Hav da lidt respekt for hvad der er mit, tak

Scan 31
Faktisk er det med en enorm klump i halsen, at jeg skriver dette. Det er lige fra posen, lige fra følelsernes vold, og klumpen kommer af at det er noget, der betyder meget for mig – og jeg frygter lidt at jeg kan være alene med den følelse, at jeg ikke møder forståelse.

Sagen er den at jeg ofte får hapset mine ting.
Mine tegninger.
De jeg har lavet, som efterhånden tæller en del gennem de 1,5 år jeg har blogget, og knap 3 år jeg har været på Instagram, ligger jo unægteligt ude i cyberspace – lige til at copypaste.

Nu er der måske nogen der tænker:
Du godeste, hvad kan der være særligt ved tegninger?
og endda måske Slap af, det er jo ikke fordi du lever af det – du er ikke kunstner

Det er i hvert fald min frygt, at I vil tænke.
Og ja, ret skal være ret – det er jo bare tusch på printerpapir, det er bare skriblerier lavet i mørket, i min lille stue.
…men det er mine.
Det er noget jeg er kommet på, som jeg har siddet og fiflet med, fordi jeg synes det er hyggeligt, og så er det noget jeg har udgivet, fordi jeg synes det er hyggeligt at dele…med jer.
Men det skal blive hos mig, hvilket vil sige at det ikke skal tages fra mine platforme.

Men det bliver de desværre. Taget altså.
MEGET tit.

Det er selvfølgelig en ond cirkel, for de der bruger tegningerne kan have taget dem fra en anden, der aktivt har screen shottet. Det er altså ikke nødvendigvis alle der er inde på min profil, for at låne noget, som de synes er morsomt, eller bare passer så fint som cover til deres facebookgruppe, men det er slet og ret alligevel nogen, der bruger andres ejendom.. også selvom de ikke kender kilden.

Det er tildels bare private, som jeg falder over, der synes tegningerne kan være sjove eller relevante for deres liv.. Det var i periode min Totte-tegning (ses nederst) efter “Kähler-gate”, der endda endte i diverse aviser, bl. a. Metro Express, uden kreditering, altså “link” til mig – fordi den var gået sindssygt viralt.

Totte tegningen havde jeg som sådan ikke nogen særlig tilknytning til, men det viser ligesom bare at danskerne er gode til at bare snuppe det de synes er sjovt – og det er bestemt dette “første led”, der laver “fejlen” i min optik, for så at dele den – og så kører hjulet.
Andre der stadig florer: “Lotte” kan ses her.

Dér jeg bliver trist, og det er måske ikke alle der helt kan forstå det, det er når de (mis)bruger en tegning, hvor jeg har tegnet Augusta.
Jeps, måske det er mærkeligt, men det giver et stik, når jeg ca. 1 gang om måneden ser, eller bliver tippet om at min tegning er brugt som coverbillede, som deling eller andet, på velmenende måder godt nok, men i grupper – og faktisk oftest mødregrupper og slankegrupper på Facebook – hvor der er 100 til flere tusinde følgere.
Det er min pige der ligger og sover der, selvom I måske ikke kan se det. Det er hendes lille ko-bamse, og hendes lyse lokker. Det betyder lige så meget for mig, som et foto gør. Det var den første tegning jeg lavede til bloggen, og pt. bliver den misbrugt virkelig mange steder.

Det er jo ikke fordi jeg vil have flere sidevisninger, ved at de linker til mig, men egentlig er det på sin plads og det bedste ville være bare at dele indlæg, hvori det man synes er så relevant, at man bare skal have det videre, til venner og veninder.. Det jeg aller aller helst ville have er, at man bare lader tingene, altså billeder eller tegninger, blive hvor de hører til: på bloggen eller på Instagram, så man ikke starter den ærgerlige spiral af delinger, hvor de mest velmenende måske gerne ville sige hvem kilden er, men ikke ved det.. og hvis man bare ikke ved det, så skal man bare lade helt være med at dele og sende den videre.

HVIS jeg kontakter de, der bruger billederne – og det gør jeg oftest – så mødes jeg 99% af gangene med en
Hvem fanden tror du du er – attitude, med virtuelt rullende øjne og kæft du er smålig kommentarer.
– Det forstår jeg ikke, men det kan da være I kan forklare mig det?

Det sker så også at virksomheder bruger billeder og tekst. Fra mig, uden tilladelse. 
Så får de en regning, for det er nemlig mig der har ophavsretten og det kan immervæk kvalificeres som arbejde, og når man som virksomhed vælger at bruge noget jeg har lavet, så skal man også betale for det – med renter. Der har jeg det lidt no-mercy. En regning for arbejdet og så dobbelt op, for uhensigtsmæssigt brug – og sådan bør det også være i denne blogverden, for ellers kan firmaer jo rende rundt og foretage sig hvad det passer dem, uden konsekvenser.
Jeg har sendt en fed regning til en online avis, der kopierede 1:1 af et af mine blogindlæg, uden lov, og den blev også betalt.
I sidste uge gjorde jeg selvsamme, med en anden online avis, der brugte min tegning til at få likes på deres facebookside – her afventer jeg i skrivende stund også betaling for brug af mit arbejde.

Mine blogkollegaer er heldigvis en kæmpe hjælp. De kommer med fif og giver råd ift. juridiske aspekter, som jeg ikke har dybdegående forstand på.
Desværre er det at få taget sine ting ikke noget sjældent for bloggere, og der er mange svære tilfælde af foto-tyveri og der det nok særligt gør ondt er når det er børnebilleder. Det er desværre ikke unormalt for private eller virksomheder at misbruge andres private billeder og lade dem florere, til bl. a. brug til reklame. Det er en ærgerlig udvikling der er kommet sammen med screen shot mulighederne, der bare gør det let at sende fotos videre, og i min optik er det noget vi bør tænke lidt mere over.

Og husk nu. Pinterest er proppet med billeder, hvor der altså også er en originalkilde.

Hvad tænker I om dette?
Giver det jer et indtryk af min smålighed, eller kan I godt spore min passion for fair-ness og bare ren respekt for mit og dit?

image

Edit: og her er Totte-tegningen, der blev delt og delt og delt. MANGE mener at det er angivet tydeligt, hvem der har lavet den, og ja, der står mit navn på, men det ændrer ikke på at den er fjernet derfra hvor jeg lagde den ud. Jeg vil gerne vandmærke mine tegninger (som jeg vandmærker mine fotografier) men jeg har en frygt for at det så legaliserer at man bare tager og deler hvor det passer, uden at jeg kan se hvor det ender.

 

Læs også

31 Kommentarer

 • Reply
  Marie Egenby
  16. februar 2016 at 20:58

  Kort og godt: du er IKKE smålig. Det er DIT arbejde, og det skal NATURLIGVIS krediteres.

  • Reply
   Nutidensmor
   16. februar 2016 at 21:44

   TAK Marie 🙂

 • Reply
  Marie
  16. februar 2016 at 20:59

  Jeg kender til en del andre bloggere der står i samme problem, og jeg bakker 100% op om at du skal krediteres. Det er da det mindste. Og den dårlige tone retur til dig, det er da virkelig dårlig stil.

  • Reply
   Nutidensmor
   16. februar 2016 at 21:44

   Årh det er så surt 🙁 jeg håber vi kan stå sammen når der sker sådan noget. Og ja, jeg er enig – dårlig stil!

 • Reply
  Mette
  16. februar 2016 at 21:17

  Forstår ikke hvordan folk kan tillade sig at komme med sure opstød til dig. Ingen arbejder gratis – så når de bruger noget du har lavet, er det mindste folk, og virksomheder, kan gøre at kreditere eller spørge om lov før brug! 🙂

  • Reply
   Nutidensmor
   16. februar 2016 at 21:43

   Nej, vel? TAK 🙂

 • Reply
  Betina
  16. februar 2016 at 21:22

  Om du så kun tegnede en prik og intet andet så er den stadig DIN prik og ingen andres!
  Du er på ingen måde smålig – BUM!

  • Reply
   Nutidensmor
   16. februar 2016 at 21:43

   TAK :-* mine streger, mine prikker 😀

 • Reply
  Cc
  16. februar 2016 at 21:27

  Synes du skal skrive din signatur på dine tegninger, for hvis de først havner i cyberspace, har andre svært ved at kreditere dig for dem, hvis dem som startede med at snuppe dem ikke krediterede dig – da det så ikke er til at se hvor tegninger stammer fra 🙂 forstår din frustration.

  • Reply
   Nutidensmor
   16. februar 2016 at 21:43

   Jeg forstår helt hvad du mener, men min tanke er bare om det så legaliserer at man tager og deler. Jeg vil jo helst bare helt undgå den del 🙂

 • Reply
  Helene
  16. februar 2016 at 21:30

  Det giver da bestemt mening – helt fair.
  Jeg skal blankt erkende, at jeg nok ikke selv tænker ret meget over ophavet til sjove tegninger (hvis ikke det står tegningen, så lurer jeg det sjældent) på nettet, som jeg kan finde på at anvende i private sammenhæng, men jeg ville da ALDRIG blive mopset over at blive korrigeret, hvis jeg var gået galt i byen:-/
  Anyway, jeg vil egentlig prøve at tænke lidt mere over, om jeg uforvarende får trådt ind på nogens enemærker, når jeg kopierer et billede fra google.

 • Reply
  Henkogt Hverdag
  16. februar 2016 at 21:33

  Jeg kan SÅ godt forstå dig. Helt personligt har jeg ikke noget imod at folk bruger mine tegninger (medmindre det er til reklame) men det er jo mit valg, ligesom det er dit valg hvis du ikke ønsker det – og det skal folk sgu respekterer.
  En god idé er at sætte din signatur på dine tegninger, så leder de altid tilbage til dig.

  • Reply
   Nutidensmor
   16. februar 2016 at 21:38

   Du har også dit helt unikke touch på – jeg tænker ikke man er i tvivl om hvor dine tegninger stammer fra. Men sejt du er large alligevel 🙂

 • Reply
  Therese
  16. februar 2016 at 21:33

  Uh, som (relativt) ny læser får jeg helt lyst til at se alle de tegninger du snakker om…kan man søge sig frem til dem på en måde, eller kunne du linke til dem (eller endnu bedre – samle dem i et indlæg?)

 • Reply
  Therese
  16. februar 2016 at 21:35

  Uh, som (relativt) ny læser får jeg helt lyst til at se alle de tegninger du snakker om…kan man søge sig frem til dem på en måde, eller kunne du linke til dem (eller endnu bedre – samle dem i et indlæg?)

  • Reply
   Nutidensmor
   16. februar 2016 at 21:41

   Ej ja, undskyld. Antager bare at man selv graver dem op, men det kan man ikke “bare” – måtte lige selv lede lidt, haha 🙂 Det er nu inde i indlægget 🙂

 • Reply
  Signe
  16. februar 2016 at 22:08

  Hej Johanne! Aller først: jeg elsker at følge dig på Instagram og læser også jævnligt med her på din blog. Jeg er vild med din umiddelbarhed og “syn på verden”, og så må jeg indrømme, at jeg er lidt hemmeligt “forelsket” i din skønne lille Augusta – ja, hvis mit barn engang bliver halvt så charmerende, vil min lykke være gjort. Nå, men nu til mit spørgsmål. Jeg forstår godt, de følelser du melder ud med, mht. dit arbejde og jeg mener bestemt også, at du skal krediteres. Det er dine tanker, dine tegninger, dit arbejde. Men – hvad med Totte? Han er jo reelt ikke din “idé”. Du er konceptudvikleren (bag dit “twist” af Totte), tekstforfatter hertil og det er din hånd der har ført stregen på papiret. Men figuren Totte, det oprindelige koncept med Totte, layoutet (placering af tekst og figur) osv. tilhører jo også nogen. Har du nogensinde haft “problemer” med det? Håber ikke at du tager mit spørgsmål ilde op, for det er bestemt ikke for at twiste den problematik du belyser – det var blot en strøtanke der dukkede op da jeg læste dit indlæg 🙂

  • Reply
   Nutidensmor
   16. februar 2016 at 22:15

   Hej Signe,
   Taaak for dine søde ord! Det simpelthen så hyggeligt og skønt med god feedback 🙂 Selvfølgelig får du da en dag et heeelt fantastisk barn 😉
   Men enig, mit yngel er SKØNT 😀
   Jeg tager slet ikke dine ord ilde – det er helt ok du spørger, og jeg kan godt forstå du tænker det.
   Jeg har fået tilkendegivelser med Carlsen, der er forlaget bag Totte udgivelserne, der både har liket og kommenteret. Accepten af twistet er dermed givet.
   Totte er BESTEMT ikke min idé, og jeg håber også det fremgår helt tydeligt at det er Gunillas “koncept” og opfindelse (se evt her: https://nutidensmor.dk/2015/04/tottes-mor-er-desvaerre-doed/
   Jeg var og er kæmpe fan af hendes arbejde.
   Dog vil alt fra min hånd være mit, men jeg forstår din undren.
   God aften 🙂
   MVH Johanne

 • Reply
  Helene
  16. februar 2016 at 22:54

  Men det at (private) folk deler dine billeder/bruger dem på facebook mm. er jo en kæmpe ros. Dermed ikke sagt, at jeg ikke forstår, at der er nogle billeder, du ikke vil have delt. Et forslag kunne være, ligesom marens blog, at lave enkelte tegninger (uden A) med link til bloggen, og gøre opmærksom på at disse gerne må bruges på fx Facebook.

  • Reply
   Nutidensmor
   16. februar 2016 at 23:07

   Hej Helene 🙂
   Jeg ser det bestemt også som noget positivt, altså at folk tænker det har relevans, er sjovt eller bare dele-bart. Det er da dejligt.
   Det er et fint forslag, jeg kan godt se ideen, men jeg er også nødt til bare at tegne en streg, og vedkende at jeg synes det er ubehageligt at folk bare bruger noget, som ikke er deres. Jeg har ikke som sådan interesse i at lave noget, som folk bare kan snuppe, og så andet, som de ikke “må” – det tænker jeg ville give forvirring 🙂

 • Reply
  Helena
  17. februar 2016 at 0:24

  Kan ærlig talt godt forstå, at du bliver lidt harm over at se dine tegninger blive misbrugt på diverse grupper og medier uden din tilladelse.
  Jeg tegner jo også selv en del og på baggrund heraf, har jeg simpelthen valgt, efter at have set, at nogle direkte kopierede mine tegninger, at sætte vandmærke henover dem.
  Jeg ved selvfølgelig godt, at tegningen måske ikke kommer til sin fulde ret, men heller det end at nogle bruger ens tegninger, som man har brugt tid og energi på at lave.

  Mvh Helena

 • Reply
  Maria
  17. februar 2016 at 1:49

  Helt ærligt?! Jeg tænker, at det er en kamel man må sluge, når man vælger at dele sine ting på “åbne sider” på nettet.. På samme måde som jeg er fuldt ud klar over, at alle de billeder jeg deler på FB osv. kan bruges af andre. Kan jeg ikke leve med det, må jeg lade være at dele.

  • Reply
   Nutidensmor
   17. februar 2016 at 14:41

   Dét kan jeg slet ikke forstå 🙂 Men forskellige meninger er velkomne her 🙂
   Man kan jo ikke lave noget i livet så, uden at tænke det er ens egen skyld, hvis det går galt.
   Skal man så også lade være med at gå på gaden, hvis man ikke gider blive kørt over en barnevogn? Er det så også ens eget ansvar, nu da man løber den risiko at gå ud?

 • Reply
  Mie / pralerier
  17. februar 2016 at 8:08

  Du er klart i din gode ret til at kræve, hvad der er dit – ligesom alle andre bloggere. Medmindre man har skrevet, at noget er til fri afbenyttelse, , så er det altså ikke til fri afbenyttelse. Men det er er jævla svært at holde trit med. Sejt at du bare har sendt en regning 🙂

 • Reply
  Kirstine
  17. februar 2016 at 8:53

  Hmm. Må helt ærligt indrømme at jeg slet ikke har tænkt over den problematik. Jeg kopierer og deler ikke selv tegninger, men hvis jeg gjorde, var jeg nok gået ud fra, at hvis man lægger dem online, er de frit tilgængelige. Hvis de derimod var vandmærkede, ville jeg gå ud fra, at det var fordi man ikke ville have det blev kopieret.
  Men havde jeg delt/ kopieret noget og blev kontaktet af ophavsmanden, der ikke ville have det, ville jeg da pænt undskylde og fjerne det.
  Tak for dit indlæg, der giver stof til eftertanke. Og så vil jeg da lige dele det, så andre kan få den ret vigtige info også.

  • Reply
   Nutidensmor
   17. februar 2016 at 14:40

   Jeg er glad for at høre du ville tage det pænt 🙂
   Det er også helt ok at folk anskuer det forskelligt, men faktum er bare at det faktisk ikke er lovligt at snuppe andres billeder, vandmærkede eller ej, men jeg kan et eller andet sted godt se hvad du mener, selvom jeg har det anderledes selv.
   MVH Johanne

 • Reply
  Monica
  17. februar 2016 at 9:33

  Først en undskyldning, for jeg har faktisk engang taget et screenshot fra Instagram med en af dine tegninger. Jeg tænkte slet ikke over tingene på den måde som du har skrevet.
  Jeg tog et screenshot, så man tydeligt kunne se at der stod nutidensmor og dig der var ophavsmanden (sådan gør jeg altid) og tænkte også, at det var lidt en form for reklame.
  Jeg vil i fremtiden tænke endnu mere over, hvordan jeg deler ting på nettet. Sorry

  • Reply
   Nutidensmor
   17. februar 2016 at 14:39

   Hej Monica,
   Årh øv, jeg vil heller ikke have at mange – og du – føler de har trådt mig over tæerne! Det har du altså ikke. Det her med at screenshotte med navn osv fra profilen, til brug på Instagram kan jeg sådan set godt se det uskyldige i. Du skal ikke sorry’e – jeg ved godt at det ikke er noget, som mange tænker over.
   KH Johanne

   • Reply
    Monica
    17. februar 2016 at 15:40

    Så hårdt tager jeg det nu heller ikke, men jeg synes da ikke at det er fedt, hvis jeg har delt noget på en “forkert” måde. Det screenshot jeg tog delte jeg på Facebook og har også gjort det med andre profiler jeg følger. Ikke at det er noget jeg har gjort meget ofte, men det er da sket nogle gange. I al min naivitet troede jeg bare, at hvis jeg fik profilnavnet med på billedet så var det ok for så havde jeg kilden med. Hmmm, stof til eftertanke 🙂

 • Reply
  Ceci
  17. februar 2016 at 19:28

  Ej hvor kan jeg bare godt forstå, at du selvfølgelig ikke synes det er ok, når andre “hapser”, det du har lavet. Og så har jeg det faktisk sådan lidt, at så er det uanset om dit navn er med eller ej. Jeg synes faktisk bare ikke, at det er ok at tage, kopier, låne osv. uden at have spurgt først. Det kan være jeg er smålig. Men selvom noget er i en god mening og ens navn står derpå, så er det jo ikke ensbetydende med, at det er okay for vedkommende, der har lavet det. Jeg selv kunne aldrig finde på bare at kopier og poste uden at have spurgt først – det virker bare forkert i min optik. Og ja, så er der nogle der skriver, at når nu man har valgt at oploade sine billeder i cyberspace, så giver man ‘på en måde’ godkendelse til, at folk kan bruge dem, hvis de vil – det synes jeg så bare ikke.

 • Reply
  Helle
  19. februar 2016 at 11:05

  Jeg har delt totte billedet dengang, undskyld for det. Og tak for reminder over noget man jo egentlig ikke tænker over…

Skriv et svar