MÅSKE DU KAN HJÆLPE HER?

image137

Hej og godaften i alle stuerne 🙂 …eller på toilettet, eller hvor du nu har placeret dig med din telefon, for at læse dette. Det jeg håber på at få ud af dette indlæg er nogle fif fra jer, for I er sjældent blege for at dele dem. Jeg har nemlig et par spørgsmål til jer i baglommen og så må jeg jo krydse fingre for at lige præcis DU har et bud på et eller flere af dem 🙂 Så jeg venter spændt her i sofaen, under mit tæppe, med fredagsslik i skålen og Netflix på skærmen.
Altså den anden, større. Også kaldet fjernsynet.
Thank Steve Jobs for AppleTV!

Indlægget handler om gaver til en 4-årig…og inspiration til selvsamme!

For det er jo lige om lidt, at jeg har en 4-årig! Hold nu op det er gået stærkt!
…eller, altså de sidste tre måneder er ikke, for hun spørger hver dag, om det er i dag hun har fødselsdag, så lige den sidste tid har sneglet sig lidt afsted 😉

Men jeg synes det er så svært, når Augusta har fødselsdag, gavemæssigt. Én ting er at finde noget til hende. Det kan jeg godt… men en anden ting er at familie og venner jo efterspørger ønsker.. ønsker mit barn ikke rigtig spytter ud med af sig selv. Og det kan jeg egentlig meget godt lide, for hun kræver ikke nyt, hun går ikke og tigger og ber’ – hvilket forresten ikke er god opdragelse, men bare et tilfælde at hun ikke går og forsøger at rage mest muligt legetøj til sig.
Hun har skam også en masse legetøj og for nylig har vi endda fået noget nyt ind af døren, som jeg skal have vist jer her på bloggen en af de kommende dage, så jeg er bare tom for idéer.

I min familie – og Mikkels – er det nemlig sådan, at man fortæller hvad man ønsker sig og oftest så er det de der bliver opfyldt. Min bror er nok den mest kreative på den måde, for han finder tit noget på sine rejser og kommer med gaver man ikke vidste man manglede, mens resten af altså mangler inspiration.. og jeg kan aldrig give dem det. Og da slet ikke så mange, at de kan få nogle HVER. De er nemlig altid bekymrede for at dobbelt-shoppe, men det er måske klart nok.

Dét jeg har tænkt på at give er Betty Spaghetti-dukker, som Augusta har set meget på i Fætter BR.

Og så vil jeg gerne finde nogle nye bøger… nogle gode nogle. Vi læser både bøger, som er indkøbt da hun var helt lille, sådan helt pegebogs-agtigt, som man selvfølgelig kan få en snak om, selvom der ikke er megen tekst, men vi er også begyndt på bøger for større børn, som Lange Peter Madsen og andre rim og remser. Ikke de helt lange historier, med 5xmere tekst, end billeder, men det bliver til længere fortællinger efterhånden, med mere dybde, end Plet på Bondegåden.

Det jeg så gerne vil have nu er nogle bøger, hvor der er stærke kvindelige hovedpersoner. Altså ikke prinsesser der skal reddes af en prins. Det jeg søger er nogle bøger hvor der simpelthen bare er piger, der kan klare skærene og hvor hun ikke er en særlig pige, fordi hun, modsat andre, klatrer i træer. Eller kan noget ‘atypisk’, på trods af at hun er pige. Dem er der nemlig overraskende få af, for tit indtager pigerne en bi-rolle eller i hvert fald en rolle hvor drengen er overlegen. Så ud med de stereotype forestillinger og ind med et pigebarn der bare kan, som de jo også kan i virkeligheden.

Pippi har vi selvsagt og jeg har også tænkt i Ronja Røverdatter, men hun er måske lidt for svær til en (snart) 4-årig.

…og så har jeg faktisk også et ønske om at finde en bog hvor der er andre familieformer, f. eks. homoseksuelle forældre, uden det skal gøres til noget atypisk, men som en naturlig del af en lille fortælling, så det ikke er så sørens (litterært) klassisk og stereotypisk ift. kønsroller og familieformer.
Do you get what I mean?
Det behøver ikke være bøger som forklarer hvad adoption er, men bare bøger hvor der ER børn af anden hudfarve, end hvid. Hvor hovedpersonens forældre er to mænd, eller to mænd og en kvinde. Hvad ved jeg, bare noget hvor vi ligesom afspejler vores samfund, har så mange farver og andre familieformer, end far, mor og børn.
Og stik mig lige en bog med en dreng der går i lyserødt og/eller kjole, uden det italesættes.

Og et helt andet, potentielt ønske, er at jeg er blevet lidt varm på tanken om en gynge på hendes værelse. Hun har selv før snakket om det, men jeg er lidt bekymret for at sætte en sådan krog i loftet, om det kan holde til det, i en gammel lejlighed?
Jeg søger gerne noget der kan holde et par børns vægt, selvsagt, hvis hun nu har venner på besøg, men jeg tænker det gerne må være sådan en hængekøje-agtig-stol, end sansegynge.

Har I tip? Sæt gerne links ind, i kommentarfeltet, hvis I lige falder over noget, som kunne være det jeg søger 🙂 Så håber jeg på at nogle rammer plet, så jeg kan gå på indkøb eller at jeg kan sende ønskerne videre til bedsteforældreholdet.

Jeg håber I får en herlig fredag aften? Min er beklageligvis uden vin, men ikke desto mindre skal det nok blive hyggeligt nok. Håber jeg 😀

Læs også

27 Kommentarer

 • Reply
  Karen
  28. april 2017 at 21:32

  Altså vi har sådan en ekorregynge (hedder den vist) fra Ikea, og den er vildt god, fordi man både kan gynge i den og bruge den som hule eller hygge-/læsehjørne. Vi har så lagt en lille sækkepude i bunden i stedet for den plastikpude, der følger med.

 • Reply
  Betina
  28. april 2017 at 21:37

  Betty bøgerne har længe været et hit herhjemme (skrevet af Alberte Vinding) og vil også gerne slå et slag for Lasse Leif bøgerne selvom han er dreng 😂 Bobles flade eller donut gynger skulle være tha shit. Og ellers så kan Doc McStuffins lægetaske, kasseapperat og mikrofon med sange og lyde (I know!) nævnes som kæmpe hit i den alder herhjemme

 • Reply
  Lena
  28. april 2017 at 21:38

  Min yngste pige fylder 4 år D. 15. Maj , så vi tænker også meget i ønsker pt. 😊 Hendes største ønske, er en dukke ( selv om hun har 10 i forvejen🙄), så tror hun skal have en rubens barn dukke, hvilket hun ikke har i samlingen endnu. På ønskelisten står der bla. også find Holger bøger(største hit pt) puslespil , cykel og masser af sommertøj 😊 Kan helt sikkert godt følge dig i, at det er SÅ stort at have en 4 årig snart 😍

 • Reply
  Sille
  28. april 2017 at 21:42

  Følger spændt med, for jeg vil også meget gerne indføre lidt mere diversitet i godnatlæsningen.
  Udover dem du nævner, som Pippi og Ronja, kan jeg på stående fod kun komme i tanker om Alfons Åberg (altså der er ikke meget regnbuefamilie over det, men der er en enlig far). Det er også nogle virkelig gode historier, som mine børn altid har elsket – siden de var ret små <3

 • Reply
  Kristina
  28. april 2017 at 21:50

  Kim Fupz Aakeson skriver fantastiske børnebøger om både seje og modige børn og med mange forskellige relevante temaer. Min datter, der lige er blevet fire, er ret vild med serien om Vitello. Den handler godt nok primært om er dreng, men den kan virkelig anbefales.

  Som alternativ til en gynge (eller supplement når krogene alligevel er der) kan jeg anbefale et par gymnastikringe fra trævarerfabrikken. De er er kæmpe hit her. De fylder ikke meget når de ikke er oppe og kan bruges på et utal af måder.

 • Reply
  Marie
  28. april 2017 at 21:50

  Tillykke med din store pige 🙂 Jeg har en datter på 4. Vi har været meget glade for Siri Melchiors bøger om Rita og Krokodille. De handler om Rita, der er en ret bestemt typeog hendes ven krokodille.
  Desuden er der netop af samme forfatter kommet to bøger om
  “Store Myr og Lille myr” hvoraf vi har og elsker den ene.
  Bøgerne er søde, underfundige og illustrationer f er helt fantastiske.

 • Reply
  Maja
  28. april 2017 at 22:03

  Nu er min datter “kun” blev 3 her i marts, så vi er ikke helt med på beatet med bøgerne. Men hun fik en skøn La Siesta “dråben-redestol” – den kan også få i en mere hængekøjeagtig version 👍🏻

 • Reply
  Maria
  28. april 2017 at 22:06

  Herhjemme har vi også lige pludselig en frygtelig stor 4-årig… herhjemme er hittene med pige-hovedpersoner bøger om Cirkeline, Lotte-bøgerne, Madeline af Ludwig Bemelmans, Cykelmyggen og Dansemyggen, Fuglepigen Vega rejser ud i verden ogKamma-bøger af Cecilie Wallengren. Og så er der bøgerne om det meget umage par giraf of krokodille af Daniela Kulot

 • Reply
  Sarah
  28. april 2017 at 22:07

  Vi har også lige fået gymnastik ringe til min kærestes pige på tre og et halvt. Vi bor også i en gammel lejlighed, men har sat sådan et træ spær op, som krogene hænger i. Vi har også anskaffet en ribbe, som jeg har sprayet guld. Den kravler hun op og ned af selv. 👍😊

 • Reply
  Stinne
  28. april 2017 at 22:28

  Her i huset har vi hovedpersoner af begge køn til vores 4 årige Thilde – hendes usynlige ven er Hulk, og hun er vild med hele superhelteuniverset, så det er nok ikke nødvendigt at sige, at det der med køn ikke er noget hun går op i, og derfor har jeg aldrig skænket det en tanke ift. hendes bøger. Jeg har dog lidt at byde ind med ift. gaveideer: da hun blev 4 sidste sommer brugte jeg en eftermiddag i byens genbrugsbutikker og endte med “for 400 kr blandet klæd ud tøj” – der var lidt en mærkelig stemning da hun pakkede den ud, og jeg var sikker på vi havde bummet den BIGTIME! Men siden er der næsten ikke gået en dag hvor hun ikke har stået på hovedet i den (ret så velassorterede) klædudkasse – man får faktisk ret så meget for pengene i de der genbrugsbutikker

 • Reply
  Helene
  28. april 2017 at 22:38

  Vi har stor glæde af “Forunderlige Familier” som handler om et højhus, hvor der bor forskellige slags familier (en forældre, to mødre, adoptiv og skilsmisse)… Den er super god til at snakke ud fra…

 • Reply
  Louise
  28. april 2017 at 22:44

  Har hørt der skulle være en bog kaldet noget i stil med “Niller Pilfinger” og jeg mener der måske var tale om to forældre af samme køn uden det var fokus i bogen

 • Reply
  Jannie
  28. april 2017 at 23:50

  Hvad med så at få penge af lidt af dem og gemme dem. Og så tage på en hyggelig shoppetur, hvor hun selv er med til at købe?

  Det elsker min ældste niece (Lige blevet 5) i hvert fald, og også da hun var omkring de 4 😉

  Og så et stort tillykke med hende på forhånd 😀

  PS: Du har vel allerede Buttenshøns bog Kald mig Tofte? Der bliver der jo talt om at føle sig anderledes i hvert fald 😉

 • Reply
  Marie Louise
  28. april 2017 at 23:57

  På Benedichtes ønskesedddel (bliver 4 i August), har jeg netop tilføjet:

  http://www.legebutikken.dk/shop/joki-haengestol-lysebrun-3708p.html?utm_source=ønskeskyen&utm_medium=referral&utm_campaign=ønskeliste

  Og så er trådløse hovedtelefoner højt på listen (ja vi lever vel i en digatiliseret verden):
  https://www.elgiganten.dk/product/tv-radio/hovedtelefoner/SHK4000PP/philips-kids-tradlose-on-ear-hovedtelefoner-shk4000pp?scid=SEM4&gclid=CNfj3K30qdMCFcYbGAodtN4A_A&gclsrc=aw.ds#&utm_source=ønskeskyen&utm_medium=referral&utm_campaign=ønskeliste

  Og hvad med Vildkatten? Kan huske I også var glade for junior udgaven!

 • Reply
  Anne
  29. april 2017 at 6:18

  Har i læst Jakob Strid bøger?? De handler ikke helt om det du efterspørger – men de er så gode og sjove og på ingen måde prinsesse-bøger 🙂 lige nu er favoritten hos min 4-rige “mormors gebis” og “lille frø”!

 • Reply
  Anne
  29. april 2017 at 7:25

  Hejsa.. i sidste weekend var det min datter der havde huset fuldt af gæster til4 års fødselsdag (stort) tror faktisk det var netop det gæsterne, skattejagt med guldmønter, pandekager og sang der vakte mest lykke.. men i dagene efter har Barbie – bunken været et hit og dyre fine farveblyanter med tilhørende malebøger.. hun er også optaget af tøjet faktisk og det var fedt for hende at udpege noget hun godt kunne lide på billeder til ønskeseddel.. med hensyn til bøger er vi også fan af Strid, “da lille Madsens hus blæste væk” “mustafas kiosk” og “mormors gebis” men også Astrid Lindgrens Lotte historier synes jeg er gode..

  • Reply
   Tine
   29. april 2017 at 21:24

   Jeg vil også varmt anbefale Strids bøger – herhjemme er Bøgerne om Mimbo Jimbo et stort hit!

   • Reply
    Anne
    1. maj 2017 at 19:30

    Og Historien om den kæmpestore pære eller Lille Frø

 • Reply
  Anja
  29. april 2017 at 8:37

  Hvad med sæson kort til tivoli Friheden eller andre oplevelser 🙂

 • Reply
  Cecilie k
  29. april 2017 at 10:12

  ++brikker plejer at være et seriøst hit hos de fleste børn. De kan bl.a. Købes i Salling 🙂

 • Reply
  Helle
  30. april 2017 at 1:49

  Min datter fyldte 4 for en uge siden. Hendes største ønske var en legetøjshund med batteri fra Fætter BR og nogen legetøjs hundelorte… 😚😂😂 Det fik hun og det var et kæmpe hit! Derudover fik hun bl.a. en pruttepude som hun også skriger af grin over at lege med! Lego (ikke Duplo) er også et stort hit. Herhjemme læser vi med stor fornøjelse bøgerne om Mimbo Jimbo, Folk og røvere i Kardemommeby og Villads fra Valby.

 • Reply
  Simone
  30. april 2017 at 19:20

  Da jeg for en små 13 år siden fik læst godnathistorier, havde (og har) vi bogen “Sylfeden – et balleteventyr”. Den handler om Trine, som er overvægtig, men alligevel bliver sylfide på et teater. Helt fantastisk bog og med fede tegninger:-)
  Der er et link til den her:
  https://www.saxo.com/dk/sylfeden-et-balleteventyr_ane-brahm-lauritsen_indbundet_9788779610019

 • Reply
  Lisbeth
  30. april 2017 at 19:50

  Jeg vil anbefale at bruge Ønskeskyen til at dele gaveønskerne, så kan man reservere ønsket og undgå dobbelt-gaver og du behøver ikke at finde på flere øsnker end nødvendigt. Jeg bruger den løbende som huskeseddel til begge mine drenge og skal da lige have tilføjet et par af bogforslagene nu, for dem har jeg jo glemt til jul når der skal laves ønskeliste næste gang 😊

 • Reply
  Anne
  1. maj 2017 at 19:29

  Nu er jeg lidt på forkant, da din datter ikke er så gammel. Men om et par år skal du have fat i Sigurds Danmarkshistorie:-)

 • Reply
  Betina Pelc
  4. maj 2017 at 10:39

  Gå nu bare frost. 😀 Pænt seje kvindelige hovedroller – som klarer skærene uden mænd. Der har endda floreret rygter om at Elsa er lesbisk! Bom!
  Og – Christoffer er vokset op hos stentrolde. Pænt alternativ familieform, uden at det på nogen måde i talesættes som værende særligt! 😉

 • Reply
  Sidsel
  6. maj 2017 at 22:19

  Josefine Ottesen skriver nogle fantastiske bøger hvor det er seje piger i hovedrollen! Hjemme hos os hitter “Roselil” serien (har en pige på næsten 4 og én på 6). Og det er bøger de voksne også kan holde ud at læse:-)

 • Reply
  Marie
  14. maj 2017 at 1:36

  Jeg har fra jeg var tre år vært stor fan af bøgerne til Anne-Cath. Vestly
  https://bibliotek.kk.dk/search/ting/phrase.creator%3D%22Anne-Cath.%20Vestly%22

Skriv et svar