Babyer har samme universelle sprog

Du har måske bemærket at dit spædbarn indimellem siger samme lyde, som andre babyer – at der er lighedstegn ved deres små lyde?

Jeg skal skynde mig at sige, at selvom jeg er en stor Oprah-fan, så vil jeg aldrig betragte alt, der kommer ud af hendes mund, eller af gæsterne i studiet, som “den endelige sandhed”, men jeg så denne video inden jeg blev mor, og jeg må indrømme at jeg blev overrasket!
Min datter lavede samme lyde, som babyerne i videoen.

Der er tale om en dame, som er en sådan lidt lydekspert, med fotografisk hukommelse… Det er hvad man får fortalt fra videoens start, til 02:00. Hun får en til at tænke at hele “teorien” er meget alternativ, så spring det lige over – hun får det til at lyde som om hun har superkræfter.
(Jeg tænker hendes superheltenavn skulle være Super Baby Reader!)

Hendes teori er ret enkel: spædbørn har samme reflekslyde, udanset etnicitet. Reflekslyde kommer af behov, og er lyden de siger, inden de går over i “hysterisk gråd”.

Lyden “NEH” skulle betyde: sult
– Denne lyd har jeg meget tydelig kunnet genkende hos Augusta, og hørt hos andre børn!

Lyden “EH” betyder: luft i maven, at barnet skal bøvses

Lyden “EAIR” betyder: luft i maven (den anden vej)

Lyden “HEH” betyder: “discomfort”, at barnet ikke er tilpas

Lyden “OWH” betyder: træt
– En jeg også selv meget tydeligt har kunnet genkende.

Alle børn er naturligvis forskellige, og man bør lytte til sit barn og mærke efter i maven, hvad man selv tror – men jeg har faktisk brugt det! I hvert fald et par af “orderne”.
Augusta siger den dag i dag (knap 22 måneder) faktisk stadig “NEH”, i stedet for at sige “vand”, så det har hængt ved hele hendes liv.

Kan du genkende nogle lyde?

Læs også

5 Kommentarer

 • Reply
  Caroline // tordenmor.dk
  3. marts 2015 at 15:29

  Det er altså meget vildt. Folk siger jo altid “du lærer at forstå, hvad der er galt”, og jeg lærte aldrig at høre forskel – troede jeg. For nu, hvor jeg ser denne video, kan jeg totalt genkende lydene! Specielt sult-, træthed- og ‘discomfort’-lyden.

 • Reply
  Solrun
  3. marts 2015 at 20:43

  Tak for reminder. Jeg så også videoen, da min søn på tiår var den alder. Det stemte 100 pct. Nu har jeg en pige på tre mdr. og vil tage det op igen. Det er nemlig bare en super måde at vide, hvad baby vil. Med hende her tager det mig cirka to min. hver gang hun afviser babs at tænke ‘ah, du er jo bare træt’.

 • Reply
  Rikke
  4. marts 2015 at 7:38

  En veninde viste den også til mig inden jeg fødte.. Den var til stor hjælp! Vi hørte bedst neh. Det er altså ret smart!

 • Reply
  Nadia
  7. marts 2015 at 18:43

  Ej hvor skægt. Ved ikke helt om jeg tror på det (sorry), men har heller ingen børn, så kan faktisk ikke rigtig udtale mig om det. Men jeg vil klart huske dette til den dag jeg selv får børn. Tænk hvis det faktisk er rigtigt – det ville jo være super smart 🙂 God aften.

 • Reply
  Katrine B
  7. marts 2015 at 20:24

  Og som med næsten alt andet: Tjeres an app for that 😉

  Den hedder Baby Ears.

  Da jeg i sin tid downloadede dem, læste lidt om, hvorvidt der er noget videnskabeligt til at bakke damens teori op. Det er der ikke, men hey det betyder jo ikke, at det ikke virker for nogle og hvis det gør det, så thumbs up 🙂

Skriv et svar