DEN MODERNE FAMILIE? HVAD ER DET EGENTLIG?

2013-12-31 23.00.00-107

Jeg har tænkt så det knagede i min 27-årige hjerne. Og jeg kan ikke helt komme frem til en endegyldig konklusion, selvom jeg mener jeg er godt på vej. Betegnelsen ‘moderne familie’ bliver brugt i flæng i alle konstellationer, som ikke er: en far, en mor og b*rn. Så den moderne familie kan være alle andre sammensætninger, hvad en det er far, far og barn, mor, mor og barn, mor, far og far og barn, enlig (osv.) og så måske aller oftest brugt af sammensatte familier, med forældrenes nye kærester – og papbørn. Kald dem hvad du vil, for mig har ordet: stedmor, papmor eller bonusmor altid ligget skrækkeligt i min mund, hvis det ikke er noget børnene selv har valgt. For av, aldrig om nogen må døbe sig selv det. Men dét er en anden snak!

Den moderne familie er alt – men er det så egentlig ikke bare alle? Jeg mener, det er de færreste der er den der standard gammeldaws mor, far og lille Hugo i parcelhus, for med de mange forskelle typer familier der er og skal være plads til i dag, så kan man vel ikke mere dele familier op i moderne, gammeldags, typiske og atypiske mere?
Jeg selv kommer fra en skilsmissefamilie og det er der jo intet underligt i i dag. Det føles næsten som om flere går fra hinanden, end bliver sammen i min omgangskreds og bekendtskaber – og de respektive par, der ikke er sammen mere vil jo så finde en ny partner og skabe nye familier for barnet.

For mig startede dette familieliv også op på en “atypisk” eller “moderne måde” – i alle andres øjne, men dét vil jeg gerne komme ind på en anden god gang. Jeg har aldrig været helt sikker på om jeg skulle åbne op for dén historie, for jeg har længe været i tvivl om jeg vil skille mig ud og fortælle det hele… men det skal nok komme, det lover jeg.

Nå, men der hvor jeg kom fra var egentlig at jeg browsede, surfede, lurede lidt på indernættet, på blogs, og her faldt jeg over en familie, der vælger at kalde sig atypisk og selvom jeg nu egentlig ikke vil kalde dem dét, så er bloggen nok atypisk, da den er forfattet af en mands ekskone og den nye kæreste. Ekskonen har to børn med manden og den nye kæreste har et enkelt. Så derved er det en delefamilie – men også en deleblog. Dét er så unikt at jeg tænker I skal have muligheden for at kigge forbi der, hvis I ikke allerede har været der?

Læsningen af denne og tankerne om betegnelser på familier blev ligesom grobund for dette indlæg og selvom jeg da håber jeg ikke træder nogen over tæerne, ved at kalde jeres familier for helt normale, så er det altså dét jeg mener alle er… der er efterhånden intet der kan overraske mig og der er ingen konstellationer som jeg finder underlige. Regnbuefamilier synes jeg for eksempel er noget af det fineste – og hvis personerne i forholdene kan få det til at fungere, hvem bør så tillade sig at dømme nogen for valg? Jeg kunne aldrig få et barn med et andet par – tænker jeg, men tanken om at adoptere en lille pige eller dreng, som biologisk ikke er mit, er noget der ikke ligger særligt langt fra mig.

Familier er vel bare familier, lige meget hvordan de ser ud. Jeg har aldrig betragtet min familie for halv eller for anderledes, men måske faktisk nærmere beriget af at have en ekstra dame i mit liv (min fars kæreste) og hendes børn. Jeg kunne ikke forestille mig det anderledes og sålænge man er lykkelig i det man er i og gør sit bedste for at børnene trives, så er det vel et eller andet fuldstændig ligegyldigt om man er moderne, gammeldags eller uden label… det er sgu nok det jeg kommer frem til med alle mine ord, at hvis I vil kalde jer moderne, så er det fint med mig, men jeg ser ingen grund til at kalde sig andet end familie.

Hvad tænker I?

Læs også

6 Kommentarer

 • Reply
  Maria
  25. september 2016 at 21:26

  Jeg bliver mega nysgerrig på, hvad din historie mon er 🙂 håber du får mod på, at dele den en dag.

  • Reply
   Nutidensmor
   26. september 2016 at 12:39

   Det kommer nok 🙂 Men ja, det er netop mod – og en masse tanker

 • Reply
  Ane
  25. september 2016 at 22:00

  Jeg er SÅ meget enig med dig! Beklager- det skaber jo ikke meget debat 😉 en familie er en familie.
  I øvrigt kan jeg huske at jeg en gang klippede en lille Inder som stod i et sommerfugle/fiskenet, ud af et magasin…. fordi jeg så godt kunne lide både tegningen og ordspillet 🙈🙉🙊

  • Reply
   Nutidensmor
   26. september 2016 at 12:39

   Hahaha, jamen det er også et mega sjovt ordspil 😀 😀 siger det altid sådan 🙂

 • Reply
  Elisabeth
  26. september 2016 at 9:56

  Det er muligvis (højst sandsynligt!) mig, der er meget langsom i optrækket, men forstår det ikke helt? Altså, er det en fraskilt kvinde og hendes nye kæreste, der driver bloggen? Eller er det hhv mandens tidligere kone og hans nye kæreste?
  Jeg er også vokset op med dine, mine og vores børn, og har aldrig set min familie som værende anderledes, omend jeg har måtte tegne og fortælle en del. Folk bliver særligt forvirret over sætninger som “det er bare min søsters bror!”;)
  Min veninde, Tinne, er lige begyndt at blogge (Balancegang, hedder bloggen), og kalder det en fusionsfamilie – det synes jeg egentlig er et meget fedt ord;)

  • Reply
   Nutidensmor
   26. september 2016 at 12:40

   Nej nej nej, måske det er mig der formulerer det kejtet! Det er mandens tidligere kone og hans nye kæreste, ja.

   Fusionsfamilie – that I like! Det klinger positivt, kontra pap og sted!

Skriv et svar