Nytårsforsæt: være uambitiøs og nægte at løbe et maraton

Du godeste, nogle gange får jeg en snært af en følelse, af at hele verdenen løber stærkere end jeg, sætter sig umenneskelige mål: løber halvmaratoner, hel maratoner, dobbelt maratoner (ja, hvad ved jeg), iron men, iron women (hvis vi skal være politisk korrekte), iværksætter som bare fanden, vinder præmier, priser og nærmest packpacker til det femte verdens hjørne med hele kernefamilien, for så at nå dem (målene altså), mens jeg står her tilbage i min lille lejlighed, med min videregående uddannelse og søvnfrarøvende tumling, og undres:
Dvæler jeg i min egen middelmådighed og manglende ambitioner?

Dette indlæg kommer sig af, at jeg tog et dejligt bad her hjemme ved svigerfamilien i parcelhuset i Vestjylland. Kæresten var ved at putte barnet og jeg hørte P3 på fuld skralder på badeværelset. Egentlig var det Rasmus Seebach der var mest bemærkelsesværdig, fordi han havde udfordringer med at formulere sætninger der gav mening for andre end ham selv, men det var nu også programmets tema, der handlede om hvad lytterne havde opnået i 2015.

Skal vi lige gennemgå hvad jeg har opnået i 2015?
– Jeg har sorteret, vasket og foldet ca. 200 tøjvaske. Ej, jeg vil ikke snyde. Oftest lægges det ikke sammen – der tager vi bare direkte fra Ikeaposen.
– Jeg har fået en busbøde for at køre sort.
– Jeg har rengjort køleskabet to gange.
– Været i biografen fire gange.
– Jeg har passet og plejet barnet, uden nogen har brækket noget, og alle stadig oftest er gode venner.
– Jeg har mistet ca. 50 hårelastikker.
– På magisk vis aldrig fået ringet til den vinduespudser
– Farvet hårbunden mørkebrun ca. 11 gange. Lidt for sort 1 gang.
– Endnu ikke sat mig ind i det der selvangivelse
– Blevet klippet to gange. Bare spidser. Ikke noget vildt.
– Undgået tandlægen.
– Stået op og taget bussen i det 1/2 år jeg var i praktik. Og taget bussen hjem igen. Det var faktisk lidt en præstation.
– Fået en hverdag til at hænge nogenlunde sammen, med alt hvad det indebærer.
…ikke alt – tit ender vi med take away, fordi vi er ret dårlige til at lave madplan.

Min liste over ting jeg gerne vil nå i 2016 er måske længere, men samtidig også uhyggelig uambitiøs.
Altså set i forhold til hvad der ligner at være den gennemsnitliges danskers mål.
For her er jeg måske unormal i alt min normalhed, og enormt ustræbende, for jeg har absolut ingen intentioner om at kæmpe mig til at sætte nogle banebrydende personlige mål. Næh, jeg har egentlig bare tænkt mig at hænge sammen.
– Blive et år ældre.
– Få set mine venner noget mere. Evt. med svinedyr cafékaffe i hånden, eller over en omgang nachos.
– Tjekke nogle flere Netflix serier af fra must-see listen
– Tage lidt mere i byen, og først gå hjem, når jeg har danset mine ben trætte, fået en god fjer på, og spist en kebabrulle med ekstra! hvidløg.
– Få drukket noget mere kaffe og vin i hverdagen, uden at bekymre mig om konsekvenserne tandmæssigt – jeg er jo voksen for fa’en, jeg sparer bare op og læner mig op af at være medlem af Danmark..

Det er vel meget realistisk, og noget jeg kan opnå sideløbende med min (lykkelige) gennemsnitstilværelse.

Jeg har aldrig været konkurrencemenneske.
Det er altid noget jeg har kunnet overraske andre med, for når det kom til spil, sport og livet generelt har jeg faktisk være ubeskriveligt ligeglad med at tabe. Men det er da fordi jeg ikke sammenligner mine præstationer med andres. Man kan da på sin vis sige at jeg nogle gange føler mig overhalet af halvmaratoner, kvinder der vil tabe 6 kg. fedt, for så at tage 8 kg. muskler på, og stille helt soya-indsmurt op til Bikini Fitness, eller mine venner der færdiggør uddannelser, som er en lidt anden liga, end min 3 1/2 årige pædagogbachelor, der er berygtet for at have trækrammeri og fingerstrik på skemaet, men det betyder da ikke at jeg fejler, eller taber.
Men det med at tabe er egentlig også en forkert betegnelse, for det er jo ikke nogen konkurrence. Nogen skal være grå, familieagtige og kedelige. Og i dette tilfælde er det så mig, for jeg gider ikke stræbe eller kæmpe mig til præstationer, som jeg kan hænge på min kaminhylde (hvis jeg da havde sådan en).

At folk vil evaluere deres år i præstationer, så er det fint med mig, men jeg har ikke tænkt mig at følge trop i stræbertempo.
Jeg skal ikke tjene min første million, løbe triatlon, blive veganer eller bare bekæmpe den der faaaaarlige glutentrang (UH! Pas på! Der kommer Hvedemels Monstret!), starte et firma, få den der Kardashian booty eller sparet op til den svinedyre Boy Chanel taske…
(Jeg bliver træt, fattig og sulten bare ved tanken)
Jeg har et spor her i livet, og minimål (at blive færdig som pædagog og forhåbentlig få et job), og det skal jeg da nok nå, mens I andre farer afsted med jeres ambitioner og nytårsfortsæt.

Bevares, løb da jeres post-jule-tur og smid nogle squats i parken, af frygt for at flæskestegen og den brune sovs sætter sig lidt for permanent, men jeg har altså tænkt mig at tage en lur og først stå op, når jeg er nødt til det.

Jeg overvejer at ringe ind til P3 og meddele at jeg i 2015 opnåede at være middelmådig og uambitiøs, og at det er jeg ret så tilfreds med.

21123

Læs også

52 Kommentarer

 • Reply
  A+K/VenterPaaVin
  27. december 2015 at 14:46

  Well, jeg har ikke været til tandlægen siden jeg var 17 år, og rent tøj fra Ikea-posen er mere undtagelsen end reglen her på matriklen 😀
  Tror ikké jeg bliver mere fornuftig i 2016, så må satse på et nytårsforsæt af en anden slags. Måske jeg orker, at blive bedre til at gå ud med skrald, eller noget andet i den der meeeeget mindre fornuft-light-kategori?
  I hope!

  Godt nytår 😀
  – Anne http://www.venterpaavin.blogspot.com

  • Reply
   Nutidensmor
   29. december 2015 at 0:07

   Vi lyder på mange måder ret så ofte ens, ikke Anne 😉 ?
   Det med at gå ud med skrald synes jeg ikke nogen bør forbedres til! #DetERNederen 😛
   Godt nytår søde du!

 • Reply
  Fru Skov/tabitaner.dk
  27. december 2015 at 15:52

  Godt skrevet! Jeg øver mig i ikke at have for høje ambitioner. Synes du skal ringe til p3 🙂

  • Reply
   Nutidensmor
   29. december 2015 at 0:07

   De er bare altid så svære at komme igennem til 😉

 • Reply
  Helle
  27. december 2015 at 16:01

  Åh hvor er du fornuftigt at høre på, dejligt.

  Jeg har også tænkt lidt på hvad jeg har lavet i 2015. Ikke det vilde. Jeg har været mor og kone. Holdt hus og have. Jeg startede året med at træne men som vanligt kom fra det igen. Fik drukket en masse kaffe men kom på for lidt kaffe dates.

  2016 må blive året hvor jeg/vi ser mere til vores venner. Det bliver sommeren hvor vi skal have lavet nyt køkken, så vi skal ikke ud at rejse. Året hvor jeg forhåbentlig for drukket lidt mere rødvin og kommer på flere kaffe dates med veninderne. Det bliver året hvor jeg får papir på det jeg har lavet dagligt på arbejde de sidste 3,5 år. Større ambitioner har jeg ikke. Jeg nyder tilværelsen som den er. Flere af mine hverdags fridage skal bruges med min søn i Zoo eller i Tivoli. Vi er nogen som skal være glade for det vi har uden at stræbe efter noget der skulle være meget bedre.

  • Reply
   Nutidensmor
   29. december 2015 at 0:09

   Det lyder alligevel til at du har haft et godt år, Helle – og sikkert haft en masse at se til!
   Dine planer for 2016 lyder HERLIGE – selvom de måske ikke er ambitiøse i forhold til andre super-mennesker, men hvorfor måle sig med andre, når man ved hvad gør en glad <3

 • Reply
  Mette
  27. december 2015 at 16:09

  Hørt hørt!!! Du har, i min optik, opnået at skrive et af de bedste blogindlæg i 2015! Jeg vil stræbe efter at slappe lidt mere af, nyde tilværelsen og hverdagen lidt mere, og lade marathons og ironwomen tilkomme nogle andre

  • Reply
   Nutidensmor
   29. december 2015 at 0:09

   Det er eddermame og dælduseme da en præstation fra min side af så 🙂
   TAK!
   Det lyder da til du har gode planer for 2016!

 • Reply
  Søs / Frk NV
  27. december 2015 at 17:08

  Skøn og forfriskende læsning!

  Mine ambitioner/tanker for det nye år omhandler mest at mestre udfordringen ved at blive mor for første gang – uden at det skal blive til en konkurrence. Jeg har hørt om mor-mafiaen og flere har fortalt mig, at man netop skal tage et skridt væk og tage afstand til hele “konkurrencen” og i stedet gøre hvad der føles rigtigt. Så min ambition for 2016 er at være mig selv tro nok til at stole på hvad jeg tænker er bedst for mit barn. Ikke at det umiddelbart bliver svært, men hvis det lykkedes så bliver 2016 en succes 🙂

  • Reply
   Nutidensmor
   29. december 2015 at 0:11

   Årh Søs, I hear ya!
   Man føler man skal gøre alt på een bestemt måde, eller efter een bestemt “mor-tro” – ellers falder man udenfor kategori.
   Du skal på ingen måde sammenligne dig med andre, for alle er forskellige og har forskellige børn. Hellere bruge sit krudt på at overveje hvordan hvad du vil være lige nu her, uden at tænke på hvilken type mor du så er for andre… Gør hvad du finder bedst, ikke?
   Det er en god ambition for 2016, men gå da i gang nu.
   Det er altid det du gør, som er det rette for dit barn!

 • Reply
  Om nytårsforsætter og ikke at ville have nogen. | incredibaby
  27. december 2015 at 17:38

  […] for ambitiøse. Jeg gider ikke løbe en marathon (det er jeg glad for at læse, at Johanne f.eks. heller ikke gider), og jeg gider ikke samle 10.000 stk. Royal Copenhagen, og 10 kubus stager i […]

 • Reply
  Mette
  27. december 2015 at 18:27

  At hænge sammen og nå til fredag uden skader eller nævneværdige meltdowns hos store som små fortjener en highfive hver uge. Jeg elsker sofa og bland-selv, hvorfor skulle jeg dog skifte det ud med squats og broccoli? Jeg lader alle andre om at bearbejde deres issues med IG-værdige præstationer og foodies mens jeg flyder endnu mere ud og ELSKER det.

  • Reply
   Nutidensmor
   29. december 2015 at 0:12

   Du er fantastisk, Mette 🙂
   HIGH 5

 • Reply
  Lika
  27. december 2015 at 19:40

  Jeg elsker dine indlæg. Og har kun en nytårsfortsætter og det er at drikke meget mere lækkert rødvin Ahhh..

  • Reply
   Nutidensmor
   29. december 2015 at 0:12

   Jeg elsker din kommentar, Lika!
   Tak!
   SKÅL!

 • Reply
  Sandie
  27. december 2015 at 20:05

  Tak for dig Johanne ☕️

  • Reply
   Nutidensmor
   29. december 2015 at 0:12

   Tak for dig, Sandie 🙂 !

 • Reply
  Mette
  27. december 2015 at 21:22

  Befriende at læse. Jeg følger trop! Tak for et skønt indlæg.

  • Reply
   Nutidensmor
   29. december 2015 at 0:12

   Tak for dejlig kommentar, Mette! Godt nytår (lige om lidt lidt)

 • Reply
  Rikke
  27. december 2015 at 21:39

  Kære Johanne,
  Det er sjovt, hvor relative ting/situationer er afhængig af hvem, der oplever dem.
  Jeg oplever dig langt fra som værende middelmådig; men som værende initiativrig, socialt intelligent og succesrig – og på trods af, at det langt fra er din mening, så får jeg nogle gange lidt præstationsangst ved at sammenligne mit liv med dit.
  Hatten af for at du kan favne dit liv, dig selv, din familie og din omverden, som du gør! ❤

  • Reply
   Nutidensmor
   29. december 2015 at 0:15

   Hej Rikke..
   Ved du hvad, jeg læste faktisk din kommentar da du skrev den. Altså da du trykkede på udgiv, og jeg kunne læse den.. Undskyld jeg ikke har svaret, før nu.. Det er egentlig også underligt, for din kommentar har hængt lidt ved, og jeg er flere gange lige kommet i tanke om det, og overvejet hvad du har skrevet..
   På den ene side er jeg enormt glad for at andre kan have et syn på mig, som er så positivt! Dog er der ingen der bør få præstationsangst ved at sammenligne mig – jeg er alt for almindelig, og hvis du mødte mig ville du spotte alle de småfejl jeg har, som man kan se hos andre også. Faktisk er en meget socialt kejtet (fordi jeg prøvet for meget), så selvom jeg måske blogger og det indimellem kører, så er der mange ting som jeg kan øve mig i 🙂 – lige som alle andre.
   GODT NYTÅR søde du!
   KH. Johanne

 • Reply
  Camilla
  27. december 2015 at 22:43

  Fantastisk dejligt indlæg, der hylder de kedelige – det kan jeg li! 🙂

  • Reply
   Nutidensmor
   29. december 2015 at 0:15

   Dejligt det ikke er kedeligt 🙂 Tak!

 • Reply
  Rie
  28. december 2015 at 0:06

  Well said!
  Må dog indrømme at jeg har været pisse ambitiøs og stræber i 2015 og det har affødt en kæmpe bedrift. Nemlig indførelsen af drinks-tirsdag I 2016 forventer jeg at toppe den med torsdags-tapas!

  • Reply
   Nutidensmor
   29. december 2015 at 0:15

   Hahahahahahahahahaha

   Må jeg kopiere set-uppet og implementere det i eget hjem?

 • Reply
  Heidi
  28. december 2015 at 0:41

  Skønt at mærke og læse at der er plads til middelmådig og kærlighed og varme. Og væren den man er, og at turde sige det højt.
  Er træt af udstillinger af redigerede billeder og vores børns brug af dem som forbillede, nej… lad os fortælle dem hvordan verden hænger sammen. Når man engang har et barn på arbejdet, så skal man sgu bare være lykkelig når man har nået at få noget der ligner joggingbukser på om morgen, når det meste havregryn er redt ud af håret og hvis man ender med at komme afstef til børnehaven incl. madpakken… lad os lige være stolte af at vi kan få det hele til at hænge sammen. Hv

  • Reply
   Nutidensmor
   29. december 2015 at 0:16

   Arh, så sandt, så sandt Heidi!! Hurra 🙂

 • Reply
  Randi
  28. december 2015 at 11:58

  Jeg elsker det!!!! Tænkte nøjagtig samme da jeg hørte P3…! I 2015 har jeg lavet en baby og fået hende til at overleve i indtil videre 5 mdr!! Agter at fortsætte samme gode stil næste år, dog uden at lave en baby mere…!

  • Reply
   Nutidensmor
   29. december 2015 at 0:17

   Hahaha! Du har sgu haft et begivenhedsrigt år så 🙂 ! Flot gået at alle kommer uskadte ind i 2016 😉

 • Reply
  Mette Marie Lei Lange
  28. december 2015 at 14:49

  HØØØØRTHØRTHØRTHØØRT!!! Fantastisk indlæg!!

  • Reply
   Nutidensmor
   29. december 2015 at 0:17

   :-*

 • Reply
  CamillaTe.dk
  28. december 2015 at 14:56

  Faldt over Cana’s indlæg og uden at dit navn blev nævnt i hendes indlæg tænkte jeg straks på dig og svingede forbi din blog for at se, om det var dig der inspirerede Cana til hendes indlæg. Og det var det! Jeg er med dig hele vejen- fedt indlæg 😀

  • Reply
   Nutidensmor
   29. december 2015 at 0:19

   Hej Camilla!
   Jeg ved faktisk ikke om jeg har inspireret hende til indlægget – jeg bliver mig bekendt ikke nævnt 🙂
   Tak for ros 🙂

  • Reply
   Cana
   29. december 2015 at 21:34

   Hvor er du sød, Camilla. Og nej, det var ikke Johanne der inspirerede mig, men den artikel jeg linkede til i mit indlæg 🙂 Til gengæld er jeg vild med dit indlæg Johanne! Det er fan’me sjovt! Well done.
   Godt nytår!

 • Reply
  Noget om nytårsforsætter, morroller og hverdag – inspireret af to andre blogger-damer. :-) | Twinpeaks
  28. december 2015 at 16:12

  […] anden, Johanne, tager sig tværtimod til hovedet over alle de bloggere, der her i nærheden af årsskiftet har […]

 • Reply
  Cille
  28. december 2015 at 16:33

  Hurra og HØRT. Fanme det klogeste og mest sympatiske jeg længe har læst. Vil du være min veninde . Jeg er så rørende enig. Jeg har en tilføjelse til listen – få læst flere bøger. Det er kvalitet hos mig, men tæller ikke i præstationsræset.

  • Reply
   Henriette
   28. december 2015 at 18:50

   Enig mht. bøger!

  • Reply
   Nutidensmor
   29. december 2015 at 0:18

   Hey Cille
   (Elsker det navn – overvejede det i en periode til Augusta, dog med S.. Fordi hun er ret sej i Otto er et næsehorn, med cykel, rottehaler og attitude).
   Hvor er du sød! Jeg skal også få læst bøger.. helt enig.. man bliver lidt fordummet af kun at læse ting på computeren, og kun se film!

 • Reply
  siri
  28. december 2015 at 17:48

  Okey okey, så skal du få en snakk med meg;) Første gang jeg leser med på bloggen din, sterkt inspirert av MMLL , men Vær du sikker, mitt nyttårsforsett blir kun ett: jeg skal følge deg også;) ( høres ut som en stalker, det er jeg ikke;)) Ha ett godt nytt og deilig år!

  • Reply
   Mette Marie Lei Lange
   28. december 2015 at 21:04

   God plan!! 🙂

   • Reply
    Nutidensmor
    29. december 2015 at 0:20

    Hvor er du sød, Siri!!! 🙂 Godt nytår!

 • Reply
  Julie
  28. december 2015 at 22:24

  Bravo, Johanne

  • Reply
   Nutidensmor
   29. december 2015 at 0:20

   Du er sød Julie!

 • Reply
  Charlotte
  29. december 2015 at 14:27

  Jeg må klappe i takt med alle de andre, for det er så dejligt befriende med dig – når mange andre kører ræs i overhandlingsbanen – så er det skønt at følge dine indlæg som med humor kan beskrive ligeså normale som alvorlige emner – uden alt for meget glimmer og drys på virkeligheden 🙂
  Godt nytår, Charlotte

 • Reply
  Rikke
  29. december 2015 at 21:32

  Spot on!!
  Hvor er det dejligt befriende at se det på skrift som rigtigt mange af os tænker – tak!

 • Reply
  fia
  30. december 2015 at 14:14

  Nu har jeg fået en baby i 2014 og endnu én i 2015, så min ambition er at undgå at få flere børn i ’16, men til gengæld mere søvn… og måske prøve det dér arbejdsmarked. Godt nytår 😀

 • Reply
  Anne
  30. december 2015 at 15:07

  Jeg ELSKER dit indlæg!!
  Jeg føler mig (måske kun nogle gange ?) også ‘bare’ middelmådig! Behøver ikke en helt masse vildt, men det synes jeg alligevel er svært at undgå at sammenligne med alle andre! Det er jo alle andre jeg skal høre på og være sammen med – så kan jeg nogle gange have svært at at se på mit eget og være ægte glad og tilfreds over mine præstationer, som bestemt har været af en helt anden slags!

  Men tak for dit fede opmuntrende indlæg! Der må jo være flere af os derude, som bare ikke fortæller om deres oplevelser!

 • Reply
  Heidi
  30. december 2015 at 21:18

  Du er sku et kvindemenneske efter mit hjerte!!

 • Reply
  Marie
  1. januar 2016 at 21:16

  Faldt lige over denne artikel og kom fluks til at tænke på dit indlæg… http://politiken.dk/debat/profiler/svendbrinkmann/ECE2996251/lad-os-gaa-glip-af-noget-mere-i-2016/

 • Reply
  Marie
  1. januar 2016 at 22:15

  Faldt lige over denne artikel og tænkte straks på dine nytårsforsætter… http://politiken.dk/debat/profiler/svendbrinkmann/ECE2996251/lad-os-gaa-glip-af-noget-mere-i-2016/

 • Reply
  Jane Dyrhave
  4. januar 2016 at 23:26

  SÅDAN!
  Jeg hopper gerne med på din vogn…..bliver helt træt i hovedet/kroppen, når ‘alle’ snakker om diverse slankekure, holdtræning osv……jeg er sikker på at ‘rund’ er det nye ‘sort’ og jeg vil hellere være sammen med min familie…..

 • Reply
  om at finde balance | migogcirkusprinsessen
  18. januar 2016 at 12:57

  […] læste for en stund tid siden et blogindlæg om det at være mor, ikke bare det at være mor, men om det høje præstationsniveau nogen ligger […]

Skriv et svar