Må jeg ikke købe drengetøj til min datter?

Jeg webshopper. Det sker tit. Det er måske endda hver dag, hvis ikke to gange dagligt, at jeg lige tjekker et par sider. Jeg vil lige lure på, om de nu skulle have fået noget nyt og lækkert, som jeg ikke kan undvære.
Der er tre ting, der skal gå op i en højere enhed, når jeg shopper: pris, kvalitet og komfort . Det skal være tilstede, og alt derudover er faktisk ikke faktorer, der spiller ind, og præger mine købsvaner. Slet ikke hvis min søgen fører mig hen i “drengekategorien” – det skal ikke begrænse mig.

Her sidder jeg. På Zaras hjemmeside. Jeg skal til at bestille lidt tøj, da jeg alligevel skal returnere noget andet. Fejl i størrelserne – det er sgu da svært. Særligt med mærker fra Spanien og andet, syd for grænsen.

Jeg er i drengekategorien, under “BØRN” – og så “BABY DRENG”.
Jeg har hverken baby, eller dreng, men her kan jeg finde en masse skønt til Augusta. Pasformen er det samme. Det er jo ikke fordi der i str. 2-3 år skal være plads til hverken babbelutter eller særligt rum i skridtet, til mandlige kønsdele. Næh, min tanke og erfaring er at snittene sgu ikke er særlig anderledes. Og hvem gradbøjer hvad der er pige-print pige-farver og vice verca med drenge?

Det er ikke svært at bevæge sig fra pigekategorien, til drengekategorien, men jeg vil alligevel vove at påstå, at det selv for den mest frisindede er en smule begrænset, hvor meget der er at finde den anden vej rundt.
Og dog.
Pigernes side er her i foråret præget af mange blomster og kjoler, men omvendt også en masse sød frugt (vandmelon er jo the schizzle), basics og andet, som man ikke ville “undre sig” over at en dreng bar.

Jeg har en antagelse om at denne separering efter køn er lavet fordi det er det kunder har efterspurgt og foretrækker. Størstedelen altså.
….men det er lidt morsomt, for jeg ville altså foretrække at de ikke gjorde det!
Særligt de fysiske butikker, og særligt til de helt små. Det er sørme ikke den store kraftanstrengelse for mig, at bevæge sig fra den ene side af butikken, til den anden, men mine muligheder er da færre, hvis butiksindehaveren mener at kønnet på mit barn skal begrænse indkøbene.

Hvis dit barn har en tissekone, så skal du gå efter: lyserød, pink, peach, offwhite, hvid, lys rosa, mellem rosa, mørk rosa, gul og sart sart sart.
Gerne spædet med liberty (læs: mange blomster) og pussenussede print. Søde og uskyldige dyr.
Drengene kan give den gas med brandbiler, seje traktorer, stilede sømandsstriber, farlige tigere og cool gardere.

Men siden hvornår har køn taget patent på hver deres del af regnbuen?

Se f. eks. den anden dag. Jeg er i Nameit. Kigger rundt på det flotte, men nået sarte udvalg på “pigesiden”. Butikken er ekviperet med rigtig mange søde sager, men også utroligt meget tyl. Og hvide hulcardigans.
Igen – nok fordi efterspørgslen er til det.

Jeg leder ret specifikt efter en dyre t-shirt. Ikke “dyr”, som i: noget med økonomi, men noget med fauna. Altså animals.

Mulighederne i pigeområdet: en overnuttet kattekilling, med øjne på størrelse med tehopper, lidt glimmer og måske en blomst eller to i pelsen. Badet i pastel.

 photo DSC_0666_zpsymxprgt7.jpgJeg købte denne denne, som jeg havde highjacked fra “drengesiden”. Augusta elsker tigere, og selvom den søde ekspedient ved kassen spurgte om hun skulle pakke den ind til “ham”, og faktisk bare antog at jeg købte til to forskellige børn, så skulle den altså med hjem!

– og pssst.. hvis du vil finde disse lækre leggins, og du har en dreng, så skal du altså over i “pigekategorien” på Marmars hjemmeside.

I Hønsefødder (Aarhus, Bruunsgade) er butikken derimod opdelt i farver. Du starter i den ene ende med hvid og så changerer stativerne sig simpelthen gennem regnbuen, gennem rød, lilla, blå – på tværs af køn, og over i sort.

– Synes jeg det er en god idé? Ja.

– Foretrækker jeg tøjet opdelt i beklædningsdele (altså: shorts, kjoler, leggins), uden jeg skal angive mit barns køn? Også ja..

Jeg vil gerne have lov til at blande det som jeg vil – klæde hende i blomster fra top til tå, eller i en Barbapappa body, hvis det er det jeg vil ha’, uden at jeg skal føle jeg krydser en kønsgrænse i indkøbsland.

Hvad så når hun er ældre – skal hun så stå mellem to afdelinger og skule til den herre fede sweatshirt med krokodiller, og føle sig begrænset, fordi der står et stort fedt “DRENGE 3-14 ÅR” på et skilt, og ende med at gå hjem med palietter og flæser, fordi en eller anden voksen har besluttet at det er det der få hurtigst kunderne til kassen (og dermed penge i selvsamme), er at opdele tøjet i pigetøj og drengetøj.
Piger forbudt maybe?

– Men jeg har alligevel en tanke om at jeg måske er alene med den følelse.
Derfor, sker det også, at jeg laver en “drengekategori”,  når jeg smider egne collage op, her på bloggen.

Mit budskab er måske bare, at man ikke skal føle sig begrænset – heller ikke i sine indkøb – fordi der er en på forhåndkreeret inddeling.
Så husk tag da lige et kig på “drengetøjet”, selvom du har en pige – og omvendt.

Men om denne indeling så dikterer hvad vi skal gå efter, eller hjælper sådan rent lavpraktisk, når vi shopper… det er jeg ikke klar over. Der er sikkert nogle kloge hoveder, der har forsket en masse i shoppe-kulturen, også på børneområdet, men jeg synes det spænder ben og opfordrer til en unødvendig inddeling af biologisk køn.

Hvis man ikke har lyst til at klæde din søn i pink, så kan man jo bare gå udenom den farve – behøver man udelukke potentielle varer, bare fordi en indkøber og visual-jeg-ved-ikke-hvad-det-hedder-men-hende-der-laver-udstillinger-og-bestemmer-indretning har tænkt det var fikst at gøre det sådan?

Hvad tænker du?
Hvordan foretrækker du butiksindretningen, og inddelingen af tøj?
Er det det samme med hjemmesider?

 photo PicMonkey Collage_zpsrzeex3pe.jpg(Åbenbart) drengetøj, fra Zara.com. Vores nyeste køb

Læs også

67 Kommentarer

 • Reply
  Alea
  15. maj 2015 at 15:37

  Vi kendte ikke kønnet da jeg var gravid og jeg var ved at blive skør af den massive kønsopdeling. Følte mig ofte låst på hvidt eller gråt. Men nu har jeg en pige på 7mdr og hun have arvet rigtig meget tøj fra sin fætter, som lige er 6mdr ældre, og det bruger vi rigtig meget. Jeg kan da også godt lide det pigede, men kan sagtens klæde hende i drengefarver også. Når hun bliver ældre tænker jeg også, at hun bare for lov at vælge fra hele butikken.

  • Reply
   Nutidensmor
   15. maj 2015 at 15:49

   Det lyder til at vi er meget ens. Augusta har også meget “pigetøj” (blomstrede sager, heldragter med lidt pufærmer), men også “drengetøj”.
   Og ja, den hvid/grå, kønsneutralitet er faktisk svær!
   Vi købte faktisk en blå/gul Småfolkdragt inden vi kendte kønnet 🙂 Og alle sagde “ham” om hende – det er da heller ikke sjovt, men folk skal for faen lade være med at gætte på babyers køn 🙂

   • Reply
    Alea
    15. maj 2015 at 19:49

    Ha ha, vi havde hende også i en grøn flyverdragt, da en dame sagde ” sikke en sød lille fyr. Hvad hedder han?” Hvortil jeg, storsmilende, svarede “Alberte”. Hun blev helt flov, men for dælen, de er jo ikke til at kende forskel på i den alder. Når det så er sagt, så synes jeg nu også pigefarverne var fine da hun var helt spæd. Har bl.a en body fra Joha som er pink med sorte prikker i str 56. Den STRAK jeg, til det næsten ikke var forsvarlig mere. Men da pigen målte 62cm, måtte jeg slukøret pakke den væk

    • Reply
     Nutidensmor
     16. maj 2015 at 21:04

     Haha! Det var da også en stor pige I fik så, hva’ :-)? Ærgerligt, når du nu havde fundet et pragt stykke :-)!

     Årh- de skal bare holde op med at gætte! Det kommer der altså ikke noget godt ud af, for som du siger, så kan man altså ikke se hvad kønnet er 😀

     • Alea
      16. maj 2015 at 22:34

      Ha ha nej hun målte nu 53cm ved fødslen. Blev bare ved med at bruge den længere end hvad godt var

     • Nutidensmor
      16. maj 2015 at 22:35

      Nåååå! Haha! 🙂

 • Reply
  Dorthe
  15. maj 2015 at 15:41

  Det var det “værste” ved at have en dreng og så få en pige!
  Jeg er klart til knald på farverne og nogle fede prints, og jeg kan ikke fordrage pastelfarver og små, alt for nuttede dyr :/ Så er det satme op ad bakke..
  Min datter har haft drengetøj, og min søn elsker sine knaldrøde bukser, så go for it! Jeg skal da helt klart lige have et kig på den t-shirt der (nu er det også snart for varmt til panda-trøjen fra Next ;))

  • Reply
   Nutidensmor
   15. maj 2015 at 15:51

   Ja, det kan jeg godt se – det er så lidt særligt.. Men omvendt er det jo ret så fedt at man så har alt det tøj med knald og farver på – så er det jo bare at iklæde den lille ny i storebrors aflagte 🙂

   Knaldrøde bukser er da heller ikke piget 🙂 Go for it :-)!

   Den pandatrøje er også skøn (og ja, den er jo under pigerne ;-))

   • Reply
    Dorthe
    15. maj 2015 at 16:07

    Jeg havde i et flip allerede solgt alt storebrors tøj

 • Reply
  Maria
  15. maj 2015 at 15:42

  Jeg er ligesom du pædagogstuderende og mor til Alvilda på 5 måneder. Og jeg er meget enig med dig. Jeg synes det er så voldsomt at børnetøj skal være så kønnet. Jeg havde selv udstyret min bebs i en superman-dragt fra h&m og da jeg skulle præsentere hende for min kærestes studiekammerater udbrød de alle “årh en fin lille dreng! ” – for som de forklarede bagefter så havde hun jo blåt tøj på?! I tøj (og legetøjs) branchen siger de at kunderne efterspørger det. Jeg har virkelig svært ved at sætte mig ind i at vi helst vil have små prinsesser og vilde drenge. Og det skaber vi immervæk med det der kønnede tøj. Jeg håber jeg får en sej lille tøs som tager hvad hun kan bruge fra de to køn og bliver sin helt egen.
  Tror i øvrigt at det er sværere for mødre med drenge. Drenge i kjole bliver sjældent mødt særligt positivt. Desværre. De ønsker sikkert at få samme positive opmærksomhed som pigerne får, men bliver ofte latterliggjort.
  Huha det blev langt!

  • Reply
   Nutidensmor
   15. maj 2015 at 15:57

   Hej!
   (Lange kommentarer er skam hyggelige ;-))
   Haha! Det scenarie der har jeg også været igenne, 🙂 – omvendt vil jeg mene at hva’ end man klæder sin baby i, så er der altid en eller anden tosse, som kaster sig ud i en vild kønsgætteleg, som lige så godt kunne have foregået med øjnene lukkede! Hvorfor hovedet gætte på ungens køn :-)!?
   Og ja, det er små fine prinsesser og vilde drenge, og hele legetøjsproblematikken er faktisk værre. Det skaber nemlig stillesiddende piger og motorisk stærke drenge, eller opfordrer til det. Sålænge der er forældre bag, der ikke fastholder børnene i køns-kasser, så er der jo ingen farer på spil, men opdelingen er alligevel meget skarp, når man ser på det udefra!

 • Reply
  Sanne
  15. maj 2015 at 15:43

  Forstår spørger, hvad du mener! Er slet ikke selv til pussenussede farver og sukkersøde outfits. Jeg er mere til der “seje” og har en datter på 2, som altså både kommer i blåt og grønt – med dinoer og tigere! (Kools har en virkelig sej Tiger kjole fyi – med turkis;)
  Men til andre, som måske ikke har små børn og som måske ikke holder øje med hjemmesider og butikker jævnligt, så er det nok lettere at overskue, når det er kønsinddelt. Det andet er nok for et trænet øje 😉

  • Reply
   Sanne
   15. maj 2015 at 15:46

   Udemærket blev til spørger B-)

   • Reply
    Nutidensmor
    15. maj 2015 at 15:58

    Det har du nok ret i, Sanne 🙂
    “Vi” ved jo hvor vi skal kigge – du, hvis du vil finde dino-trøjer, ved jo godt du skal krydse køns-siden, for at finde sådanne bluser, men jeg synes bare alligevel det er unødvendigt. Men jeg ved heller ikke hvad den gængse efterspørgsel er ift. shopping

 • Reply
  Malle
  15. maj 2015 at 16:14

  Jeg er helt enig – i hvert fald for pigernes vedkommende 🙂 Der er sgu ikke meget tøj i “pige-afdelingen”, som jeg kan bruge til min dreng i maven… Der er absolut intet galt i at købe det “drengede” tøj til piger, som fx Augustas tigerbluse ovenfor, men det er bare ikke helt så acceptabelt at købe den “pigede” og pussenussede-pastel-glimmer-kat til sit drengebarn 🙂 Men jeg er skam helt enig!

  • Reply
   Nutidensmor
   15. maj 2015 at 16:16

   Jeg kan sagtens se hvad du mener, og jeg er slet ikke uenig.. Men det handler måske også om at meget af det tøj, der er i pigekategorien er meget sart og præget af “pussenussede” ting?

   • Reply
    Malle
    15. maj 2015 at 16:23

    Helt sikkert! Hvis der er noget uden glimmer, tyl, lyserød pastel og blonder, så kunne jeg uden tvivl finde på at købe det! Fx de der grå Marmar leggings!

    • Reply
     Nutidensmor
     16. maj 2015 at 21:04

     De grå MarMar er SÅ unisex – er de ikke også under “drenge”?

    • Reply
     Nutidensmor
     16. maj 2015 at 21:05

     Det er de faktisk ikke 🙂 Og ja, enig i at de ikke er hverken ærke-pigede eller ærke-drengede

 • Reply
  Eva k
  15. maj 2015 at 16:18

  Hvis jeg havde haft en pige, så havde jeg nok tænkt som dig. Men med to drenge er kønsopdeling altså meget rart at have. For der findes næsten intet tøj til piger uden en blonde,tyl eller bare en lille lyserød blomst/detalje et sted. Og det skal mine drenge ikke have (de går i måske “kedelige” drengefarve, men det gør jeg også

  • Reply
   Nutidensmor
   15. maj 2015 at 16:23

   Jeg er helt med på hvad du mener 🙂 der er en, der lige har smidt samme kommentar 🙂 Pigetøjet er meget præget af pussenussethed, med en lille sløfje her, eller en paliet dér (og igen, nok fordi det er overspurgt), men pigesiden kan dog også indeholde gråt og blåt, og intet, der refererer til prinsesser 🙂 Men jeg er helt med på hvad du skriver, og jeg er enig 🙂
   Men hvad med disse? (Under “piger”) http://www.zara.com/dk/da/b%C3%B8rn/baby-pige%283-m%C3%A5neder—3-%C3%A5r/bukser/stribede-bukser-med-lomme-c358111p2457528.html

   • Reply
    Eva k
    16. maj 2015 at 7:15

    Enig! De er fine, og slet ikke “pigede”. Men har du chekket om de ikke findes også på drenge siden?

 • Reply
  Mie
  15. maj 2015 at 16:29

  Uhh, du er inde på et meget spændende område her. Jeg arbejder jo selv med at lave webshop og sælge tøj og sager til børn og vi har bevidst valgt ikke at opdele tøj i pige og drenge, hverken på web eller butik. Legetøj har heller ikke længere nogle “pige” og “drenge” kategorier. Det er så vigtigt at starte her i det små og med de små – de skal ikke føle sig begrænsede af termer og kategorier 🙂 Men nogle ting er bare blevet så meget det ene og det andet og MANGE efterspørger, hvad der er til drenge og hvad der er til piger. Men alle disse MANGE er jo også vokset op med alle kategorierne, så det er måske ikke så underligt?

  • Reply
   Nutidensmor
   16. maj 2015 at 21:07

   Jeg tror du har helt fat i noget rigtigt der.. Jeg kunne da forestille mig at det er er rigtigt nok – men er det så ikke de, der ikke er forældre, der efterspørger f. eks. legetøj til et særligt køn, fordi de ikke vi købe en forkert gave?

 • Reply
  Michelle
  15. maj 2015 at 16:31

  Spændende emne 😉 her kommer det virkelig til udtryk, min tese, om at mennesker ubevidst elsker at dele ting op i kategorier, bokse osv. Jeg kan sagtens se dit synspunkt og vi burde ikke dele kønnene op på den måde så tidligt men som sagt elsker mennesker sort/hvid og opdelinger. Det er helt ned på nærmest primat niveau vi taler. :p BTW hedder det visual merchandiser der hvor jeg arbejder hvert fald men jeg er pjattet med din beskrivelse 😀 tak for gode indlæg og især disse der lægger op til tanker og debat!

  • Reply
   Nutidensmor
   16. maj 2015 at 21:08

   Det har mennesket jo, du har fat i noget helt rigtigt, Michelle 😉
   …men at små børn skal tilhøre en hvis kasse forstår jeg ikke helt 🙂 – det er lidt sort / grå / hvid.. men gerne mere grå 😛

 • Reply
  Marie
  15. maj 2015 at 16:53

  Jeg prøvede lige at kigge på det link du har sat op fra Zara, og umiddelbart ville jeg ikke give min 2 årige de bukser på – men det er nu ikke fordi, at de er meget “pige-agtige”. Sarte farver som hvid er, holder jeg fra min bulderbasse. Det er ødelagt på no time!
  Jeg købte meget små leggings-lignende bukser til min søn da han var helt lille, ca til han var 1 år. Det var fx h&m pigeleggins. Min dreng var meget spinkel og drengebukser var meget baggy og store i livet, og de røg hele tiden af. Men leggings fra pige-afdelingen var perfekte.
  Så i den sammenhæng er jeg helt enig 🙂
  Dog køber jeg sjældent i pige-afdelinger nu, da det meste er blonder, tylskørt og meget piget, men skulle jeg finde noget “pigetøj” som falder i vores smag, køber jeg der uanset hvilken afdeling jeg finder det i! 🙂

  • Reply
   Nutidensmor
   16. maj 2015 at 21:10

   Hallu 🙂
   Årh, helt enig med dig! Der er jo ofte et eller andet tyl eller flæset over “pigetøjet”, og det kan jeg godt forstå man ikke bare kaster sin dreng i – når man kan “play it safe” henne i drengeafdelingen 🙂 Og det med sarte farver gælder vel både piger, som drenge, ift. hvor besværligt det kan være 😀
   Men ja, leggins er total unisex – det skal jo bare fungere og sidde godt 🙂 !

 • Reply
  Isabel
  15. maj 2015 at 16:55

  Jeg giver dig så meget ret. Allerede fra da jeg var lille, der var jeg egentlig ikke mors pige, når det kom til tøj. Når jeg kigger på billeder op til 4-5 års alderen af mig selv, så var mit tøj altid præget af kjoler, lyserødt, blomster, hårspænder med alle mulige mærkelige ting. Men selv i børnehaven begyndte jeg selv at få en indflydelse på tøjet, da min far gav mig ret. Hvorfor hulen skal jeg dog gå i tøj, som jeg ikke selv føler mig tilpas i? Jeg valgte typisk mørke farver, neutrale farver, neutral tøjstil, og meget kom fra drengeafdelingen. Men det kategoriserede mig da ikke som en dreng. Den eneste forskel var bare, at jeg ikke bar kjoler, og jeg havde ikke noget lyserødt med nuttede killinger og alverdens mærkelige ting. Jeg kan huske, at jeg rent faktisk begyndte at græde eller blive sur, hvis jeg blev tvunget i pigetøj, da jeg følte, at det var pinligt at være en “pige i pigetøj”
  Tak for indlægget! Det gav i hvert fald lige nogle ret interessant tanker 😀

  • Reply
   Nutidensmor
   16. maj 2015 at 21:12

   Hej Isabel!
   Øv -det er jeg da ked af at høre!
   Som forældre træffer man jo en masse valg på vegne af sine børn. Det er man nødt til, når de nu ikke selv kan udtrykke deres mening/holdning/stil/lyst, men når det så er sagt, så skal man sgu lytte til dem, når de kan. Det med at trække ens egne lyster ned over hovedet på sit afkom, er ikke i orden – og sådan skulle det da heller ikke have været med dig!

 • Reply
  Kari
  15. maj 2015 at 17:01

  For en skjoenn blogg du har! Jeg maa bare si meg riktig saa enig i det du skriver. Jeg driver selv en webshop, og har med vilje ikke delt inn i pike og dreng/gutt fordi jeg mener at alle kan kjoepe og ha paa seg det de oensker. Jeg ser ogsaa at flere av merkene ogsaa har unisex klaer som passer til alle, spesielt Mini Rodini og I Dig Denim er ganske gode paa dette. Ta gjerne en titt paa butikken, jeg skulle gjerne like en tilbakemelding 🙂

 • Reply
  Mia
  15. maj 2015 at 17:06

  Øj, jeg er personligt ret træt af butikker og netbutikker, hvor alt er kønsopdelt.
  Jeg venter mig, og min kæreste og jeg har valgt, at vi ikke vil have kønnet at vide på vores barn – hvilket altså ofte betyder, at når jeg shopper babytøj (og -grej i det hele taget) så ender det ofte med at blive hvidt, gråt og brunt. Alternativerne er nemlig pussenusset lyserød eller skrald-på-farverne-og-en-traktor-på-brystet.

  • Reply
   Nutidensmor
   16. maj 2015 at 21:14

   Ej hvor spændende I ikke kender kønnet (men det er vel en mening du skal høre på tit?).
   Og ja, nu hvor jeg tænker over det, så er kønsneutralt tøj (hvilket jo kan være alle farver, hvis der ikke er palietter eller “BIG BOY”-tekst på), ret begrænset!

 • Reply
  Louise
  15. maj 2015 at 17:09

  På en hjemmeside faldt jeg over nogle 5-pak bodyer. Tydeligvis tænkt som én drenge pakke og én pigepakke i henholdvis blå og lyserøde nuancer. Det er der intet nyt i. Men én af dem havde tekst på maven, hvor der i drengepakken stod “Cool & Clever”, mens der på pigeudgaven stod “Pretty & Perfect”.
  Øv og føj. Min kommende datter skal ikke masses ned i en lille kasse, hvor det er de labels, hun skal leve op til.

  • Reply
   Nutidensmor
   16. maj 2015 at 21:14

   O M G…
   Ja, beklager det teenageagtige udbrud, men det er da for galt! ØV.. og ad!

 • Reply
  Sus
  15. maj 2015 at 17:11

  Jeg er meget enig. Jeg HADER, at der er noget, der hedder drengefarver og ditto pigefarver og er træt af, at min lys- og langhårede søn uden undtagelse bliver antaget at han er pige. Glem nu de kønsroller og klæd børnene som i/de synes bedst om.
  Jeg går i øvrigt langt uden om friske blå og grønne farver, fordi jeg synes, det er så kedeligt! Ligesom småfolk, der er ufatteligt kønsopdelte i deres print. derfor elsker jeg feks Bobo Choses, som kun har emnekategorier og ikke kønskategorier. Han har meget tøj der fra.

  • Reply
   Nutidensmor
   16. maj 2015 at 21:16

   Hej Sus!
   Årh ja, Bobo Choses gør det super! Mini Rodini også oftest, ikke?
   Det med at gætte på kønnet på børn, skal folk bare stoppe med – HVORFOR skyder man på om det er en pige eller dreng? Drenge må være langhåret, som korthåret, og gå i hvad end de ønsker!

 • Reply
  Trine
  15. maj 2015 at 17:19

  Enig! Det mest underlige jeg har oplever i den sammenheng var da jeg kikket efter en hvis body (til min datter) og ecepedienten spurgte om det var til en dreng eller en pige… En hvid body er vel en hvid body?!

  • Reply
   Nutidensmor
   16. maj 2015 at 21:17

   Ja, det håber jeg da også? Mærkeligt!
   Nogle bodyer har sådan en flæse/blondekant, og hvis man ikke er til det, så må man vel bare vælge det fra?

 • Reply
  Anne-Dorte
  15. maj 2015 at 18:53

  Har både en pige og en dreng. Storesøster har flere fået ‘drengetøj’ efter eget ønske og vores lokale butikker har aldrig sagt noget til det. Så go for it. Mix and match

  • Reply
   Nutidensmor
   16. maj 2015 at 21:17

   Tak Anne-Dorte! 😀

 • Reply
  mamamie
  15. maj 2015 at 19:02

  Nu har jeg både en pige og en dreng, og er måske også en lidt atypisk kvinde, der foretrækker selv at gå i lidt drenget tøj. Jeg kan ikke fordrage pige afdelingen Heller ikke til min datter, så hun går ofte i det man KU kalde drengetøj. til gengæld er vi vilde med dyreprint. Både til dreng og pige. Om jeg begriber hvem der har besluttet at leoparden kun er til piger. Jeg ville ønske de bare ville afskaffe eller skrue ned for kønsopdeling!

  • Reply
   Nutidensmor
   16. maj 2015 at 21:18

   Hallo 🙂
   Leo er til drenge og piger! Helt bestemt!
   Måske kønsopdelingen skulle skrues en tand ned, ja! Så kunne vi gå rundt i butikkerne, uden at undre os over at “det seje” dyreprint åbenbart er drengenes og leo oftest er pigernes!

 • Reply
  Helena
  15. maj 2015 at 20:59

  Du har så ret! Godt skrevet! Jeg har en datter der strækker sig fra Frost til Batman og fra My Little Pony til Angry Birds og dyreprint, så ser jeg en fed bluse til hende, så køber jeg den sgu.

  • Reply
   Nutidensmor
   16. maj 2015 at 21:18

   You go mama!
   KH. hende der har en Batman trøje til sin datter 😉

 • Reply
  Cecilie
  15. maj 2015 at 21:08

  Jeg er til dels enig. Men kun fordi at piger kan gå i alt. Jeg orker ikke at scrolle igennem 1000vis af paliet/sløjfe/blonde bluser når jeg leder efter en t shirt til min søn på 2. Som er langhåret og går i leggins. Mit indtryk er at der er så meget mere tøj til piger, fx bluser hos name it, så det er spild af tid. Men en mindre forudindtagethed ved opdeling af drenge og piger ville være rart. Og det synes jeg faktisk zara har. Selvom jeg da også tjekker deres pige linie ud til min dreng.

  • Reply
   Nutidensmor
   16. maj 2015 at 21:22

   Jeg tror vi er ret enige!
   Jeg kan sagtens se det kan være sværere at lede efter “drenge-egnet tøj” i pigeafdelingen (pga. det du nævner: flæser, sløfjer med), men der må da omvendt være en “underkategori”, så man kan separere, hvis man ønsker det.
   Men ja, en mindre forudindtagethed kunne være fint. Og færre blonder måske også 😉

 • Reply
  Hanna
  15. maj 2015 at 21:40

  Jeg har en søn og er ret træt af alle de “uhyggelige” print og superhelte.
  Men til gengæld meget glad for især pige bukser, de er bare ofte blødere end drenge modellerne

  • Reply
   Nutidensmor
   16. maj 2015 at 21:22

   Helt enig! Pigebukser er meget behagelige! Jeg hører om mange, der køber “pigebukser” til drenge -også “pige”leggins. Komfort frem for alt!

 • Reply
  Louise
  15. maj 2015 at 22:11

  Haha vi har lige købt 3 “drenge” t-shirts med dyr til vores Andrea på 18 mdr. Vi er bare mere til stærke farver end pasteller, og kombinerer det gerne med nederdel eller kjole, men ligeså gerne bukser og shorts. Jeg elsker blå til hende med hendes helt blonde hår og klare blå øjne, og er altså ikke ultra fan af lyserød 🙂 pink og lilla går lige i mindre doser. Dette kombineret med langsom hårvækst gør at alle siger ham til hende 😀

  • Reply
   Nutidensmor
   16. maj 2015 at 21:24

   Hej Louise!
   Ha, nu kommer du også med den – det der med at folk gætter på kønnet?
   HVORFOR gætter de?
   Det kan da ikke være verdens første barn med en langsomt voksende hårpragt, som ikke ligner en My Little Pony :-P!??

 • Reply
  Truc//petittruc1981
  15. maj 2015 at 23:39

  Jeg har egentlig ikke tænkt over det, men måske fordi heg godt kan lide putte-nuttede ting i pasteller og blomster til min datter, men som jeg har svært ved at få min dreng i!! Han er meget konsekvent og siger det er pigefarver! Det kom da han startede i børnehaven da han pludselig ikke ville have koppen hvis den var lyserød!
  Et andet sted de opså opdeler i køn, med deres happy meals som pt er med pige-eller drengelegetøj! My synes altså en transformers er meget sjovere en den nuttede plastic hund 😉

  • Reply
   Nutidensmor
   16. maj 2015 at 21:25

   Du godeste, hvor er det morsomt du skriver det- jeg var faktisk på McD den anden dag, hvor ekspedienten netop vil vide kønnet på barnet..
   Why? 🙂 Er det ikke bare at give valgmuligheden ml de to stykker legetøj, og så må barnet selv vælge 😀 ?

  • Reply
   Nutidensmor
   16. maj 2015 at 21:26

   Og den der anti-en-bestemt-farve er vidst noget alle skal igennem 😉 Også selvom man ikke har gjort sig de store tanker om køn og farver 😉 Det er måske en børnehave-thing 😛

 • Reply
  Isa
  16. maj 2015 at 11:12

  Det er så frustrerende når man ikke kender kønnet på sin baby. Vi (eller nej jeg) har primært shoppet i HM fordi de i deres newborn ikke opdeler i køn….jeg elsker også de sidder hvor de har en unisex kategori…jeg synes kønsopdelt er noget pjat, farveopdelt giver mening fordi man kan foretrække nogle farver frem for andre…men ellers er det altså noget pjat…mine børn kommer også til lege det de vil og gå med det tøj de vil…skal nok kæmpe lidt med deres far, men den kamp tager jeg gerne for at mine børn kan gøre hvad de har lyst til og ikke føle sig digteret af deres køn 🙂

  • Reply
   Nutidensmor
   16. maj 2015 at 21:27

   Årh ja, jeg havde sgu helt glemt at H&Ms newborn ikke er opdelt – det er sgu fedt!
   Vi er jo helt enige 🙂
   Din kæreste skal nok komme med på vognen, for hvis I får en pige, der står med sine store blå (brune, grå, grønne) øjne og tigger far om en Teen Age Mutan Ninja Turtle – ja, så skal han sgu nok købe den til hende 😉

 • Reply
  Susanne
  16. maj 2015 at 11:45

  Vi arvede meget tøj til det første år, og det var størstedelen drengetøj. Hvilket var praktisk og behageligt – det er da det vigtigste! Jeg er også endt op i drengeafdelingen i børnetøjsbutikker flere gange, da jeg simpelthen ikke orker at alt hun har er lyserødt med flæser. Noget må hun da godt have, og har da også et par kjoler, bevares! Men det vigtigste er nu at man kan bevæge sig frit i tøjet, og at det er funktionelt. Så får hun en kjole på til fest. Min datter er 14 måneder nu 🙂

  • Reply
   Nutidensmor
   16. maj 2015 at 21:28

   Årh, jeg er så enig, Susanne! Det skal være behageligt og praktisk! Så skal man som forældre jo synes det er pænt nok til at man kan overskue at se på det, men ellers er udseendet jo heller ikke vigtigere 🙂

 • Reply
  Désirée
  16. maj 2015 at 19:33

  Jeg kan sagtens følge dig et godt stykke af vejen. Jeg har en datter på 1,5 år og jeg har alle dage været iskold overfor om hun gik i blåt eller lysesødt, det kom helt an på min humør og hvad jeg lige synes passede til hendes humør den pågældende dag. Så jeg har alle dage vist jeg kan skulle hoppe fra dreng-pige til pige-drenge afdelingen i den butik jeg nu valgte at gøre mine indkøb. det har altid fungeret for mig. MEN jeg må da ærligt indrømme at da hun var 6 mdr. og jeg havde klædt hende fra top til tå i candyfloss lyserødt og folk stadigvæk kom hen til mig og sagde jeg havde en smuk dreng blev jeg nu lidt paf.

 • Reply
  Gitte Meier Nielsen
  16. maj 2015 at 22:41

  Jeg køber tit drenge bluser og bukser til min datter på snart 5 år. syntes det er lige meget om det er drenget , giver bare et råt look sammen med noget af hendes meget piget ting .

 • Reply
  Johanne
  16. maj 2015 at 22:42

  Min kæreste og jeg venter os en lille pige her i slutningen af maj. Vi har oplevet, at ekspedienterne i børnetøjsforretningerne kigger helt skævt til os, hvis de hører, at den grønne dragt med små krokodiller er til en pige.. Og da vi i Babysam købte en “babypakke”, og fortalte at det var til en pige, samlede ekspedienten automatisk lyserødt sengetøj, lyserød puslepude osv sammen – hun så helt uforstående ud, da vi bad om at bytte tingene til grønne. Det er ret komisk, at der er sådan en opdeling af børnetøj. Jeg stemmer for farveopdelte eller “tøj-type” opdelte butikker! Jeg er enig med dig!

 • Reply
  Jane
  17. maj 2015 at 9:23

  Da vi fik vores datter ønskede vi os tøj i kønsneutrale farver, så kunne en evt lillebror senere arve. Da hun var 2,5 år blev hun storesøster til 2 drenge, så de arvede tøjet, fedt! Men så ville hun pludselig kun gå i lilla og lyserød. Bukser duede ikke, kun kjoler, nederdele og tylskørter. Den periode varede til hun var næsten 5 år. Nu er hun startet i skole og går igen i en blanding af drenge og pige tøj. Er tøjet sejt og hun vil gå med det, så er det ok med mig uanset hvilket køn tøjet oprindelig var tiltænkt.
  Hendes små brødre arver stadig lidt af tøjet fra storesøsters lilla/lyserøde periode. Drengene går i børnehave og tøjet skal bare være komfortabelt, de er ligeglade med farven!

 • Reply
  Lisa
  17. maj 2015 at 15:49

  Jeg er helt enig med dig! Nu venter vi vores første (en pige) og har derfor ikke meget erfaring – men den lidt mere perifære familie kigger skævt når jeg fortæller at vi har købt en masse brugt tøj i blandt andet grønt og blåt og grå (vi har også fået i lyserød og rød – bevares) – de kigger også lidt mærkeligt når jeg køber Supermands sovedragt og superhelte strømper til hende – jeg synes det er vigtigt at hun lærer at man ikke skal gå i noget bestemt tøj bare fordi man har et bestemt køn ! God dag til dig! Og tak for en god blog 😉

 • Reply
  Louise
  17. maj 2015 at 22:21

  Jeg har tvillinger – en dreng og en pige – og skal derfor som regel pløje mig igennem begge sektioner. Jeg synes, det ville være fantastisk, hvis tøjet var opdelt på beklædningsgenstand (ville spare SÅ meget tid, hvis man leder efter noget bestemt!)

 • Reply
  mor k
  18. maj 2015 at 10:45

  Hej Nutidsmor. Jeg kom tilfældigt forbi dit indlæg – og du har helt ret! Jeg kan godt lide lyserødt til mine piger – og alle de andre farver. Og så synes jeg, et tillæg til debatten bør være funktion… Jeg er nødt til at gå i drengeafdelingen for at få tøj, der er slidstærkt og som man kan holde varmen i, hvad sker der for det?!? Tyl og blonder er bare ikke isolerende og har aldrig været det. Så jeg stemmer for at mixe og udbrede det blandt flest mulige børnetøjshoppere, så vores børn både kan være smarte og holde varmen på samme tid! Tak for din iagttagelse :grinning:

  • Reply
   Nutidensmor
   18. maj 2015 at 10:59

   Hej 🙂
   Se, det havde jeg så ikke hørt før! Det var jeg ikke klar over! Det er ikke selv noget jeg lige har bemærket – selvom man da nok kan tænke sig til det selv, hvis valget er imellem en blondenederdel og et par jeans, men at der generelt er forskel i hvor slidstærkt materialerne er :-/?
   ØV!
   Vi har efterhånden nogle “sikre” – f.eks. Marmar leggins. Dem har vi brugt i 1 år !!! (jeps!) og ingen huller.. Men man må jo prøve sig frem – i både pige- og drengeafdelingen
   KH!

 • Reply
  Emma
  18. maj 2015 at 11:52

  Mega spændende emne.
  Jeg har arbejdet i børnehave det sidste år og også søgt ind på pædagog.
  Du er total min yndlingsblogger!
  Tænker at der er mange som har det som dig omkring kønsroller, men puuuha den bliver svær når man er i en børnehave.
  Der hvor jeg arbejder hører jeg jo (fandme) pædagogerne “drille” drengene hvis de vil klædes ud i prinsesse kjolerne eller hvis pædagog “Lasse” finder en lyserød spænde på gulvet siger han “haha Alfred, det her må da være din?”
  Der bliver konstant sat fokus på hvad der er det “rigtige” for drengene og pigerne. Drengene skal tegne ninja turles og pigerne havfruer……. sooooo
  Jeg tog neglelak med en dag og sagde skisme ikke nej til de 10 (!) drenge der også gerne ville have på! De synes det var en fest. Men kunne se at der var nogle drenge som faktisk gerne ville, men grinte lidt da jeg spurgte om de ville have på “det er kun for piger” Nå….. Skide ærgeligt.
  At der så var nogle af tøserne mor der talte bag min ryg om giftstoffer osv er så en heeelt anden snak… Man kan altid finde noget at brokke sig over.
  MEN! FEDT indlæg. Sætter så mange tanker i gang om. Starter den hos forældrene eller vokser den i det samfund vi har…
  Laaaangt indlæg – sorry.
  Tak for din skønne blog 🙂

Skriv et svar