Om lille Ylva der ikke fik sin ferie – men mor og far gjorde og om det fælles ansvar

 photo PC241462_zpsxmijumsy.jpg
Det er som om den der artikel om lille Ylva (eller whats her name), der måtte blive i vuggestuen, i gæstepleje, mens mor og far hyggede sig derhjemme i en uge, bliver VED med at have sit liv på Facebook, for jeg er immervæk faldet over den igen. Men tilhørende svining og forældre-had i kommentarfeltet, selvsagt.
Ikke at den ikke har en vigtig pointe – det kan vi alle blive enige om at den har, og såfremt der er en reel tendens til at forældre laver ungerne blive passet 7-16 institutioner, mens de daser med paraplydrinks i hånden i haven, og fødderne i soppebassinet, så er det da vigtigt at vi forsøger at gøre noget ved det.
– Men jeg tror det altså ikke det.
Jeg tror fandeme ikke på det er et udbredt problem, og selvom jeg har en stærk tro på at de foregående og vores generation har en misforstået opfattelse af vuggestuen, som en nødvendighed for udvikling af sociale kompetencer, og at man da ikke kan tillade sig at hente inden 13, for så er Hannah-Hyrasint jo ikke med til eftermiddagssamling. Det er noget juks (og et eksempel på reelle meninger) – HVIS man har mulighed for det, så send da ikke ungen afsted, når han/hun er 9 måneder, og HVIS man har mulighed for det, så hent da gerne tidligt og aflever sent. Desværre er det bare få der kan få en hverdag til at hænge sammen, ved deltidstider eller barsel til Viggo-Karlo er 14 måneder. Det er klart. Mig inklusiv.

Og jeg HAR da desværre selv oplevet at et enkelt forældrepar havde meldt ungen til pasning om dagen, d. 24., fordi de jo ville få travlt med julemiddagsforberedelserne, men heldigvis er der da nogle institutioner, der har nosser nok til at kigge forældrene i øjnene og sige: ER det virkelig et behov? (og det var det så ikke, viste det sig).
Men det betyder da ikke at det er en (ærgerlig) decideret tendens.

Personlig har jeg bare en tro på at der er tale om enkelte tilfælde – og hvis der er pædagoger der læser dette, så kan få helt sikkert række hånden op og sige at de har oplevet lignende – men så håber jeg så også DE har tilladt sig at sige:
måske Molly kan passes af bedsteforældre, mens I går hjemme og renoverer hus i vores to lukkeuger, så hun bare får een uge fri i sommerferien?

Jeg har en forhåbning om at normalt-fungerende forældrene generelt gør det de skal, og er gode til det med at have børn – og at det pædagogiske personale får lov til at tale lidt mere frit, for jeg oplever sgu desværre at der bliver danset meget om den varme grød, og mange steder føler de sgu ikke de kan tillade sig at sige til Grunks mor at han altså meget gerne må have flyverdragt med i november, fordi der er -2 grader på legepladsen, men hellere hænge en seddel op til alle, og så håbe på at Grunkemandens mor fatter hentydningen. Det er virkelig tankegangen mange steder, fordi at “det gode forældrearbejde” skal være konfliktfrit og for mange betyder det man helt undgår de svære snakke, eller de snakke, hvor man risikerer at forældre føler man er efter den.
Personligt kan jeg sgu godt lide at forventningerne er tydelige og klare. For det er jo altså mit barn og dem det handler om – ikke mig. Det vil jeg gerne være med til at gøre lettest muligt.

Nu er det jo også fordi jeg selv er inde i den verden, men uden at kende ALLE steder, selvsagt. De gør det jo forskelligt fra sted til sted, men jeg er overbevist om at en tæt dialog og kontakt med forældre kan gøre at disse beskeder kan overleveres bedre, og som ikke er noget de tager personligt, hvis det er at man i forvejen kan sige tingene som de er – og lige ud. Som forældre har jeg dog nu oplevet den anden side, så jeg oplever selv travlheden og hvor let det kan være at lige glemme vinterlufferne og den udfyldte ferieseddel.. men jeg ved bare for skide meget mere travlt man får, når 3 børn mangler låneting – og man ikke har meget af det i forvejen, og der så skal printes ekstrasedler ud, fordi både Sofus’ forældre OG Frederics forældre har mistet deres.

Kan vi ikke blive enige om at hvis man f. eks. får sit barn passet i påsken, så er det fordi der er et reelt behov for pasning, fordi mor og far skal arbejde, eller noget andet vigtigt?
Og at de enkelttilfælde af forældre, der godt selv kunne trænge til tre dage off måske er noget de selv må styre som de vil – men så at det i min optik er noget forældre OG PERSONALE lige kan snakke om. For lige så meget som forældre har brug for en fridag, lige så meget kan ungerne jo.

Jeg bliver bare så harm og opgivende, når jeg ser samme artikel blive delt igen og igen, og falder over hundrede vis af forargede brugere på Facebook, der alle lige skal lufte deres mening om en eller anden (måske fiktiv) mor, og argumentere for hvor dårlige nutidens forældre er, og hvor ligeglade de er med deres børn  – hvor travle og (for) karrieremindede de er. Men helt ør-lig? Hvor udbredt er dét problem?

Hold nu op hvor blev det en blandet landhandel, men det var altså noget jeg havde brug for at komme ud med.


Hvis du tilgengæld fik nok af dette lidt deprimerende frustrationsindlæg og tænker til en “go’ griner”, så kan jeg STOR-anbefale kommentarfeltet i dette indlæg, om pinlige (eller ærlige, umiddelbare) ting børn siger.. jeg tissede lidt i bukserne af bar’ latter 🙂

 

Læs også

9 Kommentarer

 • Reply
  Lotte
  18. marts 2016 at 21:32

  Spændende emne.. Har ikke selv børn endnu, så ved godt at jeg ikke “må” have holdninger til det, men det har jeg nu alligevel..
  Har en kollega der holder forlænget barsel, så hun har fri hver tirsdag.. Men hendes søn bliver dog stadig afleveret i vuggestue, og så dyrker hun motion, hygger med veninder osv på hendes “fridag” – og sådan er det hver tirsdag! Hun opdatere ivrigt Facebook med alle de sjove ting hun laver og baby er aldrig en del af det..
  Synes virkeligt at det er langt ude. Hvis hun nu bare arbejdede deltid kunne jeg til dels forstå at hun nogle tirsdage lige ordnede praktiske ting et par timer uden sønnen, men når det er barsel..?

 • Reply
  Kristina
  18. marts 2016 at 22:10

  Interessant debat!
  Jeg er en af dem der altid tror på at forældre gør deres bedste. Så når de ALTID sender ungen afsted, tænker jeg at det simpelthen er fordi de ikke kan overskue at ha’ barnet hjemme – og så er det også bedst for alle parter 😉

  • Reply
   Nutidensmor
   18. marts 2016 at 22:56

   Jeg synes det er en interessant vinkel.
   Der er desværre nogle børn der har rigtig godt af at være i institution, fordi det giver noget som hjemmet ikke kan give så meget af.

 • Reply
  Sandie
  18. marts 2016 at 22:22

  Jeg har faktisk en helt anden oplevelse i vores børnehave. Jeg arbejder deltid og mine børn går begge i institution ( børbehave og vuggestue) . Vi har dage, hvor vi ikke sætter vækkeuret og dasker afsted i institution, når det passer. Dvs fx mellem 9 og 9.30. Og så hentes de senest kl 16 men det er faktisk et stort problem for institionen, som faktisk helst ser at vi afleverer omkring 8, da man har stilletime i vuggestuen mellem 8.30 og 9. Og i børnehaven kl 9 til 9.30. Og i vuggestuen er der motorik træning indtil 8.30. Så jeg har oplevet mange gange, at pædagogerne har været direkte irriterede på mig om morgenen, fordi vi ikke kommer inden alt dette starter: men til sommer starter min datter i skole og så vil vores hverdag ændre sig væsentligt: så lige nu nyder jeg de lange morgener og at mine børn ikke behøver at komme tidligt op. Det skal nok komme i løbet af de næste år:-)

  • Reply
   Nutidensmor
   18. marts 2016 at 22:56

   Det lyder da hyggeligt med de lange morgener 🙂

   Jeg kan godt se det fra institutionens side, hvis der er planlagte aktiviteter, som de gerne ser at alle børn deltager i.. som f. eks. en respekt for at man ikke kommer ind, midt i en samling eller lignende, men hvis I gerne vil aflevere sent, så må I sgu da have en snak om at de ikke kan tillade sig at blive irriteret 🙂 Hvis I prioritere hyggemorgener (hvilket jeg godt kan forstå) og du tænker det er bedre for ungerne, end motoriktræning, eller hvad det er de har planlagt, så er det det jeres familie da skal have lov til 🙂

 • Reply
  Stine
  18. marts 2016 at 23:47

  Jeg er også så træt af den debat hvert år. For nægter ar tror verden er så sort/hvid. Der er helt sikker nogle forældre der kunne bruge et par opmuntrende ord fra personalet om ar de altså sagtens kan underholde deres lille pus og at der ikke behøver ske en masse. For det er min oplevelse af nogle forældre sender deres poder afsted fordi de keder sig og så er der andet bedre.

  Men mht til om forældrene som selv holdet ri. Måske er det lige den id forældrene skulle bruge på ar snakke forventninger til livet og få knaldet lidt som gør ar de ikke går fra hinanden. Måske er far ved ar få stress og bedsteforældre bor for langt væk til ar kunne hjælpe eller… der er jo også de forældre hvor der fungerer så dårligt hjemme ar de måske næsten we bedst for barnet ar være afsted.

  Jeg sendte i øvrige også min datter i pasning mens jeg var arbejdsløs. Godt nok kun 22-25 timer, men jeg kunne have ladet være (det havde jeg så bok også gjort hvis der ikke fordi jeg skulle kunne starte på job med daga varsel).

  PS. Min datter dp har fire børn i de næste tre dage. Tror så heller ikke nogen af forældrene jar fri.

 • Reply
  Kaja
  19. marts 2016 at 0:37

  Jeg er så hende, der har fået “skæld ud” over at mine børn altid har ferie fordi de på sådan en 6-7 ugers ferie om sommeren nemt (i følge pædagoger) ryger ud af fællesskabet og nærmest skal starte forfra når de kommer tilbage, især da de var børnehavebørn… Jeg har dog aldrig oplevet det sådan og det var som at afleverer dem efter en enkelt uges ferie..

  Jeg oplever helt klart at pædagoger ikke altid formår at se “midten” men ligger på enten den fløj der hedder “de holder for lidt ferie” eller den anden “de holder for meget ferie”.

  Samtidigt har jeg helt klart også nogle fordomme mod de forældre der aldrig holder ferie med deres børn, og det helt uden at kende til de enkeltes situation. Men her mener jeg også at vi som forældre sammen skal blive bedre til at turde fx tilbyde at tage deres børn hjem til legedage og lignende i ferieperioder, for vi ved det jo godt, som regel er man ikke i tvivl omkring at nogle specifikke forældre måske har knapt så mange ressourcer og har vi selv overskuddet ville det helt sikkert også hjælpe dem og deres samvittighed… og være med til at styrke børnenes indbyrdes relationer, for dem kan de jo aldrig få for mange af 🙂

  Så helt grundlæggende at accepterer at ikke alle formår det samme som os selv, hjælpe hvor vi kan, det koster ikke noget men betyder alverden 🙂

 • Reply
  Henriette
  19. marts 2016 at 7:51

  Jeg har afleveret mit barn 2-3 dage i nogle ferier. Af den simple grund, at jeg ikke holdt ferie, men faktisk arbejdede hjemmefra. Det er en benhård prioritering fra min side, for at sikre at jeg ikke sidder og arbejder længe i “hverdagene” og dermed altid skal hente mit barn sent. At han kommer af sted et par dage i NOGLE ferier gør, at han stort set altid kan hentes omkring kl. 15. Ellers ville han først kunne hentes kl 16.15 alle dage.(Både min mands og mit arbejde ligger mere end en time fra, hvor vi bor) Det synes jeg, er det værd.
  Når det er sagt, ville jeg aldrig kunne finde på at lade ham være der, mens jeg holdt ferie. Men jeg tror oprigtigt på, at dem der bruger den løsning, gør det fordi de faktisk ikke kan overskue deres barn -og dermed har barnet nok bedre af ikke at være op og ned af forældre, der ikke kan magte dem, i en en hel ferie. Jeg synes, det kunne være så godt, hvis vi allesammen lidt mere fik den holdning, at vi alle gør hvad vi KAN i forældreskabet (og i det hele taget) frem for automatisk at gå ud fra, at vi gør hvad vi IKKE VIL/IKKE KAN.
  Måske flere rent faktisk ville opnå et større overskud i denne her kaotiske verden, hvis vi var lidt mere forstående for hinanden og hinandens valg.

  • Reply
   Nutidensmor
   20. marts 2016 at 13:31

   Det lyder sgu også meget fornuftigt i mine ører, Henriette. Jeg prioriterer også at hente tidligt.

   Jeg er også helt med på hvad du skriver til sidst, og i mange tilfælde tror jeg du har ret. Jeg ved der er uenighed om dét, men jeg vil sgu sige jeg er enig med hvad du skriver – at NOGLE (ikke alle!) har brug for breaket, og lader sig benytte af pasningsmulighederne. Jeg synes også vi skal huske på at der jo findes enlige mødre med flere børn, der for at skulle hænge sammen har brug for 1 dag uden. Det synes jeg er fair.

Skriv et svar