MED PÆDAGOGHATTEN PÅ; FLYVERDRAGT, VINTERSTØVLER, SOVETØJ MM. – DET SKAL I KIGGE EFTER & DET SKAL I HOLDE JER FRA

13122

Efterår og vinter kræver (udover kleenex og barnets første sygedag) nyt tøj. Og de skal sgu have det bedste, de små, vi skal have fingrene i det, der fungerer og vi ungerne skal jo ikke mangle noget.. men der er jo heller ikke nogen der vil ligge inde med nødvendigheder.
Vi kan blive enige om, at det jo er dyrt nok i forvejen, at være forældre, så fejlkøb skal sgu helst undgås.

Det her indlæg handler ikke om Bilka-tøj vs. Ver De Terre. Mærkerne er jeg sådan set ligeglad med – det handler om funktionen, hvad institutionen gerne vil have og hvad der er bedst for børnene

Så nu tager jeg altså pædagog-hatten på,

…for selvom jeg ikke arbejder i feltet lige nu, så har jeg rigeligt erfaring med at stå i institution og har sikkert stået i en der minder om din bette podes. Jeg er blevet spurgt, jeg har givet råd og selvom alle vuggestuer/dagplejer og børnehaver er forskellige, er der fællesnævnere, så jeg vil forsøge at formidle disse om til et indlæg her.
Lige nu handler det om godt regntøj, termotøj/softshell og gummistøvler, men snart bliver det koldt.

Og når dét er sagt, og jeg igen vil understrege at man gør det forskelligt fra sted til sted. Altså der forventes forskelligt af garderoben, men der ER en rød tråd der hedder; gør-det-let-for-personalet OG bedst for barnet.
Der er bestemte ting du skal indtænke, når der skal købes tøj, lige meget hvor man har sit barn. Og det er dit ansvar at det fungerer.


En eller to flyverdragter?

Dét spørgsmål kan jeg ikke svare på, for det kommer an på to ting; hvor meget er de ude i dit barns institution og hvilket slags barn har du?

Nødvendighed? Her bruger jeg Augustas forhenværende mødregruppeven, men nu børnehaveven, som eksempel. Selvom der er 14 dage mellem dem, er der en verden til forskel på hvordan hans mor og jeg får tøj med hjem.. Han er er nemlig tit våd og hans grønne regntøj kan være brunt efter en dag i børnehaven. Det er Augustas ikke. Det er ikke fordi han bare ligger i vandpytter og bader i mudder (…men næsten) – Augusta leger blot på en anden måde, som faktisk holder hende ret meget væk fra situationer, som kræver at vi hænger noget som helst til tørre.
Sådan er børn forskellige, det er ikke noget vi har lært dem.
-Augusta kan helt sikkert nøjes med én flyverdagt, mens kammeraten skal klart have to flyverdragter, så den ene indimellem kan være til vask og fordi den nogle gange ikke kan nå at tørre.

Hvis dit barns vuggestue eller børnehave er ude meget kan det være en god idé at tilbyde to, for hvis det nu skulle blive vådt, så skal der jo være et alternativ og institutioner kan man ikke forvente har lånetøj. Husk nu at vuggestuebørn ikke er lige så meget ude, som børnehavebørn, der i teorien kan være ude fra 8-16, da de har lurtid, som tager nogle timer – derfor kan det for nogle (men ikke alle) være overflødigt med to, i vuggestuen.
Men vær nu ikke bleg for at gå i genbrugsen til den eventuelle ekstraflyverdragt, de kan jo snildt koste 800-1000 kr. fra ny.

Jeg ved flere køber to flyverdragter, så de ikke skal slæbe den med hjem hver dag, men vi er typerne som altså bruger den til hjemtransport også.

Udesko

Nu skal vi lige adskille vuggestue og børnehave og lige ift. sko; spørg institutionen og skobutikken. Jeg er ikke fod- eller skoekspert, men jeg ved hvad mange institutioner råder til.

Vuggestue/dagpleje;
En tommelfingerregel er, at hvis dit barn ikke kan gå, så skal det ikke have sko. Det er ikke for at holde nogen ude fra sko-klubben – det er fordi det er det bedste for dit barn. Så hvis Hermann-Lucifer altså stadig møver eller kravler rundt, så vent et moment med at springe i Ecco og købe støvler til ungen. Ja, du kan da risikere at lige den model du synes allerbedst om vil være udsolgt, men du kan skam også risikere at de står helt ubrugt. Kravlebørn har – i min erfaring – rigtig godt brug af futter. Futter, der har en vandafvisende overflade og laaangt skaft. De minder måske lidt om skihandsker, hvis du er i tvivl om hvad futter er. Indenunder kan du f. eks. bruge hjemmesko – som Melton, der har skindsål og velcro.

Børnehave & vuggestue/dagpleje;
Gående børn har gavn af en rigtig god støvle med velcro (læs; nej, ingen snørebånd, ingen lynlåse). Velcroen gør, at støvlen også kan sidde rigtigt til på foden, mens en termostøvle altså sidder knap så meget til. Termostøvler er gode, bevares, men de fleste kvalitetsstøvler kan altså holde foden varm og tør. Termostøvle vil jeg dog mene er en god ekstrasko til de større børn i vuggestuen og i børnehaven.
– Augusta får begge, så børnehaven ikke står i en situation, hvor der er vådt fodtøj og kun sneakers som alternativ.

Hvorfor ikke snørebånd eller lynlås tænker du så måske?
Jo – én ting er, at det altså tager ekstra tid for personalet, at gå og binde snørebånd. Det tager da kun 1 minut tænker du måske så.. men der er andre børn, end dit og det ER unødvendig spildtid, for forældre kan lige så godt og lige så let købe velcrosko.
Hvis dét argument ikke er nok, så handler det selvfølgelig også om at dit barn skal lære at tage sko af og på selv – og det kan de allerfærreste børn altså klare, når der er snøre. Det kan godt være Tia-Maluccä ikke kan få støvlen på endnu, men hun kan øve sig. Hvis der er velcro.
Når det så kommer til lynlås er det upraktisk som ind i Skagen at lyne en frossen lydlås, eller en med sand i, som der kommer, efter 4,5 min. på legepladsen.

Gå efter…

Der er faktisk små ting du gerne må kigge efter, når du køber grej til ungerne. Udover mit stærke argument med at gå udenom snørebånd og lynlås på skoene, så gå eventuelt også efter:

Flyverdragter med en “stor lynlås”, altså en, hvor barnet rent faktisk kan få fat med sine Anna og Lotte fingre og selv lyne op og ned. Ellers er gode råd helt gratis; sæt noget gavebånd på, så der er mere at holde ved.
Flyverdragter med glat for: ja, det er sgu smart at indersiden er glat, så den er lettere at trække på. Særligt for vuggestuealderen.
Flyverdragter med to lynlåse (vuggestue): jeg synes de er lettere at tage på for barnet. Det er en smagssag – ikke et must.

Sovetøj, hjemmesko og vanter

Sovetøj (vuggestue): skal I nok også til at skifte ud, nu her. Men hvad skal I skal have med afhænger af hvad vuggestuen tilbyder. Nogle steder sover de med dyne, der kan kræve at I har decideret sove-ude-tøj med, mens andre har sove poser, hvor en trøje kan være rigeligt.
Én bøn jeg gerne vil fremhæve, er at I undgår knapper HELT. Ja, du kan være ude for at pædagogerne i lige dit barns vuggestue faktisk er  lidt ligeglade, men langt de fleste ville vælge lynlås eller bare uden knapper, såfremt spurgt. Det handler om at det – igen – er total unødvendigt, fordi der er smartere alternativer, og for at skåne fingrene (jeps, det kan være et issue).
Så selvom den der smækre ulddragt du har savlet over er sååå lækker og smart, så findes den sikkert også med lynlås 😉

De fleste vil have en sovekasse der indeholder noget ala: tynd elefanthue, tykkere elefanthue, striktrøje, bløde bukser (faktisk bare undgå stive bukser (som jeans), når du sender barnet afsted i institution), tynde uden fingre og sokker. Faktisk; drop jeans til vuggestuebørn. Det er mere kønt, end komfortabelt.

– Og hvis du undgår heldragter med knapper fra ankel til skridt til anden ankel – og aldrig påklæder dit barn i buksedragt før h*n HELT SELV kan tage den af og på, så er du faktisk min helt!

Hjemmesko.. udover de her kæmpe puder med McQueen og Elsa er åndssvagt upraktiske for dit barn, så sørg for de sidder til og ikke er alt for varme. Hvad det skal være; skind (elsker stadig Melton) eller mere fleece-agtigt afhænger af hvor fodkoldt der er.
Og køb en model dit barn kan (øve sig i at) tage af og på selv – de her fine ballerina-modeller kan de færreste småbørn administrere.

Handsker, både strikvanter – de billige er glimrende – og skiluffer, der ikke er for stive. De bliver våde no matter, så køb, så man kan skifte.
Fingervanter? Kun hvis de selv kan tage dem på. Luffer har ingen taget skade af.

Det med småt, som jeg skriver med stort

Navn i alt. ALT. Telefonnummer er endvidere en god idé at tilføje, for du kan jo også risikere at tabe sko, bamser og trøjer på gaden eller glemme det på legepladsen.

No strings attached. Mit forsøg på en dårlig joke. Der må ikke være snorer, hverken i luffer eller hue (så ingen kyse).

Skiftetøj; alternativt tøj, fra inderst til yderst, nederst til øverst – gerne x 2.

Todelt undertøj – forskelligt fra sted til sted. Børn på 2 år kan SAGTENS have det på og med det samme vuggestuen vil begynde at øve med at sidde på WC; todelt undertøj. Det handler ikke om at være klar til at øve renlighed – mange starter meget tidligt med at blive tryg ved toilettet – nogle gange tidligere, end forældrene lige ved!
Der er rent faktisk ingen fordele ved bodyer til 2-årige – det her med at de skulle fryse mavsen er for de fleste en skrøne, når undertrøjen har den rette størrelse – og eventuelle plusser opvejer i hvert fald ikke ulemperne.
Faktisk er det bare unfair overfor barnet, der gerne vil prøve noget nyt, at de ikke har muligheden for at øve sig, for cirka NUL børn kan knappe en bodystocking – todelt undertøj derimod giver øvelse og succesoplevelser 🙂 Der er ikke en følelse, som at kunne noget selv.
Flere steder bliver de børn der blot har tisset i bleen (de, der kan stå stabilt selv, selvfølgelig), skiftet på gulvet, stående – her er bodystockings upraktiske, da personalet altså skal bukke sig ned for at knappe en body.

… og så er der ingen grund til at dobbelt body’e. Ét lag body til de små; forstår jeg, men hvis der skal to lag så brug en bluse. Ja, jeg har et horn i siden på for mange tryknapper, men af gode grunde 🙂


Og hey, jeg ved godt at få nogle af jer, anden- eller flergangs forældrene, var dette måske være old news, men vi kan jo godt bruge jeres erfaring, så byd endelig ind i kommentarfeltet.. du må også også “selvom” du er førstegangs forældre 😉 Det kunne være cool, hvis det kunne blive blive brugbart, for jeg kan se spørgsmålene falder i de facebookgrupper jeg er med i – så hvorfor ikke komme det i møde?

Tusinde tak for din tid. Skriv endelig en bemærkning herunder. Spørgsmål modtages også gerne, selvom jeg jo blot er selverklæret egnet til at lave sådanne råd 🙂

Min sidste bemærkning vil være; spørg altid personalet i vuggestuen eller børnehaven – eller dagplejemor/-far 🙂 Som jeg nævner er det så individuelt og de ved bedst hvad de skal bruge, for at hverdagen skal køre glidende og hvordan ungerne holder sig (nogenlunde) lune og tørre på deres matrikel.

KH! Johanne

Ps. Nu da du alligevel stadig læser; husk at sige det videre: brug ALDRIG flyverdragt eller jakker i autostolen 🙂

Læs også

77 Kommentarer

 • Reply
  Bolette
  15. september 2017 at 11:48

  Min datter skal starte i børnehave her 1. Oktober, så dette indlæg kommer som ønsket fra himlen! 🙂
  Hvad med jakker? Hvor nødvendig er en rigtig god vinterjakke, når ungerne har flyverdragter? F

  • Reply
   Nutidensmor
   15. september 2017 at 11:58

   Årh det er jeg sgi da glad for 😀 Perfekt det kan bruges! 🙂
   Jamen jakke er for mig ikke et absolut must. Man kan komme langt med en god termo eller softshell og en striktrøje indenunder. Det er mest ift. det her med hvad man kan skære fra, uden nogen fryser eller noget er upraktisk og det synes jeg lidt vinterjakken kan for mange børn. Termo har vi jo, eller en god overgangsjakke og de fleste har en tyk trøje. Når temperaturen falder tager de flyverdragterne frem, så alle er godt varme de timer de er ude, men hvornår institutionen mener det er tid er jo så forskelligt!
   I år har Augusta (4 år) en vinterjakke, men jeg har altså en fornemmelse af at det MULIGVIS kan være en overflødig ting, men sammen med et par termobukser kan det jo være en fin overgang der inden det pludselig er freaking koldt.
   GOD BØRNEHAVESTART 🙂 Det er da spændende – og snart 😀
   KH! Johanne

   • Reply
    Bolette
    17. september 2017 at 15:01

    Tak for dit svar! 🙂
    Jeg tænkte nemlig også at man kunne klare sig med termotøj og nogle varme trøjer.
    Vores datter har en tyk jakke fra h&m, som er helt udemærket til turen i bil frem og tilbage fra institutionen, men det var mere om man skulle ud og investerer i én i bedre kvalitet. Jeg tror at jeg venter og ser hvad hun får brug for. Så må vi købe det hen af vejen. 🙂
    Ja, den 1. Oktober er pludselig MEGET snart! Keg sidder her med vores én måned gamle søn i armene, og pludselig virker vores datter så kæmpe stor. 🙂

  • Reply
   Sonja
   17. september 2017 at 1:00

   Jeg synes, at en god vinterjakke sammen med skibukser er et meget godt supplement til flyverdragten når den trænger til at vaskes og måske ikke er tør inden den skal bruges igen:) Det synes jeg er en løsning der har fungeret meget godt:) jakken er så blevet brugt i efteråret sammen med termobukser

   • Reply
    Nutidensmor
    19. september 2017 at 14:45

    Hej Bolette 🙂
    Årh ja, dét kan virkelig sætte det hele i perspektiv 🙂 Så må hun da virkelig se stor ud 😀 Jeg synes også du kan se det an – jakkemuligheden er god, som Sonja skriver og jeg tror altså også vi nok skal få vores brugt også.
    Jeg hæfter mig lige ved at du skriver din datter har en tyk jakke på i bilen..og nu er det ikke for at løfte pegefingre, men børn må ikke have jakke på i autostolen – så er den simpelthen ikke sikker nok. En trøje eller en dyne over til kolde dage er det bedste 🙂
    MVH Johanne

 • Reply
  Maria
  15. september 2017 at 12:18

  FEEEEEDT indlæg! Jeg overvejer helt at printe det og hænge op på mit arbejde når jeg engang har poppet mit barn ud og overstået barsel – hvordan ville du have det med det? Selvfølgelig med henvisning til dig! Det er grundigt og velovervejet og svarer på de spørgsmåle som mange forældre har.

  • Reply
   Nutidensmor
   15. september 2017 at 12:29

   Oh yeah! You do that printing, girl 😀 Jeg tilføjer lige det med snorer, som Mie så fint pointerer!

  • Reply
   Louise
   15. september 2017 at 18:54

   Men læser forældrene sådan et langt indlæg…? 🙈

   • Reply
    Nutidensmor
    19. september 2017 at 14:46

    Du har ret, for nogle er korte og mere overskuelige skriv lettere – mens andre altså gerne vil have det uddybet 🙂 For mig, som pædagog, ville den slags faktisk foregå med et godt opslag og så mundtligt, for der findes en ordentlig portion der ikke orienterer sig på tavlerne, lige meget hvor lange og tydelige opslagene er 🙂

 • Reply
  Mie
  15. september 2017 at 12:19

  Som pædagog i vuggestue og mor til 2 børn, vil jeg godt sige: “Godt indlæg!”
  Jeg synes dog det er vigtigt at tilføje “Ingen vanter eller huer med snore i!” ☺

  • Reply
   Nutidensmor
   15. september 2017 at 12:29

   YEAH!! Den mangler da lige! Det kommer med, tak Mie 😀

 • Reply
  Lise
  15. september 2017 at 12:27

  Hej Johanne 😊 Som pædagog der både har været i børnehaver og vuggestuer, er jeg helt enig – ALDRIG heldragter!!! 😃
  En gang har jeg sendt min søn på 16 mdr afsted i heldragt, men havde ikke nået at vaske efter en weekend med travlt, og jeg undskyldte rigtig meget overfor dagplejemoren.
  I dagplejen kan dit indlæg også bruges btw. 😉.

  • Reply
   Nutidensmor
   15. september 2017 at 12:33

   Perfekt, Lise 🙂
   Haha, det kunne jeg også se mig selv gøre 😀 Der er dælme mange knapper i sådan en heldragt, så jeg forstår ikke hvorfor nogen køber dem 😀
   Du har helt ret ift. dagpleje (der er ikke mange i Aarhus c., nok derfor jeg glemmer dem), men de er hermed tilføjet 😀

 • Reply
  Bettina
  15. september 2017 at 12:47

  Can I get a amen!! 👍🏻 Som pædagog er jeg helt enig!! Dog anbefaler jeg kun flyverdragter med 2 lynlåse til de små, da børnehavebørn gerne skulle kunne lyne selv, og det kan være svært at holde styr på de to.
  Og så skiftetøj! Der mangler altid skiftetøj! Det er så ærgerligt at komme ind og være våd, men der ikke er noget tørt skiftetøj. 😕

  • Reply
   Nutidensmor
   15. september 2017 at 12:50

   Aaaaamen! Skiftetøj er hermed kommet på 🙂
   Og ja, helt enig ift. lynlåse 🙂 Jeg skriver også vuggestue, men i parentes, måske dét ikke er tydeligt nok.
   Tak for dine thumbs up 🙂

 • Reply
  Maria
  15. september 2017 at 12:51

  Som mor til snart 3 børn vil jeg lige tilføje ,at mine piger har aldrig haft flyverdragt med 2 lynlåse selv da de gik i vuggestue da de blev for forvirret når de selv skulle tage dem på .
  Og ja her hvor jeg bor øver de med at tage flyverdragter på når de er ca 1 år til 1 1/2 , da de er så lette at starte med pga de er lige til at glide i 😊

  • Reply
   Nutidensmor
   15. september 2017 at 13:35

   GODT GÅET! Øvelse skal der til 😀

  • Reply
   Louise
   15. september 2017 at 18:53

   Enig. Sidste vinter havde vi en hel flok nye små treårige der kæmpede med de der dobbelte lynlåse, fordi midterstykket falder ned inden de når at lyne. En lynlås er vejen frem 👍🏻

   • Reply
    Nutidensmor
    15. september 2017 at 22:41

    Thumbs up! Jeg har ikke erfaret at mange mærker til børn under de her 3-4 år laver med to lynlåse, men det er fint i melder ind, så læsere kan se flere holdninger til det 🙂

    • Reply
     Skalotteløg
     19. september 2017 at 14:00

     CeLaVi laver i hvert fald med to lynlåse helt ned til… Ja, vi købte vores første i str. 80. Vores erfaring er, at det er nemmere for vores dreng at få den på selv, når der er to lynlåse, fordi den ellers bliver stram hen over skuldrene. Så her er to lynlåse svaret 👍🏻🙂

 • Reply
  Liselotte Nedergaard
  15. september 2017 at 13:02

  Så godt skrevet. Passer 100 😀%
  Mor til 3, nu voksne piger. Mormor til 2. (Bh.dreng og snart dagplejeklar pige)
  Samt dagplejer på 20. år.

  • Reply
   Nutidensmor
   15. september 2017 at 13:35

   Dit CV – inkl. børn og børnebørn – og godkendelse gør at jeg simpelthen mener dette indlæg er ekspert godkendt 😀

 • Reply
  Anna Sofie Slot // PSYKOBLOGGEN
  15. september 2017 at 14:16

  Det siger måske sig selv, men man skal også overveje, hvor ‘varmt’ et barn, man har. Sovetøj har fx ikke rigtig været nødvendigt til mit. Hvis bare varmluftsungen havde en dyne over benene, var det fint med en ekstra trøje og en tynd hue.
  Ps. Nogle ‘folk’ (mig) putter deres unge i heldragt med en million knapper, fordi ungen havde en ordentlig vom og der dermed ikke var noget generende på mavsen… 😅

  • Reply
   Nutidensmor
   15. september 2017 at 14:46

   Ja, helt sikkert 😀 Nogle vuggestuer kører også dyne + tæppe, hvor de fleste ville koge i en dragt 🙂
   🙂

 • Reply
  Lotte
  15. september 2017 at 14:42

  Køb vanter/luffer i flere ens sæt. Så når venstre luffen er væk kan man kombinere med en tidligere ensom luffe. Det har virket som en fin besparelse hos os😊

  • Reply
   Nutidensmor
   15. september 2017 at 14:45

   Du er da et geni 😀 !

  • Reply
   Sascha
   15. september 2017 at 20:32

   Hvorfor har jeg dog aldrig tænkt på det 🙌🏻

  • Reply
   Janne
   15. september 2017 at 21:28

   Det er det bedste vinter-råd ever. Det har jeg aldrig tænkt på👍

   • Reply
    Nutidensmor
    15. september 2017 at 22:42

    Ja, det er fandeme godt 😀 Hurra for Lotte 😀

 • Reply
  Camilla K
  15. september 2017 at 17:37

  Fantastisk brugbart som altid 🙂
  Min datters dp-mor vil helst at de lidt større børn undgår anorakker, da børnene ikke kan lære at lyne den selv da lynlåsen jo sidder i ryggen 🙂

  • Reply
   Nutidensmor
   15. september 2017 at 22:42

   Klaaaaart! Det giver god mening 🙂

 • Reply
  Louise
  15. september 2017 at 18:52

  En tilføjelse til støvlerne: undgå dem med de der elastik-hiv-i-plastik-spænde nogen, jeg har flere gange oplevet at elastikken er sløv efter en måned eller to og komme til at sidde fast i pedalerne på børnehavens cykler. Det gør ondt på barnet, elastikken knækker og støvlen er ubrugelig bagefter.

  • Reply
   Nutidensmor
   15. september 2017 at 22:42

   Arh ja! Helt bestemt! De er også dumme og svære for barnet selv

 • Reply
  Susanne
  15. september 2017 at 19:42

  Super fint med lidt fif til dem som har brug for råd og inspiration. Dog vil jeg lige tilføje at den der med ingen sko til børn der ikke går er en skrøne. Både fyseterapeuter og fodspecialister anbefaler sko så snart barnet rejser sig og gør antag til at tage de første skridt. Mange børn har brug for støtten for ikke at udvikle skader så for mange er gode sko langt bedre end ingen sko. Gode sko er sko der sidder til. Derfor anbefaler de sko/støvler med snørrebånd fordi børnene IKKE kan binde dem og derfor har brug for hjælp til at få fodtøjet til at sidde ordentligt. Og så må pædagogen altså bruge den ekstra tid til den enkelte barn og sikre at barnet ikke ender med fucked up fødder senere i livet 😜 Bare lige lidt ekstra info fra en pædagog (og mor til 2 børn med dårlige fødder) til en anden ❤️

  • Reply
   Charlotte
   15. september 2017 at 22:11

   Vildt nok så forskellige ting man kan få at vide! Jeg er nemlig blevet anbefalet det stik modsatte. Aldrig sko før de kan gå stabilt. Bare tær så meget som mulig. På den måde får foden ikke en falsk tryghed og musklerne lærer hvor de skal bruges korrekt, så de støtter foden bedst. 🙂

   • Reply
    Nutidensmor
    15. september 2017 at 22:45

    Jeg har ALDRIG hørt ergoterapeuter anbefale det, så det er pudsigt som man får forskelligt at vide 🙂
    Men ja, som sagt har jeg altid hørt modsatte og for mig giver det heller ikke mening, for hvordan har mennesket så lært at gå, før godt fodtøj fandtes? Når man skal arbejde med gang og f. eks. tågængeri, balance mv, så har vi haft specialister i de institutioner jeg har været i og anbefalingen er altid; bare fødder.
    Hvis jeg – ufagligt for det felt – må tillade mig at modsige dig, så har børn ikke brug for støtte for at lære at gå. NÅR de får sko skal skoene selvfølgelig støtte korrekt, men nej, jeg vil altså ikke mene det er korrekt, ud fra hvad jeg har fået fortalt. Men jeg er spændt på om andre byder ind.
    Jeg faldt eksempelvis over dette;
    http://ergokarin.dk/de-foerste-sko/

   • Reply
    Nutidensmor
    15. september 2017 at 22:46

    Hov, Charlotte- kan se du er enig med mig

  • Reply
   Sidsel
   16. september 2017 at 10:06

   Hmm… det har jeg alligevel aldrig hørt!! Tværtimod! Med mindre børn har en reel skavank der skal støttes op om, er det langt bedre at de -uden sko, udvikler stabilitet over ankelleddet helt naturligt.

   Vh sidsel -fysioterapeut;-)

 • Reply
  Susanne
  15. september 2017 at 19:45

  Super fint indlæg.
  Dog vil jeg lige tilføje at den der med ingen sko til børn der ikke går er en skrøne. Både fyseterapeuter og fodspecialister anbefaler sko så snart barnet rejser sig og gør antag til at tage de første skridt. Mange børn har brug for støtten for ikke at udvikle skader så for mange er gode sko langt bedre end ingen sko. Gode sko er sko der sidder til. Derfor anbefaler de sko/støvler med snørrebånd fordi børnene IKKE kan binde dem og derfor har brug for hjælp til at få fodtøjet til at sidde ordentligt. Og så må pædagogen altså bruge den ekstra tid til den enkelte barn og sikre at barnet ikke ender med fucked up fødder senere i livet 😜 Bare lige lidt ekstra info fra en pædagog (og mor til 2 børn med dårlige fødder) til en anden ❤️

  • Reply
   Nutidensmor
   15. september 2017 at 22:46

   Jeg skulle lige til at svare, men det er vidst bare din kommentar, der er udgivet to gange, ved en fejl 😀

 • Reply
  Regitse
  15. september 2017 at 20:34

  Jeg.Elsker.dig.

  Fandme fedt med en gennemgang af tøj! Hver vinter føler jeg mig som en fedtet teenager der for første gang skal til rollespil i Rold Skov…

  • Reply
   Nutidensmor
   15. september 2017 at 22:46

   Haha! Rold Skov 😀

 • Reply
  Anne Sofie
  15. september 2017 at 20:43

  Alternativt til at have to flyverdragter, har vi haft god erfaring med at have en flyverdragt og så en vinterjakke og overtræksbukser til at supplere med, hvis vores datters flyverdragt bliver våd i børnehaven 🙂

  • Reply
   Nutidensmor
   15. september 2017 at 22:47

   Good idea 😀

 • Reply
  Cecilie
  15. september 2017 at 20:47

  Meget omfattende indlæg 💪🏼☺️ Mht behovet for to flyverdragter har jeg en bemærkning, for vores drenge får bare regnbukser uden på flyverdragten i institutionen, selvom dragten egentlig skulle kunne holde til sjap alene. Det er rart at når man henter, så har de en ren flyverdragt på indenunder 😂 Ydermere, så laves der i dag elastiske snørebånd (Reima), så skoen lige kan trækkes på. Endnu nemmere end velcro. Hvad siger pædagogerne til det?

  • Reply
   Nutidensmor
   15. september 2017 at 22:47

   Smaaart 😀
   Jeg har faktisk ikke hørt om det! Hva’ er det for noget moderne noget? Præmisset er at det skal være noget der er muligt for at børnene selv kan tage det på – kan de det 😀

 • Reply
  Mine
  15. september 2017 at 20:48

  Endnu en pædagog på banen 😉
  Jeg vil også smide “ikke to body’er på, der begge har tre knapper”. Det er pænt mange knapper vi knapper hver dag, når alle vuggebørnene har to body’er på i vinterhalvåret..

  • Reply
   Nutidensmor
   15. september 2017 at 22:48

   ALDRIG to bodyer.. HELT enig 😀

  • Reply
   Stine
   18. september 2017 at 20:35

   Knapper du alle knapperne? Jeg er også pædagok, men jeg knapper altid kun den midterste. Ellers får jeg skøre fingre når jeg fylder 40 🙈Så to bodyer synes jeg er helt ok

   • Reply
    Nutidensmor
    19. september 2017 at 14:47

    Jeg knapper de yderste, da de kan skarve, tænker jeg. Aldrig den inderste – den har for mig ingen funktion 🙂

 • Reply
  Lisa
  15. september 2017 at 21:04

  Godt indlæg, tak.
  Hættetrøje er også absolut no go – de er farlige fordi børnene kan hænge fast i dem!
  Kærlig hilsen en anden pædagog

  • Reply
   Nutidensmor
   15. september 2017 at 22:48

   Yes! Og der er tit snore i hættetrøjer.. no go!

 • Reply
  Emilie
  15. september 2017 at 21:37

  Medhjælperen med gigtfingre klapper også i sine små hænder.
  Ang. elefanthuerne – klart også en favorit her, men sidst der skete en bh-ulykke var det desværre en elefanthue som endte med at være synderen, nogle ide til hvordan man kommer uden om det?
  Måske var det en uheldighed dengang, men alligevel. Handler det om pasform/størrelse? Eller er det bare det bedste alternativ?

  • Reply
   Nutidensmor
   15. september 2017 at 22:48

   Ja, godt spørgsmål.. :-/ Og skrækkelig episode 🙁 Jeg ved det simpelthen ikke 🙁

   • Reply
    Alice M
    17. september 2017 at 22:08

    Løsningen hedder elefanthue med velcro i halsen – både Lego og andre mærker har versioner

 • Reply
  Linda Maria
  15. september 2017 at 22:03

  Rigtig godt og brugbart indlæg! Et vandsøjle tryk på over 10.000 er også et godt pejlemærke da det indikerer at flyverdragt kan tåle massere af vand inden det løber igennem den 😊👍🏻

  • Reply
   Nutidensmor
   15. september 2017 at 22:49

   YEAAAH! Godt vandsøjletryk. Jeg kigger altid, men har ikke oplevet at se et lavt tal.. er der nogle der har det?

 • Reply
  Charlotte
  15. september 2017 at 22:14

  Den kunne jeg godt have brugt i forgårs… så havde jeg sluppet for det lettere bebrejdende blik fra dagplejemor, da lille skid kom afsted i smækbukser med -og Yes, trykknapperne fra anken til ankel🙈😅 (men hun så sku mega cute ud i dem

  • Reply
   Nutidensmor
   15. september 2017 at 22:49

   Hahahaha! 😀 Se, der skal hun da også bare sige noget 😀 Det er der jo ikke noget i vejen for 😀 Men helt sikkert; børn er fandeme nuttede i smækbukser!

   • Reply
    Charlotte
    17. september 2017 at 1:19

    Det gjorde hun også da jeg hentede trolden 😅så smækbukser hører nu kun til i weekenderne og på fridage 👍😄

    • Reply
     Nutidensmor
     19. september 2017 at 14:47

     “Særlige anledninger” 😀

 • Reply
  Jeannie
  15. september 2017 at 22:53

  Som mor til 3 kan jeg kun sige 👍 Til dit indlæg Johanne😊
  Dog vil jeg tilføje, at man ikke behøver st vaske flyverdragten fordi den er beskidt, og er den nu helt stiv af mudder så skyl mudderet af og hæng til tørre.
  Ungen er ligeglad med om flyverdragten er ren, fordi den bliver beskidt igen og en flyverdragt mister sin overflade behandling og funktionalitet hvis den bliver vasket hver eller hver anden uge.
  Ta’ det værste skidt med en fugtig klud.

  • Reply
   Nutidensmor
   19. september 2017 at 14:48

   True true true true 😀 Sådan holder de bedst 🙂 Plus man da vidst skal have noget særligt vaskemiddel, ikke?

 • Reply
  Stine
  15. september 2017 at 22:57

  Børnehavepædagogen her anbefaler at I tjekker om flyverdragten forholdsvis nemt kan komme ud over kanten på støvlerne – elastikken forneden skal selvfølgelig sidde til, men skal ikke være FOR stram…. Det kan godt være at forskning viser, at gentagne og monotome bevægelser ikke giver slidgigt, men man har fandme ondt i fingrene efter 30 børn med stramme elastikker 😉

  • Reply
   Nutidensmor
   19. september 2017 at 14:49

   Det er som om at nogle er ekstra stramme – eller også er støvlerne enorme? Det kan i hvert fald være en kamp at få bakset buksen over, helt enig!

 • Reply
  Louise
  15. september 2017 at 23:04

  Som vuggestuepædagog vil jeg bare lige indskyde at vi mest af alt holder af todelt nattøj – det gør det nemlig så meget nemmere at justere mængden af sovetøj afhængig af vejr. Og så også et par sovestrømper til når det bliver endnu koldere 😊

  • Reply
   Nutidensmor
   19. september 2017 at 14:49

   YEAH 🙂 Godt indskud!

 • Reply
  Pernille
  16. september 2017 at 7:40

  TAK(!) for indlægget. Det er dejligt når der er nogen der vil tage sig tid til at forklare hvad der er nødvendigt. Især når man er førstegangsmor med en lille der lige er startet i dagpleje 🙂
  Men vil ærligt indrømme, her bruger vi rigtig meget heldragter, dem med trykknapper hele vejen rundt med benene og i skridtet 😬🙄🙈 Så ser min 9mdr søn stadig lidt babyagtig ud, selvom han overhovedet ikke opføre sig som baby😝

  • Reply
   Nutidensmor
   19. september 2017 at 14:49

   Haha, ja, de er sgu da også nuttet de heldragter 🙂 🙂
   Du må jo høre hvad DP tænker – hvis hun er helt ligeglad, så skal I jo bare blive ved 😀

 • Reply
  Hafdis
  16. september 2017 at 8:10

  Fra en pædagog til en anden 😉
  Jeg ville tilføje til listen at man burde kigge under vinterstøvlerne. Mange vinterstøvler har en skosåle af plastik i stedet for en skosåle af gummi. Plastik skosålerne er ikke lige så gode når det begynder at være glat udenfor. Plastikken glider over isen imens gummi hjælper børnene at være mere stabile på isen 🙂
  Dette er et af de første råd jeg kommer med til forældre. Der er bare alt for mange børn der skøjter rundt på legepladsen på grund af at deres sko ikke er stabile nok

  • Reply
   Nutidensmor
   19. september 2017 at 14:50

   <3 Knaldgodt råd! Tak!

 • Reply
  Sophia
  16. september 2017 at 10:23

  Som pædagog, i en børnehave, vil jeg mene at én flyverdragt kan gøre det, så længe man har termotøj og regntøj, for så kan disse to ting kombineres, hvis flyverdragten er til vask.
  Og en appel til jer forældre, der frygter ulykker ved at hætten på jakken, regnjakken eller flyverdragten sidder fast i noget på legepladsen. Vær søde at lade hætten sidde på ovennævnte beklædning. Det er bare IKKE fedt at skulle være på legepladsen i flere timer, når det er træls regnvejr, og man ikke har nogen hætte at tage på. Man bliver våd ned i nakken, håret bliver så vådt, som trådte man lige ud af bade og man kommer sådan til at fryse, når man har vådt hår. Hætten sidder fast med tryklåse, så den falder af, hvis barnet skulle sidde fast i noget, så I kan være ganske rolige ved at lade den sidde på tøjet.

  • Reply
   Nutidensmor
   19. september 2017 at 14:50

   Så godt indspark, Sophia! Tak! 😀

 • Reply
  Ballinogbaby
  17. september 2017 at 15:45

  Hvor er det godt med denne her slags opslag! Ellers ville jeg da sikkert ende som en af dem der sendte mit barn afsted med både body og heldragt og snor i vanterne 🙈 – Så tak😆

  • Reply
   Nutidensmor
   19. september 2017 at 14:50

   Haha! SELV tak 😀 Man kan jo ikke vide det man ikke ved 😉

 • Reply
  Christina
  2. oktober 2017 at 21:37

  Endnu en pædagog blander sig 😀
  – det er en god ide at tjekke vandsøjletryk i Regntøj/flyverdragt/softshelldragter, da fx Regntøj ikke altid er så vandtæt som man regner med. Der er STOR forskel.
  Hellere godt kvalitets-overtøj og så billigerere bukser/bluser 😊

 • Reply
  Sidse
  7. oktober 2017 at 7:16

  Jeg er blevet ret pjattet med todelt softshell 😊Vindtæt og med et højt vandsøjletryk, gør det langt mere brugbart end termotøj (synes jeg) 😉
  Og medmindre barnet ligefrem bader i vandpyttene, er det også ret godt i helt almindelig regnvejr!

Skriv et svar