Når mødre har lort i hovedet

Denne pose er naturligvis ikke en popsmart duckface posering. Det er et betænksomt ansigt, der filosoferer over lort

Lort er bare ikke et sjældent emne hos os. Jeg tror jeg siger lort 20 gange om dagen: “Har du lavet lort?”, “Skal vi ikke lige se om du skal lave lort”, “Hun lavede da ikke lort i går?” og “Hvor er det flot du siger til, når du skal lave lort”.

Lort, lort, lort.

Hvis du synes det lyder grimt og overvejer at hoppe fra dette indlæg, skal jeg skynde mig og sige at jeg altså har fået lov til at bruge ordet, da størstedelen af jer altså også lægger det frivilligt i munden (ordet – ikke lorten). Så qua denne afstemning er lort godkendt af selveste mødrene.

Da jeg var gravid, og maven sprudlede af liv og forestående baby tænkte jeg ikke synderlig meget over afføring, må jeg indrømme. Det var ligesom noget man ikke snakkede om – og man lukkede døren for. Det var privat og jeg snakker da aldrig om at jeg også skider. For det gør vi jo. Allesammen. Forhåbentlig.
Men det her med ikke at lave lort var så noget jeg gik VIRKELIG meget op i, da Augusta kom til: hvordan så den ud? Var den gul? Gul nok? Så blev den sort? Det kan da ikke være normalt! Årh jo, men det var det så? Men hvor længe skal den se sådan ud? Og med hjælp fra en lorte-brochure fra Randers Sygehus, kunne vi ligesom følge tæt med i lorteudviklingen og se om det gik som det skulle. Og det gjorde det.
– Men det var forresten den eneste og sidste manual på barnet.

Men så kom vi til manglende lort… forstoppelse. Dét var noget lort! VIRKELIG!
Så så man lige mig ligge med et barn på sofaen med to fingre på ungens lille mave, rundt om den der ulækre navlestumpdims (i retning MED URET), til sangen:
skiiiiiid liiiilleeee baaaaabyyyy, skiiiiiid og bli’ stooor, meeens du skider, våååger din mor
– Og 30% af alle sms’er gik på lorteupdates – for mangel på lort = skrigende baby, lort = skrigende baby – men til at stoppe igen. Oftest.

Og så var det da som om der kom en god periode, hvor det der lort bare kørte. Der var rytme. Flow. Det gav mening og vi blev sådan klokkeslæt ret faste.
Hvorfor står du henne i hjørnet skat?
(tænke:) nååå klokken er 18, ofcourse! Enjoy honey!

Jeg kan huske jeg i den periode skrev et lorte-digt.
Ja, så glad var jeg for lort.
Men ikke når der var for meget! Tynd lort = ikke sjovt. Særligt når man ikke opdager hvorfor der pludselig bliver ekstra varmt på ens skød..og måske..lidt fugtigt..og ildelugtende! – og her troede jeg lige vi hyggede os!

Nu er vi så kommet dertil hvor lorten altså ikke skal i bleen mere. Som den helst har skullet hver gang, forhen. Så hvis ungen ser lidt mærkelig ud i hovedet, mens det sad i det orange Flexi-bad, så var det altså OP OP OP! Men nej, nu skal den ned i toilettet.. og det er åbenbart en skræmmende affære for en sådan bette en (ungen) at overvære. Tænk sig.. den kommer ud dér kommer ud – og falder ned dér. I det der skræmmende wc-hul.
Ja, nu er tiøren ligesom faldet og chokket har fortaget sig, men mor her er stadig ret så angst for at den ender i underbuksen og ikke i toilettet, for barnet vil allerhelst rende rundt og danse ballet og udskyde det toiletbesøg.. og det er ikke fordi jeg synes det er ulækkert. Du godeste. Jeg har tømt mange underbukser i mine pædagogmedhjælper-dage, men jeg foretrækker nu bare det bliver gjort i kummen.. så vi tænker STADIG meget på lort.

“Er det nu?” “Skal du lave nu?” “Er der pølser på vej?” “Jeg kan se du snart skal lave lort”…

Jeg tror hvis der blev lavet et lorte-glas for hver gang nogen sagde lort hjemme hos os – eller endnu værre: tænkte på lort, så ville vi have en solid opsparing!

Har I et tæt lorte-forhold?


Forresten, servicemeddelelse, hvis du er i shoppehumør og på en eller anden måde har misset der er -20% på Boozt.com, hvis du køber for over 899 kr., og fri fragt sgu, så kig herunder.Hvis jeg var jer ville jeg køb sko (sandaler, sneakers) Vi har bestilt disse sandaler igen i år.Også ideelt hvis I mangler let jakke eller termo. Hvis du går efter en brand god pris findes Mikk-line i 7 farver, fra str. 74 til 140 og koster altså kun 250 kr. 200 kr.Koden her: FLASH20
(Bare smid den ind, når du har kastet det du nu manglede til dig selv, manden eller ungerne, i kurven)Vi har selv ret meget tjek på sommertøjet (jeg er hurtigt ude), men jeg faldt over denne kjole, da jeg skal have noget fint, der sidder til i taljen og løst alle andre steder, til barnedåb og bryllupJeg har den i top, i hvid, med jeg synes printet er er meget forårs-/sommeragtigt og så er jeg bare vild med kimono-formen.

Læs også

8 Kommentarer

 • Reply
  Marie Louise
  24. april 2016 at 11:59

  Vi fik i september den skønneste dreng, men han havde desværre en sygdom kaldet ‘morbus Hirschsprung’ (kort sagt: lorten kom ikke ud, da tarmen ikke virkede). Vores lille Bertram fik derfor noget af tarmen opereret af og i dag 8 måneder senere taler vi lort/prut dagen lang?! (+med familie OG venner?!). Hvis slet ikke vi har kunne få lorten til at komme ud har det i væreste fald nogle gange betyder indlæggelse i Odense (350 km fra hvor vi bor). Så selvfølgelig vil familien og venner gerne følge med i lorten! Men vi taler og lort, lort, lort! En hyggelig familie middag har nu tit samtale emner om, hvordan man lettes fx slår en prut! (Det kan jo være svært, hvis man hele tiden sidder på numsen😅).
  Så vi kender det rigtig godt!
  Knus fra en mor som gerne vil på ferie fra lorten, men som jo alligevel ikke kan undvære den🙈

  • Reply
   Nutidensmor
   24. april 2016 at 21:02

   Årh for søren – det er jeg sgu ked af at høre! Det var fandeme da en hård start på livet for Bertram – og jer! Hvis det var mig ville jeg helt sikkert også snakke meget lort – gange tusinde ift. hvad vi gør nu <3

 • Reply
  Sarah
  24. april 2016 at 12:47

  Hej det du linker til (Mikk-line ) koster altså 250 når man trykker på linlet. …

  • Reply
   Nutidensmor
   24. april 2016 at 14:00

   Årh ja, min fejl! Det er hermed rettet 🙂 Tak!

 • Reply
  Louise
  24. april 2016 at 20:14

  Jeg elsker din blog og jeg elsker Augusta og jeg elsker det her indlæg, og så ville jeg ELSKE at se Augusta læse det når hun er stor nok og råbe “MOOOOAR! Hvad er det der står på nettet om mig og min lort?! Det har du bare ikke gjort?!” det ville være fantastisk 😀

  • Reply
   Nutidensmor
   24. april 2016 at 21:01

   Haha, ja, det kunne der sikkert komme en fin samtale ud af 😀

 • Reply
  Fru Piesen
  24. april 2016 at 21:03

  Been there, done that. Og tænker stadigvæk over det “skide” lort.

 • Reply
  Janne
  25. april 2016 at 9:23

  Min bror har Mobus Chron, og fik som barn fjernet 10 cm tyndtarm. Så vi har snakket om lort de sidste 10 år med/omkring ham. Da vores ene barn så fik tarmproblemer efter en fæl influensa, snakkede vi lort igen. Fik udleveret et pølsometer hos børnelægen, salve og skulle en gang om ugen op og have tjekket den lille numse. Der gik nemlig rifter og forstoppelse og skrigeture i den i næsten 1 år. Før den nye læge gav noget afførende og derefter noget Movicol. Og så blev lorten glat og kom uden skrigeri, rigten forsvandt og alle fik en god hver dag igen. Vi snakker lort hver dag. Der er som regel en der skal skiftes i maden, eller tørres, eller skal prale af lorten. Jeg har ikke forstået hvorfor børn altid skal skide midt i aftensmaden, men hey sådan bliver mor tynd igen. Mister simpelthen appetitten. Men hver dag priser vi os lykkelige for at der ikke skriges over lort mere. Og hvis bror mand skal med i bio, skal der vælges et sæde lige ved døren, så han kan liste ud.

Skriv et svar