FEJL-40 I BØRNEOPDRAGELSE

Dette indlæg er sponsoreret af Apotekets Ambaapotek

Nej, den var sgu ikke god.

Jeg er den type, som ikke giver så meget efter overfor mit barn.
Creme skal hun have på, selvom hun hader det. Jeg siger det gerne højt: hun hader creme – og så er det lige meget hvilket mærke det er eller hvor god jeg mener den er til at holde hendes børneeksem for døren. Vi kommer ikke udenom brok, piv eller mindre forfølgelser gennem lejligheden. Det gælder også solcreme og hvor har jeg også talt meget med hende om hvor vigtigt det er: Solen kan gøre huden rød, det gør ondt og i forhold til at blive smurt ind, på den generelt sarte børnehud: Det er vigtigt at få creme på, for ellers begynder du jo at klø – og det er træls. Ja, på godt jysk.

Jeg forsøger at forklare hende, hvordan noget er nødvendigt, at der er nogle ting her i livet, der ikke er til forhandling. Generelt en sund, fornuftig tilgang til at være forælder (altså i min optik, ik?): jeg vil lære dig hvad der er vigtigt og nogle ting må du bestemme, andre ting bestemmer jeg for dig.

Og her var jeg så også, let på strå, ude med at indlæg helt tilbage i start april, hvor jeg gjorde jer opmærksomme på, at det altså er tid til solcreme. Det var også til min overraskelse, at UV-indexet var steget allerede der, til over 3, men jeg pudsede måske også off-screen lidt glorie over at der da var ét punkt jeg havde tjek på: nemlig at få smurt datterbarnet ind, så hun var klar og beskyttet i børnehaven.

Og hvad skete der så den anden dag?
Ja, nu er jeg jo selvfølgelig godt klar over, at vi alle begår fejl, men her vil jeg også gerne lige dele hvordan jeg også kan være hulens uperfekt, selvom jeg får beskeder på Instagram og mail om at jeg lader til at have styr på mit shiiiit.

Den anden dag lod jeg hende sgu “vinde”. Fordi jeg ikke orkede ‘kampen’.
Augustas intention var at undgå solcremen og klokken 08 i entréen, efter et let forsøg på tvangsindsmøring (jojo) hvorefter hun så fik tørret alt af i min jakke, og da jeg var i seriøs koffeinmangel og ditto tidsmangel, sagde jeg:

Så er du selv ude om, om du bliver rød

….

Og det er hun selvfølgelig ikke, det lille pus, for hun kan ikke forudse konsekvensen af manglende indsmøring.

Men hun mærkede den.. for hvad fik jeg hjem?
Et rødt barn.
På en dag, som faktisk skulle være overskyet og hvor indexet altså ikke var særlig højt.

Spørg om jeg fik ondt i hjertekuglen.
Ej, det behøver I ikke, for det gjorde jeg.

Hvorfor har det her indlæg noget med Apotekets at gøre?
Jo, fordi for næsten en måned siden jeg modtog en sending udvalgte godter fra Apotekets serie på min adresse, fordi jeg for længere tid tilbage havde sagt JO TAK DA til at prøve lidt cremeri af. Ikke af jeg af den grund skal rende rundt og være beautyblogger, fordi det sker nok den dag der er to søndage i ugen, men fordi jeg gerne vil bruge min platform på at sprede lidt stemning mod at billigere produkter også er skide gode, at det ikke behøver koste en jetjager, at få en ny ansigtsrens f. eks. og at selvom indpakningen ikke er TJUBANG og lover at skrue tiden 12 år tilbage, kan være lækre. De er forresten på Facebook lige hér, hvis du vil vide mere.

Jeg brugte så, i den forbindelse, en af cremerne, til at berolige huden lidt, som primært var rød under øjnene og i kinderne (hun havde ikke haft solhat på – selvom jeg da havde lagt den i rummet). Den og serien er forresten uden parfume, Svanemærket, Astma-Allergi deklareret og også uden parabener.
Og det hjalp heldigvis en del, så hun ikke gik og udstrålede: LORTE MOR, DER GLEMMER SOLCREME / (skråstreg) LADER SIT BARN BESTEMME TING HUN IKKE SELV BØR BESTEMME, da hun skulle ud i ‘offentligheden’ igen (aka. børnehaven). Og desto vigtigere: ikke var forstyrret af den blussede hud,

…men jeg smurte hende ind, mens hun sov. Det var lige det letteste 😉

Hvordan forholder du dig til medbestemmelse vs. selvbestemmelse? Altså at der er noget, som børn må være med til at bestemme og andet, som forældrene afgør. Det handler selvfølgelig om at vise dem hvad de gode valg er, men det er jo ikke altid de er enige <3

Læs også

3 Kommentarer

 • Reply
  Mie
  18. maj 2017 at 21:57

  Uha, mon så Augusta er lidt mere villig til at få solcreme på næste gang? ☺ Min mand ville bare sige: “ja, nogle børn skal lære det på den hårde måde.” (Som den gang mindstepigen på dengang 1 1/2 år fik gyngen i hovedet 2 dage i træk i vuggestuen og jeg mente de voksne skulle holde bedre øje. )
  Nåh, til dit spørgsmål i enden.. Herhjemme bestemme mor og far en hel del ting, selvom pigerne nu er 7 og 10 år. Vi bestemmer at der skal solcreme på, børstes tænder og hår, cykelhjelm på, ordentligt fodtøj = ingen klipklappere i skole og inst og vi bestemmer gudhjælpemig også sengetid, at der skal laves lektier og at der primært skal spises sundt og varieret. Puha, det er hårdt at være barn i vores hjem. 😉 Ældstepigen har flere gange truet med at flytte hjem til moster.

 • Reply
  Heidi kjeldgaard
  18. maj 2017 at 22:17

  Jeg er en skrap mor – har jeg ofte fået at vide.
  Der er nogle ting som IKKE er til forhandling . Man SKAL havd børstet tænder morgen og aften. Man SKAL have cykelhjelm på. Man SKAL være spændt fast i bilen og man SKAL have solcreme på. Resten er (nogen gange) til forhandling .

 • Reply
  Bolette
  21. maj 2017 at 13:33

  Vi er nok lidt “skrappe” herhjemme. Der er nogle ting som bare ikke er til forhandling og som mor og far bestemmer. Man skal have børstet tænder. Man skal have sin bronkitis-maske. Man skal have solcreme på. Man skal holde mor eller far i hånden når der er biler i nærheden. Men vis hun f.eks ikke gider at have nattøj på, så sover hun bare uden. Den kamp gider jeg ikke at tage. 😉

Skriv et svar