Når man er bedre til at gro mennesker end planter (fucking botaniske Føtex samlekort)

P5251059
Jeg er idiot. Bum, så er det sagt.
Nogen vil kalde det ‘blond’. Men da jeg jo er blondine under den her meget mørke hårfarve. The pot calling the kettle black. Det ville være smådumt, så vi kalder det bare idioti. Jeg har frivilligt kastet mig ud på så dybt vand at jeg ikke selv kan bunde, nemlig en botanisk form for samlekort, men hvem er så dum at tage hovedudspring i den dybe ende af badebassinet, når du ikke kan svømme? Måske endda mangler både arme og ben? Mig. Hende her. Blondinen.

Jeg fatter nemlig nul og niks af flora, blomster – ting der skal gro.
Eller nej, jeg har selvfølgelig groet et lille menneske i min mave, men det var ret enkelt, når det kom til at stykket. Jeg har på sin vis været med til at plante frøet, men dén proces var altså ikke raketvidenskab. Det har jeg da øvet mig i siden jeg var 17 år, så på sin vis er jeg vel en ret hærdet menneskebotaniker, men hvor der så først kom resultater efter 7 år (og heldigvis for det da). Det var bare ret nemt at få dét frø til at gro og den passede jo ligesom sig selv. På et tidspunkt voksede den til ukontrolleret og det er desværre sådan med menneskeskud, at man kan omplante lortet til en større krukke. Faktisk var min krukke så belastet at den fik skår i sig.. mon den nogensinde bliver hel igen?
Eller: på et tidspunkt er man jo faktisk nødt til at høste – og dén proces er måske det der adskiller sig fra botanikken?

Sommer Summarum: jeg har ikke grønne fingre. Ingen erfaringer med planter som ikke er:

1 ) …i vase (og dør kort efter)
2 ) …en kaktus og derved sådan relativt ukrævende vedligeholdelsesmæssigt. Jeg puster på den engang imellem dog. Det er sådan jeg støver af.

– Men dog har jeg haft en del orkideer, til det gik op for mig at den helt vertikale stilk altså ikke er en stilk, men en pind og derved har jeg faktisk kun haft orkide, til jeg dræbte den og derefter har jeg (åbenbart) bare beundret dens gravsted i flere måneder efter.

Nu er Føtex så ude med endnu en genistreg, som må være køkkenhavens svar på Spice Girls samlekort – anno 2016. Det er nemlig sådan, at når jeg handler i min lokale Føtex Food (der er mega dyr, men herre pæn og let at finde rundt i), så kan jeg få en lille jordtablet – der ligner dem der ligger i pissoir (don’t ask me how I know…), en lille pose-dims og en mikro navneskilt, når jeg handler over et X-beløb. Første gang jeg fik stukket den brune potte i lappen af kassedamen var det med en forventning om at jeg fik et klistermærke, så jeg kunne erhverve mig en eller anden billigere sovsekande, alt for små håndklæder – eller måske en ansigtssliber, men næh nej, nu skulle jeg pludselig lege gartner. Og herren være med mig, Augusta var jo med, så jeg var ligesom fanget.

Så nu abonnerer vi altså på planter. Så så man os.
Jeg forsøgte at lege voksen, hvilket er svært, for jeg er sådan et indemenneske, der elsker naturen – bare helst fra beundret fra bag et vindue og nu skal jeg være grønfingret.
Havrekarse, friseesalat og drueagurk (vs. almindelig agurk – qué?), ja, jeg mistænker dem for at have opfundet planter, bare for at kunne udfylde den her inddelteplastikbakke, der fungerer som en omvendt chokoladejulekalender – men uden glæden.

Så jeg har fået et ansvar og her på dag 3. lader det til at intet er dødt, men der er nu heller ikke noget der levende. Til Augustas store skuffelse (og min store glæde, for jeg ved jeg skal omplante lortet).

Planteprocessen, kan jeg så godt afsløre er lidt kejtet (forplantningsprocessen var den der var let). Og så ved jeg ikke om det bare er mig, men vejledningen til de spæde frø er ikke synderligt pædagogisk eller enkelt. Vi kan blive enige om at hvis man ikke enten arbejder på en planteskole, ER botaniker, ejer en kolonihave (med succes) eller er 50+, så er det fucking svært.
JEG har været ude for at købe jord. Det skal man ikke. Den føromtalte brune tablet er åbenbart sådan en magisk tablet, hvor man bare skal tilsætte 40-45 ml. vand og BUM! = jord.
Jeg aner forresten ikke hvad 40-45 ml. er (fordi jeg heller ikke kan lave mad, bage eller håndtere fysiskforsøg), så jeg gættede bare på 1/2 dl. Planter på slum. Det gik!

Og så den der lille pose med frø, der minder lidt om en skrumpet form af de her giftposer man får med, når man f. eks. køber ny taske. Den suger måske fugt? Aner det ikke, men de der børn ikke må komme i nærheden af. Det ligner de, men så indeholder de bare broccoli fostre.
Dem skal man altså ikke åbne med en lille neglesaks og tage ud, med kirurgisk præcision, med sin dyreste pincet.
Nej, hele posen skal åbenbart bare ned i den brune æggebakke.

Så:
Vandet jord ala. magisk pissoirlignende kapsel.
Plantefostre i pose.
Mere vandet jord.
Navneskilt.
Vent 4-12 uger og omplant. Hvis du bor i lejlighed: too bad. Hvis du ikke har drivhus: too bad
Og / eller udtør lortet med det samme.
Any how: hav ikke de store forventninger.
Det har jeg ikke.

Og jeg skal skynde mig at sige, at HVIS jeg på en eller anden måde får tomater, aubergine eller en freaking rødbede ud af det her, så er I allesammen inviteret til at beskue verdens ottende vidunder!
– Og jeg fotodokumenterer vidunderet til døde, hvis jeg får noget der ligner en grøntsag ud af det og tilegner en hel føljeton om min skide broccoli, hvis jeg bare aner snerten af liv ud af den jord der. Så er I advaret.
Måske jeg skulle snuppe svigerfars fuglekassekamera (oh ja, det findes), så man kunne livestreame udviklingen af min vårsalat og dens venner.
…og ingen må spise dem har jeg allerede besluttet. Hvis der står en ærteplante – MED ærtebælg, i min stue, fra jord JEG har tryllet frem af en pissoirtablet, så ringer jeg til Moesgaard og  får en konservator herhjem, der kan udstoppe lortet. Hermed har man et evigt minde om mine (til da) uopdagede evner.

Og jeg VED hvad I tænker:
Men Johanne, jeg kan da se du ikke har alle planterne? Er det noget der går dig på, i dit potentielle gartnerhjerte?
Og ja, tak fordi du tilfældigvis spørger. Tænker.
Min OCD-lignende træt (for-sjov-OCD, ikke ægte OCD) gør at jeg HAR et behov for at udfylde alle hullerne (…….), så ja, nu hvor snebolden ruller kan vi lige så godt håbe på en lavine.
Hvis Føtex har tænkt sig at snyde mig og producere færre peberfrugt-frø og der derved går ragnarok i tråde på deres Facebookvæg, så ja, så skal jeg nok føre faklen. Skrive hademails. Endda måske smide et oldschool klagebrev.
Nu er vi ligesom i gang og Føtex skal sgu ikke spille smart og tilbageholde mig potentielle radisseplanter kan jeg godt love jer! Jeg aner ikke hvad havrekarse er, men I kan bande på at jeg skal have muligheden (i det mindste) for at finde ud af hvad det er!

– Jeg har forresten to broccolier, hvis du nu skulle ligge inde med dobbelt op på basilikum og gerne vil bytte?

Og ps. Hvis nogen her har plantesteroider eller sprøjtegift liggende, så ringer I bare.
Fuck økologi i min vindueskarmshave. Når man har alle odds imod sig må man snyde som det passer en!

P5251056

 

Læs også

25 Kommentarer

 • Reply
  Rikke
  25. maj 2016 at 20:54

  Og lige der er endnu en blondine svært glad for dit indlæg, for havde planlagt at skulle købe jord i morgen til det plante projekt 🙈😱

  • Reply
   Nutidensmor
   25. maj 2016 at 20:56

   ER DET SANDT??
   HAHA!
   Jeg er glad for det ikke kun er mig der fejllæser brugsforvirringen 😀 HAHA!

 • Reply
  Sarah
  25. maj 2016 at 21:22

  Hahahahahahaha kæft hvor er det sjovt skrevet, og jeg glæder mig vildt til at vidne den fantastiske rejse 😀 Og så i øvrigt tak! Jeg er så blondinen (der egentlig ikke er så blond mere), der har otte små kasser stående på altanen – uden at have drysset frøposen ud… Jeg troede sgu, det var små fugtsugere😀🙈 shit jeg føler mig dum😊 Og jeg syntes lidt, jeg havde læst vejledningen – lidt for lidt åbenbart 😂😊 Men jeg slipper da for at plante om😊

 • Reply
  Rikke kw
  25. maj 2016 at 21:26

  Ha ha ha – oh ja, det lyder bekendt. Vi nåede så at “plante” 10 stk før jeg (eller rettere min 5 årlige søn) fandt ud af at de små hvide poser var frøene😳 Så forfra med hele molevitten. Det er ikke børnene herhjemme der vander og planter om – nope det er blevet mors job! Tilgengæld troede jeg aldrig jeg skulle høre mine knægte på 5 og 9 år sige : vi skal bare have porre og broccoli – det er vist de sjældneste!” ……. Det fandme gennemtænkt Føtex. Godt spillet… Rigtig godt spillet!

 • Reply
  Line
  25. maj 2016 at 21:34

  Tilslutter mig blondine-klubben: den brugsvejledning giver absolut ingen mening og jeg var også på vej ud for at købe jord (og krukker!), men min mor hjalp blondi her på rette kurs 😄 Håber vi har heldet med os!

 • Reply
  Rikke
  25. maj 2016 at 22:14

  Hahahah, fantastisk! Min vindueskarm er magentil. Jeg har dog bare været for nærrig til at kaste penge efter ‘samleboksen’, så de står og fylder på en tallerken.

  • Reply
   Nutidensmor
   27. maj 2016 at 20:02

   Ellers er sådan en muffinform et bud – altså et fad med inddelte rum 🙂

 • Reply
  Mette
  25. maj 2016 at 22:39

  Har også en masse små planter i vindueskarmen og der er sgu spirer i 4 ud af 8 – stor succes!! Jeg fik en bærepose fyldt med jord hjem fra min fars have, for så at finde ud af det ikke var nødvendigt! De små frøposer troede jeg ikke jeg skulle bruge, så dem smed jeg ud – måtte lige fiske dem op af skraldespanden igen 🙈 så du er ikke den eneste som har været/ er en smule udfordret 😊

 • Reply
  Sara
  25. maj 2016 at 22:51

  Og virkelig sjovt at du (præcis som jeg) undrer dig over at der findes noget som hedder “havrekarse”… Det gør der så heller ikke – det hedder “havekarse” indså jeg forleden 🙈 og ligner til forveksling ganske ordinær karse 🌱🌱

 • Reply
  Helena
  25. maj 2016 at 23:02

  Blondine eller ej, Johanne er flad af grin over aftenens indlæg og det kommer fra datteren til en økologisk gartner. Bare rolig har aldrig i mit liv eget en have

 • Reply
  Pernille
  26. maj 2016 at 8:06

  Herhjemme har vi også været igang med projektet og til min store overraskelse spirer de allesammen! Tilgengæld er der så også groet mug på dem, fordi min overivrige treårig har givet dem for meget vand.. hermed advarsel mod overvanding givet videre!

  • Reply
   Nutidensmor
   27. maj 2016 at 20:01

   Uhhhh 🙁 Hvad gør man ved det??

 • Reply
  Katinka
  26. maj 2016 at 8:33

  Jeg er faktisk ret sej til det plantehejs der – alle mine spire… Men ved du hvad? Føtex har givet mig fucking 3 gange karse – det er bare ikke fair. Hvem gider at have 3 krukker med karse????

  • Reply
   Nutidensmor
   27. maj 2016 at 20:01

   Haha, nej, det er surt 😛

 • Reply
  Fru Piesen
  26. maj 2016 at 9:41

  Ej hvor godt – det er slet ikke så svært når det kommer til stykket(siger hende med kæmpe køkkenhave, drivhus og mega stor have).. At du allerede har købt jorden til når de skal plantes om, det er jo bare forarbejde 😉

  Drueagurk er en lille grøn, umoden agurk som bruges til syltning, deraf også navnet sylteagurk, som den også går under.

  • Reply
   Nutidensmor
   27. maj 2016 at 20:01

   AHA 😀 Jeg er mere optimistisk i dag må jeg sige 🙂

   • Reply
    Fru Piesen
    27. maj 2016 at 20:17

    Ja jeg så lige på snapchat at de var kommet op nu 😉 Du er SEJ !!

    • Reply
     Nutidensmor
     27. maj 2016 at 22:05

     Nærmest gartner, ik 😛 ?

 • Reply
  Sanne
  26. maj 2016 at 10:03

  Jeg har haft mine potter stående i flere uger fordi jeg ikke havde noget jord! Men så fortalt min mor (50+) mig om den smarte jordkapsel.. og ved du hvad!? Der er spirer i ALLE mine potter nu😂

  • Reply
   Nutidensmor
   27. maj 2016 at 19:31

   HAHAHAHAAHHAHAAHHA

 • Reply
  Simone
  26. maj 2016 at 19:31

  Kan fortælle, at jeg havde præcist de samme tanker! Men har nu haft mine en uges tid, og de er altså begyndt at vokse. Ved ikke helt, hvad der er sket, om der er en eller anden Gud, der fikser magien om dagen, men grønne er de da blevet – og røde er rødbederne

  • Reply
   Nutidensmor
   27. maj 2016 at 19:31

   ÅRH HVOR FEDT!! Men allerede røde rødbeder???

 • Reply
  AnnPi
  31. maj 2016 at 10:37

  Ahahahaha, første gang jeg skulle plante troede jeg at den hvide pose var sådan en fugt en og at frøene var inde i jorden. Så ud med posen og vande vande jord!!! Min mand og jeg snakkede om det var underligt der ikke kom noget op.. Da jeg så fik lidt flere potter og læste instruksen, så jeg min fejl, smed dem ud og plantede nye.. Jeg åbnede poserne og tømte dem og hold op det er besværligt og med fnuller over det hele.. TAK TAK TAK for en fyldestgørende instruks på denne blog 🙂

 • Reply
  Anne
  1. juni 2016 at 7:54

  Hahahaha, hold nu op hvor sjovt med den orkide!! Jeg tror mine er udtørret… Læs: de ligger stadig på gavebordet. Men jeg fik heller aldrig sådan en smart bakke til dem?

 • Reply
  Eva Jensen
  7. juni 2016 at 9:36

  What? Er både jord og frø i potterne? Jeg troede klumpen var frøene i en fancy facon. Posen har jeg bare kylet ud. Så tror jeg da pokker at der ikke er kommet noget op endnu. Øv 🙁

Skriv et svar