ER DET NORMALT MED DEN DÅRLIGE SAMVITTIGHED?

2016-05-06 09.28.12

Jeg har gået et stykke tid og grublet en smule over om det kun er mig, der går og har dårlig samvittighed over ting, i forhold til mit barn, eller om der mon kunne være andre? Vi snakker ikke sådan en strøtanke, ala. århj, jeg gad da godt vi kunne tage lidt mere i zoo med Albert-Karlo, men faktisk en decideret nagende samvittighed, som jeg også har det lidt dårligt med at indrømme… for jeg kunne sgu da bare gøre noget ved det! Eller mere ved det, for ligesom at afhjælpe.

Det er jo lidt post weekendtanker her på denne grå mandag i Aarhus, der sikkert kommer sig af en weekend, med mange planer. Det har ganske vidst været en god weekend for os alle tre, men halv travl, ikke desto mindre og selv bare een aftale en lørdag for eksempel kan jo fylde meget af dagen.

Det handler i virkeligheden om at jeg føler jeg har for lidt laven-ingenting-tid med mit barn. Den der tid, hvor vi bare er hjemme, slapper af, keder os, er til stede i leg og har nul og niks på agendaen, en tid jeg virkelig anser som kvalitetstid. Både for hende og jeg sammen, men også for hende, hvor hun bare kan være til, fordybe sig og være derhjemme, som er en slags mentalt helle for et lille barn.

Det er sgu bare som om det altid halter et sted og der er et familiemedlem der skal besøges og weekenden er fyldt med andre sager, som er udskudt. Vi vil jo også opleve noget, tage til gymnastik, tage på museum, eller andet, som der jo for silvan da også skal være plads til.. men problemet er at jeg faktisk oplever at nogle gange er det de voksnes behov for at være i gang, der gør vi tager afsted. Det er ikke fordi Augusta er skide ligeglad, for hun vil da hjertens gerne med i Bruun’s Galleri og købe nye strømper i H&M og et smut i Søstrene Grene efter gavepapir (begge ting vi manglede), men der bør være en balance og hun ville måske indimellem foretrække at være hjemme med sin mor og far. I hverdagene er vi jo underlagt ting som arbejde, (mangel på) tid og på en dag som i dag, hvor de henter mig på arbejdet klokken fire, så har vi godt og vel tre timer til at være sammen og på den tid skal der også laves mad, eventuelt købes ind og tages af bordet, som næsten kan afsætte en hel voksen. Der ER naturligvis en værdi i at man er i gang med hjemlige pligter, og man kan indimellem inkludere barnet (men det kan være svært, med en trætræt børnehavepige), men mest af alt har vi jo lyst til bare at lege og være sammen.. men vi kan sgu ikke få rugbrød eller takeaway 7 ud af 7 dage, desværre.
Det må så være en kombination af hverdagen, hvor skal-ting fylder og weekenden, hvor vi jagter oplevelser og forsøger at lægge planer, med gode intentioner.. men faktisk er det lige før jeg har lyst til at skemalægge INGENTING-tid i weekenderne.

Er der noget I kan opleve dårlig samvittighed over?
Min tanke er at det måske er noget man kan have, hvis man har to børn, hvor det ene måske fylder mest i perioder? Eller ærgelse over for lidt kærestetid? Eller det er måske bare antagelser?

En anden ting, som jeg kan have dårlig samvittighed over, er at jeg synes tit vi har noget vi skal, i hverdagen, der gør vi skal ud. Enten er det mig, eller også er det Mikkel, groft sagt. Det skal selvfølgelig ikke være sådan, at vi kører skifteordning, men vi er bare ramlet ind i nogle perioder, hvor Mikkel har arbejdet udenbys og jeg har haft en del møder på mit arbejde eller i Augustas børnehave. Derfor skruer jeg helt ned for ting, som ikke haster, eller der står ‘skal på’, som eksempelvis blogevents eller andre ting, som selvfølgelig kunne være skide hyggelige at være med til, men hvor jeg faktisk hellere ville spise lasagne derhjemme og putte datterbarnet. Men vi kommer alle ind i perioder, hvor der står meget i skemaet og der næsten ikke er noget man kan sige nej til eller undlade at deltage i, ikke?

På fredag tager vi tre afsted på weekendtur til Amsterdam (en sponsoreret rejse for Spies – hvor fucking heldig kan man være?) og vi skal bare summe rundt i byen, være sammen og opleve i vores eget tempo. Dét er noget jeg glæder mig til, for selvom det selvfølgelig er en af de slags oplevelser, som jeg nævner herover jeg synes fylder, så er det at rejse med Augusta for mig noget der har en værdi, for det er mindeskabende og ekstraordinære oplevelser sammen tror jeg sgu på kan bringe os endnu tættere på hinanden <3 Vi glæder os i hvert fald herre meget til både at være sammen, men også til at opleve byen i børnehøjde.
…men nu mangler vi så bare at finde Augustas pas, som har forputtet sig siden vi var i Barcelona i foråret 😀 #fuck

Og hey! Hvis du har været i Amsterdam før, hvilket vi ikke har, så bidrag endelig med viden og fif 🙂 De modtages med kyshånd!

Læs også

20 Kommentarer

 • Reply
  Carina
  10. oktober 2016 at 19:13

  Åh, hos os har jeg nærmere dårlig samvittighed over det modsatte… Vi værner om vore weekender, og de der dukker op (vil sige det nok er 50/50) dem bruger vi i nattøj, gasser i sengen til op på formiddagen, spiser sent morgenmad, lader legetøjet rode i hele stuen og ser Kong Fu Panda og Angry Birds 5-6 gange. – jeg har dårlig samvittighed over at vi IKKE er den der familie der fylder hver en ledig eftermiddag med ture i legeland, svømmebadet, til trampolin, gymnastik eller hvad ved jeg… Vi har valgt at vores søn skal lære at kede sig – eller set med andre øjne underholde sig selv. Vi er sammen, hygger os og leger, men det er ham der bestemmer hvad og hvornår… Og ligesom du sidder og tvivler på dine valg, tvivler jeg også ind imellem på og de her slap-af-weekender er det rigtige…

  • Reply
   Nutidensmor
   10. oktober 2016 at 21:45

   Hej Carina! Ei, inden jeg lige springer ud i det med din dårlige samvittighed, så vil jeg lige sige at det som I gør – det at lade jeres søn lege selv er netop dét JEG vil øve mig i, for Augusta leger ikke synderligt godt selv og det er bestemt noget man kan lære af at tulle rundt i sit hjem. Når vi leger “sjældent”, så vil vi jo helst være med – nok pga. dårlig samvittighed – og så får hun det sgu ikke “lært”..
   Men faktisk synes jeg så jeres weekender lyder helt og aldeles fantastiske! Hvem siger det ikke er lige så godt, hvis ikke bedre? Hvis det er dét der gør I lader op og får en god weekend, så synes jeg dælmdusseme det er det rigtige 🙂

 • Reply
  Henriette
  10. oktober 2016 at 19:14

  Åh jo… Tror den dårlige samvittighed er noge noget man får tildelt med mor rollen 😉 Jeg har to meget forskellige drenge. Den ældste der er meget mor-syg og dermed tæt på mig. Hele tiden. Lillebror er mere selvstændig og trives fint uden mor er der konstant. Derfor kan jeg få dårlig samvittighed over jeg mon ser ham nok. Og så den evige dårlige samvittighed over jeg spenderer flere timer på job i hverdagene end jeg ser mine børn. Derfor laver jeg meget nødigt planer i hverdagen. Der er eftermiddag og aften hellig.

  • Reply
   Nutidensmor
   10. oktober 2016 at 21:46

   Du har nok ret, Henriette 🙂 Måske er det oftest noget inde i en selv, fordi der tænkes for meget, og ikke så meget noget andre (eller dine sønner f. eks.) mærker af <3

 • Reply
  Christina
  10. oktober 2016 at 19:28

  Helt enig. Fx. Den her weekenden – min kæreste vil gerne have min søn med i legeland lørdag formiddag med nogle af hans kammerater og deres unger – hvor vi i forvejen har aftalt vi skulle i Randers regnskov med noget familie (suk!) og søndagen bød på familie fødselsdag.. Jeg var død træt efter sådan en weekend, og hvid jeg var det mon ikke også min knap 3 årige var det?? Jeg har dårlig samvittighed. Børn har da også brug for at mærke det er weekend som voksne (hvis der ikke er skemalagt planer 24/7, hvilket jeg syntes weekenden går hen og bliver efterhånden) Kommende weekend – skal min kæreste (heldigvis/desværre) arbejde – så skal vi bruge weekenden på krea, bolle bagning og kaste dynerne i sofaen og blive hjernevasket af Dora og gå og senge: “jeg er kortet, jeg er kortet…” Hele mandagen. Men skal man så også have dårlig samvittighed over ungen ikke er blevet fysisk aktiveret en hel weekend? 🙄 Nej vel? 😉

  • Reply
   Nutidensmor
   10. oktober 2016 at 21:47

   Udover Dora-hjernevasken ( 😀 ) synes jeg den kommende weekend lyder heeeelt fantastisk! Mon ikke sønnen har haft nogle herlige dage med legeland og familietamtam og så er det måske bare god balance alligevel at tage weekenden efter til ingenting (og røøøøksææææk røøøøøksæææææk) 😀 Hygge frem for alt 😀

 • Reply
  Ditte
  10. oktober 2016 at 19:41

  Jeg er helt med dig på den dårlige samvittighed. Desværre. 😔
  Til gengæld elsker jeg Amsterdam, så du kan da lige få et par tips herfra:

  Lej et par cykler en dag eller to. Så ser man pludselig en del på kort tid. De fås også med børnesæder på.

  Hvis i er til shopping, i andet end kædebutikker, skal i i området omkring “de 9 gader”, Haarlemmerstraat og Utrechtsestraat

  Vi plejer egentlig bare at trave lidt rundt omkring uden egentlig at bruge seværdighederne, men folk anbefaler også NEMO science museum og Artis Zoo. De ligger begge ret centralt.

  I stedet for en rigtig kanalrundfart kan i tage en af kanal ‘busserne’. Der er stops flere steder og koster en brøkdel.

  Og husk at spise en pandekage hos De Vier Pilaren og Pintxos hos La Oliva. Og så er der også meget lækkert streetfood ved Foodhallen.

  Der er mange små legepladser rundt i byen, så selvom man bare går rundt, er der alligevel også lidt for ungerne.

  God tur. Glæder mig til at læse om den. 😊

  • Reply
   Nutidensmor
   10. oktober 2016 at 21:48

   FANTASTISK med de gode fif! De er hermed screenshottet og gemt – tak 😀

 • Reply
  Ane
  10. oktober 2016 at 19:44

  Åh jo det kender jeg ALT for godt! Vi har i en periode haft 6 timers transport tilsammen dagligt (nu har vi “kun” 4 timer), Så den står nærmest kun på dårlig samvittighed hos mig, øv 🙁
  Og så kommer man til weekenden og vil gerne slappe af og lege med børnene og kysse sin kæreste en ekstra gang, men så skal der gøres alt det vi ikke nåede i løbet af ugen (sådan ca. Alt det praktiske)… ☺ Så vi har efter mange mange mange lange snakke og overvejelser besluttet os for at flytte tættere på mit uddannelses sted, så spare vi da lidt transport 🙂
  Men det er sku svært at flytte fra Aarhus når man er Aarhusianer HELT ind i hjertet…

 • Reply
  Mia
  10. oktober 2016 at 20:18

  Det var blandt andet udsigten til den der dårlige samvittighed over manglende ingenting-tid, som jeg kender a l t for mange som har, det gjorde at jeg besluttede at blive hjemmegående. Et utrolig priviligeret valg, som til gengæld også gør at vi ingen penge har herhjemme 😂, men som er 100% worth it i min verden. Nu har vi minimalt med aftaler og skal-ting, og dermed fri mulighed for at tage dagene som de kommer og prioritere leg i børnehøjde. 😊
  Når det så er sagt, så fik jeg i starten lidt dårlig samvittighed over ikke at kunne give min datter samme børnefællesskab som i en institution, men nu, hvor jeg kan se hvor meget hun trives, er det næsten gået over. 😉

 • Reply
  M
  10. oktober 2016 at 20:33

  Tak for at skrive om det her. Jeg har i perioder kronisk dårlig samvittighed over et eller andet i forhold til min datter. Jeg tror, det hænger sammen med min egen usikkerhed og perfektionisme. Hvis der er én ting, man som mor ønsker at mestre, er det jo netop at være mor. Sådan forestiller jeg mig i hvert fald, at de fleste har det. Tak fordi du er så god til at sætte fokus på alle aspekter af forældreskabet. Det betyder meget!

 • Reply
  Kathrine
  10. oktober 2016 at 21:29

  Fine tanker og overvejelser, som jeg tror mange mødre har eller har haft. Vi havde på et tidspunkt samme “problem” og forsøgte at løse det ved ikke at sige ja til så meget. Det gik ikke ret godt. Nu er aftalen at vi max deltager i (eller selv planlægger) en ting pr. weekend og den anden dag bruger vi på alt det kedelige. Handle ind, vaske tøj, gøre rent osv. Til gengæld er børnene (2 og 4) med til de ting og vi hygger os med det og tager det i børnenes tempo. I hverdagene går vi til gymnastisk en dag og ellers har vi ingen planer og hvis de voksne har planer er det efter puttetid (18.30-ish). Nå, men altså.. det gør bare at vi har dejlig meget lave-intet-tid og det er det hele værd! Når vi kommer til at lave for mange planer siger vores den store på 4 selv fra og siger at han gerne vil være hjemme og lege.

 • Reply
  Linda
  10. oktober 2016 at 21:29

  Århhh dårlig samvithed

 • Reply
  Linda
  10. oktober 2016 at 21:31

  Århhh dårlig samvithed

 • Reply
  Linda
  10. oktober 2016 at 21:32

  Den vil ikke skrive det hele 🙈 Sorry, jeg sender dig det på Facebook 😃

 • Reply
  Tine
  11. oktober 2016 at 8:58

  Jeg har det på præcis samme måde som dig. Den dårlige samvittighed overfor min datter, at vi flyver rundt til alt muligt forskelligt. Samtidig har jeg også dårlig samvittighed overfor oldeforældre og andre, som syntes, at vi slet ikke kommer ofte nok på besøg.
  Det er en rigtig svær balancegang.

  • Reply
   Nutidensmor
   12. oktober 2016 at 21:51

   Meget svær balancegang. Heldigvis tror jeg man kan trøste sig med at ingen finder den helt – tror bare man kan slutte fred med at der er nogle steder man forsømmer lidt, indimellem 🙂

 • Reply
  Mia
  11. oktober 2016 at 12:28

  Jeg tror desværre også dårlig samvittighed følger med dét at være mor, men vi burde øve os i at lægge det fra os. Jeg har oftest dårlig samvittighed over at jeg faktisk ikke rigtig gider lege med min 3 årige datter. Jeg ejer ikke skyggen af fantasi så jeg har svært ved at agere i nogle af hendes lege. bl.a. derfor er jeg også særdeles skyldig i at finde på ting vi skal lave sammen i stedet for bare at slappe af hjemme. Min datter nyder også at være med ude at handle osv., men jeg er også bedvidst om at hun ville have godt af tid bare hjemme bare os to. Jeg arbejder som socialpædagog og har skiftende arbejdstider, som gør at min datter oftest kun er afsted 3 gange om ugen, alligevel kan jeg få dårlig samvittighed over af og til at sende hende afsted en kort dag mens jeg selv får trænet osv.. Eller hvis jeg laver aftaler med veninder og lignende, så får jeg altid en følelse af at jeg så har valgt hende fra.Jeg prøver at øve mig i at lægge det væk, da jeg også ved at jeg som ekstrovert faktisk får masser af ny energi af at have aftaler med veninder og få trænet, og det kommer jo alt sammen godt igen når jeg så får mere energi og lyst til at være sammen med min datter når nogle af mine egne “behov” er tanket op. Men det er sgu svært…

 • Reply
  Sarah
  11. oktober 2016 at 13:11

  HeJ Johanne udover dårlig samvittighed (som man har for meget af med 3 børn) så er amsterdam et fedt sted (siger en der boede i Holland fra jeg var 5 til 10 år gammel heh) Kan kun sige glæd dig til at se et virkelig smukt hovedstad med en af verdens mest venlige befolkning 😉

  • Reply
   Nutidensmor
   12. oktober 2016 at 21:51

   Dét er jeg glad for, Sarah!! Vi glæder os pisse meget! Kom endelig med et fif!

Skriv et svar