AUTISME SIGER DU? EJ, SPIS DA BARE LIDT BROCCOLI, SÅ GÅR DET OVER

unnamed

Hvis tastaturer var en røv, så er der edermame blevet spanket den sidste uges tid, i anledning af Ninka-Bernadette Mauritsons ret så kontroversielle artikel i BT.
BT leverede en ret så fængende og klikbar overskrift ala.: ”Hendes søns infantile autisme blev helbredt – nu er han den bedste i klassen”, siger min hukommelse mig, for BT ændrede efterfølgende overskriften, grundet folkets kritik.

På den ene side havde jeg lyst til at det her skulle ties lidt ihjel, men på den anden side har jeg brug for at italesætte hvad det gør ved mig indeni, når en fremtrædende person som hende siger; det er jo lettere at bruge med piktogrammer og strategier, end at få spist sund – ‘den rigtige mad’, altså lave ’en Ninka-detox’, der fjerner autismesymptomer. Ja, hun kalder jo forældre til børn med autisme dovne og det synes jeg fandeme er en grov fuckfinger at række sine medmennesker.
Ninka-detox er hendes egen betegnelse.

Uh og jeg elsker sgu folket, når de bruger internettet på den måde og får ændret overskrifter!
Ja, internettet bliver brugt til 90% lort, kattevideoer, ligegyldigheder, Nazionen-lignende sproglige opkast, mobning og meget andet vi kunne være foruden, men tak og lov for at mennesket stadig er i stand til at være kritiske og råbe op.
Og det gjorde en far – efter han læste artiklen. På McDonalds endda. Nicolai Bentsen hedder han og han skrev efterfølgende en lige-i-øjet opslag til Politiken. Hans søn har autisme og det undrer mig derfor at han kan være så saglig i sit indspark til Ninkas artikel, så respekt til ham- det ville jeg personligt have svært ved, men jeg vil da gøre et forsøg her.

Jeg tror alle jer, der læser dette, vil tænke samme tanke om sådan plattenslageri og flere af jer vil måske endda tænke: jamen der findes jo den type derude, vi må have hver vores holdninger. At Ninka har en tro på at en udviklingsforstyrrelse kan ”helbredes” med den rette kost er selvfølgelig en tese hun må tro på.
– Jeg har også engang set et tv-program med en dame, der spiste smuldret mursten.
I begge tilfælde tænker jeg virkelig; hver person, hver sin måde at leve på, ik’?

Så ja, alt forladt, men der hvor filmen knækker for mig, er at en national avis, som BT, bringer en artikel som den og lader ikke-evidens-baseret postulater stå for sig selv af en kvinde, der tidligere er kritiseret for at levere kostråd, der ikke anbefales. Hvor er en mere fornuftig stemmes modsvar – for læsernes skyld? Man kunne meget vel have ladet hvilken som helst fagperson være på modsatte side, med et andet perspektiv (…et evidensbaseret, altså).

Jeg kan så fornemme en bræksmag i munden titte frem, når jeg tænker på hvilke overvejelser BT har haft, da de bragte artiklen i deres avis; penge. Læsere.
Det er fandeme en groft udnyttelse – og om noget slår det plat på mennesker der eksempelvis har et barn med autisme. Ninkas intention er uden tvivl også det samme. Hun vil sælge bøger, få kliks på sin blog, sin Youtube og få indfanget nogle desperate forældre i sit net, for at sælge sin usande vision om at det er vores dovenskabs skyld at børn har autisme.
At der er aspekter i Ninkas råd, som MÅSKE kunne bidrage positivt, vil jeg ikke affeje. Hun har flere ‘metoder’ til at fjerne autisme symptomer (…), som også handler om detox, hjernestimulation, opmærksomhed på intolerance overfor særlige fødevarer og natur (til at fjerne stresshormoner i hjernen) – altså ud over kostomlægning. Men. Altså… helbredelse af autisme? Hmmmmmmmmm(….mmmmmmmmmmm).

Ninka siger, at hun er den ubehagelige sandhed ingen forældre vil høre
(…fordi det så kræver mere arbejde, nu da man selv, ifølge hende, er herre over autisme)
Kan vi ikke bare fjerne ’sandhed’ og så sige hun har ramt plet?

Måske hun reelt tror på sin vision. Som den eneste. Jeg synes blot at Ninka skal holde sig på sine egne propagandasider og lade eksperterne om sådanne områder.
Eller, måske endnu bedre? Kan nogen fjerne Ninkas internetadgang?
Eller bare give hende Fullrate? Det er vel godt det samme.

Tak!

Hvad er dine tanker om hele denne debat?
Synes du der skal være plads til alternative holdninger, som Ninkas, i det store mediebillede?

Læs også

18 Kommentarer

 • Reply
  Kristine
  15. juni 2017 at 20:55

  Jeg er så enig med dig! Ninka kommer med en frygtelig udtalelse. Det er naturligvis dejligt, hvis det har hjulpet på hendes søn! Meeen..

  Til dagligt arbejder jeg med børn med autisme, ADHD og lign, og jeg bliver hver gang så ked af, når folk kommer med kommentarer ala dette, eller det findes ikke, forældre presser på for at give børn diagnoser osv.. det er sgu at sparke på folk, der i forvejen ligger ned!! For jo de børn findes!

  • Reply
   Nutidensmor
   15. juni 2017 at 22:04

   Ja, de findes! Bestemt.
   At sige det er en sygdom, der skal helbredes synes jeg også er vildt. Jeg er tidligere stødt på mennesker der heller ikke mener autisme ikke eksisterer og slet ikke udløse ressourcer til, i form af f. eks. støttetimer..

 • Reply
  Mie
  15. juni 2017 at 20:57

  Først og fremmest TAK! Tak fordi du vælger ikke at tie dette ihjel, tak fordi du bringer det på bane, så slidte og hårdtprøvede forældre til autister ikke falder i! For det er HÅRDT at være forældre til autister – ingen tvivl om det! Men lad vær med at give dem håb om ændringer i kosten kan “helbrede” deres barn. De vil bare føle et nederlag… og de har nok at kæmpe med i forvejen, og de gør jo for fanden deres bedste!

  • Reply
   Nutidensmor
   15. juni 2017 at 22:05

   Tak for din kommentar, Mie. Ja, det så jeg desværre også i kommentarfeltet på facebooksiden. Fra håb til sorg.. det er sgu ikke ok.

 • Reply
  Pia
  15. juni 2017 at 20:58

  Jeg synes Nina skulle skamme sig! Som læge er det nærmest ulideligt at læse hendes påstande og komplette mangel på evidens og forståelse for hvordan verden er skruet sammen. Gluten og mælk er for langt de fleste mennesker ikke roden til alt ondt.
  Man kunne tilbyde Ninka nogle evidens-baserede artikler, men hun nok hverken vil eller kan forstå dem.

 • Reply
  Signe
  15. juni 2017 at 20:59

  Jeg får en seriøs omgang kvalme over det der. Det var dog noget af det latterligste at sådan noget bliver publiceret uden nogen form for kritik! At man kan spise sig fra autisme – hun må jo ikke være helt færdigbagt! Jeg arbejder, som pædagog i en specialbørnehave, med autistiske børn, og flere af dem har altså en ganske sund madpakke med.. det har altså ikke rykket på deres symptomer/diagnose endnu… så smut tilbage til Hundredemeterskoven Ninka 👊🏼

 • Reply
  ea
  15. juni 2017 at 21:07

  Det kan jo være at forskerne om 10 år siger “Ninka havde ret”. Vi ved det ikke. Ligesom jordemødre begynder at fraråde ultralydsscanning fordi de ikke kender langtidseffekten af at stråle fostre. Jeg sagtens kan finde plads til hende i vores samfund også og så syntes jeg det er mere interessant at spørge “Hvorfor provokere hun dig så meget? Hvad er det du ikke vil se på inde i dig? Hvad er det for et spejl hun stiller op?”

  • Reply
   Nutidensmor
   15. juni 2017 at 21:36

   Godt spørgsmål, Ea! Hvad rører det i mig? Jamen det der provokerer mig. er at jeg har en fornemmelse af, at det er af kroner og øre årsager, at hun råber så højt om sine alternative holdninger. Hun har en kommerciel interesse i der her. Den anden ting jeg bliver vred over er pressen blåøjede udgivelse af hendes mirakel-kur.
   Men ja, hvem ved, det da vise sig at hun har ret. Umiddelbart er der dog intet der peger på det og det er årsagen til at det river i mine følelser: fordi jeg synes hun ser ned på forældre, der arbejder med f eks piktogrammer og lægger op til at det er den lette løsning, fremfor at sætte sig ind i en “Ninka-detox”. Det kan godt være det bare er mig, og hvem er jeg til at tale for andre – jeg har ikke et barn med autisme, men jeg ser det som en holistisk fuckfinger.
   Jeg har ikke noget imod at andre lever alternativt og al plads til at Ninka mener hun har helbredt sin søns autisme, men pointen med mit indlæg er i høj grad at jeg ser en fare i at forældre 1. Ikke føler de gør nok i en situation hvor man i forvejen måske kæmper nogle kampe og bliver i tvivl om man gør det rette. 2. Tror på at Ninkas vej er den rette. Og det er jo ikke evidensbaseret forskning hun leverer. Var det svar nok? Undskyld, jeg skriver bare telefonen, så det er lidt svært at spotte tastefejl mv. Kh!

 • Reply
  Trine
  15. juni 2017 at 21:30

  Hej Alle, jeg forstår sagtens hun provokerer alle, men nu er jeg mor til en søn på 11 år, der er diagnosticeret med infantil autisme, mental retardering og søvnforstyrrelse. Ergo er han svært handicappet. Min søn blev diagnosticeret som 3 årig, og det vores sundhedssystem stillede op med var heftig medicinering af min meget lille handicappede dreng. Jeg blev holdt i hånden, og fin at vide det var synd for mig. Han sov nemlig kun 1,5 time ad gangen- og jeg følte on and OFF fuldstændig magtesløshed. Dengang udgav Ninka bogen Kernesund, og hvad enten man er tilhænger eller ej gjorde hendes råd fra bogen dengang en forskel for os. Efter 3 måneder uden gluten, sukker og kaseiner, sov Min dreng 6-7 timer i streg om natten, han blev mere kontaktbar og pludselig fik han overskud til at lære. På det tidpunkt begyndte han at udvikle sprog og have anden adfærd en apati eller hyperaktivitet. Jeg er idag Specialpædagogisk konsulent (uddannet) og driver min egen travle virkesomhed, hvor jeg netop støtter op om familier med diagnoseramte børn og deres rettigheder, så jeg ser masser af mennesker, der ønsker en mirakelkur- den findes ikke!!! MEN hendes råd kan noget, den træning Ninka foreslår er rigtig, cerabellum kan kompensere for noget, og uanset hvilke vi skemaer og piktogrammer vi stiller op med, fjerner eller nedsætter det altså ikke symptomerne på autisme. Jeg træner selv min egen søn 15 timer om ugen -udover han går i en specialklasse- som han udsluset fra i 2 fag til normalmiljøet. Jeg er 100 pct sikker på, hvis ikke Ninka’s kontroversielle holdninger havde sat noget i gang i mig, mit ønske om det bedste til mit barn og ikke mindst min skepsis til sundhedsvæsenet. Hvis det ikke havde været tilfældet, tror jeg min søn ville have være medicineret og anbragt idag. Jeg er Ninka evig taknemlig, selvom jeg ikke tror på helbredelse af autisme – tror jeg på, man som forældre selv kan flytte noget, hvis man har mulighed og overskud til det.

  • Reply
   Nutidensmor
   15. juni 2017 at 21:57

   Kære Trine! Årh jeg skrev en kommentar, men den forsvandt sgu! Vi starter igen! TAK for din besked og så vil jeg også starte med at sige; jeg bliver uforbeholdent glad for at høre, at du har fundet nogle måder der har hjulpet din søn- der har været gavnligt ift. hans adfærd og hans søvn. Hvad der så end har virket er det jo fantastisk og det undrer mig sådan set ikke at noget Ninka siger eller skriver kan være effektfuldt. Der hvor jeg ligesom stejler er når der bliver brugt ord som helbrede – og kurere.. Det håber jeg står klart i mit indlæg? Men måske ikke tydeligt nok. Du er af samme mening som mig, kan jeg læse i din afsluttende kommentar, altså ift. at autisme ikke kan helbredes – men jeg vil altså gerne slå fast, at jeg derudover er af samme tro som dig, at man med redskaber og metoder kan udvikle og skubbe i positiv retning. Jeg er ikke specialpædagog, som dig, jeg er specialiseret indenfor normalområdet, dagtilbud, og som mor til en søn med infantil autisme, mental retardering og søvnforstyrrelse er du jo ekspert på så mange flere fronter, end jeg er, men jeg havde, efter at have læst din kommentar, bare brug for at tydeliggøre at jeg ikke tror på at Ninka nødvendigvis tager fejl i alt hun skyder ud. På trods af at jeg siger hun skal have frataget sin internetadgang – men det er bare i en uges tid, som straf for at kalde autisme en sygdom. Jeg vil så ønske jer held og lykke og sige tak for dit indspark! Jeg tænker der er andre, der også kan få noget ud af at læse din kommentar. Hvis jeg må, vil jeg dog gerne lige linke til en anden kommentar, fra min facebookside? Maria Josefines historie – fra håb til sorg: https://www.facebook.com/Nutidensmor/ KH! Johanne

 • Reply
  Ditte
  15. juni 2017 at 22:15

  Ninka er måske lige lovlig kategorisk mht kosten. Og jeg giver dig ret Johanne, at hun sansynligvis også har en kommerciel dagsorden. MEN hun har dog også ret i noget af det hun skriver – vores kost kan bare gøre en forskel. Jeg er selv mor til en pige med epilepsi og der er man inden for de senere år begyndt at kigge rigtig meget på hvilken effekt kosten har. Vi har nu i en periode på 3 måneder kørt en meget streng diæt, som vi har fået tilrettelagt af hendes speciallæge, og hendes anfald er blevet markant færre og dette er sket SAMTIDIG med at hendes medicin er reduceret. Diæten er hårdt arbejde, og det ville være nemmere ikke at følge den. Men udbyttet er det hele være. Min datters epilepsi kan aldrig blive kureret, men den rigtige kost hjælper hende meget. Autisme kan heller aldrig blive kureret, men mon ikke den korrekte kost kan bidrage positivt hertil. Jeg tror godt de enkelte forældre kan skelne i det Ninka siger og se det konstruktive i hendes udtalelser (og hermed er det ikke sagt at jeg er fan af hende).

  • Reply
   Nutidensmor
   15. juni 2017 at 22:27

   Hej Ditte! Jeg vil slet ikke anfægte om kost har en positiv betydning. At være velernæret er vigtigt for alle mennsker og der vil da helt sikkert, uden jeg er ekspert, være tilfælde hvor særlig kost viser sig effektfuld i f eks forbindelse med epelepsi. Igen, det ved jeg ikke noget om, men hvor er jeg glad for at høre du- med jeres læge – er kommet frem til noget der har reduceret anfald. Fantastisk! Jeg håber mit indlæg afspejler en afstandstagen til hele helbredelsesdelen af Ninkas holistiske korstog. Hvis du læser på min facebookside, så er der desværre nogen der går fra håb til dyb skuffelse, når de bliver fortalt at de kan kurere autisme.. Man hører også fra flere forældre, efter Ninkas artikel her i sidste uge, at de vil have råd til kostomlægning – og sølvfølgelig vil man som forældre prøve alt, hvis det kunne afhjælpe på d eks udfordringer med adfærd, men at give håb for at kurere autisme, som var det sygdom, synes je er synd. Jeg kan ikke anfægte om hun har nogle gode pointer in general. Ja, der rakte engelsk bedre 🙂 Men tak for din kommentar. Det kan jo endda være der er en mor eller far, med et barn, der har epelepsi, der læser din kommentar og får håb for forbedring – selvom to tilfælde måske sjældent er ens. Kh!

 • Reply
  Mathilde
  15. juni 2017 at 22:36

  Åhha. You said it.
  Min skønne 3årige er infantil autist i den svære ende. Han har svær spisevægring og søvnbesvær oveni hatten. Det sjove ved det hele er, at jeg er helt overbevist om, en god kost er key for os alle og der er jo lavet flere forsøg med gluten- og sukkerfri diæt til at afhjælpe symptomer hos ADHD patienter og autister. Men derfra til at man helbreder dem…

 • Reply
  Trine Østby
  15. juni 2017 at 23:13

  Som mor til en dreng på 7 med infantil autisme har jeg ærlig talt blot trukket lidt på skuldrene og tænkt “uvidende kvindemenneske”. Først da jeg læser dit – som altid skønne indslag – hører jeg “doven-vinklen”, og så bliver jeg sku edderspændt gal!! Doven er simpelthen ikke en mulighed med et barn med autisme!! Jeg har ikke sovet normalt i 7 år, i 7 år har både jeg, manden og søskende arbejdet på overtid herhjemme både hvad angår ren hverdagslogistik med et barn, der intet magter, når institutionsdagen er overstået og hvad angår det følelsesmæssige aspekt, stressniveau og jeg skal komme efter dig! Så doven skal man fa…. ikke kalde mig!! Og HVIS en kostomlægning var den magiske løsning, TRO MIG, så ville vi nok se flere “ikke-dovne” forældre, der ville “kurere” børn i stribevis!! Desuden pisser hele snakken om autisme som noget, vi skal kurere, mig gevaldigt af! Børn med autisme er vidunderlige, finurlige og dybt forskellige. Tænk hvis vi i stedet brugte mere krudt på at snakke (dårlig) inklusion, forbedre mulighederne for vores børn og for os som familier, så man ikke drukner i et ofte LORTEsystem, der ikke fatter en brik. Jeg tror sku, det er systemet, der trænger til en kostomlægning og ikke ungerne! Og undskyld, ny blev det alligevel til lidt galde – tak for at sætte fokus med både alvor og humor!

 • Reply
  Michelle
  16. juni 2017 at 5:43

  Tak for at råbe op og sige fra!
  Jeg er så træt af at mennesker som hende, kan få taletid. Stakkels de, der i desperationens stund får hendes forretning til at køre rundt og hvor skulle hun altså bare skamme sig!

 • Reply
  VenterPaaVinBlog
  16. juni 2017 at 10:51

  Det er simpelthen det dummeste jeg har hørt i år. Slår decideret Trumph.

  – A

 • Reply
  Dorte
  22. juni 2017 at 9:08

  Jeg er fuldstændig enig. Denne artikel som undersøger den videnskabelige baggrund er rigtig interessant

  http://videnskab.dk/krop-sundhed/ninka-sagen-kan-aendrede-kostvaner-slukke-gener-for-autisme

 • Reply
  Jennifer
  23. april 2018 at 9:49

  Hmmm, jeg ville nok lige læse dén artikel én gang til, og skrue lidt ned for sensationsfølelsen. Der er intet sensationelt ved at have en mening omkring dette emne. Men helt ærligt, skal man kritisere en anden tilgang end den kontroversielle, så kræver det ved gud, at man sætter sig lidt ind i sagerne, samt at man er lidt kildekritisk. videnskab.dk er så absolut ikke en valid kilde til information om noget som helst. Desuden er der lidt mere krudt på Ninkas livsstil, end broccoli. Ydermere er drengen diagnosticeret ved Bispebjerg Hospital, og hvis man ser ham idag, har man svært ved at forstå, at han rent faktisk er infantil autist. Man kan godt være kritisk, men helt ærligt: man skal ikke kaste med mudder. læs artiklen igen. Ninka kaster ikke med mudder. Det er blevet så populært at være modstander af hende, bl.a. fordi vi her i danmark er så gode til at håndhæve janteloven. Desuden er der en hulens masse selvhøjtidelige bloggere, der tror de har opfundet den dybe tallerken, fordi de har fåer et par børn. Og internettet svømmer over med dem, desværre. Det fjerner sagligheden. God dag.

Skriv et svar