TRYL MED DINE BILLEDER

image(2)
spons2

Hej alle mine medmødre
– og måske medfædre? I har ligesom bare aldrig rakt hånden op herinde, men det kan da være I læser med i al stilhed?
Om ikke andet: hej allesammen!

Det er liveblogging, direkte fra sommerhus i Nordsjælland. Med mit noget myggestiksbefængte korpus i en behagelig solseng, vil jeg i denne skrivelse dele mine tanker – og fif – med jer, og omdrejningspunktet er billeder!
Mine billeder, jeres billeder, hvad kan vi bruge dem til, så de ikke bare ligger i en fil på computeren – for det er måske ikke så megen regulær 10×15 billede fremkaldelse mere, som det var engang?
Vi skruer en smule op for kreativiteten, uden det bliver kompliceret, og så håber jeg da jeg kan inspirere en smule!
Det er Telenor, der har iværksat en hel foto-kampagne, og det er så også i samarbejde med dem, at jeg åbner op for tankestrømmen og glædeligt deler mine egne ideer til hvordan man kan være kreativ med sine billeder.

Som jeg skrev om i forrige uge, i indlægget
[En online-dele æra] Hvordan passer vi på vores billeder, som i højere grad handlede om (som overskriften indikerer) hvordan vi beskytter vores kære fotos – særligt på sociale netværk. Igen: mine egne tanker og refleksioner på områder hvor jeg selv er blevet lidt klogere, og har lavet nogle justeringer som jeg selv er meget tryggere ved, men som jeg også kan læse mange af jer har rettet sig ind efter. Særligt ser jeg nu mange vandmærkninger af billeder, og når det kommer til Instagram, og her, i blogregi, så er det bare en ret så god idé, i min optik – også selvom det måske ikke er det æstetisk kønneste.

Men nu vil jeg gerne dreje det over på:

Hvad kan vi bruge billeder til?

Personligt må jeg indrømme at 98% af alle mine billeder ligger på computeren. Det er simpelthen mit familiealbum, der ligger digitalt lagret.
Og flere steder endda – for BACK UP er de vigtigste to ord du skal huske på, når det kommer til dine kære billeder.
Køb en ekstern harddisk, gem dem alle på en USB-pind og smid alt i Dropbox. Hvis din computer går i stykker, eller yngel smider din iPhone i toilettet, så dine billedminder muligvis væk for altid.

Billeder er noget man kan lege med, som man ikke behøver bestille i standardformat, sætte ind i albums, eller i Ikea-rammer på kommoden. Ikke nødvendigvis i hvert fald.

Man kan tænke ud af kassen, være kreativ – og lade billederne få en funktion.

LEG MED MINDERNE

Hvorfor ikke bruge de søde minder til et spil, som børnene kan få glæde af?
Memory, eller vende-huske-spil (kært barn har mange navne) er et super indspark af tidsfordriv og hjernetræning. Hukommelsen er noget man kan træne op, og særligt i 2-års alderen blomstrer den i fuldt flor.
Augusta er skarp til vendespil, men det foregår oftest på iPad’en. Derfor skal vi have sendt dette i “trykkeriet” (sådan en online-fotoservice), så vi kan komme i gang med at lege med vores sommerhusferie minder.

Jeg sidder i gæsteværelset, mens Augusta tager sin daglige skraber, hvilket var en god anledning til at sidde og udvælge nogle af de billeder man kunne bruge til spillet.
Alle billederne i dette memory-spil-eksempel er noget, som siger Augusta noget om vores tur, og det jeg tænker er at man bare skal vælge en håndfuld forskellige billeder (12 sæt måske), som siger betyder noget for barnet. Det man tænker ville være det første, de ville snakke om, når man taler om turen.
For Augusta er det helt sikkert episoder, som isen og fundet af den kæmpestore snegl (Egon, som vi navngav den) der står klart i hukommelsen, når vi skal snakke “sommerhus” derhjemme. Og øjeblikke, som turen hen til ærte-/jordbærdamen og vores 100 omgange med Vildkatten brætspil er foreviget i et sjov omgang memory.

Jeg har indsat billederne i en collage på hjemmesiden picmonkey.com (app’en Moldiv er også udemærket), og man kan jo gøre som mig, eller bare lave en stor collage med forskellige billeder, og så få fremkaldt det ark to gange. Det er en smagssag.
De skal bare klippes ud og hvis man har en lamineringsmaskine så er det ideelt at kaste dem gennem sådan en – ellers er det jo ikke verdenens undergang, hvis junior kommer til at rive et i stykker. Et sådan print koster ikke en bondegård. Man kan evt. opgradere til noget lækkert fotopapir, og gemme herligheden i en kuvert i Barnets Bog.

PYNT TIL VÆGGEN


Kilde: Pinterest

Er det ikke en herre sej væg?
Billeder kan jo f. eks. printes i såkaldt Instagram-format (kvadratisk), og sættes op som en collage af minder på væggen. En kreativ og visuel appetitlig måde at bruge sine billeder på. Benyt eventuelt elefantsnot, så man kan rykke rundt, skifte ud, og ændre på udtrykket, alt efter humør, eller sæt billederne ind i en stor ramme.

VÆR KREATIV MED BABYBILLEDER

En måde vi bruger vores billeder på er i Barnets Bog (som de fleste mødre på den ene eller anden måde har gang i).
Vi fremkalder 2-3 gange om året, så det passer med at der skal laves fotokalendre som julegave og de traditionelle se-hvor-stor-hun-er-blevet breve til familiemedlemmer og her får vi også billeder til Barnets Bog, der hos os er nogenlunde up-to-date.
Et tip er, at man fra start fremkalder i et lille format, for på den måde er der plads til flere billeder, på den begrænsede plads der nu engang er.

Men man kan også være helt særligt kreativ med sine billeder, og inkorporere tekst og baby-opdateringer sammen med et skønt foto.

Tine (aka. @Tinitten) er en bekendt fra en online mødregruppe jeg har været i, og udover at være mor til skønne Alba Augusta, der er lige så gammel som min Augusta, så er hun bare et krea-geni. Hun tegner, maler, illustrerer og indretter inspirerende. Og så er hun bare god til billeder og tekst med brug af apps.
Når jeg (engang) skal have et barn mere, så skal dette uden tvivl være på min to-do.
Er det ikke smart bare fan-app-tastisk?
(Lavet med app’en A Beautiful Mess)

LAV EN ÅRLIG FOTOBOG

Fotobøger er endnu en perfekt måde at lave en unik og personlig fortælling om – f. eks – en sommerhustur. Man kan selv vælge billeder, layout og udtryk. Der findes mange smarte funktioner og programmer, der er lige til at downloade, så man selv kan forme præcis den bog man ønsker.
Min skønne veninde Lærke har to lækre sønner, og hun fortalte mig den anden dag, at hun laver en fotobog hvert år til sine sønner. Sådan en året-der-gik, med stort og småt. Det synes jeg personligt er en kanon god idé og på den måde skal man jo “kun” huske på at få printet een gang om året – men det skal selvfølgelig også være noget man skal hygge sig med, og når børnene bliver ældre er det noget man kan lave sammen.


 Der findes tonsvis af kløgtige ideer til hvordan man kan bruge sine billeder, og hvordan familien anno 2015 gemmer sine minder.
I min optik er familiebilleder anno 2015 noget man skal lege med og være kreativ med 🙂

Gør du noget særligt? Kom gerne med flere forslag i kommentarfeltet – så kan vi inspirere hinanden lidt 🙂


Og så lige lidt om æstetik og billedbehandling

Nu skal jeg ikke komme ridende på en lidt for høj hest og påstå overfor jer, at jeg tager fantastiske billeder, sådan i traditionel forstand.
Det er der mange der er meget bedre til, end jeg. Fotografi er jo en kunstart og der skal et særligt talent, et godt øje og / eller masser af øvelse.

Det der for mig betyder noget er fotografi i øjenhøjde.
Sådan som de fleste af jer vel også tager billeder. Glimt af en virkelighed, af en hverdag, hvor billeder kan være taget i en fart og hvor det måske er historien bag, som tæller, og ikke bare billedet i sig selv, med de rigtige linjer og den korrekte høje opløsning.
Når man tager billedet og vælger at dele det, så kender man jo selv til situationen bag – man ved at da man knipsede et billede af lille Gry med leverpostej i hele fjæset, så var det et underskønt moment, som man vil forevige, fordi hun var så sød i det høje græs, med gennem-gnasket krydderbolle i hele skødet.
Det kan man som beskuer af billedet jo godt mærke, og (evt. med tekst) kan man fornemme situationen, og man kender det måske endda selv, fra ens egne børn, og så er det i min optik helt ligegyldigt om det rette filter er smidt på i upload-farten, sålænge der er noget hjertevarme i billedet – sålænge man føler at man “er med”, som personen bag kameraet er.
MEN selvfølgelig er der noget i billeder, der kan lokke.
Det, der gør at man tænker at billedet er dragende og … ja, pænt (uden at føromtalte lille Gry er decideret kramme-indbydende), så kan sådan noget som en god vinkel og et nogenlunde lys være med til at billedet fremstår meget bedre – også uden det er taget med et 10.000 kr. dyrt kamera, eller behandlet i Photoshop i 20 min.

Hvis man gerne vil skrue lidt op for lyset eller f. eks. tone farverne ned (eller op), så synes jeg Instagram app’en er glimrende – den er bestemt værd at lege lidt med.
Sort/hvid funktioner giver en smuk effekt i særligt portrætbilleder, og udtoning af baggrunden kan få det man gerne vil fremhæve til virkelig at “poppe frem”.

Det handler ikke nødvendigvis om at et billede bliver bedre, end før, det kan også bare handle om at man leger lidt med det hele, og ændrer en smule.

Se f. eks. hvordan jeg har leget med disse billeder, med farve og dybde:

Telenors facebookside, handler det i denne uge om netop billedbehandling, og i konkurrencen de kickstarter fredag, kan du vinde en fotosession med en professionel fotograf. Alt man skal gøre er at udloade et før-efter behandlet billede.
– Enten på Telenors facebookside, eller på Instagram, med hashtag: #TelenorsFotoskole og #WeekendUdfordring 🙂

Jeg håber dette indlæg har været til gavn, at det har bidraget med inspiration, og måske givet ideer til hvordan I kan deltage i konkurrencen (for hvem vil ikke have en fotograf til at komme og tage brandgode billeder af dem man holder af?)

KH. Johanne

 

Læs også

6 Kommentarer

 • Reply
  Nikoline
  14. juli 2015 at 16:53

  Er en flittig følger af især din Instagram, men kigger også jævnligt med her. Du har sat nogle tanker i gang hos mig ang. brugen og offentliggørelsen af billeder på sociale medier. Derfor er jeg meget interesseret i, hvordan du vandmærker dine billeder? Jeg synes det er en knaldgod idé

  • Reply
   Nutidensmor
   14. juli 2015 at 17:38

   Hej Nikoline 🙂
   Hvor skønt at høre 🙂
   Jeg vandmærker med appen A Beautiful Mess (den er smart), ellers kan man bruge siden http://www.picmonkey.com 🙂
   MVH Johanne

 • Reply
  Stefanie Friedrichs
  14. juli 2015 at 17:56

  Super indlæg!

  • Reply
   Nutidensmor
   14. juli 2015 at 17:57

   Årh, 1000 1000 tak 🙂
   God sommerdag 🙂

 • Reply
  Annette Aarre Dalsgaard
  15. juli 2015 at 15:04

  Jeg har jo lidt større børn, så jeg har lavet en fotobog til hvert barn, der dækker 0-6 år og skal nu igang med den næste der dækker 6-12 år….planen er selvfølgelig at der også skal være en 12-18 år 😉
  Jeg fik den lavet 3 af den, så er der både til os og bedsteforældrene (og når bedsteforældrene er væk, kan ungerne få deres bøger tilbage)
  Vi har brugt dem meget, ungerne elsker at de har deres helt egen bog…og jeg tænker at de også vil sætte pris på dem, når de engang selv skal have børn :blush:

  • Reply
   Nutidensmor
   18. juli 2015 at 18:43

   Hvor er du sej – det er også en god idé at lægge så mange år i – så er der jo guf til bogen 😛 Jeg tænker det er smart med så mange billeder i een stor bog – det er også spændende at bladre igennem.
   De album jeg har hjemme ved min mor er også nogle, der indeholder år i hvert album. Min storebror har 1-6 og jeg har 7-8 😛 Man tager vidst flere billeder af barn nr. 1 🙂 ?

Skriv et svar