“BAGSIDEN AF INSTAGRAM”


“Jeg har lige løbet en tur med Kalle-Abraham-Cornelius i løbevognen (min personlige rekord er nu 10 km, uden stop #YAY), nu vil jeg hoppe i bad, mens #BabyGuldet slumrer i slyngevuggen og herefter bage lidt boller og gøre hovedrent, inden mødregrupen kommer på besøg #SikkeEnDejligDag #FitFam #ElskerMitLiv #Glutenfri. Hvad laver I i dag?”

Tekster som denne vil du snuble over i massevis på mediet Instagram.
Akkompagneret med et foto – i perfekt opløsning – af enten en velanrettet Royal Copenhagen-skål med skyr og blåbær, tørrede hvad-fa’en-ved-jeg-bær og #Hjemmelavet #FedtfattigCrunch eller en selfie fra løbeturen; stort smil, smart løbetøj, glad baby og selvfølgelig; nul sved.

Hold nu kæft, hvor kan jeg føle mig utilstrækkelig efter en omgang scrolleri.
– Og jeg er åbenbart ikke den eneste!

(…)


bagsidenafinstagram

Det er ikke så lang tid siden, at jeg havde noget på hjerte sidst, på min klummedag, i Aarhus Stiftstidende, hvor det sidste gang handlede om, at jeg faktisk har det lidt svært ved at komme andre mennesker ved i det offentlige rum, har jeg nu taget fat i nogle Instagram tendenser: nemlig det her ‘perfekte’ billede nogle profiler skaber af dem selv, deres hjem og generelt deres liv.

Der er i min optik – og andres, viser det sig – nogle typer profiler blandt andet kan udstråle er et umenneskeligt overskud og dét kunne have nogle konsekvenser for, hvorledes vi så opfatter os selv. Fordi vi sammenligner jo, desværre.

Ofte, når nogen skriver om hvilke konsekvenser Instagram for eksempel kan have, hvilke følger der kan være af at vi får så tætte indblik i andres liv, har det handlet om kroppen. At vi kan føle os forkerte og/eller tykke for eksempel, fordi vi bombarderes med ‘det perfekte’. Men det var ikke der mit fokus var.

Jeg lavede en undersøgelse, som flere af jer så og deltog i, på min egen Instagram, hvor I kunne svare. Og selvom jeg godt vidste hvilken retning det ville pege i og velvidende om at jeg selv kan føle mig presset og påvirket negativt, så er jeg sgu overrasket over resultatet.

Og det er netop dét har jeg skrevet om i min klumme, som du kan læse lige her.

Jeg synes selv det blev ret spændende og når jeg er stødt ind i nogen på gaden, der læser med på bloggen, så har jeg sgu snakket med flere om dét, det her med at man sammenligner og at det kan betyde negative tanker, på grund af noget man ser/læser/følger. Om det så bare er kort, så er det sgu alligevel bemærkelsesværdigt.

Hvordan adskiller vi virkelighed og iscenesættelse? 

Bidrag endelig med dine tanker, hvis du synes det er interessant, herunder

<3 Johanne

Læs også

24 Kommentarer

 • Reply
  VenterPaaVinBlog
  5. december 2017 at 13:53

  Jeg oplever heldigvis ikke at føle mig utilstrækkelig på instagram. Jeg er jo bare mig og dem jeg følger er dem selv 😉
  Men fra vores instagram, poster vi så også selv og følger også hovedsageligt folk, der bidrager til det helt almindelige hverdagsbillede. Altså liv med ligedele af hygge, sorger, fjol, løbesucceser, morgenhår, sure kærester, pæne boligsager og rødvinspletter på tøjet (:

  – A

  • Reply
   Nutidensmor
   5. december 2017 at 13:56

   Det er så morsomt! Jeg læste sgu: LIGDELE – ikke ligedele. Måske lige lidt for meget med døde mennesker 😀
   Fedt du kan adskille det. Jeg kan selv have svært ved det, men det må være noget vi bare alle skal lære.
   <3 Johanne

   • Reply
    VenterPaaVinBlog
    5. december 2017 at 14:36

    Haha!
    Desværre ikke, vi mangler da tydeligvis flere seriemordere på vores followliste egentlig 😅

 • Reply
  Christine
  5. december 2017 at 14:14

  Så sandt, men jar du så kigget på, hvad folk hedder på Instagram?
  ByStephanie, LivingbyStephanie, MorlivetbyStephanie, HverdagsglimtByStephanie, MitlivismåfirkanterByStephanie, MorlivetismaafirkanterByStephanie, HomedesignByMorlivetISmaaFirkanterByStephanie…By…Stephanie… ByStephanie.
  Vi snakker altså om almindelige memnesker med almindelige jobs, som tager i Inspiration og Kaj Boyesen med en eucalyptusgren og tager billeder.

  Det skal vi altså også snakke om.

  Kaj Boyesenfrit område her:
  http://Www.tippet.dk

  • Reply
   Nutidensmor
   5. december 2017 at 14:43

   Altså nu du skriver det, så kan man måske også tolke lidt på det her brug af “by”. Altså det er noget en person har lavet, en fremstilling, et produkt til andre. Det er tilværelsen af Stephanie. Ikke Stephanies tilværelse.
   Wow.. giver det mening?

   • Reply
    Nutidensmor
    5. december 2017 at 14:56

    Og ja, så mange hedder by. Very international also.

    • Reply
     Christine
     5. december 2017 at 20:10

     Du mener, at fremstillingen og valg af indhold på IG-profilen er “By” Stephanie, og det er derfor ok at skrive “By”? At man ikke længere behøver at fremstille konkrete produkter etc. for at anvende det lille ord, right?
     Her er vi enige, men min pointe er, at @lykkelige Stephanie drikker sin @cafélatte af sin @royalcopenhagen kop, som står ved siden af @Kählervasen og det nye @BoBedre – ligesom alle de andre IG-profiler. Det er derfor PRÆCIS det samme indhold som bliver gengivet (med Junofilter) på et utal af “by” profiler. Det er da en skør tendens.
     Endnu mere skørt er det, at de allesammen har så ufatteligt mange følgere – “Oooog værs’go’” til dit indlæg 😄

     • Nutidensmor
      5. december 2017 at 21:22

      Ja, præcis. Tror jeg. Det var også bare en lille betragtnig, for det er sjovt at man kan have en “LifeBYStephanie”, når det egentlig bare er Stephanies Life. At det lille “by” faktisk siger, at det er hendes fremstilling af hendes liv, og ikke hendes liv vi ser.
      Ej okay, det er måske langt ude 😀
      Og ja, det er en skør tendens. Der er helt sikkert bestemte måder at tage et godt billede på, det er samme stylinger allevegne og samme typer billeder… fordi det gir’ likes.

     • Christine
      5. december 2017 at 21:57

      … Og jeg lavede @ i stedet for #

     • Nutidensmor
      5. december 2017 at 22:02

      Det er sgu nok profiler alligeveller 🙂 Er @Perfekt mon taget?
      Selvom jeg ikke er interesseret 😀

     • Christine
      5. december 2017 at 23:16

      Ja, den findes! Han (!) hedder Chase.
      “Big cheesecake fan. Love the cheesecake. Hemingway fangirl. Failed writer. Eater of the cheesecake.”
      Overraskende forfriskende bekendtskab lige dér. Tak for det! Han er i sandhed perfekt.

 • Reply
  Rikke
  5. december 2017 at 15:39

  Jeg går virkelig op i mit hjem, og jeg mister hellere en times søvn og så bruge den på oppe’eren eller hvad det skulle nu være, MEN det er fordi mit hovede der ikke kan slappe af hvis det ikke er ryddet op og ikke for IG’s skyld.. Men noget jeg har fravalget så er det at vise min 5 mdr gamle datter på de sociale medier.. For jeg kan ikke vise Soft Gallery og Petit by Sofie Schnoor frem hele tiden, for det holder min SU ikke til plus det ikke er perfekt i andres øjne.. Og hold kæft hvor jeg har dårligt med at mig selv over at ikke kan accpetere at Mille har H&M på og ikke designer :/ Jeg burde holde en pause fra det låårt

  • Reply
   Nutidensmor
   5. december 2017 at 21:27

   Hey, Rikke, hvis du er skide glad for at svinge svaberen ( BLINK BLINK ); be my guest 🙂 Sålænge det er noget du gør, bare fordi du vil, så dømmer jeg dig ikke for at have et rent hjem.
   Jeg er bare jaloux, fordi min krop faktisk foretrækker at se Greys Hvide Verden, fremfor at tage 2-dags opvasken 😀
   Dog lyder det her som om du skulle arbejde lidt på det med børnetøjet.
   Men det er interessant!
   Hvad er det der er med H&M tøj?
   Jeg har klar respekt for at man må vælge det tøj man har lyst til sine børn, men det skal altså ikke være fordi du synes noget er mere moderne, end andet. At du synes nogle 300 krs. bukser er pænere end til 70 kr fra H&M, og at du køber dem, rører ikke mig, men hallo, fuck da om andre synes det er perfekt.
   Jeg synes det er noget du skal blære dig med, at du rent faktisk har sparet så mange penge og fået præcis samme stykke kluns – men et navn på et brand, i nakken, til forskel. Særligt når du er på SU!
   Jeg siger ikke du skal holde en pause fra IG, men jeg siger at du måske ser op til det forkerte, hvis du tror Sofie Schnoor er mere rigtigt eller gør dit afkom mere lækkert, end en dragt fra Nameit ville.
   KRAM TIL DIG!

 • Reply
  Kristina
  5. december 2017 at 15:54

  God klumme – den er spot on. Jeg er lærer i udskolingen, og jeg tror skisme, jeg vil bruge dit skriv i undervisningen;-). Du drømmer ikke om, hvor mange (især piger) ligger under for det kolosale pres og skønhedsbillede, de oplever på de sociale medier. Selvom de godt ved, det ikke er det sande billeder, de ser, så føler de sig stadig ikke gode nok, da de slet ikke kan leve op til det, de ser (eller op til deres eget forskruet idealbillede). Fedt, du tager emnet op. Tager du ud på skoler og holder oplæg😉. Det kunne være cool☺️. Vi skal virkelig passe på vores helt unge mennesker.

  • Reply
   Nutidensmor
   5. december 2017 at 21:30

   Århhh sørens.. dont mention. Det er jo helt skræmmende. Hver gang jeg ser statetisk på børn og unges (manglende) trivsel eller tal på hvor mange der har dårligt selvværd/ negativt selvbillede, så har jeg lyst til at finde en kasse frem, stille mig op på den og råbe til de unge, at det de ser i blade og på nettet ikke er ægte. Det er de færreste med #thighgab og det bør ikke være et ideal. Det bør bare være sådan NOGEN ser ud, men ikke noget vi skal træne os til allesammen… for det kan vi ikke.
   Øv hvor er det træls. Måske var gamle dage bare bedre, hvor der var vigtigere ting at bekymre sig om, end om man har #browsonfleek eller høje kindben.

 • Reply
  Anne
  5. december 2017 at 19:46

  Såååå enig! Jeg er selv mor til to piger på 1 og 2 år. Og jeg ser alle de der profiler som du nævner. Jeg er helt enkelt stoppet med at følge dem. Og i stedet begyndt at følge dem som er helt almindelige hverdags mennesker. Med helt almindelige problemer. Jeg gider ikke føle mig utilstrækkelig. Det værste er bare jeg har en del venner som kan poste mange perfekte billeder og dem kan jeg jo ikke ligeså godt lukke af til som jeg kan med en fremmed. I øvrigt elsker jeg at følge din profil

  • Reply
   Nutidensmor
   5. december 2017 at 21:31

   Vi må huske os selv på at det er et udvalg. Det de andre poster. Vi lægger jo også kun søde parbilleder op, men laver sjældent en opdatering på facebook om hvor røv kæresten er for tiden, fordi han ikke hører at babyen græder om natten.. Vi må bare huske på, at vi allesammen skider, har problemer og skændes, from time to time.

 • Reply
  Lovisen
  6. december 2017 at 10:35

  Jeg er også træt af det glansbillede, og synes faktisk at det er kedelige billeder… Jeg synes lidt skævhed er meget mere interessant. Lige som når man ser en boligreportage, og journalisten skriver at det er en skøn personlig stil, og så hjemmet er fyldt med Royal Copenhagen, Hay og Kubus, så synes jeg bare ikke det er en personlig stil – der er jo tusindvis af de hjem….

 • Reply
  Anonym
  6. december 2017 at 11:13

  Jeg kan TIT føle at jeg ikke gør tingene godt nok og ih, hvor er det synd for mit barn at hun ikke lever i det perfekte hjem med en mor, der gør ALT, men min svigerinde er en af de slemme til at udstille sig selv som perfekt og jeg ved hvor meget lortet sejler hjemme hos dem! Det ser man bare ikke ….
  Så det hjælper lidt ..
  Men jeg forstår ikke hvorfor det er så skide vigtigt at være SÅ perfekt?! Min datter lever i bedste velgående og elsker mig selvom vores hus ikke er pyntet op, som på en amerikansk film og ja, nissen er sku ikke altid så kreativ hjemme ved os! Men der er en nisse og min datter ELSKER de små ramasjang-gaver, som nissen kommer med (DR Ramasjang og nissen har lavet en aftale hjemme ved os 😀 )

 • Reply
  A
  6. december 2017 at 15:16

  Jeg kan godt snuble over billeder hvor piger er rigtig flotte, ren hud, dyr taske, ”nem” tilværelse. Det er ligesom de punkter som trigger min selvtillid. Jeg er 20 år og uden børn. Men jeg ved godt at alle (de fleste ihvertfald) har noget de er usikre på, og at de piger sikkert også har nogle ting som trigger deres selvtillid. Ens opfattelse er selvfølgelig forskellig. Jeg prøver bare at huske på at ikke alt er som det ser ud, og så følger jeg ikke med hos mennesker som jeg ikke føler viser et retvisende billede af deres liv. Jeg kan ikke se hvad jeg får ud af det, udover at jeg får det værre med mig selv, fordi man ikke altid kan filtrere. Og så har jeg skåret gevaldigt ned på min Instagram/Facebook-brug bare fordi jeg er så røvtræt af at det hele er så opstillet. Jeg følger kun det jeg føler giver mig noget – ellers er det ikke, i mine øjne, ”underholdningsapps”. Jeg bruger det kun for sjove indslag, inspiration, gode tanker og billeder osv 🙂

 • Reply
  Janne
  6. december 2017 at 22:39

  Mit forbrug af sociale medier er af samme årsager kraftigt barberet ned.
  Jeg græder stadig ind i mellem, og mine børn er store. Venter stadig på det magiske #detblivernemmeremedtiden
  Husker reklamen med det bliver mahogni med tiden. Gælder det også børn, graviditets kilo (trøste chokolade og trøste vins kilo)? Syntes blot teenagere er som 2 årige hysteriske børn. Nu skriger vi over tøj kriser og ikke Postmand Per. Same shit, ingen udvikling.
  Det hører man intet om nogen steder. I stedet er det #daughterlikemombestfriends #twinsormomanddaughter

  Har ikke opdateret mit profil billede i evigheder fordi der ikke er billeder eller tid nok i verden til jeg kommer til at ligne Mathilde Gøhler. Måske skulle jeg bare lave et indlæg med årets bedste grimmeste billeder og så give andre et godt grin. Som børnene siger, ej mor du ser fjollet ud på billeder. Nej børn, dette er mors ansigt altid.
  Hvor er mor filteret i øvrigt på Instagram, det der bare ligne fjerner de sidste 15 år og giver en en glød som en ny knaldet udhvilet studine.
  Ps. Klø til den næste der serverer julekonfekt i Royal Copenhagen stel og tager et billede af det.

  • Reply
   Tanya
   3. januar 2018 at 10:52

   Må bare lige sige, at jeg elsker dit indlæg ❤

 • Reply
  Sidsel
  8. december 2017 at 7:28

  Jeg synes det er vildt interessant hvad det er vi bliver ‘misundelige’ på, og at det i højere grad rammer kvinder – at det er julekonfekt i de rette fade, kagebagning, et vellykket moderskab, designertøj. Det er skræmmende at det er der vi føler os utilstrækkelige, for for mig at se er det et vanvittigt forældet og stereotypt kvindebillede. Er det kun på de fronter vi skal præstere og polere? Det synes jeg er skræmmende, men det gør samtidig at jeg kan distancere mig fra de profiler – for, for mig, rummer kvinderoller nogle helt andre elementer end kagebagning og løbeture. Men at andre gør det på den måde er fint for mig, vi bliver nok aldrig Best buddies, men sådan har man det jo med mange mennesker:)

 • Reply
  Rikke
  31. januar 2018 at 22:42

  Jeg læste engang: “du skal aldrig sammenligne andres bedste med dit eget værste”. Og den bruger jeg engang imellem, når jeg ser et eller andet perfekt instabillede, mens jeg selv sidder med make up rester i hele hovedet, i nattøj på sofaen og stinker af gnu.

Skriv et svar