I underskud af overskud

 photo DSC_2079_zpsjxwnxsep.jpgSygdom. Barnets 5.
Søvnfrarøvelsen sætter sine spor, på trods af at vi er to om hende om natten.
Ugen op til sygdommen var jeg alene med hende, da kæresten var på forretningsrejse.
Gid man kunne time sygdom.
(Brok brok brok, sorry).
Jeg er bare i underskud.

En god nats søvn
Jeg er nået til en realisering om at hun generelt sover pisse skod (for at sige det rent ud). Også når hun ikke er syg.
Vi kan da sagtens nå til en enighed om at der er børn, der sover MEGET værre, men det hjælper sgu ikke på min egen (mangel på) nattesøvn.

Hun vågner 5-6 gange om natten. Når hun er rask.

Over 10 gange, nu her, når hun er syg. Men sådan er det jo nu engang det er. Falsk strubehoste, snot og astmatisk bronkitis er ikke liiiiige den cocktail jeg umiddelbart ville vælge, og det må satme ikke være let at være lillepigen! Det er sgu synd og jeg håber den medicin snart får taget hånd om det!

Måske I har råd?
Augusta er lige på nippet til at være 17 måneder.
Hun er glad og tilfreds i de vågne timer og sover gerne 2 timer til middag.
Hun er (blevet) ok let at putte, vi har en god rutine.
Vi er i værelset, når hun falder i søvn, og hun er helt med på hvor vi er, når hun i løbet af aftenen har sine opvågninger, da hun “kalder” hen mod døren.
Hendes opvågninger er enten:
Rejse sig op halvsovende og kaster sutten ud i mørket og råber (!) “HOOOOV”.
Eller
Sætte sig op halvsovende, grådkvalt, grædende – og vil ikke have sutten. Flipper helt ud, og vil ikke ligge i sengen. Kommer op til os, vælter rundt og falder til slut til ro.

Det eneste, der får hende til at falde lidt til ro er vand. Så det får hun. 3-4 gange.

Periode? Ører? Mareridt? Dårlig vane?
Jeg ved det ikke. Vi har været igennem alle fire, og jeg kan ikke se hvad det skulle være.

Måske I har et tip? Et godt råd?
Det eneste jeg vil sige vi IKKE er til, er den der hardcore: “hun skal nok stoppe med at græde”, hvor man bare går, og er væk i intervaller. Det kan godt være det hjalp på storebror Bjarke og at du selv er helt normal i dag, men det gør mere skade, end gavn.

Vi er lige nu i Vestjylland, på weekend, hos Augustas søde farmor og farfar, så heldigvis er der enorm aflastning for os – men fryd for dem.
Jeg er pt. velplaceret i en stor sofa, med de sidste ugers Se&Hør (jeg støtter dem ikke, men læser dem gerne), samt Vores Børn, der desværre henvender sig mest til de mindre børn i denne omgang… Øv!

 

Læs også

32 Kommentarer

 • Reply
  Petittruc1981
  5. oktober 2014 at 11:21

  Du giver barnet til faren og sover et andet sted 🙂
  Joke, but not joke.
  Sådan ser det faktisk ud hjemme hos os for tiden og har gjort det den sidste måned. Min phd synger på det sidste vers og jeg kunne simpelthen ikke tænke en sammenhængende tanke med mangel på søvn og uden den luksus at kunne gå tidligt i seng. Og hun vågnede nemlig også rigtig mange gange og det var ikke nok lige at gå ind til hende..Så nu er det den løsning vi tyer til indtil jeg er færdig. Hun har så ovenikøbet få lovet til at putte inde i vores seng nu og min mand siger hun nogle gange vågner, men bare lige for at tjekke at man stadig er der og så falder hun hurtigt til ro igen.

  Så ja vi gør det på den helt forkerte måde, men den tager vi bare på et senere tidspunkt. Nu får jeg i det mindste 4 timers sammenhængende søvn (ja sidder og arbejder til langt over midnat og kan ikke undgå at blive vækket når børnene står op) og kombineret med kaffe går det faktisk nogenlunde.
  Ja, så er der selvfølgelig lidt mindre mor/far tid, men det må være andre tidspunkter og så opskaleres igen når der er overskud til det 🙂 For ærlig talt, hvor meget overskud er der alligevel, hvis man bliver vækket 10 gange på en nat?

  Og du kan måske ikke tillade dig at overlade Augusta til kæresten hver eneste nat, men så kan man måske skiftes til det-så man i det mindste får en god nats søvn hver anden nat! Det har vi også gjort i perioder hvor der også har været slemt.

  Men held og lykke-søvn er yderst undervurderet og har helt glemt hvordan det er at kunne få lov til at sove længe i weekenden 😉

  • Reply
   Nutidensmor
   6. oktober 2014 at 18:28

   Haha! Joke, but not joke!
   Vi bor i en 2-værelses for helvede! Hvor sku’ man gå hen :-D!? Jeg kan høre hende OVERALT! Måske badeværelset? Det ska’ prøves!
   Jeg håber det går godt med PHD!
   Vi gør det på samme måde som jer – udover at vi ikke har den store undskyldning, for at “springe over hvor gærdet er lavest” – det siger jeg, fordi det lyder til at I gerne VILLE gøre det anderledes..
   Hun bliver også puttet i vores seng, men smidt over i sin egen. Vi har egentlig lyst til at gøre andet, men vi kan ikke rumme kampen nu.. Det fungerer og det er skønt – for now.
   🙂

 • Reply
  Diana
  5. oktober 2014 at 12:34

  Tror virkelig det er en fase… For de nætter, hvor hun vågner mange gange, lyder MEGET som Oskars dårlige nætter!
  Jeg har hvertfald ikke en løsning til dig, men ved ikke hvor længe det har stået på? Hos os var det meget slemt i en måneds tid vil jeg tro.
  Så længe de ikke har ondt, så synes jeg det eneste rigtige er tryghed, og at sove med dem i sengen.
  Håber snart hun bliver rask <3

 • Reply
  M
  5. oktober 2014 at 19:02

  Okay så blev man da lige stemplet som dårlig mor. Tak. Held og lykke med din blog, jeg følger ikke med længere, men det er du jo nok også glad for når jeg er nu er en dårlig mor!

  • Reply
   Nutidensmor
   5. oktober 2014 at 19:15

   Hvis du nu ville uddybe hvori dette indlæg, at jeg kalder dig – eller nogen – for dårlig mor.. For det har jeg aldrig nogensinde kaldt noget menneske – og jeg har heller ingen intention om at gøre det.
   Men det er lidt svært at læse udfra din kommentar, hvor du føler dig ramt fra mit blogindlæg, i og med jeg ingen steder skriver hvad jeg synes andre bør gøre, men kun giver min egen mening til kende og personlige holdninger om egen færden og gøren.
   Hvis du taler om det med putning, at jeg ikke selv vil lave “godnat og sov godt”, så er det hvad jeg vælger at lade være med at gøre, pga den enorme kritik denne metode har fået. Men den har jo været hypet og anbefalet af “eksperter”, men blev kort tid efter trukket tilbage, da man fandt ud af at det gør mere skade, end gavn (det er ikke min personlige holdning). Men når det så er sagt, så skal jeg da ikke blande mig i hvordan du gør tingene 🙂 – men jeg må da have min egen mening om hvad jeg vil – og ikke vil, med mit barn 🙂

  • Reply
   B
   5. oktober 2014 at 22:59

   Hold da op en reaktion! Hver sin mening er vel tilladt uden nogen behøver føle sig ramt

 • Reply
  Katrine/Små tanker
  5. oktober 2014 at 19:15

  Det lyder som noget af en omgang.
  Vi har selv et barn (nu 4 år, og sover godt), der vågnede en god håndfuld gange, hver nat. Hver eneste nat. De første 2,5 år af hendes liv. Det stoppede først, da hun lærte at falde i søvn selv. Og det er et lorte-råd,det ved jeg godt. Skriver det også kun for at sige, at jeg godt kan forstå, at det er hårdt.
  Tak for en god blog!

  • Reply
   Nutidensmor
   9. oktober 2014 at 22:49

   Nej, det er ikke et lorte-råd! Det er et dejligt lys for enden af tunnelen! Tak! Og godt at høre I er “på den anden side” 🙂

 • Reply
  Kijo
  5. oktober 2014 at 19:51

  Her hjemme døjede vi med vanvittigt meget sygdom og når jeg siger vanvittigt mener jeg et par gange om mdr en uges tid af gangen, hele vinteren.. Jeg fandt ud af at jeg ikke tåler laktose og har haft mistænkt det samme for lille pigen, efter vi begge er hoppet på laktosefri produkter har der ikke været noget sygdom 🙂 en hel ny verden.. Og måske et råd du kan bruge 😉

  – Kijo

  • Reply
   Nutidensmor
   9. oktober 2014 at 22:49

   Årh ja, laktolose! Det kan da tænkes! Måske man skulle overveje om det er det, der er “synderen”. Tak for råd 🙂

 • Reply
  Majbrit
  5. oktober 2014 at 20:47

  Hej Johanne, jeg følger dig normalt på instagram – men slår af og til et smut ind og læser med på din blog. Altid spændende læsning og med emner jeg tit kan fundere lidt over bagefter. Har selv en pomfrit på 2 år og 4 mdr. og det du beskriver med hyppige opvågninger, frustrede anfald i halv søvne mv. lyder utrolig velkendt her hos os. Vi har haft det meget i perioder fra hun var 1,5 til nu. Olivia er ørebarn, men gik vinteren fri for væske på ørerne sidste år og det samme med sommeren, så vi var lidt i vildrede over hvad der skabte de ubrud/opvågninger, som i oplever. Det der virkede her var oftest lidt mælk i en kop (som jeres vand) og de gange hvor sutten bare var ‘the worst enemy ever, mom’! var eneste løsning at tage hende op, på de gode nætter gå lidt rundt med hende og kunne lægge hende i sin egen seng igen (skete måske 1 ud af 20 gange) – ellers var vejen frem at putte hende inde hos os. Når hun sov hos os gryntede hun max og vendte sig. Jeg oplevede at det var trygheds baseret, som regel med et stort spring efterfølgende motorisk eller sprogligt. Egentlig ikke så meget hjælp, men måske du kan genkende lidt hos jer, som med tiden kan give jer svar eller skabe en eller anden form for ‘this is how we do it, når Augusta vågner og er febrilsk og ked af det – og sut er no go’. Hos os har det været rart at have vores seng som backup de nætter hvor ingen af os kunne overskue at skulle være vågne 10 gange eller bruge en time på at putte igen klokken lort natten med 3 timer til jobbet kalder 😉 Keep bloggin’ 🙂

  • Reply
   Nutidensmor
   9. oktober 2014 at 22:49

   Hej Majbrit
   Nu ser jeg min kommentar er VÆK?
   Hvor blev den af?
   Nå, men det er jo godt at høre, at man ikke er den eneste (selvom det er træls I er/har været i samme båd. So to speak..
   Jeg tror du har ret i at det er tryghed.. Men de er bare så sørens afvisende og vrede, når de vågner om natten (men hvem ville ikke være det). Hvis de så bare var krammende og kærlige, og kunne sige “årh mor, gi’ mig et kram”, så vidste man jo hvad man havde med at gøre :-)!
   Vi sover også sammen med hende engang imellem, men det er som om sammensovning ikke er på hendes ønskeliste.. Hun er meget urolig, når vi ligger ved siden af. Kan I det med jeres “pomfrit” ;-)?

 • Reply
  Mor
  5. oktober 2014 at 21:11

  Vores ældste sov først igennem da hun var 2,5… Sorry 🙂 man kunne sikkert have gjort alt muligt men vi var for trætte og havde også lillebror at se efter og hun havde det ok om dagen.. Og så en nat, efter ca 2,5 år, sov hun! Jojo, en luksus søvn er. Held og lykke og husk man ikke dør af mangel på søvn ( man blir til gengæld lidt muggen).
  Mvh mor til to

  • Reply
   Nutidensmor
   9. oktober 2014 at 22:46

   Mega muggen 😉 Tak for det 😉
   Godt at høre I er på den anden side.. Man skal sætte pris på de gode tider :-)!

 • Reply
  Caroline
  5. oktober 2014 at 22:13

  Det der er så meget lige som min søn på 15 måneder. Han har ellers altid sovet godt og igennem, men lige for tiden er det 1 nat helt uden opvågninger (yay!!) – 6 nætter med fest-og-kasten-og-gråd-og-ind-til-os-og-tumlen-rundt. Så øhm, skal vi ikke satse på, at det bare er en fase? Det håber jeg satme!!

  //Caroline

  • Reply
   Nutidensmor
   9. oktober 2014 at 22:45

   Hej Caroline!
   Det må fandeme være alderen!
   Det er en fase du ! Og den går over!
   Med-mor-kram!

 • Reply
  Pernille
  6. oktober 2014 at 2:26

  Jeg kan ikke lige overskue at læse de andre kommentarer, så med fare for at gentage nogle andre: Kunne det være så simpelt, at hun primært vågner fordi hun er tørstig? Altså måske drømmer hun noget og vågner lidt op, men har så svært ved at falde til ro igen før hun får slukket sin tørst? Jeg tror nemlig det er tilfældet med min dreng og her over sommeren og sensommeren, som har været utrolig varm herovre, har jeg ikke vovet at “gøre noget ved det” fordi jeg var nervøs for om han fik nok væske i løbet af dagen. Men nu hvor det så småt er blevet koldere, er det blevet markant mindre… Så tænker på, om der måske kunne spores et mønster på den front med hende? I så fald har jeg ikke en løsning, men som så meget andet, kan det give en form for ro at tro, at man har fundet ud af årsagen 🙂

  • Reply
   Nutidensmor
   6. oktober 2014 at 18:42

   Hej søde Pernille!
   Det er godt tænkt, men faktisk er det sådan at hun drikker MEGET vand. For meget vil jeg næsten mene!
   Altså om natten!
   Jeg har lidt den tanke, at det er blevet en dårlig vane.. Men hvordan adskiller man lige reel tørst, og en dårlig vane? Man vil jo ikke nægte hende vand, men omvendt skulle man jo også afvænne dem at vågne og få flaske (dengang)

   • Reply
    Pernille
    7. oktober 2014 at 0:25

    Samme her! I lang tid tænkte jeg “fedt! Så har han simpelthen erstattet natteamningerne med vand! Det var ikke meningen!” Alright! Hvis du finder en løsning, må du hellere give lyd, for jeg er sgu lidt træt af selv at skulle op flere gange hver nat stadigvæk. Men jeg skal nok ikke klage, for jeg kan jo få mig en lur om dagen når han sover 🙂

 • Reply
  Anja Bloch-Hamre
  6. oktober 2014 at 16:12

  kære du…

  Prøv at google night terror eller natteskræk. Det har min førstefødte lidt af fra han var ca 9 mdr til knap to år… Og vi har været oppe MANGE gange om natten. Da det var værst talte vi 17 gange fra puttetid til morgen :-/ jeg ved ikke om det kunne være det din kære prinsesse indimellem har, men prøv at læse om det…

  Knus og medfølelse fra en mor hvis datter på nu 3 mdr sover igennem allerede! (Og med en søn der først sov igennem da han var 18 mdr!)

  • Reply
   Nutidensmor
   6. oktober 2014 at 18:30

   Hej Anja!
   Tak for din kommentar!
   Jeg kender faktisk til det. Det er skrækkeligt. Er ked af at høre I har oplevet det :-(! Det er slut nu?
   Jeg havde det, da jeg var barn, samtidig med jeg gik i søvne. Det var nok noget, der blev ved, til jeg var 10-11 år. Rædselsfuldt..
   Måske det er det Augusta har.. Eller måske “bare” mareridt.. Giver hende et ekstra kram, når hun vågner (igen igen igen) i nat!
   KH!

   • Reply
    Mette
    6. oktober 2014 at 21:00

    Hej søde Nutidensmor

    Jeg har lige lyst til at kommentere “Godnat og Græd godt-metoden”. Jeg er selv tilhænger af, at man finder ud af, hvorfor barnet græder og er ked af det. Jeg er dog i forbindelse med mit antropologistudie stødt på noget forskning, som viser, at det faktisk er mere skadeligt for barnet, at blive puttet og falde i søvn ved en voksen ved sin side og så vågne midt om natten, og så er denne voksen pludselig væk! Forskningen viste, at børnene blev mere forvirret og utrygge end dem, som fik lov til at falde i søvn alene. Jeg ved ikke om du kam bruge det til noget, ville bare lige byde ind 🙂

    • Reply
     Nutidensmor
     9. oktober 2014 at 22:44

     Hej søde Mette!
     Jamen ift. hvad jeg har læst, så giver det god mening, og er ikke nyt for mig.. Jeg har engang læst, at det for en voksen ville være som at falde i søvn i sengen, for så at vågne op under håndvasken – at et barn har samme minde om “det sidste øjeblik”. Vi forsøger at lade være, men det sker at hun falder i søvn ved siden af os, så det kan indimellem godt være skyld i hendes forvirring.
     Men tak for input- du har helt ret 🙂

 • Reply
  Stine
  6. oktober 2014 at 21:01

  Chamomilla comp fra Allergica! Googl det!
  Min datter sov ikke igennem før hun fik det. Det er et naturdråber. Min F får 20 dråber i et gammelt hostesaft agtigt glas med lidt mælk eller saft hverdag omkring spisning. Og hun sover nu helt trygt igennem. Hun er nu næsten 5 og startede da hun var 3 – præparatet er beregnet til spæd børn også. Det var en LIFESAVER herhjemme.

  • Reply
   Nutidensmor
   9. oktober 2014 at 22:43

   Årh tak Stine! Det vil jeg lige kigge på :-)!

 • Reply
  Louise
  6. oktober 2014 at 21:18

  Hej Johanne!

  Har fulgt dig på instagram et stykke tid og kigger indimellem også forbi bloggen en sjælden gang, når min mindre børneflok tillader det.

  Jeg har et sæt tvillinger, der nu er 2 år, og som altid har sovet dårligt. De er født 13 uger for tidligt, og har derfor let ved at blive overstimulerede, og din måde at beskrive Augustas opvågninger, hvor hun vågner og græder, lyder lige præcis som mine ungers, når der er sket lidt for meget, og der er lidt for mange indtryk, der skal bearbejdes.

  Nu har jeg ikke fulgt nok med på bloggen til at vide, hvor længe det har stået på, eller om der sker noget særligt hos jer i øjeblikket. Men hvis der gør, kan jeg anbefale jer at prøve en periode, hvor I er rigtig “kedelige” og bare er derhjemme uden, at I laver ret meget.

  • Reply
   Nutidensmor
   9. oktober 2014 at 22:42

   Hej Louise!

   Tak for din kommentar 🙂

   Jeg synes faktisk ikke vi er så aktive.. Omvendt VIRKER det til at hun “keder sig” lidt, når vi er hjemme (selvom jeg ved hun har godt af det).
   Jeg tænker ofte over, om reaktionerne kunne falde sent, ift at der faktisk ikke er sket noget i ugerne optil “de svære tider”.. Men jeg tænker faktisk ikke hun er overstimuleret. Det vi laver, er noget vi gør hele tiden: tager hen til farmor og farfar på weekend, osv., så ikke noget livsomvæltende. Heller ikke for en på 17 måneder. Men det er svært.

   Hvordan er det at have 2-årige tvillinger er mere interessant at vide :-)?

 • Reply
  Maibrit
  9. oktober 2014 at 21:32

  Samsovning har været vores redning. Nu får vi alle søvn! Hvorfor har vi så travlt med at vores børn skal smides ind på eget værelse? Ville ønske jeg havde “turdet” samsovning fra starten men havde travlt med at følge normerne. Og var ved at blive vanvittig at søvnmangel. Så jeg tog en beslutning om at rykke vores datter ind i vores seng og da kæresten kunne se jeg var ved at gå i opløsning , gik han med på den og efter en uge fik jeg mere søvn end hele det foregående år! Og sexlivet har det fint – kan praktiseres andre steder end dobbeltsengen og fungere også bedst når begge parter er udhvilede: venter tvillinger 🙂

  • Reply
   Nutidensmor
   9. oktober 2014 at 22:40

   Hej Maibrit!
   Fuck normerne 😉
   Augusta sover faktisk også hos os indimellem.. Men kun hvis hun ikke er til at trøste! Det virker dog til at hun er forstyrret af at vi sover ved siden af.. Ellers havde vi altså dyrket samsovning. Det er trygt og skønt!

   TILLYKKE med tvillinger! Dobbelt glæde 🙂 Og dobbelt spænding, ikke :-)? Pige pige? Dreng dreng? Begge?

 • Reply
  Tamar Svendsen
  14. oktober 2014 at 22:03

  Nu er det jo godt nok noget tid siden det her indlæg er skrevet, men jeg har først hørt om din blog (og IG) nu så…
  Men vores dreng (fylder 2 nu her) har også altid sovet dårligt… nogle nætter mener han at kunne se noget.. (og jeg er den gode mor, der straks kan mærke kriblekrable, hvis han mener at kunne se det – hvilken fest 😛 )

  Nå, men han sover sammen med os nu.. i vores seng. Han skal også holdes i hånden for at falde i søvn. Men efter han bare sover sammen med os, er der sjældent problemer om natten når vi også er gået i seng.

  Måske vokser de fra det? (Han skal i hvert fald ikke sove der som 18årig!!)

 • Reply
  Mormarianne
  14. oktober 2014 at 23:33

  åhh ja her hjemme ryster folk på hovedet, men da hun var 11 måneder og rykkede på eget værelse (tidligere farskontor) rykkede far tilbage til soveværelset og jeg med på værelset., nu er hun 14 og vågner 2-4 gange og står op ved 6 tiden…….
  Ørepropper er en gave.
  Jeg tager primær nætterne og min mand morgen tjansen så sover jeg lidt længere.
  Men trods den ikke ønskede metode, så hjælper det her, på den måde at jeg nu kan blive liggende og sige ” mor er lige her, bare put dig” uden skrål, skab, flaske og op at gå. 5 ud af ugens 7 nætter

 • Reply
  Stine
  22. oktober 2014 at 17:12

  Chamomilla comp er din ven! 15-20 dråber i en “medicinglas” med juice eller lign omkring sengetid. Det hjalp mig da min datter havde haft dén rutine i 3 år!!! Hun er snart 5 og får det stadig. Det er en lifesaver! Google det – det er ren homøopati og beregnet til de små.

Skriv et svar