BLIV OPTAGET PÅ SEMINARIET – PÅ KVOTE 2

” Hvordan kommer jeg ind på pædagogseminariet, hvis jeg ikke lever op til kvote 1? ”

Dét spørgsmål får jeg faktisk rigtig tit i privatbeskeder – og jeg ser tit bekendtskaber på Facebook søge fif om selvsamme, og selvfølgelig vil jeg gerne hjælpe enkeltvis, når jeg har tid, men nu forsøger jeg at tage den – som jeg synes den skal besvares, og så håber jeg det kan give noget afklaring.
Ellers så stil endelig spørgsmål, selvom jeg naturligvis ikke er ekspert.

Det at optage folk på kvote 2 er en fantastisk ting. Det er givende for uddannelsen og for de der skal søge. Jeg er af den klare overbevisning at et eksamensbevis ikke siger noget om menneskers potentiale, men det er deres gejst og dedikation – og det er særligt gældende hvis man vil være pædagog. Så er det dældusseme lige meget om du har haft fysisk på c-niveau og har fået 10 i oldtidskundskab.
Lad være med at tænke du er andenrangsansøger, bare fordi du søger kvote 2. Der er plads til kvote 2 ansøgere af en grund!
Jeg blev selv optaget på det der hedder realkompetence vurdering, hvilket vil sige jeg sendte en motiveret ansøgning til pædagogseminariet, uden at kunne uploade et eksamensbevis – fordi jeg ikke havde et.
Jeg er uden tvivl velkvalificeret til at blive pædagog. Jeg klarer det akademiske aspekt godt, men det praktiske tag, det at have flair for at have med mennesker at gøre, det er altså ikke noget man bare kan lære – men det er tilgengæld noget der tæller enormt meget! Det er blevet en tak sværere på seminariet – det er ret tydeligt. Og der er ikke på samme måde de kreative fag. Jeg synes blot at seminariet giver en tid til at lære det hele. Det forventes ikke at du ved alt om videnskabsteorier på een dag, og du begraves ikke i 100 siders læsestof til dagen efter – men du skal være klar på at arbejde for det. Det er min holdning.

For mig handler det om i ansøgningen at være ærlig og passioneret.
Men det at vise hvad man kan, og hvad man drømmer om, på skrift, er ikke let. Det ved jeg.
Først og fremmest skal der være formalia på plads, som altså betyder noget.
Vær præcis dine formuleringer og få en ven til at læse korrektur. Det skal ikke fylde tre sider. Se på hvad kravene er til ansøgningen og opfyld dem.

På seminariet skal man også skrive opgaver og til eksaminer. Særligt nu er det hele akademiseret og der stilles højere krav, men ingen siger du skulle kunne det hele fra start. Det forventes dog at du kan formulere dig, og tydeliggøre hvad det er du gerne vil.
Gør det klart at du er klar på et studieliv, at du vil lære mv., men at du også ser frem til udfordringen i den anden ende.

Afgræns og tydeliggør hvad du egentlig er (mest) passioneret omkring.
Er det dagtilbudsområdet (0-6 år), social-området (udsatte unge f. eks., eller væresteder), special-området (voksne og børn med handikap mv.) eller skole/fritid (børn og unge 6-18 år)?
– Men uden at sætte dig 100% fast, for du er ikke garanteret adgang til det område du gerne vil specialisere dig indenfor.

Hvis du har erfaring fra institutioner, så er det bare så vigtigt at få det med. Selv hvis du ikke har været der længe, eller ikke har været fastansat. Det er jo sådan set lige meget. Du har haft med mennesker at gøre, du har været ude i praksis – det der rykker er dine refleksioner om det du har lavet.
Du skal beskrive hvad du kan og hvis du ikke selv ved det, så få en ven til at fortælle dig det.
Og så skal du skrive hvordan du har vist det i praksis. Det er virkelig dagligdagens små ting, men det er altså også der pædagogerne skal ud og arbejde bagefter.
Har du været med til fagte-sang-lege inde på blå stue, så kan du sagtens skrive dét, og samtidig også begrunde det med hvor vigtigt det er at børn er med til musik, kan udtrykke sig gennem sang, er en del af et fællesskab – men et hvor man bliver set.
Sæt nogle nøgleord ind i din ansøgning.
Det er ikke snyd, det er blot pædagogiske begreber.
I stedet for KUN at skrive du godt kan lide børn (hvem kan ikke det?), så skriv det er vigtigt for børn at de får omsorg og lære noget. Det hele er jo ikke ren børnepasning, det er læring, det er trivsel, det er udvikling der er i fokus.
Du skriver du godt kan lide at spille fodbold med ungerne fra Brumbassestuen…. Fedt! Det er vigtigt børnene har det sjovt, og det er pointen, men det er også vigtigt at du kan igangsætte, inddrage og have fokus på at udfordre børn motorisk.

Hvad der virkelig rykker er hvis du har lavet et forløb, eller “blot” været en del af et, for så kan du begrunde hvorfor f. eks. en indianer-dag er vigtig, med pædagogbriller, hvorfor fredagsrock betyder noget, og hvad man kan få ud af “naturuge”, med klapvognsture til skoven.

Har du spillet fodbold siden du var 10 år kan du skisme også en masse! Du ved noget om hvor vigtigt det er at kunne koordinere i fællesskaber – hvor vigtigt det kan være for børn og unge at være en del af noget.
Der er sikkert meget du har lavet i dit liv, som kan overføres til en kompetence, der er brugbar i dette fag. Bare tænk dig om.

Ekstra fif på falderebet
1. Tag til åbent hus på pædagogseminarierne og lyt. Hør hvad de siger om hvad de lægger vægt på og brug det.
Du skal selvfølgelig ikke bare copy-paste – du skal forsøge at gøre det til dit eget, og fremhæve hvad det er DU vil, og hvordan det passer perfekt med det at være pædagog(studerende).

Hvis du bor i Aarhus så er der u-days her i slut feburar, på campus.

2. Overvej at søge ind et andet sted, end din hjemby.
Der er bare flere muligheder, hvis du ikke kun søger på ét seminarie.

3. Overvej evt. brobyg eller søg job som pædagogmedhjælper og kick ass dér.
Få en skide god udtalelse og lad pædagogerne eller de erfarne medhjælpere på stedet lære dig en masse. Som pædagogstuderende lærer man virkelig meget i praktikkerne, så det at være medhjælper kan klæde en virkelig godt på, til både uddannelsen, men i særdeleshed også praktikkerne!
Brug evt. tid på frivilligt arbejde – hjælp f. eks. til i idrætsforeninger. Alt det tæller!

– Og husk, hvis du har nogle udfordringer, som f. eks. ordblindhed, eller andet, der gør at du har nogle særlige omstændigheder, så favner pædagoguddannelsen det meste. Ring evt. til uddannelsesstedet og forhør dig om du kan få noget særlig støtte.

Bare gå i gang med at skrive og få det til at lyde som om du da bare søger næste år, hvis de ikke optager dig i år.
Der er plads til kvote 2 ansøgere, så det er bare at snuppe en af de pladser.

Hvis du har tips, kommentarer eller spørgsmål, så del gerne i kommentarfeltet.

P2080677

Held og lykke med det 🙂

Kærlig hilsen Johanne

Læs også

1 kommentar

  • Reply
    Ole Andersen
    6. marts 2018 at 10:06

    Godt skrevet, fin fin hjælp

Skriv et svar