DEBAT: Er børnepenge penge til barnet?

2016-04-23 16.44.55

Jeg elsker en god snak. En samtale eller debat om man vil, om et emne, hvor der er forskellige synspunkter på samme sag. Ikke nødvendigvis Uenighed og slet ikke mudderkast, men formuleringer af meninger, sat op mod hinanden. Og jeg vil gerne åbne op for en tanke jeg fik, efter jeg smed et billede op af min shopping i H&M, der udløste en kommentar.

Er børnepenge noget der går direkte til barnet – altså ting og sager til dit afkom?

Jeg har shoppet i dag. To bluser til Augusta, nogle nye underbukser (Minnie Mouse er det nye skal jeg hilse og sige) og hårelastikker (til deling – vi bruger og mister den samme slags hårelastikker) OG en buksedragt samt, et par sko og en nederdel – til mig.
For børnepengene, så at sige.
Eller det kan man ikke rigtig sige, for jeg kan ikke adskille hvad der er børnepenge og hvad der er vores penge. Eller mine – vi har ikke fællesøkonomi. Det synes jeg er en underlig størrelse, når man ikke ejer noget sammen eller er gift, men den snak må vi tage en anden dag.

Kommentaren der forresten var venlig, gik på at vedkommendes børnepenge gik til indkøb af tøj til barnet og så ind på en børneopsparingskonto. Dét synes jeg altså er meget sejt. For nogle mennesker kan da sikkert spare og få det hele til at løbe rundt – med en rest, som kan gå i gemmerne til barnet.
Dét kan vi IKKE.

Vi bruger uden tvivl mere på Augusta, end hvad vi får fra kommunen (hvilket forresten kun er børnepenge, ikke andet). Vi betaler knap 4000 for en vuggestueplads, mindre, når børnehavepladsbetalingen falder her d. 01. maj, men derfra bliver børnepengene så også reduceret betydeligt. Bleudgiften er heldigvis også faldet til 1 ble i døgnet (om natten), men det er altså stadig ikke billigt at have barn – særligt ikke i starten, når alle engangsydelserne skal betales: barnevogn, lift, tremmeseng, dyner og så videre og så videre.

Men er børnepenge barnets?
Nej, ikke nødvendigvis, for her skal vi da huske at børnepenge faktisk hedder familieydelse. Det er ikke børnetilskud (som man kan få, hvis man f. eks. er enlig) eller børnebidrag (som betales fra den forældre der ikke har bopælsret).
Børnepenge, eller børne-/ungeydelse er penge fra stat til alle børnefamilier, der skal dække nogle af de ekstraudgifter der er forbundet med at have børn.  Det er altså forældrene der skal administrere disse og de skal gå til familien.

Derved sagt bruger jeg altså ikke “vores” penge på mig. Det Augusta skal bruge køber vi. Se det som et sort hul, der tildels bliver udfyldt hver tredje måned, når der kommer børnepenge. Lige så stille bruger vi dem, på sko, tøj, jakker, flyverdragter, men også oplevelser, tandbørster og institution. Augusta har selvfølgelig ikke bedt om at gå i vuggestue eller børnehave, men hos os er vi nødt til at få hende passet, for at kunne studere og arbejde. Udgifterne forbundet med at have barn er altså dyrere for os, og er ikke en overskudsordning, hvor de resterende børnepenge kan overføres til en opsparingskonto.
Når der er plus, og når der er ekstra, så kommer der penge i hendes bankbog – men her er det fra forældrenes, eller bedsteforældrenes ‘egen’ lomme.

Jeg kan sagtens se fornuften i kommentaren, for hvis man har lave udgifter og højere indtægter, så giver det da god mening at øremærke de penge specifikt til at gå over til en børneopsparing, men på den måde vi fører bank på er der ikke noget der er barnets og noget der er mit – men hun mangler aldrig noget som helst, selvom der ikke altid er plus plus på kontoen.

Hvad er jeres tanker om børneydelse? Hvordan administrerer I det?
Går de ind på en separat konto tilhørende barnet?

Læs også

39 Kommentarer

 • Reply
  Janie Juul
  23. april 2016 at 16:59

  Her ryger de ind på opspringen også er det dén der betaler hvis der mangler noget. Både noget til ungerne, til os eller til hjemmet… Hip som hap, ingen mangler noget anyway.

 • Reply
  Anne
  23. april 2016 at 17:01

  Alle børnepengene + 1000kr oveni hver måned går til institution her. Og så sørger vi for at sætte 150kr ind på børneopsparingen hver måned af vores egne penge. Tøj, bleer etc. betaler vi af vores løn/SU… Det må være dejligt at kunne sætte større beløb til side til ens barn, men hos os er det desværre urealistisk!

 • Reply
  Ellena
  23. april 2016 at 17:02

  Jeg køber hvad mine børn skal bruge løbende. Løn og børnepenge går ind, og står på samme konto, så jeg sidder altså ikke og hænger mig i, hvor pengene kommer fra når vi køber tøj til alle, en ny vase til mig, mad eller betaler en regning. Kan det ikke være fuldstændig ligemeget 🙂

 • Reply
  Pernille Jensen
  23. april 2016 at 17:03

  Alle vores børnepenge går direkte ind på vores søns egen konto 🙂 .. De bliver brugt til nyt tøj, sko og lign

 • Reply
  Camilla Barnett
  23. april 2016 at 17:07

  Køber også løbende. Store køb til børnene bliver noteret og trækkes fra børnepengene når de kommer. Resten går til at betale sommerferie olign.

 • Reply
  Pernille
  23. april 2016 at 17:10

  Børnepengene går ind på en seperat konto, hvorfra de bliver brugt på ham; tøj, sko, årskort til X, osv.
  Men jeg har fuld forståelse for de familier som ikke har samme mulighed.

 • Reply
  S
  23. april 2016 at 17:23

  Vores ryger bare ind på fælles budgetkonto – hvor vi så indbetaler dét mindre, pr måned.
  Hver måned overføres 1000 til ‘børnekonto’ (tøj mv.), 1000 til ‘aktivitet’ og 100 til hver af børnenes børneopsparing (3 stk.). Der udover er der naturligvis bil-konto, 2 x lønkonto, opsparing samt uforudsete, der alle for samme sjat, hver måned. Jeg kan bedre lide, at have samme rådighedsbeløb hver måned. Men mon ikke det giver det samme i sidste ende 😉

 • Reply
  Mia A
  23. april 2016 at 17:33

  Børnepengene er ikke nødvendigvis øremærket til barnet her.. Jeg køber til ham når han mangler, uanset måned. Jeg har solo økonomi, og sparer op af ‘vores’ penge (børnepenge, og min løn). De penge bliver brugt på rejser, oplevelser, forkælelse, nogle gange sushi, etc. Jeg tror ikke at han synes at han mangler noget.. Hans børneopsparing får når jeg går på netbank og tallene på de andre konti er for rodede – så runder jeg ned, og sætter resterne ind på hans konto.

 • Reply
  Kristina
  23. april 2016 at 17:43

  Her er alt i regnet budgettet, da jeg er helt alene om min datter. Dvs at vi har det samme beløb at leve for hver måned, hvor hun jo selvfølgelig får alt hvad hun skal bruge, når hun har brug for det. 😊

  • Reply
   Nutidensmor
   23. april 2016 at 19:36

   Det lyder også rigtig fornuftigt i mine ører 🙂

 • Reply
  Kaja
  23. april 2016 at 17:55

  Børnefamilieydelsen gives af staten til at dække omkostningerne forbundet med daginstitution og ikke til forkælelse af barnet.. så jeg bliver sååå træt når jeg høre folk sige “jamen du har da lige fået børnechecken kan de så ikke godt lige få den der dyre nye cykel de alligevel ønsker sig” og nej det kan de så ikke, for så er der ikke råd til SFO og klub de næste par måneder…

  Jeg syntes iøvrigt at man burde afskaffe den “check” og i stedet nedsætte daginstitutions taksten tilsvarende… det er penge ind og ud af “samme kasse” spild af ressourcer… og ja spild af ellers god debat tid 😉 😀

  • Reply
   Nutidensmor
   23. april 2016 at 19:37

   Årh ja, klub og fritidsaktiviteter koster jo også kassen! Enig enig enig. Og ja, institution er latterligt dyrt. Latterligt dyrt ift hvor få voksne man får for pengene – hvis der var forsvarligt nok voksne i vugg/børnehave ville jeg glædeligt betale de mange tusinde hver måned

  • Reply
   Julie
   23. april 2016 at 20:52

   Enig.. Jeg synes heller ikke at børnepenge sat direkte ind på en opsparing er “i orden”. Det er penge som man skal forsørge barnet med – ikke penge til opsparing.. måske børnepengene burde være indkomstbestemt som SU?
   Men det at folk sætter pengene til side og så bruger dem løbende til barnet synes jeg er en god idé, hvis man har muligheden.. Her ryger pengene ind på mors konto, og så køber jeg det ungen mangler og skelner ikke mellem hans og mine penge.. men vil klart overveje den anden mulighed

 • Reply
  Solrun
  23. april 2016 at 18:09

  Her er børnepengene en del af budgettet. Og børnene bliver ikke snydt. Der er netop alt det, du nævner. Der er institutionsplads til 3.000-4.000 pr måned, udstyr, bleer, flyverdragter, jakker, vinterstøvler, overgangssko, sandaler, sommerferie, tøj, hygge og en børneopsparing.

 • Reply
  Katrine
  23. april 2016 at 18:32

  Her i huset er den kvartale udbetaling øremærket vores datter, på den måde at vi lægger pengene til side og bruger af dem når hun mangler noget. I dag er der fx forsvundet 1000kr, fordi lægen har ordineret sko med høj skaft. Sådanne dage er vores forbrugskonto glad for den ordning! De penge som ikke bliver brugt, er børneopsparingen. Vi er så heldigt stillede, at der er råd til dagplejepladsen i budgettet nu, sådan var det ikke for et år siden, så dér var udbetalingen en del af vores budget og ikke nogen ekstra-indtægt.

 • Reply
  Fie
  23. april 2016 at 18:32

  Her er de også en del af budgettet, men jeg ville langt hellere at pasning var billigere end at få de penge hver 3. Mdr…

  • Reply
   Nutidensmor
   23. april 2016 at 19:37

   I hear you :-/

 • Reply
  Henriette
  23. april 2016 at 18:46

  Her øremærkes pengene til ting der kommer os begge til gode (mor og datter) denne måned er de brugt på havemøbler og nye (brugte) cykler. Jeg synes ikke børnepengene er øremærket min datter, og har jeg brud for de indgår i budgettet gør de det, ellers prioriterer jeg at bruge dem på noget der kommer os til gode, som fx den her måned – i oktober gik de fleste til nye garderobe til tumlingen fordi hun lige tog springet fra str 86 til 92 da børnepengene kom 😊

 • Reply
  Katrine
  23. april 2016 at 18:49

  Her blive børnepengene sat ind på en børnekonto, når vi skal skal have ny klapvogn, vintertøj, cykel, skoletaske osv. Så tager vi fra den konto, pt. er den i et ret stort plus, men i sidst ende skal de bruges på konfirmation og efterskole 🙂 -Så børnepengene går til ungerne 🙂

 • Reply
  Fru Skov
  23. april 2016 at 18:58

  Jeg synes man skal bruge de penge som man vil,så længe barnet ikke mangler noget.. herhjemme sætter vi dem dog ind på en seperat børnekonto, og faktisk bruger vi kun børnepengene på barnet, og intet derudover (bortset fra mad).Det blev alligevel til ca. 25000kr i løbet af de første 15 mdr. Så Det ER altså ikke billigt at have barn (selvom vi nok er blandt dem, der har brugt færrest penge på det indtil videre). Men sådan kan det nok ikke fortsætte, da Børneydelsen falder, og barnet nok får andre behov, vores tilskud til inst. falder i takt med vi går flere penge. For slet ikke at tale om lejrture og fritidsinteresser..

 • Reply
  Marie
  23. april 2016 at 19:17

  Vi gør som jer – selvom vores husstandsindkomst er knap 2 mio kr. Vores søn får hvad han skal bruge og lidt til, så ser ingen grund til at sætte dem særligt til side til ham.

 • Reply
  Sascha
  23. april 2016 at 19:39

  Hos os går pengene ind på en seperat konto og det er så derfra at vi køber blandt andet tøj og sko til ham. Men det er egentlig mest for at jeg kan holde øje med hvor mange penge vi reelt bruger på ham for jeg synes hurtigt at det tager overhånd med alt den lækre shopping 😉

  Vi har heldigvis ikke brug for de penge i den daglige husholdning, så derfor gør vi sådan.

  Og til din bemærkning om fællesøkonomi – vi er gift og har stadig ikke i praksis fællesøkonomi. Jeg kan slet ikke arbejde med, hvis ikke jeg selv kan bestemme over mine køb, så det fungerer bare bedst sådan 🙂

 • Reply
  Camilla
  23. april 2016 at 19:40

  Her hjemme bliver børnepengene sat ind på en særskilt konto, og så bliver de brugt på de ting eske har brug for, de næste 3 mdr.. Og de plejer faktisk at række.. Det er som regel tøj, svømning og andet udstyr.. Men det skal også siges, at hvis jeg finder noget lækkert til ham, så kæber jeg det, og trækker det ikke fra børnepengene.. 🙂
  Det fungerer for os, at vi ved der er en buffer på et par 1000kr hvis han pludselig mangler nye sko, jakke eller lignende.. – hvordan andre spenderer deres børnepenge blander jeg mig overhovedet ikke i, det er en gode i vores velfærdssamfund..

 • Reply
  Stinne
  23. april 2016 at 20:06

  Her har vi en konto de går ind på, sammen med 200 faste kr om måneden fra Farmor, som gerne vil bidrage til spontan forkælelse uden for de særlige dage, men som er så bange for at komme slæbende med alt muligt vi ikke lige synes arvingen står og mangler (behøver jeg sige, at der kun er det ene barnebarn …;-)). Børnepengene går således både til ny seng, nyt tøj, ny cykel, etc. Need to have OG nice to have, hvis pengene er der – og det bliver bare så dejligt synligt når de står på deres egen konto …

 • Reply
  Fru Piesen
  23. april 2016 at 20:19

  Herhjemme går de fleste af dem, til børnehave/vuggestue(sådan er det med to børn), resten bliver brugt på ting til ungerne – de få penge der er tilbage. Dog har vi denne gang været nødsaget til at bruge dem på hos som familie, da både vores hoveddør, vaskemaskinen og varmtvandsbeholderen valgte at stå af på en gang. Og vores “buffer” ikke var så stor, efter et par konfirmationer og store runde fødselsdage i familien.

 • Reply
  Lene
  23. april 2016 at 20:37

  Her blive børnepengene sat ind på en særskilt konto. Derudover sætter vi også hver måned 1000 kroner ind på kontoen og har oveni en børneopsparing.
  Børnepengene bliver udelukkende brugt på vores datter, jeg kunne ikke drømme om at bruge dem på mig selv, da jeg synes det er rart at der altid er penge hvis hun akut mangler noget, nye sko osv.
  Vi kan sagtens få økonomien til at hænge sammen uden brug af børnepengene, selvom jeg er på dagpenge og min mand er håndværker.

 • Reply
  Heidi P
  23. april 2016 at 20:39

  Børnepengene er til at lette børnefamiliers hverdag – uanset om man sætter dem på en konto, medregner dem ind i budgettet eller bruger lidt på sig selv. Det er op til den enkelt selv hvad man vil bruge dem til.
  Vi sætter dem ind på en konto hvor de bliver brugt til bleer og hvad de ellers har brug for. Nu har vi fået en tredje og her ser vi os nødsaget til at tage 2000kr fra hans børnepenge og medregne ind i budgettet, bla til tilskud til DP. De er jo ikke billige de instituoner 😉
  Desuden har vi lige taget et beløb til barnedåb også og det kan jeg virkelig ikke se noget forkert i.
  Jeg beholder selv 1000kr når de kommer, da jeg faktisk bruger de fleste af mine egne penge på dem 🙂

  Hvad folk bruger børnepengene på, er op til dem selv. Man får dem fordi de er med til at lette hverdagen i børnefamilier – set med mine øjne 🙂

 • Reply
  sigrid
  23. april 2016 at 20:59

  Har faktisk aldrig overvejet spørgsmålet. Hvis barnet får sine behov tilfredsstillet, kan jeg ikke se, at det skulle betyde noget, hvor pengene kommer fra. Eller at der skulle være en fornuftig grund til at føle sig forpligtet til at give børnepengene til børnene. Det er mig, der er forældre (og derved ansvarlig for vurderingen af, hvad mit barn har brug for) ikke staten, der – ud fra lidt arbitrære regler – har fastsat et beløb, som gives til børneforældrene. Synes det er fint pengene bliver omfordelt af staten, så dem der har brug for dem støttes. Men hvis pengene skal følges op af en moralsk forpligtelse til at blive brugt på bestemte måder, bliver det lidt for stramt for mig. Gad vide hvorfor eller hvornår spørgsmålet bliver vigtigt at stille? Når folk ikke tilfredsstiller børnenes behov, men bruger pengene på de forkerte ting? I så fald ligger problemet – og løsningen herpå – nok et andet sted end ved børnepengene….

 • Reply
  Tamar
  23. april 2016 at 21:01

  Her er der total fællesøkonomi. Vi har én konto. Her går al indkomst/tilskud osv ind, og alle udgifter betales herfra. Min SU er ikke kun til mig. Min mands løn er ikke kun til ham. Børne/unge ydelse er ikke kun til børnene. Det er dejlig nemt.

 • Reply
  Lisa
  23. april 2016 at 21:52

  Nu bor vi i udlandet og fordi jeg håber at min datter engang vil få lyst til at tage sig en universitetsuddannelse, hvilket vil koste hende mange penge, har vi derfor valgt at spare så meget vi nu kan, uden at hun selvfølgelig mangler noget, sådan at de børnepenge vi modtager (ca 800 om måneden) går ind på en opsparingskonto som hun så engang i fremtiden kan bruge til en uddannelse.

  • Reply
   Ina
   27. april 2016 at 12:55

   Hvorfor håber du på, hun vil på universitetet?

 • Reply
  Anne
  23. april 2016 at 21:53

  Jeg synes egentlig, at det er en mærkelig debat. Om det er penge fra den ene konto eller den anden konto, der betaler barnets institution, flyverdragt, cykel mv. – man betaler mindst ligeså meget til barnet, som man får i børnepenge. Længere er den vel ikke?

 • Reply
  Carina
  23. april 2016 at 21:55

  Jeg synes det er en lidt “skør” debat forstået på den måde, at langt, langt de fleste folk samlet set bruger et langt større beløb på deres yngel end den del, børnepengene udgør, hvis man iberegner alle omkostninger ved at have børn – institutionspladser, bleer, tøj, sko, fritidsaktiviteter osv osv. Bare institutionsplads, som formentlig bruges af 95% af alle forældre (?) æder jo det fulde børnepenge-beløb. Så på den måde handler resten vel om hvordan man organiserer sig? Om man lader pengene dække det sorte hul på den almindelige forbrugskonto (der så løbende financierer diverse børne-udgifter), om man har det bedst med at føre dem på en særskilt konto så man bedre kan styre det, om man sparer det hele op hvis det økonomiske overskud er til det, det rager mig en høstblomst. Det er jo bare forskellige måder at organisere sit og børnenes forbrug på. Om man køber nyt tøj til sig selv, til børnene, betaler sommerferien eller sparer dem op giver jo – i de fleste familier – nok det samme på bundlinjen – at man har langt flere udgifter til børnene samlet set, end det, børnepengene udgør. Resten er – efter min mening – bare forskellige måder at organisere sit forbrug på 🙂

 • Reply
  Malene
  23. april 2016 at 23:42

  Herhjemme går det hele ind i én stor pærevælling. Min løn (eller barselsdagpenge), min mands løn og børnepengene.

  Egentlig kan man sige, at børnepengene går lige så meget til afdrag på boliglån som direkte til børnene – selvom de nok også har glæde af at have et sted at bo.

  Jeg synes faktisk, hele diskussionen er mærkelig. Langt de fleste bruger vel flere penge på børnene end de får i børnepenge. Alene institutionspladser koster mere end vi får i børnepenge. Hvilket i øvrigt ikke er meget, når de er færdige med at beskære dem (Hurra for skjulte skattestigninger til børnefamilier med én forælder i højindkomstgruppen).

 • Reply
  Eva
  24. april 2016 at 10:56

  Jeg forstår heller ikke helt pointen at øremærke børnepenge til børnene – forstået på den måde, at det er et tilskud og vi bruger så meget mere på dem end vi får (de forsvinder jo med 1 1/2 måneds vuggestue betaling, inden man overhoved har købt tøj eller mad). Og penge er jo en meget homogen vare, så hvad er forskellen at bruge børnepenge på børnetøj og mit løn på en ny taske, eller omvendt? Det er lige som man skulle øremærke de øverste 200g mel i posen til kagen og de nederste 800g til brødet og gudskelov ikke omvendt :)))
  Hvis det var noget at debattere ville jeg nok syntes det var mere interessant at høre hvordan det fungerer ikke at have fælles økonomi med børn, for det forstår jeg slet ikke hvordan det kan lade sig gøre (ikke en kritik, fatter det ikke at det kan fungere:))

 • Reply
  Natascha
  24. april 2016 at 11:31

  Her er børneydelsen en del af den store fællesøkonomi. De bliver derfor ikke specifikt reserveret til børnetøj eller shopping, men ryger bare ind på budgetkontoen sammen med vores øvrige indtægter (som vi bl.a. sender en del videre af til børne- og konfirmationsopsparing).
  Vi bruger jo langt flere penge end de 3400, man får, på ham – vuggestue, tøj, udstyr, legetøj, bleer, osv. – og det er udgifter, der kommer løbende, så jeg synes, det giver god mening for os at have pengene fordelt udover årets tolv måneder i stedet for at gemme dem til indkøb hver tredje måned.

 • Reply
  Mette
  24. april 2016 at 16:24

  Nu er det temmelig mange år siden, jeg var berettiget til børnepenge.. Men dengang gik de til familien som var datteren og mig (og i en del år havde vi sgu heller ikke meget at rutte med). Så nej det var ikke barnets, men hun fik alt det, hun havde brug for løbende (og mere til, vil nogen mene)

 • Reply
  Sanne
  24. april 2016 at 17:53

  Herhjemme går børnepengene heller ikke direkte til min søn..
  Jeg ville da helt klart elske at kunne sætte alle pengene ind på en konto til ham, men jeg er studerende og så hænger pengene absolut ikke på træerne..
  Godt nok har jeg ikke mange udgifter, fordi min kæreste betaler de fleste.. Vi har ikke fælles økonomi, men jeg er flyttet ind hos ham og betaler mine egne udgifter og vi deles om maden..

 • Reply
  Caroline
  2. april 2018 at 20:55

  Glæder mig til at de deles ligeligt mellem begge forældre, når der også er en ligelig fordeling af børnene.

Skriv et svar