FORÆLDRE MÅ VEL BARE SKYDE EN HVID PIL EFTER EN GOD NATTESØVN?

P2080680

JEG HAR IKKE SOVET I ET ÅR, sang KESI. Jeg er lidt for gammel til at være nede med KESI, det ved jeg, men sangen var fandeme noget af en ørehænger, der total-dominerede radioen i måneder. Dengang husker jeg den gav mening, for vi havde en lorteperiode med søvn, hvor jeg følte min eksistens var på spil, grundet søvntortur. Augusta vågnede MEGET i den periode og hvis der er noget der er slemt, så er det søvnFRARØVELSE (…det er nemlig dét de små, uden at vide det, gør.. frarøver os søvnen).

Egentlig var jeg i færd med at skrive opgave, men det er lige så let at slingre lidt væk fra Worddokumentet, som det er at åbne skuffen ude i køkkenet for at finde den plade chokolade der ligger derude.
….
Gnask gnask gnask
Nå, hvor kom jeg fra?
Nå ja! Søvn! Eller manglen på samme!Der rumsterede sig lidt søvntanker i mit hoved her til aften og det er nok egentlig mærket af at Augusta og jeg har været alene hjemme i to dage, så jeg har været ekstraekstra meget på, men lige nu her er det så ikke mig der putter (YAY) og med hænderne fri (chokolade undtaget) er der et spørgsmål jeg gerne vil stille jer. Hér, nederst. Først lidt søvnudviklingsplapren og en manglende erkendelse.

Måske jeg er dum, men jeg er endnu ikke helt nået til den erkendelse, at mit liv, sådan søvnmæssigt, er styret af en anden person. Jobbet kan jeg jo bande lidt af, når jeg har de tidlige vagter og hvis jeg så for meget Netflix til sent ud på aftenen, så kan jeg da bare give mig selv skylden, men det her med at en anden person dikterer hvor lidt søvn jeg må få er sgu en svær kamel at sluge – selvom det jo altså er 3,5 år siden jeg blev mor, og alle mine behov og prioriteter røg i anden række, under datterbarnets.

Der var engang hvor det var putningen, der fyldte meget, når det kom til søvn. Det VAR jo altså en kamp, selvom jeg hader at kalde det det. Vi er som sagt ikke til søvntræning eller hårde metoder, men der er dog grænser for hvor large man også skal være, for de små kan jo køøøøre rundt med en og som forældre må man jo beslutte sig for en måde at gøre tingene på, der er hensigtsmæssig for alle (selvom barnet ikke ved det) og så holde fast! Hold kæft hvor har jeg løbet i pendulfart fra stue til børneværelse, ligget på gulvet, skiftet med Mikkel, i afmagt, taget over, når han ikke kunne mere og siddet og revet mig selv i året kl. 23 om aftenen og undret mig over der stadig var fest.

Så kom der en lang periode med opvågninger også! Massevis! Faktisk gerne 4-5 inden kl. 00 og derefter et par, velplaceret efter hvornår jeg gik i REM-søvn!

Og så selvfølgelig: de tidlige opvågninger. Hvor barnet bare sidder SPILVÅGEN, før fanden får sko på og kræver havregrød og Ramasjang… #CoffeeNeeded

Men lige for tiden er det jo ikke så slemt.. når jeg kigger tilbage.. men Augusta har det stadig sådan, at hun skal op i vores seng, som hun også får lov til, men på den måde hvor hun synes det er herligt og hyggeligt at ligge under min dyne, med min pude og gerne få sekunder efter hun falder i søvn: med sin røv i mit ansigt (på en eller anden mærkelig måde). Sådan sover jeg DÅRLIGT og selvom jeg alligevel synes samsovning er rar (når man har en 180 cm. seng til tre mennesker), så er det altså ikke optimalt med et lille ekstra menneske på madrassen, for de ligger skide uroligt og fylder.. som jeg faktisk har skrevet om og, tegnet til, før.

Så vil jeg da bare gerne spørge jer gæve forældre, med ældre børn!
Hvornår får man sin gode nats søvn? Er det når de bliver 9-10 år? Eller skal jeg afvente til hun flytter ud, som 19 årig?

Læs også

14 Kommentarer

 • Reply
  Lene
  11. november 2016 at 19:55

  Når der flytter ud som 19-årige så er du søvnløs af helt andre grunde 😉
  Jeg har to piger på 9 og 13 år (ja jeg ved det er noget ældre end din) men jeg har sovet hele natten i mange år med meget få undtagelser.

  Nu er det jo heldigvis sådan at når først man får lov til at sove igen – og har gjort det noget tid – så glemmer man hvornår det egentlig startede. Mit umiddelbare bud er, at vi har sovet hele natten de sidste ca 4-5 år!!!! SELVFØLGELIG er der undtagelser hvor man er oppe 1-2-3-4 gange og der bliver flyttet rundt i div. senge men det er INGRNTING i forhold til der, hvor du/I er.

  Afhængig af temperament og tanker om hvordan man sover hos jer – så kan I jo “fordele” jer anderledes i sengene i løbet af natten, hvis hun skulle vågne, når først Augusta har en større seng – men sådan en model er der jo mange holdninger til 😉
  Nå, men altså – det jeg egnetlog bare ville sige er, at ja det bliver så meget bedre at du pludselig høre dig selv spørge om hun ikke vil sove sammen med dig 😉

  Sov godt!

 • Reply
  Signe
  11. november 2016 at 20:07

  Jeg kender ovenstående alt for godt. Vi har også været igennem mange “kampe”… men vi har fundet en god løsning (synes vi selv😉) Måske det den samme i har? Men vi har flyttet vores 3 årlige drengs seng ind i soveværelset ved siden af vores. Det fungere virkelig godt. Nogle periode prøver han og kravle over i vores om natten, men kan som regel overbevise ham om at han skal blive i sin egen fordi så sover han OG vi alle bedst. Det har betydet at vi nu (for det meste. Alt er jo relativt med børn😉) alle sover igennem og barnet sover fra 19.00-6.00. Og tro mig! Vi har prøvet mange sove konstalationer og “kampe” før vi fandt ro i denne😊

 • Reply
  Mie
  11. november 2016 at 20:35

  Åh kan SÅ meget relaterer til det!
  Lea på 2,3 år har sovet igennem måske 4 uger sammenlagt i hele sit liv!
  Udover det så er vi minimum 1,5 time om at putte hende… hver aften!!! Voksentid???! Glem det! Jo måske når vi bliver pensionister!!!
  Storebror på 10 år var også en dårlig sover og husker først at han sov rigtigt igennem omkring de 4 år!! Og Gud hvor jeg håber at Lea sover igennem før…
  Er så træt at jeg kunne æde hendes sure morgenbleer uden at opdage det!!

 • Reply
  Mitliv
  11. november 2016 at 20:41

  Haha, jeg har lige ytret ønske om vi ikke nok kunne få en 180 cm seng inden nr 2 kommer om 3 mdr, for 2 børn på 140 cm så tror jeg vi får et problem!

  Vi har nemlig kun en 140 cm seng, og selv om vi har en af de der dydsmønstre (og jeg ikke måtte læse med), som sover 12 timer om natten uden hun behøver at skulle have sut mm, så har vi nu haft intet mindre end 3 nætter i streg haft en meget vågen natteravn der mente hun både skulle se pingu og have havregryn kl 1 om natten!
  Så hun er pænt blevet puttet i mellem os, (fordi jeg ikke gider løbe inde på hendes værelse en halv nat) i vores 140 cm seng! (Hun er 2 år og 3 mdr), og min mave bliver ikke mindre, så pladsen er blevet lidt trang!

  Jeg håber lillesøster har lige så stort et sovehjerte som sin søster! 🙂

  • Reply
   Mette
   12. november 2016 at 22:03

   Vores seng er 3 m… i bredden! Plads til alle inkl kat 😆

 • Reply
  Stina
  11. november 2016 at 20:51

  Altså min den store har sovet ret godt siden hun var godt et år. Hun havde en periode på måske 4 mdr da hun var 3 år med Night terror.. men ellers siden da har hun sovet upåklageligt hver nat – og hun blir snart 6! Den lille derimod…………. han er nu 3,2 år og har kun sovet igennem i de 6 uger han holdt sommerferie i år.. hverken før eller siden og hold nu kæft det er hårdt – ik så meget mere, men indtil han var 2,8 år vågnede han en mio gange😵 Så mit svar er (pisse irriterende) at det er fuldstændigt individuelt! Sov godt😏

 • Reply
  Ane
  11. november 2016 at 20:53

  ham den “store” sover faktisk igennem, næsten hver nat- han er 4, så forhåbentligt får du nattesøvn om et halvt år 😉 Vi valgte så bare at få nr. 2 da nr. 1 blev 3 år…. i nat var jeg “kun” vågen 6 gange imellem kl. 21.30-02.37… så kom han(nr. 2) ind i vores seng, og så er det at røv i hoved helvede begynder, eller han stjæler hovedpuden sparker en, eller skubber en heeelt ud på kanten…. jeg havde heldigvis fri i dag, så jeg sov fra kl. 11.30-14 😀

 • Reply
  Ninna
  11. november 2016 at 21:09

  Hej Johanne
  Jeg har ikke sovet i 7 (!!!fu*****!!!!) år! Caroline på 7 har altid sovet elendigt! Det gik aldrig over. Da vi fik William var det samme tortur og nu dobbelt op på søvn helvedet! For sådanne 2 krapyler koordinerer det jo ikke så de vågner på samme tid vel!? 🙄 Begge er kæmpe tryghedsnarkomaner og vi har været igennem det hele! Prøvet alt! Jeg fik en mindre depression under Williams barsel udløst af søvnmangel. De vil jo sove hos os! Og man kunne sætte uret efter dem begge på deres opvågninger inden midnat. Og det fortsatte resten af natten. William i en lang periode 1 gang i timen!! Han har jo så også været både ørebarn OG med astmatisk bronkitis. Vores odds var sgu ikke gode! Nå, men her i sommerferien i år fik jeg nok af at kæmpe og fik overtalt manden til at købe en ekstra seng og sætte sammen med vores dobbeltseng. Så sover vi alle sammen. Og DE SOVER SGU!! De vågner virkelig sjældent nu. Slet ikke før midnat! Og der er plads til os alle. Der er faldet ro på mig og især ungerne! Det er det bedste vi har gjort og det fortryder jeg at vi ikke gjorde for flere år siden! De tanker tryghed hele natten igennem og jeg kan mærke det! Det er godt for dem! Godt for os. Og så kan vi jo tænke lidt over at vi mennesker er de eneste der ikke sover sammen med vores unger. Kram fra mig og sender ham Ole med paraplyen i jeres retning.

 • Reply
  Annemette
  11. november 2016 at 21:12

  Åhh det svar glæder jeg mig virkelig også til at høre. Herhjemme er vi ved at falde fuldstændig fra hinanden pga manglende sammenhængende søvn i 2,9 år. Og vi snakker om at vi på gode nætter for 2 timers søvn i træk – som regel meget mindre. Det er vores den ældste på 2,9 der er søvnrøveren. Vågner bare ufatteligt ofte og kan ikke selv finde ud af at falde i søvn. Den lille på 1,5 år sover heldigvis meget bedre og ofte igennem. Så tænker også det virkelig er individuelt. Herhjemme er vi lige nu ved at vende den store fra at komme ind i vores seng, og i stedet har vi en madras ved hans seng, som vi smider os på, når Ikke vi orker, at gå frem og tilbage flere gange den nat. Og så har vi så romantisk, købt en ekstra seng til et andet værelse, som den der ikke har nattevagten kan sove på, hvis man gerne vil slippe for at få søvnen afbrudt😴😴😴

 • Reply
  Stine
  11. november 2016 at 21:41

  Jeg kan desværre ikke relatere som de andre. Dog kan jeg bakke op om det, du skriver om som voksen at tage en beslutning og stå FAST! Ingen “Godnat og sov godt”-metode, men vi havde faste rutiner og ikke et gran af tvivl om vores beslutning om at hun skulle sove i sin seng, hvilket hun uden tvivl kunne aflæse. Det tog 3 lange aftener med kys og kærlige ord -og en irriteret pige, og så sov hun. Hun sover igennem HVER nat, og ELSKER sin seng. Hun kommer kun ind til os, når hun er syg.
  Det er en risiko, at man sover frygteligt i lang tid som forældre, og det må være pisse opslidende. Dog synes jeg faktisk, at det er langt mere synd for de børn som vokser op med flydende regler for søvnrutiner, og som derfor ikke får sammenhængende søvn.
  Jeg er ikke imod samsovning. De voksne skal bare tage en beslutning! De fleste bloggere som hylder samsovning som den bedste løsning for dem, har det så ofte som emne; de er trætte og de har brug for at holde fast i og ytre (måske for dem selv), at det var det rigtige for dem.
  Jeg ooorker ikke at høre på det! Enten så finder du dig i flere års afbrudt søvn med mavepustere og røv i hovedet, ellers ta’ en beslutning og læg dit barn i egen seng. (Sidstnævne går ikke ud til dig, Johanne, men er udtryk for voksende irritation, som kommer “Øst fra”.

  • Reply
   Stine
   11. november 2016 at 22:28

   … Min datter er forresten snart fire år nu.

 • Reply
  Julie
  12. november 2016 at 23:01

  Det bedste vi NOGENSINDE har gjort var, da vi købte en ekstra seng og satte i forlængelse af vores dobbeltseng, så vores seng er 2,5 m bred 😝 Vores
  datter på fire sover kun igennem, hvis hun sover hos os, og samtidig slipper vi for lemmer i hovedet. Det er egentlig ikke fordi jeg går ind for samsovning, for os er det bare det eneste, der virker og alle er glade. Fortryder, at vi ikke gjorde det fra begyndelsen 😝 Og med vores søn på 3 måneder har jeg ikke gidet at finde babysengen frem, for han skal da også være med i festen 😊😊

 • Reply
  Lea
  13. november 2016 at 16:59

  Min datter på snart 11 år sover endnu ikke igennem, og det gør mine to drenge på 3 og 1 heller ikke for den sags skyld… Jeg ved ikke lige hvad jeg har gjort galt, men sove vil de fam’er ikke 😁😁
  Jeg kan mærke jeg er blevet markant dummere de år jeg har gået uden søvn, men ungerne er glade og trygge, så tænker det er det vigtigste Desuden tager det mellem 2 og 3 timer hver aften at putte dem, så i stedet for at kæmpe imod, har jeg lært mig selv at strikke – så får jeg da noget fra hånden 😅😅 Jeg er fuldtids alenemor til alle tre, så jeg har ligesom været nødt til at acceptere tingenes tilstand – tænker det bliver fantastisk når de bliver dovne teenagere 😍😂

 • Reply
  Betina
  13. november 2016 at 17:15

  Hej igen,
  Jeg er vild med at læse med – tak 😊 ..
  Begge mine sover igennem, de er 4 og 8 – sådan har det ikke altid været. Jeg er overbevist om, at det helt og holdent handler om vores egen tilgang til det med putning. Jeg har haft periode hvor jeg bare ikke gad det putning, renden op og ned, hente dit og dat – jeg var frustreret og vred allerede inden ritualet startede. Men da jeg ændrede mit syn og begyndte at forestille mig hvordan putningen skulle foregå i mit hovede (jeg lavede en slags film i mit indre om al den renden op og ned), men forskellen var at jeg i filmen havde overskud, tiden, smilet med – og jo mere jeg genspillede filmen i løbet af dagen jo nemmere gik putning. For jeg havde overskud, al den tid de havde brug for og et smil, samt et blidt godnat, jeg elsker dig med hver gang jeg var der oppe … “Kræverierne” stoppede ligeså stille … Der er stadig dage, hvor de er krop umulige og nada gider, og så er det på med “Jeg har aaaaal den tid der skal til”-hatten 😊
  De bedste ønsker om bedre søvn i din fremtid 😘

Skriv et svar