ASTMATISK BRONKITIS – hvad og hvordan

image1(12)Jeg tænkte egentlig at lave et kort lille skriv om det at være mor til et barn, der (til tider?) har astmatisk bronkitis – også kaldet AB -, da jeg oplever at mange unger døjer med det, og min tanke er, at flere, ligesom jeg var, synes det er noget skrækkeligt at stifte bekendtskab med.

Det hele startede faktisk forrige vinter, at Augusta blev sløj. Hun var under 1 år, og min bekymring om vuggedød var stadig stor.
Hun havde været snottet og let sygdomspåvirket, nok sådan hvad man vil kalde små-sløj, i en dags tid, og vi var på weekend hos Augustas farmor og farfar, i Vestjylland.
Jeg ved egentlig ikke præcis hvad det var, der gjorde at mine alarmklokker bimlede let, men jeg husker at jeg sad ved hendes hvide tremmeseng, og lyttede til hende, fordi jeg kunne helt gennem babyalarmen høre at hendes vejrtrækning lød unormal.
Jeg satte mig på Mikkels lille ungdomsseng, på hans barndomsværelse, hvor hun sov, og gloede ud i mørket, bare lyttede, med min telefon i hånden. Noget var altså ikke rigtigt.
Når hun “åndede ud”, eller ekshalerede lød der sådan en grim hvæse-lyd, og det var faktisk så voldsomt, at mit morhjerte gav et lille spræk, for hvad nu hvis hun stoppede med at trække vejret?

Med det samme greb jeg moderens bedste ven, som samtidig også er den værste fjende, og googlede. Den sagde astmatisk bronkitis eller lungebetændelse.
Jeg ringede straks – med lidt besvær, til noget der minder om en vagtlæge, men når man er i en mindre by, vestpå, så er der ikke bare et hospital, som man bare sådan lige kan tage til.
Jeg fortalte ham at jeg troede det var AB, men ikke lungebetændelse, da hun ikke har feber. Han mødte mig som de fleste læger gør. De er ikke glade for, når man stiller diagnosen, men de har jo sikkert mødt mange mødre, der googler symptomer.
Ikke desto mindre ville han gerne tilse hende, så vi pakkede hende ind og kørte til en lægeklinik, hvor han mødte ind (fordi de måske kører rundt, på hjemmebesøg?).

Vi fik med det samme ordineret medicin og en maske, eller ‘spacer’, som det hedder.
Siden den dag har denne spacer været i brug i hele efterårs-vintersæsonen – med undtagelse af i år, hvor den først er taget i brug i denne uge, hvilket er ret sent på sæsonen.
Det vi har, er to slags: en blå og en orange. En til anfald, som gives ved decideret vejrtrækningsproblem og en forebyggende, som vi har givet morgen og aften.

Nå, men det jeg vil sige til jer, til I, der står og kæmper med maskerne, og samtidig også barnet, er at det nok skal blive bedre.
Desværre er AB-anfald og lungebetændelse, samt falsk strubehoste gået lidt hånd i hånd, men AB er til at klare og komme igennem, og de fleste er det noget de vokser fra!

Jeg har lavet decideret overgreb på Augusta, men af nødvendighed, for hun skulle have den medicin. Det er bare ikke sjovt at sidde og fiksere sit eget barn, mens det skriger ind i det skide rør, men det var det der skulle til, for at hun kunne trække vejret ordentligt. Det er IKKE sjovt for nogen, men op med humøret – det bliver bedre for alle parter!
Stille udviklede det sig til at være lettere, og nu, da hun er 2,5, så spørger hun selv efter den.

Noget vi har fundet nyttigt, i vores situation: 
– at hun må lege med spaceren (masken), og give den til bamser og dukker
– at hun ved hvor langt vi er. Vi tæller højt, og andre synger en sang.
– at vi har givet det et navn. Vi kalder den “medicin”, jeg ved andre kalder det “masken”
– at vi bestikker hende med lækre sager. Måske total upædagogisk, men forestil dig at en kæmpevoksen kommer og holder en plastikmaske over din næse og mund! Rosiner foran hende gav hende da noget at se frem til, når vi var færdige med masken.
– at vide at pædagogerne og medarbejderne i vuggestuen/børnehaven oftest gerne må give masken, så hvis det er nødvendigt med den forebyggende spray, eller er der risiko for “anfald”, så skriv en udførlig seddel, tape den fast i barnets rum og instruer personalet i hvordan man bruger den – men kontroller retningslinjer og regler i jeres institution.
– at se TV imens. Man kan håbe på at de tænker: “det nytter ikke noget, jeg ved at når mor når til 10, så er det slut, og imens kan jeg ved lige så godt se Bamse og Kylling”.
– at fortælle barnet hvad der skal ske. Det kan godt være det er lettere at få barnet i den rigtige stilling, hvis du ikke viser masken først, men det er mest fair for ungen at det ved at det er medicin-tid, og så kan det godt være du skal til at fange barnet, men ret skal være ret, ingen skal snydes!

Hvis du vil læse mere om AB kan du se HER (link til Sunhedsguiden)

Læs også

5 Kommentarer

 • Reply
  Mette
  2. december 2015 at 14:15

  Sjovt at du ligger det her indlæg op dagen efter at min søn har fået konstateret AB! Tak for det!

 • Reply
  Line
  2. december 2015 at 14:28

  Gode tips, vi gør faktisk alle tingene ligesådan her hjemme. Lige en vigtig tilføjelse: husk husk husk tandbørstning eller at give barnet vand efterfølgende. Man får super nemt svamp i munden efter brug af inhalator, så der skal lige skylles.

 • Reply
  Anne
  2. december 2015 at 14:52

  Jeg hader AB
  Min datter på 5 er heldigvis vist vokset fra det Masken har i hvert fald ikke været i brug i år endnu.
  Men så tager lillebror da bare over Og masken har bare aldrig virket helt vildt godt, så minus nattesøvn
  Masken virkede heller ikke vildt godt for storesøster fordi hendes AB åbenbart sad i luftvejene i næsen ( havde jeg aldrig hørt om, så hurra for speciallæge). Hun fik en næsespray og den virkede lidt bedre, men hun var stadig nogengange ved at hoste lungerne op
  Øv for vådt og klamt vejr

 • Reply
  Henriette // Blondinemor
  2. december 2015 at 15:55

  Laurits døjer også… Ligeså snart han er lidt snottet lyder han som en kaffemaskine der skal afkalkes. Dvs nærmest året rundt, da han er konstant snottet. Laurits (den skøre unge) eeeeelsker hans maske og griner i hele hovedet når vi finder den frem. Vi var indlagt på børneafdelingen med astmatisk bronkitis sidste år og der fik vi sådan et vældigt apparat hvor man blander saltvand og medicin og så giver den med maske. Blandingen virker altså ret godt når det er helt slemt 🙂

 • Reply
  Anne
  2. december 2015 at 19:33

  Husk tandbørstning efterfølgende!! Det der spray indeholder virkelig meget sukker. Er mor til AB barn og arbejder som tandklinikassistent. Så ja, det er desværre dobbelt tortur herhjemme. Først maske og så tandbørsten. Datteren på 15 mdr foretrækker dog masken fremfor tandbørstning

Skriv et svar