ØKOLOGI – DET KA’ VI LI’!

Sponsoreret
I samarbejde med Friland ØkologiP1013295P1013224P1013236P1013304P1013238P1013263P1013283P1013286P1013218P1013291


Nu blev det vidst tid til at jeg lige skulle få vist lidt billeder fra vores bondegårdsvisit i søndags, hvor vi drog til Silkeborg, for at kigge lidt nærmere på økologi og dyr. Og for at ride på ponyer for en flad tier, åbenbart.
Jeg skrev jo lidt om det her Økologisk Høstmarked-dag her på bloggen og jeg håber det inspirerede lidt til at tage afsted den weekend, som forresten altid er den sidste i september, og flere fik oplevet noget natur og ordentligt, ansvarligt, landbrug og om hvad økologi også betyder for os. En lille kæphest for mig, må jeg sige!

Som I kan se var der jo bestemt dyr nok at kigge på og grønne vidder. Begge ting noget bybarnet ikke får meget af i sin hverdag 🙂 Elinglund, som gården hed, havde en håndfuld søde børn, med at sælge hjemmebagt (øko, selvsagt) kage og saft, vafler og til at glædeligt trække ponyer rundt i ridehallen. Et lille throwback for mit vedkommende jo, for jeg har sgu brugt mange mange mange mange timer, i en sådan stald, med at strigle, ride (og blive smidt af) og få veninder på kryds og tværs. Mens andre havde Spice Girls plakater på værelset havde jeg altså TAPETSERET mine vægge med Wendy-plakater af diverse hesteracer. Augusta er så også om nogen JÆVNT begejstret for heste, så at at de både kunne klappes på, mysses, rides på, kigges på og fodres var bare et enormt plus til dagen. Hun kan også godt lide katte – det kan jeg ikke rigtig og det er vel en ærlig sag. Men se! Jeg holder skam glædeligt en, så Augusta kan lære hvordan vi skal passe på alle jordens dyr, med respekt.

Kostalden var vi også inde for at lure i og synet af en relativt nytilkommen lille kalv var sgu stort! De havde alle så fint meget plads og jeg tænker det må være et svært ko-liv at man ikke nødvendigvis kan slænge sig i den varme halm, når man vil!
Besøget var da noget der gav mig mere blod på tanden, for at sprede øko-budskabet, som jeg også før har gjort her på domænet.. fordi jeg synes det er så super vigtigt! Særligt når det kommer til dyrene, for så handler det ikke “kun” om miljø og dårlige tilsætningsstoffer.. så handler det også om dyrevelfærd og hvis en sød ko skal have et liv som malkeko, hvilket de køer vi så havde, så skal det altså også være et godt liv, hvor man har plads og kommer ud!

Augusta spurgte forresten: Hvorfor har alle koerne øreringe og halskæder på? ...hvilket jo egentlig er et meget godt spørgsmål, men når så svaret er at det er så landmanden kan kende forskel, at der er numre på dem og tillægsspørgsmålet så bliver: Har de også armbånd? – så bliver det lidt svært at grine af den lille 🙂

Vi fik også pænt hilst på hvad jeg tror var anden generation af gården, da vi fik en tur i vognen, trukket af den gamle traktor, rundt mellem folde, får, hvad-jeg-vil-gætte-var-høns-men-Mikkel-tror-var-kalkuner og heste. Faktisk bor tre generationer tæt og det her familiedrevne landbrug synes jeg også er noget vi alle bør bakke op om at støtte, men det er måske først når man kommer derud, møder dem og ser hvad hvordan de driver deres arbejdsplads, som så også er deres hjem, at man virkelig tænker godt over hvilke varer der kommer i indkøbsvognen.

Faktisk vil jeg smutte ud for at handle nu, for jeg er alene hjemme med Augusta i weekenden, da faderen drager på messe udebys. Min tanke er at købe noget lækkert økologisk oksekød, som skal række til to (eller måske to og en halv) dag, i en kødsovs PROPPET med grønt – og linser, der er en god fyld, når man vil have kødet til at række længere.

KÆRLIG HILSEN Johanne

Læs også

9 Kommentarer

 • Reply
  kris
  8. september 2016 at 16:31

  ved ikke, hvor meget dyrevelfærd der er i at opdrage dyr med henblik på at slagte dem, men ok, hahah

  • Reply
   Nutidensmor
   8. september 2016 at 20:28

   Hej Kris. Der er da helt bestemt mere dyrevelfærd dér, end der er på konventionelle gårde?
   Men disse køer vi så på var så også malkekøer – i hvert fald størstedelen, mig bekendt 🙂
   Jeg har valgt at spise kød med den viden om at der skal et dyr til, for at jeg kan få det – det tror jeg er et valg mange træffer.
   Johanne 🙂

 • Reply
  Cæcilie
  8. september 2016 at 19:31

  I skulle være blevet 24 timer, så havde I set den nyfødte kalv blive taget fra sin mor. Hvis I var blevet en uge mere, havde I hørt dem stå og kalde efter hinanden i dagevis. Om vi sætter ko foran, så er det stadig en (ko)mor og et (ko)barn, der bliver skilt fra hinanden mod deres vilje. Det strider mod natur, mod instinkter, mod etik og mod moral. Økologi er bedre end konventionelle landbrug, men absolut ikke godt nok.

  • Reply
   Nutidensmor
   8. september 2016 at 20:29

   Det kender jeg ikke noget til, Cæcilie, desværre. Så meget er jeg ikke inde i landbrug. Jeg ved blot at økologi er noget jeg hellere vil støtte, end ikke-økologi – og jeg drikke mælk. Primært soya, men jeg drikker også mælk. Måden det bliver gjort på kender jeg så ikke til.
   KH Johanne

 • Reply
  Tine andersen
  8. september 2016 at 21:22

  Sikke da nogen triste negative kommentarer…..
  Jeg synes det er et super dejligt indlæg og fantastiske billeder ❤️
  Jeg er selv stor fan og bruger af økologi – hvad økonomien rækker til… Kunne eks aldrig drømme om at købe burhønse æg….
  Hvad andre gør – eller ik – blander jeg mig ikke i….
  Men os der er til øko skulle da gerne have lov til at nyde det ❤️
  Knus herfra
  Tine (enlig mor til næsten 4 årig).

  • Reply
   Cæcilie
   9. september 2016 at 8:35

   Der er ingen, der siger, at dem der spiser økologi ikke må gøre det. Men de såkaldte negative kommentarer kommer kun fordi, at økologi bare ikke er så rosenrødt, som det bliver fremstillet. Der er en my bedre dyrevelfærd, og det er dejligt at både du og Johanne har gjort jer de overvejelser, men det ændrer altså ikke på, at det ikke er glade køer med gode forhold og et godt, naturligt liv, der er tale om. Min “negative” kommentar var oplysning, fordi jeg nærmest er opvokset i en kostald, og så oplever man desværre også de ting, som man ikke ser på sådan nogle økodage. Hvis du synes, kommentaren – og altså informationen – var negativ, så er det landmændene, du skal have fat i og ikke mig.

  • Reply
   Nutidensmor
   9. september 2016 at 16:37

   Det er så sejt at man prioriterer økologi. Når du og jeg, som så mange andre, vælger at spise æg mv., så synes jeg det er virkelig vigtigt at vi gør det på den bedst mulige måde, ved at handle med dem som har nogle gode standarder – f. eks. ift. fritgående høns kontra burhøns. Omvendt forstår jeg sgu også godt at man køber økologisk, så langt økonomien rækker til det – for når du er enlig mor, må det bestemt ikke altid være let?
   Og tak for de søde ord! 🙂

 • Reply
  M
  8. september 2016 at 22:29

  Min 2,5-årige spurgte, lettere forfærdet, i sommers “mor, hvorfor har køerne skrald på ørerne?”. Jeg kan godt lide, at augusta ser det som udsmykning 🙂

  • Reply
   Nutidensmor
   9. september 2016 at 16:35

   Hahaha! Ens skrald en andens skat, ik 😀 ?

Skriv et svar