HVEM ER DET EGENTLIG DER SIGER AT MENSTRUATION ER ET TABU

Jeg har faktisk gået i nogle måneder og summet over det her. Eller nogle cyklusser, hvis vi skal kaste os direkte ind i den verden. Mine spekulationer udsprang af at jeg sad med en veninde og talte. Jeg tror vi snakkede om de her organic cups, som jeg forresten har købt en af for et godt stykke tid siden. Jeg tror dog jeg har købt den for lille, men al den her “den her model er til folk der har født” og “den her er til folk der ikke har født” gjorde mig forvirret på eget underliv. Jeg var ikke klar over der var en så betydelig forskel.
Nå, men under snakken med min veninde.. jeg ved ikke hvad det præcis er jeg siger, men jeg får slynget en sætning ala: “Det er da ærgerligt at menstruation er blevet sådan et tabu…” hvilket får min veninde til at rynke let på panden og – enormt kvikt – spørge: “et tabu? Hvad mener du? Hvem siger det?”

Jeg har jo LÆST det er et tabu! Mange gange! Sådan rigtig rigtig mange gange. Særligt på internettet, særligt i Libresse sammenhæng. De har købt sig en del ind på noget markedsføring via hos en stor bloggere og influencere, der skulle ud med budskaberne: “Det skal ikke være et tabu”, “Det er helt normalt at menstruere”, “nedbryd tabuet!”, “#bleednormal” og al det. Altså i Danmark, hvilket jeg tager udgangspunkt i.

Mit spørgsmål er: hvem er det der mener menstruation er ET TABU?
Jeg har læst ordene ‘tabu’ og ‘menstruation’ i så mange sammenhæng, at jeg efterhånden bare kobler disse to sammen, uden at tænke over det.
Jeg føler ikke personligt det er et tabu.

I en artikel på Feminas hjemmeside har jeg læst et interview, som jeg lige genfandt i forbindelse med dette skriv. Her bliver de to forfattere af bogen om freebleeding (husker du da den kom og al den debat det skabte?) interviewet. De mener blandt andet at det er på tide at vi taler mere om menstruation – hvilket jeg ikke tænker nogen kan se sig uenig i kun kan være sundt. Femina skriver endvidere i artiklen at: “Menstruation er på mange måder stadig tabu. Det er derfor, blod i reklamer for bind og tamponer altid er blåt”.

Ja, det var jo blandt andet Libresse der indførte blå væske til at illustrere menstruation i tv-reklamer, men det har ændret sig nu og det er vel fint de er blevet klogere og slår på at der ikke er nogen grund til at “pynte på” mensen. Selvom jeg personligt ikke har noget imod den blå væske, som så mange andre er faret op over i diverse fora, da jeg ved da godt jeg ikke lækker sprinklervæske ud af underlivet og envidere ikke mener det skaber TABU at ændre en væskes farve.

Jeg synes menstruation er en privat ting og jeg synes der er en stor forskel på at noget er et tabu og noget er privat.

Det er for mig en privat ting, som jeg med lige så mange andre private ting kan dele med dem der er tæt på mig, hvis jeg vil, men ikke nødvendigvis med fremmede. Det betyder ikke at jeg ikke kan købe tamponer i Føtex, jeg skammer mig ikke, men jeg er ikke typen der reklamerer højt med at jeg lige skal ud og skifte bind. Det er ikke fordi jeg synes det er pinligt eller fordi jeg føler mig forkert. Det er blot en privat sag for mig, men graden af den følelse er nok forskellig fra person til person. Flere af mine veninder kunne sagtens annoncere, særligt da vi var yngre, at de “havde deres lort”. Det kunne jeg aldrig finde på, for det føler jeg ikke rigtig rager dem. Femina mener at en sådan negativ omtale giver en afstand menstruation, men helt ærligt: man kan da godt acceptere, uden at knuselske de 7 dage om måneden.

Naturligvis er jeg ikke in touch med den unge generation af danske piger, der skal eller lige har stiftet bekendtskab med menstruation, så jeg kan af gode grunde ikke sige om de unge kvinder (kooooors jeg lyder gammel) har et behov for at tale om det, men ikke føler de kan. Ikke at det gør det mere rigtigt, men sådan tror jeg nu det har været for rigtig mange. Vi kan højest sandsynligt blive ENDNU bedre til at være frisindede, men jeg tænker blot.. og det er ikke sikkert det er rigtigt, det er bare en tanke, men jeg tænker blot om de piger der læser at vi skal nedbryde tabuet omkring menstruation kommer til at få den opfattelse at verdenen og deres medmennesker mener at menstruation er et tabu. Kan du se den onde cirkel, eller er det bare mig?

Min pointe er, at når så mange siger: “Lad os nedbryde tabuet om menstruation”, så bliver det måske printet i vores hjerner, at menstruation ER et tungt tabuiseret emne i alles hoveder. Hvilket i mine øjne i langt højere grad er tungere at tumle med, end at føle at det er en privat sag, der, når man særligt er ung måske kan være akavet at tale højt om.

Så kalder alle venner: hvad er dine tanker?
Synes du menstruation er et tabu? Er det et tabu du har? 
Og taler du med dine børn om det? – hvis du da har sådan nogle

Læs også

22 Kommentarer

 • Reply
  Bolette Sahl
  27. oktober 2018 at 10:21

  For mig er det ikke et tabu, men noget – måske privat, som du skriver .. Det kommer ikke nogen ved om jeg har min menstruation .. MEN !
  Jeg er en af de der ‘frigjorte hippier’ (et udtryk jeg fik af en forhenværende veninde) som har valgt st bruge stofbind, både for min og for miljøets skyld, og den proces har gjort at jeg er en smule mere åben overfor det, og ikke bliver så genert og ‘teenage agtig’ hvis samtalen falder derpå ..
  Tabuet tror jeg er skabt af netop de store firmaer som libresse og tampax, i et forsøg på at fange de teenagere som i al deres akavethed ikke kan overskue også at gennemgå menstruationen ..

  Det blev lidt langt og kringlet, håber det kan forståes alligevel ?

 • Reply
  Alex
  27. oktober 2018 at 10:32

  Jeg tror en af grundene til tabuet er at mænd synes det er ulækkert, og derfor går vi på glasskår. Min mand er 34, og er tydeligt utilpas bare jeg nævner det eller hvis der ligger en tampon og flyder. Og det samme har det faktisk været med langt de
  fleste kærester jeg har haft, særligt dem uden søstre. Jeg kalder ham altid barnlig, og det er da blevet bedre med årene, men stadig? Sådan lidt, “Fald ned, det er bare en ubrugt tampon katten leger med, og nej det ik’ pinligt hvis nogen ser det..”

  • Reply
   Cecilie
   27. oktober 2018 at 14:22

   Enig – det er godt nok ikke tilfældet med min egen mand, men jeg har også oplevet flere gange at mænd har givet udtryk for at det er “ulækkert”, eller har bedt om emneskift, hvis det er dukket op i en samtale. Så jeg oplever det heller ikke kvinder imellem, men derimod på tværs af kønnene. Jeg har selv to drenge, og den ældste på tre er meget interesseret i hvad det lige er der sker, når jeg har menstruation, hvis han opdager det. Og jeg fortæller gerne, at det er menstruation som piger får når de kommer i puberteten og at det ikke er farligt eller ulækkert, men helt normalt. Jeg ved godt at han endnu ikke forstår hvad pubertet er, men jo mere jeg forklarer (simpelt), jo mere forstår han også

 • Reply
  Louise
  27. oktober 2018 at 11:01

  For mig/os i husstanden er det overhovedet ikke tabu, men som tidligere skrevet en privat sag.
  Jeg bruger selv en ladycup, så det er ikke fordi vi har en masse bind, tamponer osv flydende.
  Men jeg kan selv mærke at jeg er mere afslappet som ældre, også netop fordi cuppen kun skal tømmes 2 gange i døgnet
  Det gør at jeg ikke bløder igennem og faktisk kun behøver tænke på det de 2 gange, og der sørger jeg naturligvis for at der tømmes/skylles hjemme på matriklen.

  I de første år med menstruation var det meget vigtigt pga pinlighedsfaktoren at man skjulte bind og tamponer i hånden/under blusen inden man gik på toilettet, men jeg tror at man hviler mere i sig selv jo ældre man bliver… og specielt efter man får børn; så er menstruationsblod bare “endnu en ulækker ting”, der skal vaskes af.

  Min datter på 6 har joinet mig på toilettet og spurgt nysgerrigt hvad jeg lavede, så hun har set cuppen og fået lidt at vide om menstruation, så nu bliver det spændende om hun synes det er flovt/tabu når hun bliver ældre eller om hun fortsætter med at være sej.

 • Reply
  E
  27. oktober 2018 at 11:18

  Aldrig om jeg har set det som et tabu, og har tit tænkt samme tanke; hvem fanden siger at det er et tabu?
  Jeg reklamerer ikke med det og har ikke behov for at hele verden ved hvornår jeg “er en heks” som min mand så pænt siger, men da jeg OGSÅ bruger en cup, er jeg stor tilhænger af at fortælle om hvor fantastisk jeg synes den er, hvis emnet skulle falde på mens. Min niece på 17 taler lige så åbent om menstruation som jeg selv, og det virker altså heller ikke til at være spor tabubelagt i hendes omgangskreds..

 • Reply
  M
  27. oktober 2018 at 11:42

  For mig er det ikke et tabu – overhovedet. Jeg har brugt menstruationskop i snart 10 år og må indrømme, at det har gjort min frygt for at bløde igennem væsentligt mindre! For selvom jeg ikke skammer mig over at være kvinde og dermed være menstruerende, er det da lidt pinligt at bløde igennem.

  Men nej, tabu er det ikke! Det er en del af min kvindelighed.

 • Reply
  Mia
  27. oktober 2018 at 11:49

  Jeg oplever ikke at menstruation er tabuiseret, men kan for nogle måske været “pinligt” og privat. MEN når det så er sagt, mine forældre fortalte mig ikke om menstruation så da jeg var 11år og fik min første menstruation troede jeg at jeg var ved at dø! Det utrolige er at jeg ikke sagde noget, jeg gik og skammede mig og var skide bange i tre måneder før de fandt ud af det. Så jeg tænker det lige så meget handler om at vi skal være bedre til at være åbne om vores kroppe og hvad der er helt naturligt, ligesom at tale med vores børn om sex. Hvorfor er det så farligt? Min datter på fem år har for nyligt spurgt hvad de der bind der stod på badeværelset var og før har jeg synes hun var for lille til at få forklaringen, men nu fortalte jeg hende om det. At alle kvinder bløder ud af tissekonenen en gang imellem og det er helt normalt og slet ikke farligt! Hendes reaktion var selvfølgelig nogle ret store øje og noget “hvad!!!? AD!” Og det er helt okay, nu er den ligesom åbnet…der findes noget der hedder menstruation.

 • Reply
  Stinne
  27. oktober 2018 at 11:59

  Hvis man prøver at sammenligne med andre ting, der med jævne mellemrum også kommer ud af vores krop, så er det jo heller ikke noget vi går rundt og fører lange, dybe samtaler om … Der er absolut ingen grund til at mystificere overfor vores børn og unge mennesker – man skal kunne tale om alting – tabuer har aldrig hjulpet nogen … Men hvad skulle formålet med at gå rundt og tale om det være? Hvis det bare er for at øve sig i ag sige ordene højt, så vil jeg mene, at man har et tabuproblem …

  Store børn og unge mennesker synes alting er pinligt, og det vil de osse blive ved med at synes menstruation er – for det er noget snasket stads der kommer ud af deres mest private sted på kroppen – det er da ikke rart at snakke om. Og så er det vores opgave som voksne at vise dem, at den følelse går over engang, hvis man sluger kamelen og går ind i Føtex og køber den pakke tamponer. Måske skal mor med første gang, måske er det osse pinligt, men man skal øve sig … Chill man … ☺️✌️

 • Reply
  Ida Marie
  27. oktober 2018 at 12:33

  For mig har det aldrig været et tabu. Hverken da jeg som 10-årig var den første i klassen, der fik menstruation, eller nu hvor jeg som 25-årig bruger stofbind eller freebleeder, og lader min kæreste vaske både trusser og bind uden at blinke. Vi har sex på et håndklæde, når jeg har min menstruation, og så griner vi over, at han må ud at vaske sig ren for blod, når vi er færdige.
  Jeg kan blive enormt provokeret, når enten kvinder eller mænd omtaler menstruation som “lort”. Jeg får ikke lort ud gennem skeden. Dét synes jeg tenderer til tabuisering. Pludselig omtaler vi det som noget ulækkert. Det kan jeg ikke forlige mig med. Jeg har menstruation, og jeg er ikke decideret stolt af det – mere hen ad ret så ligeglad ?

 • Reply
  Mia
  27. oktober 2018 at 12:55

  Skal ærligt indrømme at jeg tænkte “WHAT?” da jeg læste din story.
  For mig har det aldrig været et tabu og har slet ikke opfattelse af at det er et tabu. Det har altid været noget jeg som ung kunne snakke med min søster og mor om – husker tydeligt hvordan de ikke kunne holde masken da de skulle fortælle om hvor tamponen skulle op. I folkeskolen var det også noget vi snakkede om og på min arbejdsplads er det også noget vi snakker om, såsom humøret der svinger, smerter’ samt æggeløsningen som kan gøre mega ondt, osv. Så for mig har det altid bare været noget man talte om…

 • Reply
  Camilla
  27. oktober 2018 at 14:18

  Tabu? Nej. Privat? Ja.
  Det kommer ikke nogen ved, at det er den tid på måneden for mig, så derfor er det ikke noget jeg går og taler højt om. Menstruation er noget de fleste kvinder har, ligesom alle går på toilettet og gør det der nu skal gøres, uden vi behøver at tale om det i detaljer.
  Måske har jeg bare været heldig og fået dækket mit behov for viden omkring menstruation af min sundhedsplejerske og Tampax-damen, og derfor ikke har behov for at snakke om det. Men det gør det jo ikke til tabu. Jeg synes bare ikke, det er et interessant emne at snakke om.

 • Reply
  Anna
  27. oktober 2018 at 14:37

  Jeg har tænkt præcis de samme tanker, som du beskriver i indlægget. Jeg tror nemlig også det kan skabe en forventning om at omverdenen synes det er ulækkert og dermed tabu. Jeg har selv altid været helt okay med min menstruation, men da jeg mødte min mand, havde jeg en klar forventning om, at han ikke ville bryde sig om det, hvilket overhovedet ikke var tilfældet, så jeg skulle næsten overvinde noget ved fx at være sammen med ham seksuelt, selvom han ikke havde et problem med det overhovedet. Så åndssvagt jo. Så jeg følte nærmest tabuet var “påduttet” hvis det gir mening at sige?

 • Reply
  Stinne
  27. oktober 2018 at 16:22

  Kunne man forestille sig at “tabuet” er en bekvem ting for markedføringsfolk hos Libresse, Tampax osv.? Det er en meget trendy ting at bryde tabuer, og kan man nu få div. bloggere til at nævne produktnavne, hver gang de “bryder tabuet”, så får man jo stort set foræret tidens mest hippe form for branding … ? Just a thought …

 • Reply
  Amanda Bergholdt Quist
  27. oktober 2018 at 17:22

  For mig er det ikke tabu og har aldrig været det. Kommer fra en stor familie (3 ældre brødre og 1 lillesøster) og kan huske at mine brødre synes det var super klamt, hvilket mine forældre altid har udfordret dem på. Min mor er jordens største hippie og vi brugte oceaner af tid på at snakke om menstruation, køn, sex, pubertet osv osv. Jeg husker tydeligt hvordan nogle af mine klassekammerater synes det var ulækkert og også kaldte det “deres lort” – noget jeg altid har syntes har været meget problematisk. For som du selv skriver, så styrker man måske tabuet ved konsekvent at kalde det et tabu, og jeg tænker at man styrker den der “det er klamt og beskidt” ved at sige man har sit “lort”. Men hvad ved jeg, jeg er præget af min hippie mor, og har aldrig oplevet det som tabu, snarere som noget der bare sker og hører med, og som vel egentligt ikke behøver en hulens masse opmærksomhed?

 • Reply
  Lisbeth
  27. oktober 2018 at 17:42

  Jeg havde det virkelig svært, dengang jeg fik menstruation. Jeg skjulte det for min mor, hun fangede dog ret hurtigt, at bind og tamponer forsvandt fra hendes lager. Hvorfor tendenserede det til et tabu for mig? Jeg er en af dem som bløder meget, og det gjorde jeg altså også dengang. Virkelig meget. Jeg skulle have tampon og stort natbind på, selv med den løsning var det ikke sikkert for mig. Jeg var flov og ked af det – jeg følte mig markant anderledes. Og jeg har flere gange måtte tage hjem fra skole med gennemblødte trusser som 13 årig for at skifte tøj.. Pludselig var det ikke en privat sag, alle vidste det. Også selvom jeg bandt en trøje rundt om livet.

  For mig har der altid været mega svært – faktisk helt indtil jeg fik min menstruation igen efter amning af mit andet barn. Jeg skiftede til en menstruationkop! Det har gjort mig så tilpas med min krop og min menstruation. Jeg skifter bare koppen noget oftere end mange andre kvinder. Efter koppen er jeg ikke blødt igennem en eneste gang. Det er den vildeste følelse.

  Jeg snakker rigtig meget med min 10 årige steddatter om pubertet og menstruation. You name it – vi har snakket om det. Også om at nogle kvinder bløder mere end andre, og at det er fuldstændig normalt – vil så gerne have, at hun håndterer der bedre end jeg tidligere har gjort. ❤️

 • Reply
  Simone
  27. oktober 2018 at 17:47

  For mig er det hverken noget jeg råber højt om eller finder som et tabu… Jeg syntes ikke det er fedt at have, men sådan er det nu engang. Dog blev jeg chokeret over at jeg på min arbejdsplads (med primært mænd) skulle høre fra kvindelig kollega at der på p-mødet var blevet nævnt hvem der havde bind liggende på vores personale wc… (det var ikke fordi de ikke måtte være der, eller der var ballade eller noget) meeen faktum at de havde snakket om det. Gu fanden ligger da der bind. Vi er to kvinder i fødedygtige alder, og hvem har ikke prøvet, at stå og mangle et. Så jeg lagde det der, til mig, eller anden der skulle stå i nød. ? mændenes troede det var en joke. For mig er det så naturligt at jeg slet ikke forstår det er noget der kan chokere. Jeg vigter da ikke med dem fra min taske og mod et wc. Og jo vist, bliver jeg flov når tamponerne får viklet sig ind i mine høretelefoner og falder på jorden midt på stationen.. men what. Jeg syntes ikke det er eller skal være tabu. Mener det er hvad man gør det til..

 • Reply
  Emilie
  27. oktober 2018 at 17:56

  Det var et tabu da jeg gik i folkeskole, og det var egentlig lidt lærernes skyld. Den første pige i min klasse som fik menstruation kom til en samtale hos vores klasselære, hvor de snakkede om hvad hun skulle gøre – og hvordan det “skulle kom ud i klassen.” De resterende piger i klassen fik det af vide ugen efter, så vi kunne forstå hvorfor den pågældende pige ikke gik i bad med os andre, og vi fik strenge ordre om ikke(!) at fortælle drengene om det. Herefter blev drengene til sidst samlet og fik af vide at “nu begyndte klassens piger altså at få menstruation” og man mødte bestemt ikke spørge ind til det eller drille pigerne når de var i denne “frygtelige” periode…
  Jeg syntes derfor at det var MAX pinligt at skulle fortælle min første kæreste at jeg ikke kunne have sex i starten – ofte sagde jeg at jeg havde ondt i hovedet/maven eller noget i den dur.
  I dag er jeg mere end ligeglad, og har fået det mest naturlige forhold til det blandt andet pga. menstruationskop – og min nuværende kæreste og jeg joker da også altid med det, ligesom jeg gør med alle mine veninder.

 • Reply
  Katrine
  27. oktober 2018 at 18:46

  Jeg har tænkt over præcis det samme. Også i forbindelse med F.eks kropspositivisme, som er en kæmpe ting lige nu. Men jeg synes faktisk sjældent, at jeg støder på nogen, der har noget imod kvinder med former eller lignende? Nogle gange “gør man ting til et tabu” ved at skrive “nedbryd tabuet”…. Så fremviser man det netop som et tabu..

 • Reply
  Rebecca
  27. oktober 2018 at 22:02

  Hmm, både og, tror jeg mit svar må være…. min mor har f.eks. Ikke talt om det med mig da jeg var barn, og jeg blev meget ked af det da jeg begyndte at menstruere.
  I dag vil jeg ikke synes det er er tabu- MEN ville f.eks kun tale med andre kvinder om det, ville ikke bryde mig om at tale med mænd om det (fraset min mand)… og hvorfor så det..?
  En anden ting, dengang bogen om menstruation kom frem, gik folk helt amok over de kvinder der freebleedede- de var ulækre og klamme, og tænk hvis man skulle sidde på det bussæde de lige havde siddet på, puha da da… der synes jeg det blev ret tydeligt at der stadig er noget tabu omkring det. Altså mange kalder det en privat sag, men alligevel skulle alle mulige pludselige blande sig i om det var Ok at freebleede, og man fik klart fornemmelsen af at menstruation var noget ulækkert noget… og nej, jeg freebleeder ikke ?

 • Reply
  Tina
  27. oktober 2018 at 23:21

  Jeg synes bestemt jeg oplever det er et tabu. Jeg mærker folk, særligt mænd, synes det er klamt og det er derfor det ikke er noget man taler om.

 • Reply
  Katja
  29. oktober 2018 at 9:59

  Jeg synes ikke selv det er et tabu og har ingen problemer med at snakke om det med min nære, resten af verden behøver ikke at vide det (medmindre de gerne vil). Men har mødt mange (ofte mænd men også kvinder) der synes det er klamt og pinligt. Og det synes jeg er fjollet. Jo da man var teenager var det da pinligt, men alt privat var jo pinligt den gang.
  Jeg fortæller da ikke alle at jeg har menstruation men jeg skjuler da heller ikke at jeg tager bind med på toilettet når jeg har det (dog er stofbind i en fin wetbag mindre tydeligt). Min mor og min storesøster var havde fortalt mig om menstruation og sådan noget så husker ikke at være forskrækket over det da jeg som 11årig fik det. Og generelt har min familie altid været åben om de mere private ting. Noget jeg fandt mega pinligt som barn/teenager, men har gjort at jeg som voksen er meget åben omkring sådanne ting.

 • Reply
  M
  29. oktober 2018 at 13:31

  Jeg syntes ikke det er tabu. Jeg syntes bare ikke det er interessant. Taler kun om det hvis det er i vejen. Eks. Hygge med ny kæreste hvor man ikke lige kender holdningen til at hans p.. ligner en indianer bagefter.
  Jeg taler med veninderne hvis der er problemer, ex, nu plet bløder jeg på minipiller gjorde du det?!
  Tænker det er lidt lige som at onanere… Det er jo heller ikke interessant og tale om.

Skriv et svar