DEN ENES SJOV ER DEN ANDENS UNODE

image23

Jeg har netop sat mig i sofa-sengen, et nyt – og genialt koncept – vi indførte i formiddags, da vi fandt sofaen for svær at ligge i ske i, mens vi tyrede Ramasjang TV ind i hovederne. Det gik jo mest ud over Augusta, som selvfølgelig ligger yderst – som ‘lilleske’ – fordi ellers kan hun jo ikke se. Sofa-seng er egentlig bare Augustas madras fra “stor-pige-sengen”, der som bekendt kun er blevet brugt til reel søvn to gange, fordi hun sover i min seng, i soveværelset. Så sofa-sengen har fået plads på stuegulvet med dyner og en røvfuld puder – i hvert fald blot for denne weekend.
Yoghurt, som er vores lille hamster, stamper rundt i sit løbehjul lige nu og larmer urimeligt meget, men ellers er der stille, for Augusta sov klokken 19. Og lige nu er den 19.50. Den hedder forresten Yoghurt “fordi den er sød. Ligesom yoghurt”. 
Og ja, jeg modstå at falde i søvn i hendes små arme i dag. Til forskel fra i går, hvilket betød jeg sgu fik 13 timers søvn i nat. Dét kan anbefales. Til de der har muligheden, selvsagt. Hvis du har små børn eller af anden årsag søvnfrarøves: SYMPATI-tanker sendes gennem indernætttet!
Der var forresten en, der var godt utilfreds over, hvordan lyset ikke var, som det plejede at være, når hun skulle sove og hun mente BESTEMT det var dag og ikke aften, nu da det var herre lyst klokken 18, hvor vi begyndte putningen… men fucking forår da altså også! Vi skal vidst have en snak om årstiderne OG fået anskaffet de mørklægningsgardiner, for det er da godt nok ikke mørkt mere, når Augusta skal puttes. Hvordan tager jeres børn det? De puttes måske senere?

Men dét jeg faktisk gerne vil tage op her, som er grunden til jeg har åbnet computeren, er til en snak om husregler og at rumme at vi – mødre – er forskellige.

Emnet er faktisk meget let: hoppen og springen i møblerne.
Og NU fik jeg den tanke, at jeg sætter en lille meningsmåling ind nederst, for selvom DU gør det på en bestemt måde og er tilfreds med den, så er det måske interessant at vide hvordan ANDRE gør det 🙂 Smid gerne din mening ind til sidst du!

Dét jeg skrev på mit opslag i dag, til en video, med Augusta der boomeranget (det et lillebitte filmklip, der viser en bevægelse igen og igen), der springer fra armlæn, til sofa, var:

“Jeg har lige hørt der findes hjem, hvor man ikke må hoppe i sofaen”.
(Og jeg skal hilse at sige at det var 1 ud af 4 film – og 1 ud af måske 20 hop, hvor hun øver Ninja-moves)
Jeg skrev også “…gætter på vi ikke ville trives dér *smiley med tungen ude og fjolle smiley med et lukket øje og tungen ude*”
(Min total yndlingssmiley efter den der der savler i ekstase)

Provokerende?
Sorry, det var ikke meningen!
Men helt ærligt! Jeg kan slet ikke se hvorfor det skulle være provokerende.
Undskyld, men nu bruger jeg et ord, som er træls, men here we go: SELVFØLGELIG ved jeg da, at man i nogle (mange) hjem ikke må lege trampolin i sofaen. Og SELVFØLGELIG ville mit barn da også trives i sådan et hjem.

…men jeg vil, som sagt, faktisk bare gerne vide det. Det spurgte jeg jo slet ikke om på Instagram, men det betød dog ikke, at folk ikke ville dele hvordan reglerne er hjemme hos dem. Men det spørger jeg så om nu! Hvad gør I – og hvad tænker I om “de andre”?

[poll id=”6″]

Min holdning er klar: nej, du er ikke unfair og streng, fordi du siger nej til den slags hopperi. Der skal altså mere til, før jeg springer op af stolen. Jeg gider ikke engang rejse mig 🙂 Du er sikkert herre sjov og klar på spas på andre måder, bare ikke i sofaen, på den facon. Vi har forskellige opfattelser af tid og sted til nogle ting – og for mig er sofaen sgu bare nærmest ikke et sted man sidder, men man laver så meget andet i. Det eneste vi nok ikke gør, er at male i sofaen, men vi har både tegnet og leget med modellervoks. Og det sker vi spiser morgenmad der. Og frokost… aftensmaden er vidst også blevet indtaget andre steder, end ved bordet. Nogle har regler om at der ikke må springes i seng og sofa, men hvor der er en anden madras eller en trampolin i haven, som ungerne kan tonse rundt på.

Mange kommenterede i tråden på Instagram og det er tydeligt vi gør det forskelligt, men spørgsmålet er hvor mange der har den ene regel og hvor mange der har (manglen) på samme. Og om vi reelt har en holdning til hvordan vi synes andre BURDE gøre det.

Og som sidenote: min datter skal nok respektere ting, selvom hun må lege Speedy Gonzalez på den grå flyder. Børn der spiser i sofaen, krummer boller, taber rosiner mellem hynderne og savler pæresaft på puderne ender også som fine mennesker, der kan sige undskyld, når de prutter og holde sig for munden, når de hoster vil jeg også gerne lige sige. Der var et par kommentarer der blev slettet, måske fordi de kunne mærke jeg blev lidt stødt og ærgerlig over at blive dømt på den konto, men ellers er ordene i kommentarfeltet overordet da helt oki-doki!

Vi gør det forskelligt og hvor er det interessant, hvordan den enes sjov er den andens unode.
Men lad os nu se, så svar lige herover 🙂 Jeg glæder mig til at høre din ærlige mening.

KH! Johanne, der nu vil skrive sin opgave om børns medbestemmelsesret!

PS. Det lader til man ikke kan ‘view results’ altid, når man har stemt (og selvfølgelig er du vel nysgerrig), at meningsmålingen skrider ud af indlægget. Måske du skal genfriske indlægget – gå ind i det igen evt. og så trykke på ‘view results’, hvis den driller.

Læs også

20 Kommentarer

 • Reply
  Helena
  18. marts 2017 at 20:36

  Jeg er snart 40 (om 3 uger men hvem tæller) og mine børn er 12 og 13 og vi hopper i sofaen i sengen på gulvet fra stolen eller hvad man nu ellers kan finde på
  Vi har også pudekamp og dybekamp hvis vi har lyst
  Vi hopper også i vandpytter hvis vi får lyst
  Jeg er ligeglad med hvad naboen gør eller ikke gør bare vi får lov til at gøre det VI vil!
  Vi har kun det sjov vi selv laver og det skæg vi selv gror er min holdning
  Mine børn (og jeg) ved godt der (måske) er andre regler andre steder og det er helt okay

  Tak for en dejlig befriende blog og det er jo lørdag så jeg tænker en skål er på sin plads

 • Reply
  Trine
  18. marts 2017 at 20:39

  Hjemme hos os må man ikke hoppe i sofaen, men man må gerne hoppe og lave cirkelspark i sengen. Det er måske egentlig lidt mærkeligt?! Men sådan er det hos os, og er der brug for vild fysisk udfoldelse oppe i stuen, så har vi en madras vi smider på gulvet hvor sønnike kan lege Ninjago 🙂 Til gengæld må der faktisk gerne spises i sofaen, især når farmand ikke er hjemme 😉 Hvad andre gør er ikke noget jeg kan hidse mig op over, og tænker ikke at der er nogen der bliver dårligere mennesker af hverken den ene eller anden regel. Tak for ene du et godt indlæg 🙂

 • Reply
  Lotte
  18. marts 2017 at 20:44

  Det ser da mega skægt ud!
  Min sofa – mine regler… her må man ikke.
  Alene fordi hun vil brage ud over kanten og banke hovedet ind i sofabordet. Men man må løbe og gå i sofaen og kravle over ryglænet, begge veje! Og det er mega fedt når vi laver forhindringsbane og leger fangeleg.
  Måske behovet for hop er mindre med den der øjenbæ af rn kæmpe trampolin i haven 😊
  PS. børn der hopper i sofaen øger risikoen for at man spilder sin vin eller kaffe. Begge vil være en katastrofe! Pyt med resten…

 • Reply
  Line
  18. marts 2017 at 20:47

  Vi bor lejlighed og elsker at lege vilde lege med børnene, men for ikke at vores naboer bliver alt for trætte af larmen (der ikke er konstant), så må man gerne hoppe i sofa og seng. Vi er meget løse med reglerne, dog passer vi stadig på så tingene ikke går i stykker. Der er andre regler hos bedsteforældrene, vennerne og legekammeraterne, det er vores børn helt med på. Selvfølgelig kan de glemme det, men så husker man dem bare på at hos bedstemor må man altså ikke hoppe i sofaen, længere er den ikke – ihvertfald ikke hos os😉

 • Reply
  Christina
  18. marts 2017 at 20:58

  Herhjemme må man ikke hoppe i sofaen, men hellere end gerne i mor og fars seng, ikke i egen seng 🙂
  Er bedøvende ligeglad med hvad andre gør, min datter forstår godt at der er nogle ting man må/ikke må derhjemme og andre ting man må/ikke må hos andre 🙂

 • Reply
  Sarah
  18. marts 2017 at 21:05

  Hjemme hos os må man gerne hoppe i sofaen. Det er man “nødt til” at må, når vi bor så småt! Havde vi nu haft plads til en madras i stuen eller andet “bedre” til at hoppe på, så havde sagen måske været en anden. Jeg er fuldstændig ligeglad med, hvilke regler andre har – så længe der er plads til børn! Det er de der hjem, hvor børnene INTET må lave i sofaen/stuen, hvor jeg ikke føler mig tilpas, og hvor jeg synes, det er lidt synd for deres børn!

 • Reply
  Marie / krøllerier
  18. marts 2017 at 21:14

  Hjemme hos os…
  – Må man ikke hoppe I sofaen, men gerne NED fra sofaen og ned i vores Fatboy.
  – Må man ikke hoppe i sengene, men gerne på de to madrasser på det ene værelse.
  – og selvfølgelig må man hoppe på trampolinen. 👍🏻🙈

 • Reply
  Malene
  18. marts 2017 at 21:16

  Herhjemme må man ikke hoppe. Af den simple grund, mor her er bange for de slår højest ned i klinkerne og slår hul. Jep er total pyller mor

 • Reply
  Pernille
  18. marts 2017 at 21:27

  Hjemme hos os må man gerne hoppe i sofaen og de fleste andre steder. Der er faktisk ikke mange regler herhjemme, men så er det også nemmere at forstå og respektere de få der er.
  Ingen bryder sig vel om konstant skæld ud eller væren efter 😉 men hvad andre gør hjemme ved dem selv kan jeg ikke hidse mig op over 🙂
  Rigtig god weekend til jer og god sofahopning og evt lidt nutella spisning i sofaen imorgen 😂
  Du er som altid fantastisk underholdende når du skriver og det virker til du har en utrolig glad datter 😍

 • Reply
  Anne
  18. marts 2017 at 21:28

  Herhjemme må man hoppe i sofaen, hive hynder ud af sofaen og lave baner med dem, man må springe fra sofabord til sofa og omvendt. Man må hoppe i sengen og kaste med hay puderne. Jeg synes selv vi bor pænt, jeg kan godt lide orden og alt fra decorate butikker til genbrugs ting. MEN vores hjem er ikke bare mit hjem, det er vores. Og her skal være plads til alle og til leg og hygge. Men jeg er også et legebarn og det er min mand også.
  Jeg er stor fan af bevægelse og se den glæde det giver når man bevæger og bruger kroppen. Så derfor er det tilladt herhjemme.
  Men jeg har stor respekt for, at det er anderledes i andre hjem. Der er forskel på hvordan vi gør tingene og det skal der være plads til.

 • Reply
  S. K.
  18. marts 2017 at 21:33

  Jeg er 29 og hopper stadigvæk i sengen 🙈 Også fast ritual når jeg ankommer til et hotel! Hvordan kan man starte en ferie bedre!? 😁 Ville også gøre det i sofaen, hvis den ikke var så gammel… Og jeg var lettere, så den ikke går i stykker 😂

 • Reply
  Henriette
  18. marts 2017 at 21:49

  dit hjem dine regler, mit hjem mine regler

  Her er der ingen hoppen i sofaen, tilgengæld henter jeg gerne madrasser, dyner, tæpper og puder ind på stuegulvet så vi kan hoppe og tumle der – jeg elsker det, treåringen elsker det ❤

 • Reply
  Malene
  18. marts 2017 at 21:53

  Altså, hos os må man egentlig ikke hoppe i sofaen, jeg har bare ikke sagt det til nogen, så alle gør det. De bygger også rutchebaner ud af hynderne. Det må de heller ikke, men det har jeg heller ikke fortalt dem. Jeg er nok bare såen lidt slatten på det der opdragelse nogen gangen. Når legen blir rigtig sjov, vil jeg jo heller ikke afbryde for meget. I virkeligheden er det nok bare ikke så vigtigt for mig, så måske jeg skal lave reglen om – når det nu alligevel kun er mig der kender den!( (sengen..? Selvfølgelig må man hoppe i sengen! Det er jo en madras… Ellers ved jeg det ik!)

 • Reply
  Nikoline
  18. marts 2017 at 22:00

  Hjemme hos os er sofaen ikke til at hoppe i, men alt muligt andet. Til gengæld må der altså gerne hoppes i sengen 😜 Jeg er desuden fløjtende ligeglad med hvad andre har af regler eller normer i deres hjem. Vi skal nok følge dem hos dem og de skal følge vores hos os 😊

 • Reply
  Mia
  18. marts 2017 at 22:11

  Hos os må man ikke hoppe i sofaen, men gerne i sengen 😊 Jeg synes, at der er lidt for stor risiko for sammenstød med sofabordet, hvis sofaen bruges til vild leg #lidtpylremorermanvel
  Hvad andre har af regler på det punkt, går jeg ikke op i 😉

 • Reply
  Kristine
  18. marts 2017 at 22:38

  Hos os må der ikke hoppes i møblerne! (Er vildt overrasket over at “vi” er i undertal her,haha!)
  Men der må spises snacks mv i sofaen (dog ikke makrelmadder eller havregryn med mælk 😀 )
  men der må laves baner på gulvet med en foldemadras (hvor der hoppes 😀 ), bobles og alt muligt andet! Jorden er også giftig hjemme hos os 😀

  Jeg respekterer fuldstændig andres regler, så hvis vi er hos nogle, hvor der må hoppes i sofaer, så skal min datter naturligvis respektere dette og hoppe løs 😀 😀

  Det her er virkelig en ting, jeg er fuldstændig ligeglad med, hvad andre gør! Der må ikke hoppes i mine møbler, og jeg har aldrig oplevet af “fremmed” børn har gjort det!

 • Reply
  Selma
  18. marts 2017 at 23:05

  Hos os må man ikke hoppe i sofaen, og det skyldes to ting:
  Jeg er bange for at de falder og slå sig.
  Jeg vil gerne have at de passer på vores ting.
  De må gerne spise i sofaen især, når de er syge.
  Når de er hjemme hos andre, så gælder de andres regler, og jeg plejer altid at sige til dem, at nu er det XX, der bestemmer.
  Når de andres børn er på besøg og hopper i sofaen, så siger jeg stille og roligt til dem, at de ikke må gøre det hjemme hos os, men de må gerne hoppe på gulvet eller på madrassen. Hvis forældrene er der, så siger jeg det også til dem, hvis deres børn ikke lige hører efter mig. Det har aldrig skabt problemer, og jeg har ikke oplevet at mine gæster er gået hjem tidligere pga det. Men hvert hjem har sine regler, og det skal man respektere. Ingen af os har det rigtige svar, når det kommer til børneopdragelse, vi må blot erkende, at vi hver især blot gør det, vi synes er rigtigst, bedst, sjovest, tryggest osv for vores børn.
  God aften!

 • Reply
  Linda
  19. marts 2017 at 8:49

  Hjemme hos os må man ikke hoppe i sofaen: fordi vores børn skal opdrages til at have respekt for de ting og møbler som de omgiver sig med.
  Vi har madrasser som de må hoppe på – for de skal jo også udfordres motorisk😊
  Min og min kærestes holdning er at vores børn heller ikke må hoppe i andres sofa – også selvom de andre børn gør det.
  hjemme hos os gælder vores regler også for andres børn. Hvis de andres forældre ikke “retter” på at deres børn hopper i vores sofa, så plejer jeg at gå hen og sige til børnene og fortælle på en respektfuld og pædagogisk måde “at hjemme hos os så må man ikke hoppe i sofaen men at man må hoppe på madrassen”.

  Jeg er faktisk overrasket over at vandene er delt næsten lige op – og endnu mere overrasket over at “vi” er i mindretal.

 • Reply
  Line
  19. marts 2017 at 14:01

  Hos os må man gerne hoppe i sofaen. Og i sengen. Jeg har ærlig talt aldrig overvejet at have regler på det område. Anede seriøst ikke at så mange mennesker har et problem med sofahopperi. Sjovt med al den forskellighed.

 • Reply
  Nadja // drengemor.dk
  19. marts 2017 at 17:59

  Jeg vil sige det sådan, at det tidligere er sket, at mine børn har hoppet i både sofa og seng. Mange gange, endda! Men nu må man ikke mere… fordi:

  1) Jeg blev røvtræt af altid at skulle i seng i en seng, hvor alt var moslet rundt, man skulle til at lægge lagnet ordentligt på igen osv. Ja, så vildt blev der hoppet 😉

  2) Efter at have oplevet en skade efter et hop i sofaen, der desværre slog fejl og endte med munden hakket ind i sofabordet og et blodbad, der trods alt HELDIGVIS så vildere ud, end skaden var, er det nu også slut. Ingen af dem har egentlig heller ikke lyst til det mere, efter det skete for Buster.

  Hvad andre gør i deres hjem, er jeg SÅ ligeglad med 😉

  Mht. gardiner, så har jeg i årevis hængt de sorte, billige fleecetæpper fra f.eks. Bilka og Føtex udenpå gardinet for at mørklægge det helt og sat bamser i siderne for at dække revner… men det blev sgu noget omstændigt til sidst på tre værelser 😉 Så nu har vi endelig investeret i rigtige mørklægningsgardiner, som en gardinmand var ude at tage mål til og kom og hængte op. SÅ kan der blive mørkt til enhver tid – megafedt!

Skriv et svar