“OG HUSK NU UNGER.. GUD ELSKER DIG” – SAGDE TOMATEN OG AGURKEN PÅ NETFLIX

image165

Er jeg den eneste der er overrasket?
Bibelcitater og en tydelig påmindelse om at vi alle er i Herrens hjerte.
…men fra en tegnefilm om grøntsager – på Netflix.
Hvad tænker du om dét?

Vi er helt sikkert mange forældre der er faldet over Grøntsagaer på Netflix, en rigtig sød lille tegnefilm om Bob og Jerry, en tomat og en agurk, der svæver talende rundt i en miniverden, laver gak og løjer og går på eventyr. Ja, der er da også blåbær, broccoli, asparges og den slags figurer med og umiddelbart tænkte jeg da; COOL! En tegnefilm, hvor grøntsager er hovedpersonerne! Pædagogen i mig klapper da også i hænderne, for hvis en af missionerne er at gøre grøntsagsindtagelsen hip, så er jeg nede med Grøntsagaer, som programmet som nævnt hedder.

Jeg skrev opslaget på min instagramprofil, da Augusta var puttet og fjernsynet for længst var slukket. Et opslag, som bunder i overraskelse, men altså også en undring over hvorledes det har sin plads, at inddrage religion i et fjernsynsprogram for børn, i en mainstream streamingtjeneste fra Netflix. Ja, faktisk var jeg småforarget og det vil jeg mene at jeg ville være uagtet om jeg så er ateist, buddhist, muslim, jøde, agnostiker (…osv.). Jeg er så agnostiker, eller ateist, om du vil. Det er ikke noget jeg dyrker, men jeg ved jeg blot ikke tror på Gud. Eller guder. Jeg er ikke religiøs.
Det er ikke fordi jeg har berøringsangst med religion eller kristendom, som nogle måske så vil beskylde mig for, for jeg mener da bestemt alle børn skal vide noget om alle religioner – og have muligheden for at vælge både til eller fra. Selvfølgelig skal vi oplyses – men der er passende tid og sted.
Det er en af de ting jeg gerne vil uddybe fra da jeg postede og det er også derfor dette indlæg er kommet til.

Hvad jeg ikke forstår er, at det er forsvarligt at smide en tegnefilmsserie med – hvad jeg vil mene er – inddoktrinering på Netflix. At den er mulig at leje et sted, søge sig frem til det på Youtube eller finde lignende i bog, eller hvad ved jeg, er fint – men på Netflix?

Det grøntsagerne har gang i, udover at klæde sig ud som cowboys, spise chili og køre ræs mod en kartoffel er så også at sige ting som;
“Bob, du ved jo godt at vers 23 i Biblen siger at man skal elske sin næste”
– Og hvad der fik mig til at krumme tæer; afslutter hvert afsnit med en lille remse i kor, henvendt til seeren;
Og husk nu unger! Guuuuud elsker DIG!”

Kommentarsporet på både bloggens facebookside og Instagram er interessant og jeg nyder at I giver jeres besyv med. Der er lidt forskellige holdninger, men primært er det da ren og skær overraskelse fra andre forældre, der ikke vidste det og flere har slet ikke bemærket det, selvom de ser samme tegnefilm med deres børn.
Ja, vi stener nok, når vi ser tv. Der er da programmer, som giver mig lyst til at proppe vat i ørerne (…Backyardigans), mens andre; Alfons Åberg f. eks. underholder selv den voksne.

Jeg vil gerne slå fast; nej, jeg frygter da ikke mit barn er skadet. Jeg er altså ikke oppe i det røde felt her, men jeg synes det er etisk forkert af Netflix, som jeg ser som en almen streamingtjeneste, der skal levere underholdning på abonnement til alle børn, at have et program på, som har et kristent twist i.
Det er jo ikke et oplysningsprogram, som jeg ville mene var fint, hvor vores børn kan lære at der er nogen der tror på Gud, nogle tror på Allah, andre tror på Shiva (m.fl) og hvad dét så indebærer. Det er endegyldig-sandhed-BUM.
Historier der er bygget op omkring Biblen synes jeg som sådan også er fine, en tegnefilm hvor handlingen er inspireret af eksempelvis Noas Ark ser jeg intet forkert i, men det er historien her det handler om, ikke citater fra Det nye testamente (som virker VIRKELIG malplaceret, forresten) og en afsluttende velsignelse af seerne.

De mangler da lige at daske lidt vievand på skærmen, men så 4D er vores TV heldigvis ikke.

Min pointe er; jeg synes ikke det skal have sin plads på Netflix. Kristendom, jødedom… ja, jeg er ligeglad, kan vi ikke holde religion ude?

Hvad hvis jeg lavede en tegnefilm på Netflix, som forresten er en beskyttet kanal, hvor der burde være tjek på udbud ift. aldersgrænser, (u)passende scener og (u)passende sprog, hvor min figur Kaktussen siger:
Og husk nu unger! Når du skal være en god kommunist skal vi arbejde hen mod at afskaffe privatejendomsretten og skabe et klasseløst samfund med delvist fælles ejendom, samfundsejede produktionsmidler og samfundsmæssig fordeling af produktionsudbyttet.
Karl Marx eeeelsker dig”
(Kilde: Wikipedia. I’m not THAT smart)

Jaja, ekstremt eksempel, da kommunismen ikke er den herskende politiske overbevisning, som kristendommen er for religion i Danmark, men kan du se hvor jeg vil hen?

“Og husk nu unger: dyr er vores venner. Hvis du spiser rullepølse er du en morder! Vær’ dyrenes ven; bliv vegetar”

?

Skoen presser fordi;
– Vi er jo ikke alle kristne og det er altså ikke et oplysningsprogram.
– Det er irrelevant for historien (for mig) og så findes der glimrende U-farvede tegnefilm, der kunne være under favoritter på Netflix.
Jeg har fået kommentarer på at det er mit ansvar som forældre at sørge for jeg ved hvad min datter ser (der er dog ingen der vil indrømme, at de gennemgoogler alle børneprogrammer, inden Gert-Herluf-Nimbus får lov til at se fjerner).
Helt ærligt; der er Netflix altså en tjeneste man køber, fordi jeg skal have tillid til at de selekterer. Jeg vælger alder og på den måde passendehed, men ellers burde jeg da ikke i denne børnevenlige verden kunne blive overrasket. I mine øjne kunne de lige så godt halshugge en My Little Pony, som at sige at Gud elsker mit barn. Begge ting ville jeg ikke forvente at finde på Netflix. Måske Youtube, men det ser mit barn ikke uden mig.
Så:
– Netflix burde levere neutral tegnefilm, der tematisk er passende for alle børn.
Jeg kan forstå at der i beskrivelsen af tegnefilmen (når man klikker på den) står, at det er kristne temaer. Det er ikke kun kristne temaer, det synes jeg ikke er dækkende.
Nej, jeg synes sgu ikke det er relevant at tale om kristne budskaber her, hvis jeg skal være ærlig. Flere har nævnt at der da er kristne moraler i mange historier – og nej, næstekærlighed mv. er da lige så meget menneskelige moraler, det handler da også om etik og dernæst kan vi da overføre det til religion.
– Tegnefilm med religiøse eller politiske budskaber burde være noget man kan vælge til, leje på biblioteket, købe i boghandlen, hente på iTunes – men ikke noget man skal gå udenom mellem alt det andet, på Netflix.

Hér synes jeg at en af facebookkommentarerne var helt geniale!
Karina Maria Nederby sammenlignede det lidt med at jehovasvidner ringer på – dét må de skam gerne. De vil tilbyde lidt læsning og en snak om deres overbevisning, men det hun – og jeg – føler Netflix gør, er at springe ind i stuen, uden at banke på. Jeg har ikke givet dem lov til at komme ind og de taler til mit barn, uden jeg ved det.
– For ja, jeg er sgu en mor, der kan finde på at gå ud og lave havregrød, mens min datter ser Netflixtegnefilm. SHAME ON ME (ifølge nogle).

Men kunne det ikke bare være en tilkøbsmulighed til pakken?
“For 10 kr. ekstra om måneden kan du opgradere til “DEN GUDDOMMELIGE PAKKE”, hvor du med bare ét klik kan vælge mellem de største 4 religioner”
– Måske kan det trækkes fra kirkeskatten?

Hvad synes du om Grøntsagaer?

Udover at titlen jo er genial.

Er jeg ude, hvor jeg ikke kan bunde?
Det er ikke fordi jeg mener det er noget jeg kan koge suppe på, i uendelighed, men jeg havde sgu brug for at have lidt rum til at uddybe mit standpunkt og lægge op til yderlige dialog.
Så gå endelig i gang; hvad mener du? Ser I det? Skal I se det?

Jeg skal selvsagt læse beskrivelserne af tegnefilm fremadrettet, men jeg vil da virkelig gerne vide hvem af jer der gennemlæser ALT deres børn skal til at se. Det er måske kun dem, der synes jeg er sippet, der mener jeg bør gøre det grundigt fremover? Og så sidde sammen med min datter i hvert sekund hun ser tv, selvfølgelig.
(Not… jeg skal jo også have deo på og en kam gennem busken på øverste etage 😉 ?)

Læs også

25 Kommentarer

 • Reply
  Lotte
  29. september 2017 at 20:47

  Jeg havde altså heller ikke lagt mærke til dig før jeg sad i sofaen ved siden af ældstesønnen og stenede (!). Så måtte jeg lige finde en grimasse der kunne passe, men det lader ikke til at han havde opfattet noget (måske stenede han også bare). Nu siger vi bare at det synes vi ikke at han skal se og så er der jo så meget andet gejl på Netflix at vælge imellem. Men der kunne godt have været en advarsel, for jeg synes som dig heller ikke at det er dækkende at der står “kristne temaer”. Når man har valgt “kids” så stolede jeg egentlig på at det var nogenlunde sobert. Men nu skal jeg da i gang med lige at screene før jeg giver lov til en ny serie….

  • Reply
   Nutidensmor
   29. september 2017 at 21:13

   Hej Lotte!
   Nej, vel, “kristne temaer” synes jeg også dækker over noget andet. En historie, der f. eks. er baseret på – eller inspireret af – eksempelvis Noas Ark. Ikke bibelcitater og den her afslutning.
   Der er flere der mener at det er en forældres opgave ikke at sætte noget på, og gennemtjekke alt, læse beskrivelser mv., inden man trykker PLAY. Den tanke havde jeg altså ikke tænkt, men måske vor tiltro til Netflix og lign. er for stor. Hvad med til DR?

 • Reply
  Mette
  29. september 2017 at 21:22

  Tak – jeg kan simpelthen ikke være mere enig 🙏🏽

  Jeg stivnede simpelthen også da jeg bemærkede den sidste sætning kom og vi blev også hurtigt enige om herhjemme, at lige den serie springer vi let og elegant over fremover.

  • Reply
   Nutidensmor
   2. oktober 2017 at 12:14

   Også os.. Eller, Augusta har ikke spurgt efter det, heldigvis, men jeg ved sgu ikke hvad jeg gør, hvis hun gør… vi ser Dr pt 😀

 • Reply
  Ballinogbaby
  29. september 2017 at 22:12

  Ej. Det kan jeg altså godt forstå din forargelse over. Helt fint hvis det er noget man selv søger sig frem til – men når det ligger sammen med Gurli Gris og alt det andet “pladder”, så synes jeg ikke det passer ind! Og tænk engang for et ramaskrig der havde været i lille Danmark hvis det havde været en anden religion der blev prædket på den måde i vores børne-tv 😅

  • Reply
   Nutidensmor
   2. oktober 2017 at 12:14

   High 5! Sådan har jeg det også!

 • Reply
  N
  29. september 2017 at 22:19

  Allah er Gud på arabisk .. Ergo dem der tror på Gud – om man er kristen eller jøde – de tror også på allah 😄

  • Reply
   Nutidensmor
   29. september 2017 at 22:48

   Og GUD dækker over flere religioner.. men de bibelhenvisninger de smider om sig med er vidst forbeholdt en bestemt trosretning 😀

   • Reply
    N
    30. september 2017 at 8:31

    Nu hentyder jeg jo til dit indlæg, hvor du skriver: “der er nogen der tror på Gud, nogle tror på Allah”.
    Allah er bare den arabiske måde at sige Gud på, ligesom man siger God på engelsk.
    Jeg pointerer det, fordi der generelt er en kæmpe misforståelse verden over omkring islam. Jøder, kristne og muslimer tror altså på den samme Gud. Hver bog (Torahen, biblen og koranen) har bare hver deres profeter og kommer selvfølgelig i en bestemt rækkefølge 😄
    Btw, så elsker jeg din blog og Instagram og synes du er så Nice! Og nok den eneste blog jeg kan holde ud at læse 😂

    • Reply
     Nutidensmor
     1. oktober 2017 at 8:15

     Du har jo helt ret; selvfølgelig bruges “gud” af flere 🙂 det er en svipser! Det jeg er inde på, er de forskellige trosretninger, samme ophav eller ej 🙂

     • Nutidensmor
      1. oktober 2017 at 8:16

      Og tak 🙂 🙂 !!

 • Reply
  Ditte
  29. september 2017 at 23:05

  Din holdning til religion, Gud etc vil jeg ikke blande mig i eller kommentere på, MEN du skriver at du ikke har givet Netflix lov til at komme ind og tale til dit barn uden du ved det – det har du jo netop eftersom du har betalt for deres ydelse. Netflix er i sin gode ret til at udbyde hvad de vil; ligesom du er i din gode ret til at bestemme hvad din datter skal se af tegnefilm. Du vurdere din datter ikke skal se denne tegnefilm og er derfor selektiv på hendes vegne, som vi forældre jo er for vores børn; det er naivt at tro at man ikke skal være selektiv overfor hvad Netflix viser. Hvis ens barn har set noget på Netflix, som man ikke kan stå inde for som forældre, så skal ansvaret ikke placeres ved Netflix, men et helt andet sted. Det var blot mine tanker mht dit indlæg 🙂

  • Reply
   Nutidensmor
   2. oktober 2017 at 12:15

   Tak for dine tanker 🙂

 • Reply
  MH
  30. september 2017 at 6:18

  Jeg tror, at netop fordi Netflix er amerikansk, så anser de det ikke for et problem, at have sådan en serie for børn.
  Amerikanerne er langt mere religiøse og knyttet til Kristendommen, end vi er vant til herhjemme, hvor vi ser det langt mere som et personligt valg. Jeg tænker dog, at du aldrig vil opleve en børneserie på Netflix, hvor andre religioner kommer i spil på den måde😉
  Men ellers er jeg enig..-jeg bryder mig heller ikke om at snige meninger og holdninger ned over hovedet på børn.
  Oplysning og retten til selv at vælge – helst sikkert, men ikke skjult i slikskålen🙈

  • Reply
   Nutidensmor
   2. oktober 2017 at 12:15

   Du har sikkert helt ret 🙂

  • Reply
   Nutidensmor
   2. oktober 2017 at 12:15

   SELV tak 😉

 • Reply
  Sarah
  30. september 2017 at 8:47

  Jeg siger tak for advarslen! Og jeg er faktisk kristen😉 Men jeg kan simpelthen ikke magte programmer, der missionerer og forkynder! Har jeg det behov, så går jeg i kirke 😉 Jeg synes bestemt ikke, det er passende! Og jeg kan godt forstå dig!
  Mine børn ser sgu også tv uden jeg kigger med – og YouTube sågar (just shoot me), jeg kigger dem selvfølgelig over skulderen, men jeg ville også blive forarget, hvis den slags programmer pludselig dukkede.

 • Reply
  Thit
  30. september 2017 at 10:24

  Man vælger selv hvad man vil se på Netflix, der er virkeligt meget crap på Netflix. Netflix er dels ikke altid politisk korrekt og kan overtræde folks grænser af den ene eller den anden årsag – og så længe de ikke direkte opfordrer til at missionere ud og dræbe alle de på deres vej,der ikke er kristne, synes jeg det er træls men helt okay 😉

  Derudover synes jeg at det er mega sejt at der er en tv serie om seje grøntsager og at det er ærgeligt at den bliver infiltreret af religion ☺️

  • Reply
   Nutidensmor
   1. oktober 2017 at 8:14

   Tak for dit indspark, Thit 🙂

 • Reply
  Nina
  30. september 2017 at 11:49

  Jeg er næsten helt ked af at være uenig her, men synes lige man må trække op i fugleperspektiv og kigge på det store billede. Netflix må vel i princippet sende, hvad de vil?? Så må vi jo selv vælge om vi vil se det eller ej. Jeg ville knække mig i lårfede stråler, hvis mit barn skulle se sådan en udsendelse, MEN jeg mener stadig ikke, at jeg kan bestemme over det produkt Netflix leverer. Hvis jeg ikke kan lide duften i bageriet, så må jeg jo smutte.
  Ja tanken om at skulle screene alt er også fjern for mig, fordi jeg hellere vil bruge min tid på andet, men så må jeg tage konsekvensen deraf.
  Der ligger porno, vold og alt mulig andet på nettet, og jeg tror vejen frem er at lære os selv og børnene at navigere i det, for vi kan aldrig blive det kvit, uanset hvor forargede vi bliver.

  • Reply
   Nutidensmor
   1. oktober 2017 at 8:13

   Hej 🙂
   SELVFØLGELIG må Netflix sende hvad de vil… men selvfølgelig må jeg da også ærge mig over deres valg og ønske de sendte noget andet 🙂
   Jeg kan desværre ikke lære min 4 årige at navigere på nettet, men det kommer helt sikkert 🙂

   • Reply
    Nina
    1. oktober 2017 at 9:13

    Du må meget gerne ærgre dig over deres valg, det gør jeg virkelig også. Jeg læste dit indlæg, som at det var for dårligt at de viste den slags, og at det ikke var i orden. Jeg må have misforstået 🙂
    Jeg kan heller ikke lære min 2-årlige at navigere på nettet endnu, men så må jeg træde ind. Jeg mener bare, at vi ikke kan fjerne alt det grimme i verden, og at langt værre ting end en velsignelse ligger og lurer derude. Vi er nødt til at følge meget aktivt med i, hvad børnene ser og foretager sig, selvom det er skide træls, for tingene forsvinder ikke, uanset hvor forkerte og forfærdelige de er. Desværre…

    • Reply
     Nutidensmor
     2. oktober 2017 at 12:16

     Jamen jeg er bare klar over at jeg ikke KAN bestemme hvad de sender, men det ændrer ikke på, at jeg har den holdnikng, at jeg synes IKKE de BURDE sende det 🙂

     Helt enig i din pointe med at vi skal følge med 🙂 Det har jeg også gjort – derfor dette indlæg kom 🙂 Og heldigvis ved endnu flere det nu 🙂

 • Reply
  Anne
  30. september 2017 at 13:34

  Meget sjovt indlæg som en, der ikkebruger så meget tid på denne blogger-verden, finder ganske interessant. Inkl. kommentarerne nedenunder.
  Jeg tænker som een nævner, at Netflix vel selv bestemmer over, hvad de lægger ud. Og så er jeg kristen. Bryder mig heller ikke om alt for megen missionering generelt, MEN idet vi i DK bygger på kristne værdier, og jeg personligt går op i – bl.a. – at formidle en form for åndelighed og de kristne værdier i øvrigt, så synes jeg faktisk, at det er rart at nogle af tegneserierne/børnetv’et som fortæller om kristne værdier; at hjælpe, samarbejde, tage hensyn, være en god ven, tilgive m.v. For det er mit klare indtryk, at indholdet/handlingerne i serien vender sådant, og hvordan at håndtere livets udfordringer.
  Om Gud er den samme for jødedom, kristendom og muslimer, det er jeg ikke sikker på. Det er i hvert fald hver sine måder at leve på, mange forskellige værdier og værdier i udtryk, der før sig gældende. Jeg er personligt fan af næstekærlighed og tilgivelse. Det prædiker kristendommen. Så alt i alt, er jeg helt okay med den serie.
  På den anden side er der andre religiøse serier, jeg ville vælge fra.
  Og meget kristens: Gud har givet PS det frie valg. Vi kan vælge til og fra. Vi vælger selv. Lige som jeg også ville vælge porno og horror fra ift mine børn (og mig selv)…;-)
  Spændende indlæg.

  • Reply
   Nutidensmor
   1. oktober 2017 at 8:11

   Tak 🙂
   Du har helt ret og jeg er enig i at de værdier du opremser skal videregives – også gerne gennem tegnefilm.
   MJeg fastholder dog min holdning om at vi kunne være fine foruden orderne bibel og Gud i Grøntsagaer 😀

Skriv et svar