdom og sådan, men også til tider hårdt når man skulle læse sene aftener. Tror det gik lidt ud over manden en gang imellem.. Men det har været rart at kunne starte mit arbejdsliv og have fået de børn jeg skulle have.. Jeg tror dog vi gik mere i skole da jeg gik på seminaret men det var stadig fedt..
  Og jo man går glip af noget socialt men det kan lade sig gøre. Indimellem..

  • Reply
   Nutidensmor
   6. oktober 2014 at 18:25

   Ja, du har helt ret, det kan gå ud over andre ting, når man læser, med barn.. Jeg bruger nok også for meget af kærestetiden på at læse, og det kunne jeg forestille mig det i højere grad er et problem, når man sidder med deadlines, som bachelor!

 • Reply
  sarah
  14. oktober 2014 at 23:31

  aaargh hvor er det fuldstændig ligesom mig det der! 🙂 bortset fra at du vist tager det lidt mere seriøst end mig, men det kommer også an på hvilket seminarie man går på. skide fed blog du har 🙂 læser ellers aldrig blogs,men blev lige fanget af din da jeg synes du skriver sjovt og er lidt det samme sted i livet som mig 🙂 pædagogstuderende, 24, 1. barn ( pige)

 • Reply
  Rebekka
  20. oktober 2014 at 10:07

  Jeg fik mit første barn lige efter jeg var blevet bachelor (samfundsvidenskab), det var MEGA befriende ikke at skulle tilbage til et arbejde på 37 timer, men bare nyde ham max, også efter barslen var afsluttet. Min mand læste også på det tidspunkt, så vi kunne holde fri når vi ville (stort set), tage i zoologisk have, når ingen andre var der, aflevere sent og hente tidligt. Barn nr. 2 fik vi mens jeg skrev mit speciale. Alle snakkede om speciale-sump, forlænget studietid osv. Jeg skrev på den normerede tid (når lillesøster sov sine lurer), og kunne stadig hente storebror kl. 14-15. Det gav mig en helt fantastisk struktur på dagligdagen, når børnene også skulle passes ind. Jeg fik et stort 10-tal fro mit speciale, så det må have fungeret udmærket 😉
  Jeg var ledig da vi fik nr. 3; det gjorde, at jeg kunne forlænge min orlov med god samvittighed, og i 18 måneder være mor 100%. Vi har altid (de 7 år vi nu har været forældre) prioriteret at hente vores børn tidligt – jeg kan ikke lide tanken om, at arbejdslivet er vigtigere end familien, det burde være omvendt. Når det så er sagt, så ved jeg godt, at det ikke er alle familier, der er lige privilegeret, ikke alle har flextid osv.
  Må lige tilføje, at det egentlig var planen, at far skulle gå hjemme med den yngste, men eftersom han fik en fast løn, og jeg ikke gjorde, lå det ligesom i kortene, at jeg skulle holde ekstra barsel.

 • Reply
  Line
  22. oktober 2014 at 21:28

  Bliver simpelthen nød til at spørge hvor du læser til pædagog henne.? Jeg læser selv til pædagog og har en søn på 20+ mdr.. Og jeg synes virkelig det er blevet hårdt efter den nye skolereform er trådt i kraft.. Vi har ca. 20 skemalagte timer i ugen samt 12 timers gruppestudie derudover har vi virkelig mange lektier.. Denne uge 268 sider hvilker vil tage mig ca. 13-14 timer at læse(hvis ikke der bliver skrevet notater).. Så må da indrømme at jeg er lidt misundelig 😉 Jeg aflevere også sent og henter tidligt når der er mulighed for det men det betyder så at mine aftener (+ middage i weekenden) bliver brugt på lektier lektier og lektier da jeg også vægter at bruge tiden med min søn som 100% kvalitetstid 🙂

 • Reply
  Anna
  22. oktober 2014 at 22:06

  Jeg har to børn. En på 3 ½ år og en lille på 11 måneder. For to år siden besluttede jeg at jeg ville læse videre fra min assistent udd. til bioanalytiker (prof.bach.) dette krævede dog at jeg skulle have matematik og kemi på c-niveau. Så mig igang på VUC. Et halvt år inde i dette får jeg min skønne datter (fuldt ud planlagt). Da hun er en uge gammel kommer hun med i skole og er så med i skole resten af året. Og hun ventede også pænt på mig uden for eksamens lokalet da jeg skulle til eksamen. 🙂 Alt dette gik godt men var selvfølgelig hårdt.! Begyndte her i sep. på uddannelse og det er så fantastisk men hårdt.! Især da jeg nu er i praktik hvor jeg har 2 timers transport hver vej, så hjemme fra 5:30 og er hjemme igen 17:30. Heldigvis har jeg en skøn mand der passer ungerne. Og hatten af for ham.! Det har ikke lige været hans vante opgave at gøre unger klar, aflevere og hente samt lave mad hver dag. Men han klarer det sku godt.! Men det jeg vil sige med alt det her : Man kan hvad man vil.! Men det er hårdt samtidig med det er utrolig fedt og meget udviklende og glæde fremkaldende. Så hvis du virkelig vil uddanne dig videre så gør det.! 🙂

Skriv et svar