Om stoffer i bleen og at blive væk i kemi junglen

pa011523

Er jeg den eneste, der som menneske, kvinde og i særdeleshed mor, føler at vi forsøger at navigere rundt i en by, i et fremmedland, hvor der er fareskilte overalt, men som vi ikke kan læse, eller forstå?

For mig er det næsten fordummende, at vi som forældre forsøger at kigge på bagsiden af det vi køber, men at det nærmest er grov gætteleg, som man kun kan vinde, hvis man er kemiker.

Og når jeg så i dag læser en artikel fra Politiken, hvor Miljømærkning Danmark, og en undersøgelse af TÆNK, udtaler sig om der er fundet BLEER indholdene spor af kemiske stoffer, der kan være kræftfremkaldende, bliver jeg sgu næsten bange. Det er ikke noget, der er tilsat bleerne, men det stof der er fundet i bleerne kan komme fra forurening fra noget som trafikos og olie…
Ad for silvan da også!

Som helt almindelig forbruger forstår jeg altså ikke den lingvistik varedeklarationen benytter sig af. Jeg læner mig meget blindt op af de tillidsvækkende mærker, som svanen (miljømærket) eller den blå krans (fra Astma og Allergi Danmark), fordi så føler jeg at der i det mindste er andre, der holder et vågent øje, på det, som jeg putter på/i mit lille barn.
Jeg kan nogle gange bare tænke.. Okay, hvis der ikke med fede bogstaver står: “Fri for PVC” …. Er der så PVC i lortet?
Så ja, måske der er lidt paranoi i den på nogle områder…

Men jeg mener alligevel ikke jeg er hys. Jeg synes min optik er præget af sund fornuft!
Jeg kan godt tænke det, som en sød følger på Instagram på et tidspunkt skrev: “hellere hul i hovedet, end hul i udviklingen”.
Ingen pakken i vat her, der skal skrammes, springes i vandpytter og jeg tager hende sgu ikke til lægen, for at tage en bid af en regnorm –
MEN! Vil jeg gøre mit, for at undgå de værste kræft-, allergifremkaldende og hormonforstyrrende stoffer, når der nu findes alternativer, som indtil nu viser sig at være renere?
JA!

Den mest gængse udtalelse jeg bliver mødt af, når jeg lufter min holdning til at man bør skimte til disse sikkerhedsmærkninger, når man køber til poderne, er:
“Jamen da jeg var barn gik mine forældre da ikke op i sådan noget – jeg har fået masser af —– og jeg lever da i dag

Sidder næsten og tripper, når jeg skriver dette, for, NO OFFENCE… Ej, det mener jeg ikke. MEGA MEGET OFFENCE: det er det ladeste af det ladeste argument!

Kan vi ikke skabe en kultur om at vi tillader samfundet de kloge forskere, med deres ih-så-lange-uddannelser, at rådgive og oplyse os, og skabe nogle retningslinjer og råd, for at vi (selv) kan beslutte hvad vi vil gøre med vores børn  – men med resultater af kvalitativ forskning i baghovedet?

Om du så vælger at give Smilla-Karoline på 3 måneder komælk, selvom man nu har fundet ud af at det ikke er en så god idé, så er det da dit valg. Så må du sgu i min optik gerne brokke dig lidt over at det er skide surt (eller træls, som aarhusianeren vil sige), at de ofte laver deres retningslinjer til de små om, men kan man så ikke bare tage det med, og tænke “Hey, fedt de da forsker, og bliver klogere på hvordan vi gør vores børn sunde – og holder dem lige sådan”. Det er jo altså ikke for at drille dig, og gøre dig forvirret, at de ændrer på deres råd. Det er fordi man bliver klogere.
(Og det bør vi, efter evne, også).

Jeg vil forsøge at skule til retningslinjerne – også når de ændrer dem. Kigge på mærkninger, når jeg køber ind, og følge med i artikler og tests, for at se om der er slinger i valsen, som f. eks. hos den øko-ble, der ikke klarede det til UG i testen, men det er da samtidig også en forvirrende jungle.
Men! Jeg synes det er forvirrende… Skal vi ikke bare forsøge at finde vej sammen?

Hvad tænker du?
Er tilsætningsstoffer og nye retningslinjer noget du går op i at holde øje med?
Kigger du på mærker, når der købes ind, som f. eks. Svanen – og er der nogle, der er vigtigere at kigge efter, end andre?

Artiklen fra Politiken kan læses  HER.

Læs også

16 Kommentarer

 • Reply
  Sophie
  5. maj 2015 at 12:35

  Super relevant indlæg!
  Jeg er netop i gang med at starte min virksomhed op med produktion af netop bleer – fri for så meget kemi som overhovedet muligt(klorin, farvestoffer, you name it). For at vores børn skal undgå så mange af disse stoffer som muligt.
  Men du har så ret, det ER en jungle at finde rundt i!

  • Reply
   Nutidensmor
   5. maj 2015 at 18:36

   Årh, det lyder sgu da spændende, Sophie! Det gad jeg da godt høre mere om! Det vil jeg holde øje med – hvornår kommer det på markedet?

   • Reply
    Sophie
    5. maj 2015 at 22:30

    Slut juli, start august. Jeg sender gerne en prøvepakke afsted mod Aarhus til Augusta når de lander hos mig fra produktionen 🙂

 • Reply
  Ane
  5. maj 2015 at 13:11

  Vi kigger altid efter svane, astma/allergi mærkerne…. I går læste jeg så en test fra TÆNK om vådservietter, som viser at mange vådservietter indeholder forkert/usund kemi… Det er ikke nemt at blive klog på! (testen blev delt på Facebook gruppen Aarhus mor, men kan sikker også findes på tænk.dk)

  • Reply
   Nutidensmor
   5. maj 2015 at 18:36

   Det er slet ikke nemt at blive klog på nej :-/
   Generelt synes jeg det er svært!
   Vi bruger vådservietter på farten, og kun der. Jeg havde egentlig tænkt vi kun ville bruge skumklude og vand, men det er sgu lettere med noget som vådservietter. Vi bruger selv Änglemark. jeg synes de virker mindst giftige, og så koster de altid 10 kr for en kæmpe pakke, med smart lukkefunktion

 • Reply
  Kristine B.
  5. maj 2015 at 13:53

  Amen!!!!

 • Reply
  Mette Fisker
  5. maj 2015 at 14:17

  Jeg går generelt efter produkter, der er Svanemærket og astma-og allergi mærket, når jeg vælger bleer, vaskepulver, rengøringsprodukter osv. Og jeg har indtil for nyligt stolet (rimelig) blindt på at produkter med disse mærker er ok. Men da Rema (og en række andre producenter) for nylig trak deres vådservietter, som ellers var Svanemærket og astma- og allergimærket, tilbage pga et problematisk stof i vådservietterne, så bliver jeg altså lidt modløs. For hvis man ikke engang kan stole på produkter, der er Svanemærket og Astma-og allergimærket, hvad skal man så gå efter?! Hmmm, jeg synes det er svært at sikre sig som forbruger…

  • Reply
   Nutidensmor
   5. maj 2015 at 18:33

   Der er også svar til dig, længere oppe 🙂 Og en anden kommentar 🙂

   Jeg stoler også ret blindt på det hele.. men det er vi vel også nødt til. Ligesom at vi stoler på de opdager, når der er “overtrædelser” 🙂

 • Reply
  Julie
  5. maj 2015 at 14:19

  Ja og ja ! Jeg går meget op i retningslinjer – eller i hvert fald i at være oplyst omkring dem.. jeg følger ikke nødvendigvis alt til punlt og prikke – men nok noget der ligner meget..
  Derudover er jeg meget opmærksom, på især den blå krans.. min kæreste jar astma og allergi og jeg vil så vidt muligt undgå at vores søn arver det – svanemærket er også ret vigtigt for mig..

  • Reply
   Nutidensmor
   5. maj 2015 at 18:33

   Jeg tror vi er meget ens på det punkt 🙂
   Vi har også allergi i familien, og Augusta har astmatisk bronkitis, så vi er også ekstra obs.. Men det burde alle være 🙂

 • Reply
  Dorte
  5. maj 2015 at 18:27

  svar til Mette Fisker! Da Rema valgte at trække Deres vådservietter tilbage var det udelukkende fordi der var blevet målt (ja hold nu fast) 0,004 af et eller andet M stof, som i STORE mængder kan være kræft fremkaldende! En måling man ikke tidligere har kunnet måle så lavt! Så udviklingen ændre sig og heldigvis er der nogen forretninger der vælger at vægte kundernes tarv! I dette tilfælde valgte Rema at fjerne samtlige vådservietter fra hylden!

  • Reply
   Nutidensmor
   5. maj 2015 at 18:32

   Du har helt ret, Dorte. Det var nemlig den (lille?) mængde det drejede sig om. Alligevel var det nok.. Men såvidt jeg husker, så var der også problemer med Huggies, der trak de hele tilbage, for så at vende tilbage med nyt indhold.
   Dejligt de finder ud af at der er problemer med kemien i produkterne – også selvom det er en meget meget lille mængde. Der er jo grænser og regler af en årsag.
   Men såvidt jeg husker det, så håndterede Rema det rigtig pænt.
   Vi er dog til Änglemarks, når det kommer til vådservietter.

 • Reply
  Jeanne
  5. maj 2015 at 19:17

  …. Men alligevel propper vi voksne os i kemi. Det går altså også ud over vores børn, når vi bruger deo med duft i. Eller når vi bruger opvaskemiddel med duft i.

  For ikke at snakke om når vi tænder stearin lys der hjemme – det påvirker også barnet (og hele husstanden). Hvilket kan give allergi.

  Der er kemi i vores møbler. I vores nyindkøbte tøj. Sågar i vores mad er der kemi i.

  Hvorfor er det egentlig kun vores børn vi passer på? Skal vi ikke passe på os alle sammen?

  • Reply
   Nutidensmor
   5. maj 2015 at 20:50

   Super fedt indspark

   Måske fordi det er uoverskueligt? At der er “farer” forklædt overalt ?

   Jeg tænker over mange ting, mens jeg er nødt til at acceptere andre. Vi vasker i Neutral, men bruger Vanish. Vi køber ikke særlige sofaer, men bruger til gengæld kun parfumefri sæbe og creme.
   Det er vel en prioritering – som alt 🙂

 • Reply
  Henriette
  6. maj 2015 at 11:18

  Det er SÅ forvirrende. Jeg har lige fundet ud af, at økologiske madvarer ikke er det samme som madvarer med det røde øko-ø, hvilket jeg i princippet kunne have sagt mig selv. Jeg havde bare ikke skænket det en tanke, at EU-økoregler er så dårlige, at det bedre kan betale sig at købe ikke-øko dansk producerede varer end EU-øko-varer. Shit, der er meget man skal være obs på.

  • Reply
   Malene
   7. maj 2015 at 19:07

   Det tror jeg ikke, du ville mene, hvis du undersøger, hvor mange pesticiderester dansk konventionel frugt indeholder.

   Jeg tager hellere en smukke kobber fra et tysk æble (N.B., det er kun frugter, det gælder) end et dansk konventionelt æble, hvor 45 % indeholder pesticidrester. Det er noget lavere end de udenlandske, ja, men ikke bedre end udenlandsk økologisk.

Skriv et svar