LORTEsnakken

Fængende overskrift, hva’? Nogen vil mene det er grimme ord, men jeg tænker vi lige skal tage tis-, lort- og pottesnakken!
Du må gerne forestille dig, at der står bimmelim og bullerbæ, hvis det gør dig mere tilpas.

LORT? Jeg lavede et opslag den anden dag, på Instagram, hvor jeg skriver, at min datter sagde at dukken havde lavet “ADR”. Jeg antog at det var en nede i vuggestuen, der havde lært hende det, for jeg siger bestemt ikke adr. Det er faktisk bare et ord jeg ikke bruger generelt.
Om afføring, menneskers og hundes, siger jeg lort. Det siger jeg herhjemme, det sagde jeg, da jeg var på arbejde i vuggestuen, og når jeg er i praktik, hvilket jeg er og lidt – så den bliver snart aktuel igen.
Jeg ved udmærket godt at mange synes det er grimt at sige, jeg har dog den opfattelse at det er det det er, så det er den betegnelser jeg bruger. Det er det jeg har lært i institutionsverdenen er “det korrekte” (beeeeemæææærk gååååseeeøøøjneee).

“Pølser” er noget man spiser, “prut” er luft fra numsen, og “bummelum” og “nr. 2” er lort pakket ind i en pæn, blomstret pakke af uklarheder 🙂
“Noget i bleen” giver nada mening for et barn!

Sig hvad du vil, jeg er sådan set ligeglad. Altså som synonym til afføring. Ikke om mig – om mig skal du gerne tale pænt 😉
 photo Skaeligrmbillede 2015-03-01 kl. 13.41.56_zpsemfsurij.jpg
Jeg forstår godt utilpasheden omkring at sige lort, for shit det er grimt!

Jeg glæder mig ikke til den dag, hvor vi skal til konfirmation hos fætter Nemo, og Augusta, under indtagelsen af rejecocktailen råber (lidt for højt): “JEG SKAL LAVE [L O A R T], MOR!”
Mon ikke det kommer til at ske? Selvom vi ikke har en fætter Nemo? Så en eller anden social sammenkomst, hvor mit barn proklamerer at hun skal have assistance til at komme på toilet, fordi hun skal lave l o r t ?

Min tanke er bare at et barn har krav på svar. For mig er det ikke dækkende at spørge: “har du lavet prut?”, for det har barnet da måske, men det betyder jo ikke “gevinst”. “Har du noget i bleen” er simpelthen for udefinerbart, til at det kan betegnes som et spørgsmål.

Lola, den kære Lola, som jeg jo faktisk er stor fan af. Vi er oftest enige, Lola og jeg, men faktisk på dette punkt er vi Uenige. Lola er jo ikke et orakel, men har mange mange fornuftige pointer.
En mor har på et tidspunkt spurgt Lola om hvad hun mener er den rette betegnelse for afføring, og Lola, der måske vælger et politisk korrekt svar, siger “prut”, men lægger vægt på at almindelige prutter så omtales som “luftprut”.
Og okay Lola, den kan jeg gå med på, men jeg er nu alligevel mest til lort!

Hvad er dine tanker? Bruger du et bestemt ord og undlader andre?

Pottetid er bl. a. grunden til denne lortesnak! Vi har nemlig købt en potte til Augusta (Ikea, 45 kr.). Hun er knap 22 måneder, så det er alt for tidligt at smide bleen, men det er ikke for tidligt at være tryg ved en potte, eller rutinen i det at skulle på “toilet”, når man lige er vågnet, og inden man skal sove.
Det går faktisk rigtig fint, og jeg er overrasket over hvor spændende hun synes det er. Hun skal naturligvis ikke presses til noget, det er bare en leg.
– Men mor her smed altså bleen, da jeg hun var to år… Så jeg har alligevel en hemmelig forhåbning om at hun snart tisser og LAVER LORT på potten!
 photo DSC_0969_zpstrguuvmy.jpgAf ren nysgerrighed har jeg lavet en lille meningsmåling 🙂 Du kan jo deltage, hvis du har lyst.
Jeg mener ikke at nogen siger noget forkert til deres børn – jeg er blot super nysgerrig efter hvilken betegnelse for afføring, der bruges 🙂
Man kan jo godt gå på toilettet og lave lort/bæ/bummelum, at bruge ordet lort behøver ikke at betyde at man opfordrer barnet til at sige “jeg skal lave lort”, men at det er det ord man bruger som betegnelse for det i bleen.

[poll id=”2″]

Læs også

38 Kommentarer

 • Reply
  Karoline
  1. marts 2015 at 14:05

  Herhjemme laver Johanne lort.
  Og det har hun altid gjort.
  Det dér med at kalde det prut,
  Det burde sgu være forbudt.
  Så er der nogle, det kalder det “stort”
  men for os – så er en lort altså en lort.

  Og ja – det bli’r råbt. Heldigvis mest herhjemme. 😛

  • Reply
   Nutidensmor
   1. marts 2015 at 18:58

   Jeg elsker, når folk skriver deres holdninger, så de rimer.
   Det er sgu da fab’ overskud..
   Forsøger at se bort fra at hun hedder Johanne, nu da det er i sammenhæng med lort 😉 men det er nu da et dejligt navn 😉
   KH.
   Johanne

 • Reply
  Isa
  1. marts 2015 at 14:28

  Jeg har arbejdet i en institution hvor man skulle sige det barnet sagde, det resulterede i følgende; av i bleen, Kaka, puha, prut, pølser, ad i bleen…ingen af børnene sagde lort…og jeg kom til at sige det til et barn, på bedste pædagog-vis “har du lavet lort i bleen hva?” Og så fik jeg ellers skæld, for tænk hvis der kom en forælder og hørte det…ja gisp hvor forfærdeligt…lort er lort uanset hvem eller hvad det kommer ud af 🙂

  • Reply
   Nutidensmor
   1. marts 2015 at 18:59

   Jeg kan faktisk meget godt lide ideen om at man kalder det det, som forældrene gerne vil have – men omvendt: det er også lidt at overplease, som jeg måske lidt læser det som om du også synes?
   Det er da i hvert fald svært at holder styr på, hvem der kalder hvad.. Av i bleen.. Det er sgu misvisende!

 • Reply
  Birgitte
  1. marts 2015 at 14:38

  Jeg kan så slet ikke få mig selv til at bruge ordet “lort”

  • Reply
   Nutidensmor
   1. marts 2015 at 19:00

   Men det gjorde du lige 😀

 • Reply
  Marie-Louise
  1. marts 2015 at 15:29

  Vi har altid sagt Kaka. Det siger de her i Schweiz. Jeg får kvalme af at skulle høre om lort mens jeg feks spiser. Og siden min veninde præsenterede mig for ‘lort i lommen’, er jeg blevet fuldstændig sippet 😉 Så Kaka – det kan siges højt uden at jeg bliver dårlig :-))))

  • Reply
   Nutidensmor
   1. marts 2015 at 19:00

   “Lort i lommen”… Jeg må indrømme at det er første gang jeg hører den. Og hvad betyder det? Jo, altså jeg kan da godt læse, men det er jo ikke det det er!
   Kaka – betyder det ikke lort :-)?

 • Reply
  Sarah
  1. marts 2015 at 15:36

  Lort!
  Bliver dårlig ved brugen af pølser – det er Mad!

  • Reply
   Nutidensmor
   1. marts 2015 at 19:01

   På grillen med dem 😀

 • Reply
  Stinne
  1. marts 2015 at 15:41

  Hos os som begge er uddannede pædagoger, bliver en spade kaldt for en spade….
  Så det hedder lort (LÅRT! Hvis vi nu også skal tage den på syngende jydsk)
  Min store søn Frederik siger også altid “Jeg går ned og skider” Når han skal på toilettet.
  …..og nej det lyder ikke pænt

  • Reply
   Nutidensmor
   1. marts 2015 at 19:02

   Mmmmm.. Vi siger også LÅRT (fordi vi er jyder). Siger københavnerne LOART, IKKØ?
   Enig i at det ikke lyder pænt med “jeg går ned og skider”, men omvendt siger rigtig mange jo: “har du skidt?”… Det handler om hvordan man bøjer det åbenbart!

 • Reply
  Maiken
  1. marts 2015 at 15:42

  Herhjemme kalder vi det lårt = lort, man er vel aalborgenser…

  • Reply
   Nutidensmor
   1. marts 2015 at 19:02

   Haha.. Sårn’ er det også i Åååårhus

 • Reply
  Trine
  1. marts 2015 at 15:44

  Herhjemme kalder vi det bummelum. Lille mand har dog svært ved at udtale det,så han siger bum bum.
  Han ved godt det er et ‘pænere’ ord for lort. Han ved også det er pænere at sige ‘av for Søren/pokker’ end av for satan.
  Jeg har selv arbejdet i diverse institutioner og har hverken via arbejds eller studietid – lært/hørt det skulle være at give børn en forkert opfattelse eller forståelse af hvad det egentlig er…
  Som jeg har skrevet på IG hørte jeg en 3årig råbe “far jeg har lort i bleen” og det lød bare så klamt. Om det var forestillingen af hvad det var – eller om det var den lille søde pæne drenge-mund der råbte lort – det ved jeg ikke. Men det fik mig til at tænke anderledes.

  • Reply
   Nutidensmor
   1. marts 2015 at 19:03

   Hej Trine 🙂
   Jeg synes du har en super sund tilgang til det. Jeg læser det som om du ikke forsøger at undlade at navngive bummelum (lort), og det er fedt..
   At børn så lærer hvad der er ok at sige i større forsamlinger, og når der er gæster (og også hvad der ikke bør siges), er bare god stil 😀

 • Reply
  Dorthe
  1. marts 2015 at 15:58

  Herhjemme hedder det prut og luftprut (uden at vide Lola mente det samme).. Jeg kan simpelthen ikke fordrage ordet lort, og mine børn skal ikke rende rundt og tale om lort..
  Min søn på snart 5 har ingen problemer med, at det muligvis hedder lort i børnehaven, men herhjemme hedder det altså prut, og min datter på 2 kalder det også prut i bleen, selvom der også er pædagoger, der kalder det lort i vuggestuen :/

  • Reply
   Nutidensmor
   1. marts 2015 at 19:05

   Nå, så du og Lola er helt enige 😉

   Man må jo kalde det præcis hvad man vil – jeg synes bare det er sundt det ikke får et pænt, nærmest sløfjeindpakket, ord, hvor barn ikke får svar på hvad det egentlig er det (også) hedder.
   At man så vælger at bruge prut, fordi det i forældrenes øjne lyder pænere ser jeg ingenting galt i 😀
   Kh!

 • Reply
  Rikke
  1. marts 2015 at 15:59

  Her bruger vi lort. Så her bliver der ret tit sagt. Mor! Jeg skal lave lort – vil du tørre mig? Det er jo lort de laver

  • Reply
   Nutidensmor
   1. marts 2015 at 19:05

   So true.. Det er lort! Lort.

 • Reply
  Heidi
  1. marts 2015 at 16:14

  Herhjemme bruger vi ord som “lort”, “adder”, “bøf i baglommen” og “noget i bleen”.. Er faktisk fløjtende ligeglad med politisk korrekthed (tja, sådan får man det vel ved fjerde barn *S*).. Vi kalder det dét, der passer os bedst.

  Men det skurer lidt i mine ører, at nogle taler om at kalde det for dét, som det er.. For i så fald er ordet “lort” da også at ramme ved siden af 😉 “Lort” er et slang for afføring, ligesom så mange andre ord *S* Hvis det skal kaldes for dét, det er, så kald det “afføring” eller “fæces”..

  • Reply
   Heidi
   1. marts 2015 at 17:14

   Hov.. Hvor mon min sidste

  • Reply
   Nutidensmor
   1. marts 2015 at 19:06

   “Bøf i baglommen”. Haha! Altså ikke at jeg ser noget galt i det, da I også bruger andre ord, men hvor kommer den vending der fra :-D? Det er helt nyt for mig!

   Jeg er helt enig i at lort er slang, der findes mere korrekte betegnelser, dog synes jeg at vi går over i lægelige termer, hvis vi skal kalde det fæces 😀

   • Reply
    Heidi
    1. marts 2015 at 21:08

    Årh, la’ vær’…

    • Reply
     Nutidensmor
     1. marts 2015 at 21:10

     Hej Heidi ;-)!

 • Reply
  Trine229
  1. marts 2015 at 18:54

  På arbejd bruger jeg “lort” – og her hjemme bruger jeg “bæsj”. Men det er så det vi kalder det i Norge, og når jeg så taler (næsten) norsk her hjemme, så er det jo det som bliver brugt^^

  • Reply
   Nutidensmor
   1. marts 2015 at 19:07

   Bæsj. Hvad betyder det så på dansk? Som lort, eller mere “pænt” :-)?

 • Reply
  Ditte
  1. marts 2015 at 19:16

  Her bruger vi det svenske ord bajs, eller til tider måske nr 2. Jeg kan ikke rigtig med ordet lort – for jeg synes, det er svært at forklare ungerne, at man gerne må sige lort om Jaeh lort, men som bandeord må man ikke bruge det…

 • Reply
  Marie
  1. marts 2015 at 20:04

  Argumentet med at “kalde det, hvad det er”, synes jeg simpelthen ikke holder. Det hedder jo ikke lort – lort er et andet ord for afføring, så det burde vil være det, det så skulle kaldes.
  Herhjemme hedder det ikke lort. Jeg synes det lyder så grimt, når det bliver sagt – af både børn og voksne – og er glad for det ikke er, hvad det bliver kaldt i sønnikes institution.
  Man kan som forælder selvfølgelig vælge at kalde det, hvad end man har lyst til, jeg er nok egentlig med lidt overrasket over hvor stort et debatemne, det åbenbart er på diverse medier:-)
  Tak for en god blog!

  • Reply
   Nutidensmor
   1. marts 2015 at 20:16

   Hej Marie,
   Argumentet holder da på sin vis, da det er også det det er.
   Jeg er med på at afføring, eller fæces er mere korrekt – i hvert fald ift. lægeterminologi, men lort ER jo også dette, modsat prut, som er noget helt andet.
   Det er det jeg mener 🙂
   Jeg er dog enig i at det ikke er pænt.. For mig er det dog bedre, end at sige afføring, og mere korrekt end bummelum :-). Men jeg er helt enig i, og det håber jeg mit indlæg afspejler, at forældre skal kalde det det, som de vil 🙂
   Tak for din kommentar

 • Reply
  nadia
  1. marts 2015 at 21:26

  Kan nu også bedst li’ at man kalder tingene hvad de er: en Spade er en Spade og Lort er Lort.
  Men jeg må ærligt indrømme at Lort bare ikke lyder pænt (men okay, hvorfor skulle det også det?) 😉 så her kalder vi (mest mig) Lort for Kaka (det er en længere historie) 😀

 • Reply
  Sophie
  2. marts 2015 at 2:06

  I vuggestuen hvor jeg arbejder siger jeg som udgangspunkt lort eller kaka (vi har mange tosprogede familier), men nogle af børnene siger prut. Og sjovt indlæg og tegning!

 • Reply
  Lise
  2. marts 2015 at 9:37

  Sjovt, vi gør som Lola… Kalle laver “prut” og så slå han “luftprutter”.. Jeg har intet imod andre betegnelser – heller ikke lort. Jo faktisk så synes jeg pølser er for mærkeligt, for dem skal man jo også spise i in hotdog.. Hunden laver også prut 🙂 Hvis andre spørger Kalle om han har lavet lort, bliver jeg overhovedet heller ikke stødt over det, men Kalle er selvfølgelig nødt til at få forklaret, at der menes prut..

 • Reply
  Lise
  2. marts 2015 at 9:39

  Forresten: “Adr” synes jeg er mærkeligt.. Det er jo ikke “adr” – det er helt naturligt! Mine børn skal i hvert fald ikke i så tidlig en alder associere lort/prut med noget ulækkert eller unaturligt..

 • Reply
  Josephine
  3. marts 2015 at 7:49

  Jeg siger pruttilort, og jeg tror egentlig bare det startede som noget babypludder jeg sagde til min dreng, men det har altså hængt ved. Selvom det er et fjollet ord, så synes jeg det er bedre end både lort, prut og “noget i bleen” som jeg også er ret uforstående for at nogle kalder det. Som du skriver er det et ret diffust begreb

 • Reply
  Mie
  3. marts 2015 at 21:48

  Vi er så meget på bølgelængde her Johanne – da Ida var på din piges alder gjorde jeg mig også mange tanker om betegnelserne, netop fordi det er ved denne alder man pludselig skal til at italesætte det over for ens barn – altså sige det højt, hvor andre også kan høre det. Jeg bliver sådan lidt utilpas, når jeg overhøre andre mødre spørge deres barn om de har lavet “puha”, “stort”, “bummelum” eller nogle af de mange andre kreative krumspring. Det er lort (loart, nu vi er i Kbh) og det lugter også grimt og det er der altså ikke noget at gøre ved. Jeg skrev også et indlæg om det den gang http://pralerier.blogspot.dk/2012/01/det-lugter-lidt-af-lt.html Det er en evigt tilbagevendende mor-debat-ting åbenbart 🙂

 • Reply
  Tina
  5. marts 2015 at 6:20

  Ha ha, elsker det emne og har selv skrevet et indlæg om det på et tidspunkt. For ja gu fanden er lort lort!! Det er da ikke noget vi kan gå ind og lave om på? Og det Er ulækkert. Det bliver ikke mindre ulækkert af at kalde det noget andet. Punktum

 • Reply
  eva
  13. januar 2016 at 16:18

  Jeg valgte ikke selv “ordet”. Min søn kom hjem fra vuggestuen og så hed det bare “lort”.. .Jeg var altså lidt overvældet over at min lille uskyldige dreng skulle sige noget så grimt. Men livet er sgu for kort til at gå op i den slags detaljer. Og selvfølgelig kom der også den dag hvor han råbte “ordet” højt og tydeligt på en fin fin restaurant og mor her måtte sidde med røde øre og flove sig. Tilgengæld syntes min lillebror at hans sønner skulle kalde det “bobo”. Det syntes jeg så var et særdeles dårligt valg, da det faktisk er nogens fornavn 😉 Det gik da også helt galt den dag da teenagedrengene skulle præsenteres for en af familiens venner: Bobo Moreno. Drengene var flade af grin og ingen turde fortælle stakkels Bobo hvad joken gik ud på

Skriv et svar