Instagram: så er døren sgu lukket!

skaermbillede-2017-11-20-kl-21-42-30Det er ved at være et par uger siden jeg valgte at lukke min Instagramprofil, ved at gøre den privat, og sikke en forskel der er på hvordan jeg oplever at være på dette medie.

Jeg har nemlig haft mine betænkeligheder og særligt bekymringer længe. Det har handlet om min deling af billeder og jeg har været i syv sind  om det overhovedet er sikkert og så har jeg virkelig tænkt over hvordan jeg skal takle den tendens jeg mener der kører pt. på Instagram.

Som jeg skrev om i det her indlæg, så er der flere steder jeg har sat ind, og det deler jeg med jer: hvordan kan man bedst muligt beskytte sine billeder?
Der er da bestemt et par ting man forsøge at sikre sig lidt, og som flere har pointeret så er de tiltag ret så tydelige på min profil. F. eks. ift. at jeg vandmærker størstedelen af mine billeder nu.

Det sted jeg så også har skredet til værks er ift. min profil. Den er nu lukket.
Det betyder sådan set ikke noget for de, der i forvejen følger mig, men for de, der ikke gør, betyder det en del, da de ikke kan se mine billeder før jeg har godkendt dem som følgere.

Før jeg lavede min profil privat screenede jeg alle de, der startede med at kigge med. Som i: lurede deres profilnavn, deres billede(r) og på hvor mange der følger dem.
Nu kan det sagtens tænkes at der er nogen af jer der vil tænke dumme tanker om mig – at jeg er fordomsfuld eller jeg-ved-ikke-hvad, og selvom det er skørt at forsvare sig mod en anklage, som slet ikke er fundet sted, så vil jeg skynde mig at sige at jeg er det mest large menneske – og jeg er virkelig fordomsfri. Jeg dømmer ikke nogen til at have dårlige intentioner eller en klam agenda, på baggrund af etnicitet, køn, eller lignende!
Jeg lavede i høj grad en sortering, som nok vil overraske de fleste. Med meget løs hånd blokerede jeg nemlig profiler, hvor jeg vurderede at de ikke ville få noget ud af at følge min profil. F. eks. udenlandske profiler, hvis profil angiver at de ikke taler dansk (umiddelbart), og deres følger-liste viser at de ikke umiddelbart har nogen tilknytning til Danmark. Eller hvis de har et profilbillede, der får mine alarmklokker til at ringe. Hvilket de gør let.
Og ved I hvad? Det er sgu i min optik også fair nok. Det er min profil og mig der deler, og så vil jeg ikke være usikker på hvem der gemmer sig bag skærmen (hvilket man faktisk i sidste ende alligevel ikke kan vide sig sikker på).

Det handler om at jeg skal føle mig tryg og selvom jeg er åben og har en tiltro til at mine medmennesker er med gode intentioner, så har jeg vitterligt haft god grund til at blokere 4-6 profiler dagligt. Problematikken lå i at når jeg så var på arbejde så var disse notifikationer på at jeg havde fået følgere begravet i notifikationer om likes og kommentarer -så jeg kunne ikke følge med, når der var noget nyt.

Derfor er min profil nu lukket – og ved I hvad? Jeg har ikke afvist én eneste. De, som tidligere ville følge mig, i forhåbning om likes, som håber på at jeg ville se dem og “give et shout out”, eller som jeg bare ikke følte mig så tryg ved, de ansøger ikke – men det gør “I” stadig. Altså jer, som jeg elsker at dele med og inddrage i mine tanker.

Jeg kan ikke andet, end at anbefale at man lukker sin profil.
I bagklogskabets lys kan jeg faktisk ikke forstå at man fravælger at gøre det.

Hvad er dine tanker?

Læs også

33 Kommentarer

 • Reply
  Solrun
  6. juli 2015 at 19:55

  100 pct forståeligt. Min egen er også lukket – dog åbner jeg den af og til. Jeg har samme tanker som dig. Uden at blinke blokerer jeg iværksættere, der følger mig ud af det blå og klamme mænd på den anden side af jorden. Jeg sletter også spam-kommentarer a la ‘lovely’ osv. Det er jo spam! Derfor er det i mine øjne helt ok at sætte et filter på. Jeg har kun 386 følgere og hashtagger meget lidt, alligevel har jeg følt, at det var nødvendigt at blokere over 100 gange. Det er min profil, mine regler.

  • Reply
   Nutidensmor
   8. juli 2015 at 20:36

   Vi er ret ens du og jeg – jeg synes det er den rigtige måde at gribe det an på!
   Venlig hilsen Johanne

 • Reply
  Katrine
  6. juli 2015 at 19:58

  Jeg har fuld forståelse for dit valg! Respekt 😀

  • Reply
   Nutidensmor
   8. juli 2015 at 20:36

   TAK!

 • Reply
  Janni
  6. juli 2015 at 20:09

  Jeg forstår dig 100%.
  Jeg følger dig på instagram, jklubien85.. Jeg har ingen billeder på.- ikke mere.. Fordi jeg netop en dag modtog et screenshot af et billede af min uskyldige lille pige på et fora hvor børn med al sandsynlighed ikke havde nogen plads.

  Jeg elsker at måtte kigge med- men jeg forståe hvorfor man må træde varsomt.

  Mvh Janni 🙂

  • Reply
   anna
   6. juli 2015 at 21:16

   Det lyder godt nok væmmeligt. Hvordan var der fundet frem til det billede? Altså jeg mener Hvordan blev du bevidst om det? Var det politiet eller en du kendte? Håber du er kommet dig over chokket.

   • Reply
    Janni
    7. juli 2015 at 8:33

    Hi anna, tak fordi fødu tog dig tid til at skrive.. Det var via politiet i en igangværende efterforskning. Instagram var helt nyt for mig, så vores navne fremstod- og de og billeder var så “taget”.. Meget væmmeligt..

  • Reply
   Nutidensmor
   8. juli 2015 at 20:35

   Hej Janni
   Nej nej nej nej hvad 🙁 ? Hvad var det for noget dog?
   MVH Johanne

 • Reply
  Heidi P
  6. juli 2015 at 20:18

  At jeg er af samme mening som dig. Jeg har også min profil lukket og den bliver åbnet op i nogle enkle tilfælde. Jeg er endda kommet til den konklusion at jeg også vil vandmærke mine billeder efter jeg læste dit indlæg. Jeg er helt med på de der gustne profiler og har også selv slettet en del. Jeg har ikke særlig mane følgere og det har jeg det sgu fint med. Jeg tror jeg har tagget dig på to af mine billeder, men det var sgu mere fordi at din smukke datter ikke var den eneste som lavede yoga øvelser om morgenen, men det var sgu ikke for at få et eller andet shout out – for dertil skal det siges at jeg ALDRIG har forstået pointen med SFS og shout out og hvad det ellers hedder. Men uanset hvad, så synes jeg det er hyggeligt og underholdende at følge dig og læse dine blogindlæg. Jeg har mine farvorit bloggere og du er bestemt en af dem 😉

  • Reply
   Nutidensmor
   8. juli 2015 at 20:35

   Godt gået Heidi! Det er KUN en god ide 🙂
   Jeg har desværre ikke set dine tags.. Måske fordi den var lukket? Så får jeg ikke notifikationer jo!
   Og nej, SFS er noget være opmærksomhedshø 😛 Tak for din kommentar og søde ord 😀 !

 • Reply
  Anja Bloch-Hamre
  6. juli 2015 at 20:20

  Jeg har hele tiden haft min profil lukket, nok mest fordi jeg bruger min instagram profil som en slags ‘dagbog’ om mit liv. Så derfor tillader jeg kun de nærmeste eller folk som jeg fornemmer jeg deler interesser med, at følge mig. Men det kommer jo an på, hvad man bruger instagram til. For mit vedkommende synes jeg mine opslag er for private at dele med hele verdenen 🙂

  • Reply
   Nutidensmor
   8. juli 2015 at 20:34

   Dét kan jeg godt forstå 🙂 Det er jo rart med et sted man kan dele, og samtidig også udvælge hvem man vil dele det med 🙂

 • Reply
  Eva B
  6. juli 2015 at 20:24

  Phew, tjekede lige – er stadig med 😉
  Jeg ville nødig undvære dine sjove indlæg, men har også fuld forståelse for dit – og andres valg 🙂 Specielt når jeg også læser Janni’s indlæg – føj!

  • Reply
   Nutidensmor
   8. juli 2015 at 20:30

   Hej Eva!
   Sletter skam ikke de normale mennesker 🙂
   Tak for din kommentar 🙂

 • Reply
  Louise
  6. juli 2015 at 20:41

  Kan godt forstå det. Har selv on and off kørt med åben og lukket profil 🙂

 • Reply
  Rikke
  6. juli 2015 at 21:02

  God idé med at lukke sin profil, da man aldrig ved hvad sine billeder bliver brugt til! Har du hørt om appen kids Universe, hvor man trygt kan dele billeder af sine børn med de nærmeste? Der er det kun en selv, som ejer billederne

 • Reply
  Henriette
  7. juli 2015 at 8:15

  Fuld forståelse her fra.
  Min egen er også lukket af fuldstændig samme grunde som din er det 🙂

 • Reply
  Elena
  7. juli 2015 at 13:36

  Jeg synes det lyder som en rigtig god ide at vandmærke. Bruger du et særligt program eller hvordan?
  Jeg har lige tilføjet dig til instagram, håber jeg må følge dig 🙂

  • Reply
   Nutidensmor
   8. juli 2015 at 20:29

   Hej Elana 🙂
   Det kan du dælme tro du må 🙂
   Det er ikke “særligt udvalgte” der må følge. Det er særligt udvalgte der ikke må 😉
   Brug evt. appen Abeautifulmess
   MVH Johanne

 • Reply
  Nanna
  7. juli 2015 at 15:40

  Ja jeg har nu også gjort min privat, men hvordan blokere man nogle af de følgere man har? Har et par enkelte, som jeg er lidt i tvivl med, og egentlig gerne vil blokere….
  Kh Nanna

  • Reply
   Nutidensmor
   8. juli 2015 at 20:28

   Hej Nanna 🙂
   Godt initiativ 🙂
   Du går ind på vedkommendes profil, trygger på de tre prikker i højre hjørne (øverst) og blokerer.
   MVH Johanne

 • Reply
  helle
  7. juli 2015 at 17:31

  nu må du ikke misforstå mig for jeg kan godt følge jer der lukker jeres profiler eller har et privat forum hvor man viser billeder af især sine børn … men jeg tænker også det er billeder og man kan ikke gøre et billede fortræd og det er yderst sjælent at visse mennesker opsøger personen bag billede … lad os antag jeg jeg ligger billeder af mig selv ud som barn og en person med visse tendenser kikkede på disse billeder ikke en rar tanke men jeg som person ville ikke blive berørt over dette … det er bare billeder og en dag er personen voksen og ingen skade sket ved at nogle har se på billede eller hvad de nu gør med billede måske billeder af børn redde et barn ude i virkelighede ved at det kun bliver ved billede … bare mine tanker og jeg ved ikke om jeg har ret måske jeg tænker forkert … nu er det ikke sådan at jeg viser mine børn på mange billeder i adam kostyme på nettet nej det bliver i privaten så når jeg poster billeder af dem så har jeg også tanker på visse personer der kikker med og at det kun er billeder …

  • Reply
   Nutidensmor
   8. juli 2015 at 20:26

   Hej Helle 🙂
   Tak for din kommentar 🙂
   Jeg kan sådan set godt se hvad du mener!
   Dog hænger det ikke helt sammen, når man er mor. Ikke i min verden.. Jeg ville føle ENORM (ubeskrivelig) AFSKY af tanken om at nogen kunne bruge min datters billeder til noget forkert..
   Det du skriver med at man kan redde et barn ved det – sådan fungerer deres syge tankegang ikke – det er ikke noget der afholder “sådanne typer” fra “sådan noget”
   Men tak for dit input 🙂 Kommentarer er altid velkomne 🙂
   MVH Johanne

 • Reply
  Indlæg jeg har læst i dag.. Anbefalinger og “vi ses ikke foreløbig” listen.. | Farudenfilter blog
  8. juli 2015 at 19:56

  […] Rejsen tog mig til Nutidensmor, som jeg ikke hver dag, men til tider nyder at følge med hos. Hun har et rigtig fedt indlæg omkring Instagram, deling med mere, der fik mig til at tænke og ændre på et par privat indstillinger. I kan læse det HER. […]

 • Reply
  Tanker om sikkerhed på nettet - Katinka Frederikke
  9. juli 2015 at 10:57

  […] har fået mig til at tænke. I har måske læst hendes blogpost om instagram og sikker deling? Jeg lukker ikke min instagram, så langt vil jeg ikke gå. For jeg deler jo […]

 • Reply
  Sabrina
  9. juli 2015 at 20:08

  Jeg synes personligt at det er vildt irriterende, da du jo har blokeret mig 😉 Men jeg ser jo netop mistænkelig ud, da min profil er helt lukket, så selvfølgelig forstår jeg at du har gjort din privat 🙂

  • Reply
   Nutidensmor
   9. juli 2015 at 22:20

   Hej Sabrina.
   Dét er jo så ikke med vilje – det retter jeg gerne op på :-)?

   • Reply
    Sabrina
    10. juli 2015 at 19:07

    Sklxv hedder jeg. Stadigvæk 😀

    • Reply
     Nutidensmor
     11. juli 2015 at 19:54

     SÅ Sabrina! Virker det nu :-)??? Det håber jeg

 • Reply
  Maria Thermann
  10. juli 2015 at 16:57

  Hej Johanne

  Jeg har længe med glæde fulgt dig på IG, og forstår dig 100% at din profil er privat – jeg har gjort det samme. Til gengæld har jeg ikke været de 600 følgere igennem, som allerede ER igennem “nåleøjet” og det bør man vel?

  Og jeg tænker – du har over 12.000 – har du gjort dig tanker om, hvem der kan være imellem allerede?

  Jeg har personligt ikke været igennem mine endnu – for hold da op et arbejde :sweat_smile:

  Ha det skønt!

  Kh. Maria

  • Reply
   Nutidensmor
   11. juli 2015 at 18:54

   Hej Maria 🙂
   Ja, det ved jeg – kan godt genkende dit navn 🙂
   Jamen jeg har faktisk fra start screenet folk.. Så jeg ved at der ikke er de der fake profiler imellem, og det er alle (skulle det gerne) være hvad jeg betegner som helt normale profiler (men nej, man ved jo aldrig). Jeg har som sagt blokeret en hel del gennem tiden (for at sikre mig at de ikke kiggede med, selvom de ikke havde trykket “følg”, og kun liket 🙂
   Ha’ det skønt, lige over 🙂
   KH!

 • Reply
  Olivia
  19. juli 2015 at 10:17

  Hej Johanne
  Siden du har gjort din profil har jeg ikke kunne komme ind på den, jeg fulgte dig før og elskede at følge med for hyggens skyld. Jeg kan dog godt forstå hvis du ikke har accepteret min anmodning om at følge dig pga min alder:-D har ikke det helt store behov for råd om forældreskab som 13 årig.
  Håber stadig jeg kommer til at kunne følge med igen:-D
  @olivia_ingemann1

  • Reply
   Nutidensmor
   19. juli 2015 at 19:21

   Hej Olivia! Der må være sket en fejl 🙂 Du er klart på igen 🙂

Skriv et svar