Sandheden om: rod

 photo Scan 2_zpswj71xcnw.jpeg
Dengang jeg fik barn, ikke?
– ja, altså før jeg blev klogere –
Da troede jeg inderligt på at jeg kunne bevare mit hjem som det nu engang så ud.
Sporadisk rod, som som blev sorteret og ryddet sammen, når jeg ikke gad at se på det mere. Der var nogenlunde pænt, og hvad et almindeligt menneske ville betegne som ‘ordentligt’ og passende til besøg.

Nu?
Jamen jeg ved ikke hvad der er sket!
Det er som om vi ikke engang bemærker det.
Det sporadiske rod er blevet til permanent opmagasinering af lort mit i stuen.

Man SKAL for alt i verdenen undlade øjenkontakt med det, for ligesom med Medusa, vil du blive skør i din bold!
For så vil du tænke for meget over det.
Du vil kigge dig omkring og se at det har reproduceret sig selv.
Du har simpelthen tilladt at det har spredt sig, og accepteret de store klynger af legetøj, som du så bare træder i store skridt hen over, som var det fast boltret til gulvet, og ikke kunne fjernes.

Se f. eks. min stue. Tidligere kendt som: sofasted. Lille sofabordssted. Spisebordsareal og et tv henne i hjørnet.

Nu: selvsamme scenarie, men foran tv har vi Legokasse, gabende åben, med halvfærdig togbane foran og væltede dinosaurusser i midten. En arbejdsmand står med sin trailer, og deri ligger der LEGO kufferter.

Ved siden af dette har vi en samling bObles af dimensioner, der er stablet så højt at vi knap kan se tv og ofte bare tjekker ind på Netflix på computeren.

Det lille fine sofabord fra Normann Copenhagen er dækket til med børnetusser og noget der sikkert er pandekagesnask.

Tilfældig spredt ud over gulvet har vi: Lego flyver, figur fra Happy Meal (ups), sutter, en anatomisk korrekt dukke med rumpen (og rumpehullet) lige i vejret, den anatomisk korrekte dukkes ble og rangle ved siden af og så et papir fra en figenstang.

Okay, inden nogen ringer til myndighederne vil jeg gerne lige pointere at selvom jeg vil skitsere det enorme basisrod vi har, så er der intet sundhedsskadeligt i vores hjem.
På nær hvis Augusta lyster at lede grundigt efter gammel mad i hjørnerne.
Vi foretager nemlig kun lynstøvsugninger hos os (den slags der ikke indebærer at man flytter rundt på møblement).

Spisebordet er dækket af: tom madkasse, familyplanner (en nødvendighed i familier!), gamle tegninger, nye tegninger, en ubetalt regning, ca. 10 reklamer vi aldrig får læst, en reflekshammer fra en doktorkasse og et halvfærdigt perlearmbånd.

Jeg gider ikke engang bevæge dette malende billede ind i soveværelset – eller i gangen, der er dækket af sko og nedfaldne jakker.

Vi er simpelthen blevet BZ’et af lort og leg, og det er som om jeg godt kan forudse at det ikke er noget vi kommer fra, før barnet får sit eget store værelse og vi får losset alt hendes derind.

Nu her, i dette nu, hvor jeg sidder og skriver dette, har jeg benene smækket op på chaiselongen, men der er så trangt, fordi mine stænger deler plads med trækrokodille, tandbørste, rasleæg, dukke, dukkedyne, dukkespejl og maracas, at jeg overvejer at sætte mig ned i den anden ende i stedet.

Den ærlige sandhed er jo at her ligner lort.
Jeg skal bruge mindst en halv til en hel time på at gøre hjemmet nogenlunde anstændigt til besøg og det går da slet ikke at nogen kigger uanmeldt forbi. Eller de kan da bare prøve, men der vil nok ikke være siddepladser at finde. Generelt vil jeg gerne bede om 24 timers varsling på alt, her efter jeg er blevet mor. Mindst, altså.

Men ved I hvad? Selvom jeg nu har brugt et helt blogindlæg på at brokke mig, så er jeg faktisk lidt ligeglad. Det er nok derfor jeg heller ikke laver en oprydningstornado hver aften.
Det sker da – men så går jeg også helt amokka og Augusta får et chok hver gang hun kommer hjem, for Kitty lå da ikke der midt på stuegulvet, ligesom i går, og puslespillets plads plejer da at være foran badeværelsesdøren, så mor og far udbryder det der høje: “AV FOR SIVANS”, når de kommer ud, fordi de gang på gang har glemt at det der det der træ-knob-puslespil aka. fodtortureren har bosat sig der, men det er ikke så tit.

Sandheden er nok også bare at jeg er dronningen af vores hjemlige kaos, og det er ok for mig. Det er en kunst at komme omkring uden at falde over noget, og jeg mestrer det næsten til perfektion.

Aller oftest råber vores hjem:

VI HAR BARN OG VI HAR BEGGE TRAVLE JOBS, OG OM AFTENEN VIL VI HELLERE SE MODERN FAMILY OG LÆSE NYHEDER, END AT TÆSKE LEGETØJ OP I KASSER, SOM ALLIGEVEL BLIVER VENDT PÅ HOVEDET I MORGEN!
(Rigtig højt altså)

– Hvordan bor I? Er jeg alene i båden?

Sådan kan man hurtigt føle sig, når man føler andre mødre, der viser billeder på Instagram..

 

Læs også

36 Kommentarer

 • Reply
  Maria Pedersen
  26. august 2015 at 14:47

  Vi har en datter på snart 14 måneder. Vi har en Lego storage kasseog hoved med Lego og andre småting. Det roder om dagen, men jeg får det da ryddet op om aftenen. Hendes værelse roder dog en smule mere og det er ok.. Satser på det nok bliver værre med rodet når hun bliver ældre
  ældre. 😛
  indtager
  indtager
  småting
  småting.

  • Reply
   Nutidensmor
   28. august 2015 at 13:09

   Dét LEGO storage er altså også både lækre og smarte! Vi har dog en kæmpekasse, som nok svarer til 3xde store kasser fra LEGO, men det er som om Duplo ikke hopper derop i af sig selv 😛

 • Reply
  Sarah
  26. august 2015 at 15:12

  Hvor er det en fantastisk beskrivelse 🙂 Og præcis samme scenarie her! Jeg ville ønske, jeg kunne vedhæfte et billede, så du kunne se mit stuegulv lige nu – altså hvis du kunne få øje på det for legetøj 😉 Og det er til trods for to børneværelser! Det er jo i stuen, de vil være! Derfor forsvinder mere og mere af vores fællesarealer til børneting, mens deres værelser er ret pæne og ordentlige – de bliver jo aldrig brugt 🙂

  • Reply
   Nutidensmor
   28. august 2015 at 13:10

   Haha! Vi må melde os ind i den der Facebookgruppe, Sarah – så kan vi dele 🙂
   Det er nok sådan det bliver, med rod i stuen og pæne børneværelse (sådan relativt, ik’ 😉 ) – men legetøj og liv gør nu heller ikke noget, det er ikke fordi jeg vil have et børnestøvsuget fællesareal. Bare lidt plads at gå på 😛

 • Reply
  TroldensMor
  26. august 2015 at 16:20

  Du har næsten lige beskrevet mit hjem! Jeg ved ikke, hvad det er børn gør, men hold nu op hvor kan de sprede legetøj og udvidde forældres tærskel overfor hvornår der skal ryddes op. Man vænner sig åbenbart til det, og forhindringsbaner er jo bare sjove, og ikke spor i vejen! Heller ikke når man balancerer med et brandvarmt fad med mad. Nej nej. Det er SJOVT, er det så. Det skal man huske 😉
  Men skal man vende til noget praktisk, så behøver man ikke huske hvor man har gjort af et stykke specifikt legetøj, for odd’sne er alligevel, er det ligger fremme et eller andet sted, og ikke gemt ned i en kasse, under tre andre kasser! 😀

  troldensmor.bloggersdelight.dk

  • Reply
   Nutidensmor
   28. august 2015 at 13:13

   Ej hvor er det hyggeligt med ens hjem 🙂 ! Sådan da, ikke?
   Du har så ret 🙂 det er da meget praktisk med et sådan kaotisk “”””systemt””” 🙂 – også selvom man skal træde varsomt 😛

 • Reply
  Henriette
  26. august 2015 at 16:27

  Jeg har lige brugt to timer på at rydde op og støvsuge -og nå ja liiige svinge en klud ude på det der badeværelse, der vist egentligt burde få en hovedrengøring (som alt andet i hjemmet). Og det er IKKE fordi jeg er rengørings/oprdyningsfreak, men udelukkende fordi svigerspektaklet kommer på besøg. Faktisk bliver her stort set kun gjort nødtørftigt rent, når vi venter gæster. Uventede gæster? Dem får vi ikke. Vi har dørtelefon, og er ikke hjemme, hvis den ringer 😉
  Med andre ord: Nej, du er dælme ikke alene. Og lad ikke IG overbevise dig om det modsatte!

  • Reply
   Nutidensmor
   28. august 2015 at 13:05

   Arhhh skøn kommentar, Helene.
   TROEDE LIGE du ville skrive jeg var ene i båden her.. 🙂 Jeg håber du fik faket et rent hjem overfor svigermekanikken 😛

 • Reply
  Trine
  26. august 2015 at 17:18

  Åh altså, du giver mig sved på panden Jeg skal have første yngel om en måned, og jeg er frygteligt oprydningsfanatisk. Jeg kan ikke have det hvis opvasken ikke er sat i maskinen (hvorfor har vi ellers købt sådan en?!), hvis sofabordene står spredt over stuen, eller min elskede mand har smidt sin taske i stuen eller køkkenet – han har sit eget kontor Og ja! Jeg VEEEEED godt at man ikke kan forvente at have et lige så rent og fint hjem når man får børn, og det er da også lidt ligemeget, men ååååhhh… Jeg får sådan fniller af det. Hos mig selv, that is. Jeg er totalt ligeglad med hvordan der ser ud hos andre, det er deres hjem

  • Reply
   Marie
   27. august 2015 at 13:14

   Min mand har det PRÆCIS på samme måde som dig. Og jeg roder. Meget. Ikke af ond vilje, men det gør jeg bare. Tilsat to små snavsede børn (altså de kommer i bad ofte, men de er sgu ret svinede alligevel) giver det en del frustrationer hos min mand og en del konflikter mellem os.

   Men jeg prøver at rydde mere op og min mand prøver at lade være med at hidse sig op over rest-rodet.

   Og hvis du vil begrænse børnerodet kan jeg klart anbefale ikke at anskaffe alt for meget legetøj og så sortere i det med jævne mellemrum. Mine leger meget med de samme 10 stykker legetøj i en periode, og så lægger noget af det væk, som alligevel bare bliver væltet ud på gulvet. På et tidspunkt finder jeg noget frem fra lageret, og så er de lykkelige, for så har det fået nyt legetøj. På den måde er de sgu nemme at narre! 😉 Derudover har vi fire giga kasser, som passer ind i reolen, så der ryger legetøjet ned i hver aften (det tager ca 5 minutter) og der er orden indtil næste morgen.

   Mmmmnn, meget voksent og fornuftigt. Hvis jeg var alene med dem, ville der være vasketøj, legetøj, snavsetøj og løbetøj i hele hytten. Det er klart min mands fortjeneste, at vi ikke bor som patologiske samlere. 😀

   • Reply
    Nutidensmor
    28. august 2015 at 13:02

    Virkelig gode fif du får her, Trine.
    Ja, som Marie skriver, vælg dit legetøj med omhu. Særligt i starten har de altså ikke brug for meget..
    Men du kan lige så godt få købt noget opbevaring – og meget af det. Så er der altid plads, og du kan sortere, som du vil.
    Rodet og de mange ting kommer jo løbende – i starten har baby jo ikke noget med sig, og har faktisk max behov for 5 ting – og du og manden er en af dem 🙂
    Bare rolig, du skal da nok fortsætte af samme sti, og måske du ændrer synspunkt, hvem ved? Om ikke andet er det op til dig hvordan du prioriterer, men husk nu at sove, og ikke altid rydde helt op 🙂

 • Reply
  Venterpaavin
  26. august 2015 at 19:52

  Jeg er og bliver en svinemikkel af rang – tør slet ikke tænke på, hvis det blev (bliver?) blandet børn ind i det:0

 • Reply
  Venterpaavin
  26. august 2015 at 19:52

  Jeg er og bliver en svinemikkel af rang – tør slet ikke tænke på, hvis det blev (bliver?) blandet børn ind i det:0
  – Kit

  • Reply
   Nutidensmor
   28. august 2015 at 13:00

   Hmmm. man gør hvad man finder nødvendigt, og så accepterer man resten. Svagheder og styrker med 🙂
   Ingen skam i at ikke være rengøringsfreak 🙂

 • Reply
  Rikke
  26. august 2015 at 21:03

  Er lige kommet fra pædagogmøde og har sat mig i sofaen. Burde egentligt lige have ryddet fjernstyret dustyflyver der ikke virker, gravemaskine, lastbil, tælle-bogen, fagtesange for de yngste-bogen, tøjdyrsdrage, 1 gammelt sugerør, drikkedunk, 5 krøllede disney samlekort, 1 strømpe, legodør, og et hæfte med tegninger -op. Fra sofabordet inden.. Gider slet ikke snakke om resten af hytten! SÅÅÅ skønt ikke at være den eneste!! Tak for det indlæg!!

  • Reply
   Rikke
   26. august 2015 at 21:51

   … Har lige rejst mig fra ovenover omtalte sofa. Sad åbenbart oven på Cirkeline.. Hun er nu også blevet ryddet hen på sofabordet.

  • Reply
   Rikke
   26. august 2015 at 21:53

   Vi lige set bordet fra en anden vinkel. Der ligger også halvdelen af en baby alarm vi ikke har brugt siden december og en træstammer af plastik.

   • Reply
    Nutidensmor
    28. august 2015 at 12:56

    Ahahahaahahahhahaha.. (Sidder og griner højt på Baresso, og min sidemand kigger på mig 😀 )

 • Reply
  Pernille
  26. august 2015 at 22:50

  Hold kæft hvor er du cool at du kan være “nede med rodet”. Jeg er kronisk stresset over vores hjem ligner en slagmark, og øver mig hver dag i at gå i seng uden i det mindste at have kylet al lortet hen i samme hjørne….. Og det går dårligt!

  • Reply
   Nutidensmor
   28. august 2015 at 12:55

   Jeg er nede med rod- that’s me.
   Jeg har i hvert fald nok bare accepteret mit nederlag i kampen..
   Er det det samme som at give op 🙂 ?

 • Reply
  Singlehviskeren
  26. august 2015 at 23:14

  Haha medmindre man har en eller anden form for OCD, så ser der med garanti sådan ud i alle hjem med børn. Og må desværre advare dig om at det ikke bliver bedre når rodehovederne får deres eget værelse, for de vil jo være i stuen sammen med mor og far 😉 Jeg kan anbefale store kasser hvor alting bare kan fejes op i – nemt og hurtigt ;D

  • Reply
   Nutidensmor
   28. august 2015 at 12:54

   Er det rigtigt?
   Årh, så er det sgu da rart med en advarsel, jeg troede det kunne være lettere.. Særligt når de får en alder, hvor man kan kræve at de rydder lidt mere op (selv) 😀
   Vi har en del opbevaring, men det er som om der ikke er nok – eller plads til mere opbevaring. Ond cirkel.. Må finde på en plan inden jul, hvor der kommer ENDNU FLERE sager 😛

 • Reply
  Mette
  27. august 2015 at 8:57

  Hurra for dit indlæg, vores hjem er tit samme kaos(vi har to piger). Her hersker kun orden hver anden tirsdag inden rengøring kommer(en luksus jeg nu ikke vil undvære), og i de efterfølgende timer….
  Er også lidt i protest mode, begyndt at oploade rodebilleder på instagram, bare fordi;-)

  • Reply
   Nutidensmor
   28. august 2015 at 12:53

   Haha! Protestmode er FEDT!
   Kontra til alle de ryddelige billeder 😛 – godt med noget ROD 😀 !

 • Reply
  Camilla kjeldahl
  27. august 2015 at 20:26

  Dejligt med en hjemmegjort tegning.
  Da mine børn var små havde vi også stuen fyldt med legetøj.

  • Reply
   Nutidensmor
   28. august 2015 at 12:53

   1000 tak, jeg forsøger også at komme igang mere -det er så hyggeligt at tegne 🙂
   Ja, det er også skønt at kunne se der bor børn. Det er nu også dejligt – til en hvis grad 🙂
   MVH Johanne

 • Reply
  Mie
  27. august 2015 at 21:37

  Ja, du er helt alene. Herhjemme er altid så pænt og rent og rydeligt, at man tror det er løgn… :stuck_out_twe: :joy:

  • Reply
   Nutidensmor
   28. august 2015 at 12:52

   Hehehehe.. Fornemmer jeg en god omgang ironi 😛 ?

   • Reply
    Mie
    28. august 2015 at 21:33

    det håber jeg 😉

 • Reply
  julie
  27. august 2015 at 22:40

  HAHAHAHAHA der beskriv du lige mit hjem! 😀 Min veninde med en søn to dage ældre end min datter, rydder op HELE tiden hun støvsuger HVER dag og gøre ALT rent en gang om ugen altså hovedrengøring hvor alt i mindste detalje er kørt over med en klud med ajax, hun vaskede da ungen var mindre hans barnevogn en gang om ugen altså fra han blev født og han jo altså ikke spiste i den, Hun bor 40 m fra mig og er der tit, nogen gange er det helt dejligt og slippe lidt væk for mit eget rod selvom jeg syntes hun er en smule hys med oprydning og rengøring 😉

  • Reply
   Nutidensmor
   28. august 2015 at 12:48

   Haha! Jeg er sådan en lurer-type, der har kigget ind af dit vindue 😛
   Ej, mon ikke vi er mange ??
   Jeg var faktisk ret rengøringsfreak-agtig, til at starte med (og jeg gav vidst også andre et billede af at jeg var hys), men det forsvandt altså i takt med at Augusta blev ældre 🙂
   Men skønt med et fristed nede af gaden 🙂 Jeg flygter hen til mine veninder, der ikke har barn 😛

   • Reply
    julie
    28. august 2015 at 22:04

    Hjemme hos os så os noget anderledes ud for hun nåede kravle alderen 😉 og især før hun kunne gå, hendes bedste rode trick er nemlig, tag et stykke legetøj og løbe ud i gangen smide det, løbe tilbage hente nyt, finde nyt sted og smide det. ind til kasserne er tomme. Efter denne beskæftigelse især hvis mor lige er optaget løber hun ud i køkkenet og starter med at tømme et skab og hvis hun når det, lige hælde hunde maden og vandet sammen og hældt det på gulvet os 😀 Taber jeg ved et uheld noget på gulvet. kigger hun helt forkert på mig og siger hov moar og peger på det til jeg samler det op, blandt hendes eget rod som fornærmede jeg hendes rod! :joy:

 • Reply
  Laila
  31. august 2015 at 21:13

  Her ligner kronisk noget der ikke vil have gæster, sofabordet er inddraget til noget hule, vasketøj har overtaget sofaen, lego reagere på gulvet, opvask der ikke kan være i maskinen, fylder hele køkkenbordet, jeg er for træt til at kigge på det og kæmper med vasketøjet om pladsen i sofaen

 • Reply
  Emilie-Johanne
  31. august 2015 at 21:29

  Årh hvor et super indlæg! Ville ønske jeg kunne sige det var en anden der rodede hjemme hos mig, men nej, det alt sammen mit eget rod. HELDIGVIS, så træner man da ben, lår og røv ved altid at hoppe og tage lange skridt over alle ting. :joy:

 • Reply
  Martin Jensen
  17. december 2015 at 11:51

  Sådan er det åbenbart at få børn. Der er altid rod hjemme hos os – ligegyldigt hvad vi gør.

  Ryddes alt op, går der under 30 min før det hele ser ud som før, så det føles som en umulig kamp at holde rodet væk 🙂

  • Reply
   Nutidensmor
   17. december 2015 at 19:35

   Haha, præcis 🙂

Skriv et svar