FRA P-PILLER OG ANGSTANFALD TIL SPIRAL

Jeg tænkte det var på tide nu, at jeg giver en opdatering på hele post p-pille situationen. Jeg er så glad for at jeg fik delt nogle af de skide ubehagelige oplevelser jeg har haft og som jeg altid får, når jeg deler noget der er lidt svært og følsomt, fik jeg en fed modtagelse på det. I er simpelthen for søde – det siger jeg bare alt for sjældent.

Til dig, der ikke har læst det endnu, eller fulgte med dengang skrev jeg altså det her blogindlæg, fordi jeg havde haft det svært i en periode, med angstlignende episoder. Og så endda lige midt i et nyt forhold. Ikke optimalt.. slet ikke. Og det var fandeme grelt, som jeg også prøvede på at beskrive, selvom det ikke er det det nemmeste at gøre.

Det der sidenhen er sket er at jeg har valgt at få spiral – sådan en kobber en af slagsen. Jeg valgte ikke kobber, fordi det kunne lede tankerne hen på at jeg så vil have en fisse med et look ala Kählers jubilæumsvase, men mere fordi jeg helt vil undgå (flere) hormoner.

Selvom spiralen har bivirkninger skal jeg ALDRIG tilbage til p-piller

Det er godt og vel to måneder siden jeg var på briksen med de ucharmerende stigbøjler, for at sprede bentøj for doktordamen og først og fremmest kan jeg fortælle at jeg ikke har oplevet angstanfald eller ukontrollerede følelsesudbrud i den kaliber, som jeg fik, da jeg var på p-piller i de perioder jeg har taget dem.
Jeg kan dog også sige at jeg kan mærke at jeg har fået spiral.

Det er ikke kun fordi jeg rent faktisk fysisk kan mærke den (den slags detaljer kan I da godt klare, ikke?), men det er ikke så meget den fysiske tilstedeværelse, for den generer overhovedet ikke. Det handler om at min menstruation er meget voldsommere, hvilket jeg kan forstå er en normal bivirkning. Den er regelmæssig, min cyklus altså, men jeg bløder meget mere. Meget.
Jeg oplevede for første gang i mit liv menstruationssmerter ved min første menstruation med spiral, men jeg har så ikke haft det siden – heller ej i skrivende stund 😉 – så dét er ikke en bivirkning hos mig, hvilket jeg hører andre desværre oplever.

Jeg har ingen intention om at påvirke dig til en bestemt prævention – jeg ved ikke mere om det, end hvad min læge fortæller og hvad Google kan kloge sig i, men jeg kender min egen erfaring og den vil jeg jo gerne dele med dig, hvis du kan bruge den.

Historierne I delte i mit første p-pille indlæg skræmte mig en del. Jeg har fået SÅ mange beskeder og sammenlagt med kommentarfeltet må jeg sgu sige at jeg ikke vil anbefale mine veninder eller datter p-piller. Nogensinde. Jeg kan sgu ikke sige hvad det bedre alternativ er, men for mig er det spiral.
Jeg er i hvertfald åndssvagt lettet over at der var en årsag til at jeg havde det som jeg havde det.

Det jeg håber du får ud af det her indlæg er at du gør dig overvejelser om om det du bruger/tager/har er det rette. Jeg synes det er en jungle at koordinere i og jeg er stadig forundret over at selvsamme læge der anbefalede mig p-piller, da jeg efterspurgte præventionsmuligheder, sagde ja da, det er helt normalt med psykiske bivirkninger, da jeg spurgte om det kunne være p-piller der var synderen i mine voldsomme humørsvingninger og angstanfald. I mit hoved ville det så måske give mest mening med en obligatorisk lægesamtale, når man har taget p-pillerne i en periode.

DEL meget gerne dine tanker. Tager du p-piller? Eller noget andet? Fortæl endelig herunder.

Læs også

42 Kommentarer

 • Reply
  Frederikke
  23. november 2018 at 16:32

  Fedt at du deler dine erfaringer!
  Jeg har selv været på P-piller i fire år nu. Jeg har dog været virkelig glad for det, og det har fungeret rigtig positivt fordi jeg dyrker meget sport og derved kan rykke min cyklus efter mit behov. Ingen bivirkninger overhovedet.
  Men jeg har så alligevel valgt at få en hormonspiral nu, da jeg som årene er gået hellere vil mindske mit hormonindtag. Derudover har jeg desværre en bekendt, som fik en blodprop netop pga P-piller. Det var mit spring til at få en spiral.

 • Reply
  Marie
  23. november 2018 at 16:39

  Jeg har taget p-piller/mini piller siden jeg var 15 til jeg var 22. Nu er jeg (høj)gravid, og ved derfor hvad der sker med min krop når den bare skal følge sig selv og ikke styres af hormoner.
  Ud fra dette kan jeg konkludere, at jeg ALDRIG skal have hormon prævention igen. Følelsen af at “mærke” sin krop, er jo helt vild – og jeg er faktisk ret glad for at have styr på min krop. Jeg har ikke haft samme voldsomme bivirkninger som dig, men er klart blevet tilhænger af det (semi) naturlige.

  Af samme årsag skal jeg (når babyen i maven beslutter sig for, at søge mod udgangen), have fingrene i en kobber spiral.
  Jeg har aldrig haft voldsomme blødninger, heller ikke i det års tid jeg sammenlagt har været uden hormonprævention, så det bekymrer mig ikke.
  Men hvis det er helt galt, så må jeg jo finde på en anden måde en kobber…

  Fedt emne og godt at det tages op! ?

  • Reply
   Christine
   24. november 2018 at 0:25

   Marie, jeg er ligesom sig højgravid og har taget p-piller i størstedelen af mine voksne leveår. Jeg har haft helt samme oplevelse af, at føle en meget større føling med mig selv, mentalt og fysisk og jeg har bestemt, at jeg ej heller skal tilbage på p-piller!

   Jeg har ligesom dig, Johanne, oplevet at få angst og vilde følelsesudsving, bla ifm at skifte fra én generation p-piller til en anden. Det var så slemt, at min daværende kæreste næsten var klar til at blive steriliseret, så vi slap for mere af det pjat?

   Det er så fedt, at du tager emnet op. Jeg synes, det er enormt vigtigt, at vi taler om præventionsformer. Især dem der påvirker os kvinder i så høj grad.

 • Reply
  Lise chr.
  23. november 2018 at 16:51

  Dejligt det virkede for dig med kobber spiral.
  Jeg er steriliseret. Havde gået og leget med tanken siden efterået 16, hvor jeg eftet en graviditet og fødsel fik kobber spiral som min skede snørrede sig fuldstændig om og spærrede for alt indtrængen. Og heller ikke kan tåle p-piller (hormoner). Men da jeg får komstanteret en genetisk arvelig sygdom der gør at næste geaviditet vanskelig med stor chance for spontan abbort, død født baby eller meget sygt barn, valgt jeg at jeg skulle steriliseres. ?

 • Reply
  Mie
  23. november 2018 at 17:00

  Jeg har heller aldrig haft det værre end de 3mrd jeg var på mini p piller, jeg havde kronisk hovedpine, opkast og svimelhed.. Og kæmpe bylder i hele ansigtet.

  Nu er jeg også på kobberspiral i snart 2 år og har aldrig haft det bedre!!

  Så aldrig mere hormoner produkter til mig!

 • Reply
  Linda
  23. november 2018 at 17:00

  Dejligt at du deler.! Jeg skal heller ALDRIG havde hormon præparat igen… Jeg Havde taget p-piller i ca 9-10 år, holdt en pause og startet op igen.. Hold da kæft, jeg blev en dårlig udgave af mig selv, humørsvingninger, mindre angst anfald og alvorlig nedsat lyst både til sex og nærhed (Ku næsten ikke holde ud, hvis min daværende kæreste rørte ved mig!)
  Nu bruger jeg ingen prævention, men når projekt baby er overstået, vil jeg hel sikkert overveje en kobber-spiral.. Tak for tippet.. ???

 • Reply
  Sophia
  23. november 2018 at 17:01

  Jeg er også netop gået fra p-piller til dog hormonspiral. Årsagen er at jeg pludseligt havde fået forhøjet blodtryk for første gang i de 6 år, jeg havde været på p-piller. Det var åbenbart også en kendt bivirkning og meget normalt, at komme lige pludseligt ud af det blå, hvilket jeg var ret overrasket over. Jeg kan også mærke en kæmpe forandring og mit humør er meget bedre. Jeg vil heller ikke anbefale p-piller til nogen.

 • Reply
  Pernille
  23. november 2018 at 17:52

  Hvor er det fedt at høre.
  Jeg er dog nødt til at spørge, om du oplevede ubehag da du fik sat den op?
  Det siges jo at spiral er bedst egnet til kvinder som har født. Når det så er sagt, har jeg aldrig fortrudt da jeg fik min, på trods af at jeg fik den, uden at have fået børn. Den sidder der endnu på 7. år, og fejler intet, jeg har dog også væsentligt kraftigere blødninger og ind imellem giver det nogle menstruationssmerter, men intet som ipren ikke kan klare for mig. Jeg lever hellere med de bivirkninger, end dem jeg fik af P-pillerne.
  Shout out til dig for at tage emnet op, jeg synes det er vigtigst for alle, kvinder som mænd, at finde den prævention som passer til dem, hvilket du er et strålende eksempel på.

  • Reply
   Nutidensmor
   28. november 2018 at 11:57

   Halløj Pernille!
   Jeg har også hørt det her med at det er bedst til kvinder der har født, men jeg hører også lige så mange fortælle at det er en myte.. så bliver man sgu i tvivl om hvad der er rigtigt 🙂 Jeg synes dog, MEN JEG ER JO IKKE LÆGE (desværre), at jeg kan læse mig frem til at alle kan få spiral.
   Jeg syntes det gjorde naller… måske fordi jeg ikke har født. Jeg har fået kejsersnit og i nogle henseender er det to forskellige ting, kejsersnit og vaginal fødsel. F.eks. ift. de her menstruationskopper – der anbefales jeg A, fordi jeg ikke har været i udvidelsesfasen af en fødsel. Men ift. spiral ved jeg ikke hvordan jeg klassificeres.
   Jeg sagde: av av av av av av fordi det gjorde ondt. Det var ikke AV FOR HELVEDE eller “nå, jeg mærkede intet”, men heldigvis var det forbi, da jeg fik benene ned igen. Jeg oplevede ubehag de følgende dage, men det var ikke noget Ipren ikke kunne klare 🙂

 • Reply
  Socialrådgiveren
  23. november 2018 at 20:55

  Hej… jeg ved lidt om prævention i forbindelse med mit job, blandt andet svarer udskillelsen af hormoner til 2 mini piller om måneden ved en hormon spiral. Bivirkningen her kan være pletblødning.

  Jeg er selv på p-piller og vil faktisk gerne have en hormon spiral, da hormonet her er helt centreret til livmoderen og piller påvirker hele kroppen. MEN jeg hr hørt det gør nas!!! At få en spiral sat op..
  alle kan få en hormon spiral i øvrigt, også selvom maniske har født.

  • Reply
   Karin
   23. november 2018 at 23:22

   Hold dig også langt væk fra hormon spiralen!!! Lægerne siger godt nok at den kun virker lokalt i livmoderen, men jeg har haft de samme bivirkninger som andre beskriver med p-pillerne. Super dårlig humør, kort lunte, voldsomt temperament i så høj en grad at jeg ikke kunne kende mig selv. Det hele forsvandt da spiralen blev fjernet!!!

   • Reply
    Marie
    24. november 2018 at 8:40

    Jeg vil klart anbefale man får en spiral. Nu har jeg haft en spiral i 1 år, jeg er har endnu ikke ført nogen børn. Jeg vil ik sige det gjorde ondt af få op, men det kunne selvfølgelig mærkes. Mit gode råd er selvfølgelig også at gå til en gynækolog istedet for din egen læge.

   • Reply
    Gbj
    26. november 2018 at 23:39

    Jeg fik hormonspiral som 23-årig – uden barn. Grundet (i forvejen) meget kraftig menstruation fravalgte jeg kobberspiralen. Jeg har nu som 32-årig født to børn og fået lagt hormonspiral efter begge fødsler. Det virker SÅ godt for mig. Jeg har ingen bivirkninger haft og jo, det kan da mærkes at den bliver sat op, men synes ikke det gør ondt. Jeg har alle tre gange, jeg har fået den lagt, fået klippet snorene (dem man tager spiralen ud med igen) helt korte, da de generede min kæreste under sex. Det betyder, at det kan være mere generende/omfattende når den skal ud igen, men igen, ikke noget der gør ondt.
    Tak fordi du tager emnet op! Da jeg stoppede på P-piller i sin tid, fik jeg ikke menstruation i 16mdr – INTET skal fucke sådan med min krop igen..!

  • Reply
   Rikke
   24. november 2018 at 1:07

   Få den lagt ved en gynækolog frem for ved den praktiserende læge.
   Gynækologen bedøver dig – så mærker du intet og samtidigt tjekker om den sidder korrekt.

   • Reply
    Nutidensmor
    28. november 2018 at 12:02

    Okay, vildt nok at de bedøver. Jeg syntes det gjorde ondt (fik det hos lægen), men det var det værd.

  • Reply
   Marie
   28. november 2018 at 12:08

   Hej 🙂 spiralen påvirker også hele kroppen – i hvert fald på mange. Jeg selv blev MEGET påvirket – bl. a. angst, søvnløshed, irritabilitet, hjertebanken og hovedpine – det varede i to måneder, og så kunne jeg ikke klare det mere. Hormonspiralen røg ud, og jeg blev mig selv igen efter et stykke tid. Måske er jeg mega sensitiv – men jeg kan læse mig frem til at flere oplever dette. Jeg håber virkelig, det bliver anderledes for dig!

 • Reply
  Mette
  23. november 2018 at 21:02

  Det er så dejligt, at du deler!
  Jeg stoppede selv på p-piller for tre måneder siden (efter 13 års forbrug), og jeg har lige fået min første “rigtige” menstruation. Tænk at man kan være glad for at den kommer! 😀 Jeg har fået lysten tilbage, hvilket bare faldt støt i min pille periode, jeg er blevet friskere, gladere og er ved at lære min krop at kende igen. Jeg har for første gang i mange år ikke skyggen af menstruationssmerter eller ondt i maven. Jeg har været sammen med min kæreste i snart 8 år, og vi er tilbage på god gammeldags gummi! Det er ikke altid lige fedt, men jeg er LYKKELIG over at jeg ikke skal fylde min krop med hormoner nogensinde igen! Jeg håber aldrig aldrig at min fremtidige datter skal udsættes for det lort.

 • Reply
  Katrine
  23. november 2018 at 21:27

  Jeg droppede p-piller til fordel for en hormonspiral. For pokker hvor gjorde det ondt, men jeg har ikke fortrudt det i et sekund. Jeg anede ikke, at pillerne påvirkede mig så negativt, men jeg føler mig som et nyt menneske, efter jeg er stoppet. Jeg døjer ikke længere med voldsomme humørsvingninger, min menstruation er ophørt, jeg døjede før med voldsomme blødninger og mange smerter, og mit generelle psykiske velvære er blevet meget bedre. Jeg går aldrig tilbage til p-piller igen.

 • Reply
  E
  23. november 2018 at 21:53

  Jeg fik en depression da jeg var på p-piller, så jeg fraråder det også i højeste grad. Nu har jeg, som dig, en kobberspiral – jeg tør aldrig putte så mange hormoner ind i min krop igen!

 • Reply
  M
  24. november 2018 at 0:08

  Jeg fik en hormonspiral i juni måned og har lige fået den fjernet pga. voldsomme bivirkninger. Jeg har altid haft en stabil og sund psyke men efter jeg fik hormonspiralen blev jeg virkelig en dårlig udgave af mig selv. Efter den første måned begyndte jeg at få vilde humørsvingninger og depressionslignende tendenser, jeg følte ikke jeg kunne mærke mig selv og generelt havde jeg det bare virkelig skidt. Min hormonbalance var helt ved siden af sig selv og selvom lægen ikke mente det havde noget med hormonspiralen at gøre er jeg ret sikker på at den var skyldig langt hen af vejen. Desuden oplevede jeg, at min hud stak helt af – fik dybe urenheder og meget fedtet hud, jeg havde ofte hjertebanken og flere gange i ugen havde jeg voldsom nattesved. Opsøgte min læge allerede efter 2 måneder, men hun anbefalte mig at give den en chance i minimum 4-6 måneder, hvorfor jeg først har fået den fjernet nu. Jeg magtede simpelthen ikke mere ubehag og gud hvor er jeg glad for jeg gjorde det! De her bivirkninger er ikke noget lægen oplyser om og læser man om hormonspiralen på nettet står der flere steder at det KAN forekomme! Siden hen har jeg dog fundet ud af, at jeg langt fra er den eneste som har oplevet de her ting. Det er ikke mere end et par dage siden jeg fik fjernet spiralen og jeg kan allerede mærke tydelig bedring. Det er selvfølgelig ikke alle der oplever bivirkninger – har en veninde som er virkelig glad for sin hormonspiral – det er bare vigtigt at man tager sine forbehold når man vælger at putte kunstige hormoner ind i sin krop. Jeg vil personligt aldrig anbefale hormonspiralen, eller andet prævention med hormoner i, til nogen! Kunstige hormoner er noget lort.

  • Reply
   Andrea
   24. november 2018 at 15:01

   Det kunne ligeså godt være mig der havde skrevet det her.
   Jeg var så sur og tvær, decideret forfærdelig at være i nærheden af, jeg kunne ikke engang holde mig selv ud.
   Min læge mente absolut ikke at det kunne være hormonspiralen skyld, men da jeg oveni også havde ondt i underlivet med spiralen som mistænkte, fik jeg den fjernet. Og ganske rigtigt var den synderen i det hele.
   Jeg nåede at have den i ca. 4 måneder.
   Jeg havde lignende oplevelse med mini-piller.
   Prævention med hormoner er fuldstændig udelukket for mit vedkommende.
   Kobberspiralen er også, da jeg havde smerter i underlivet med hormonspiralen, desuden har jeg kraftige blødninger i forvejen.
   Så min mand er blevet steriliseret i stedet.

 • Reply
  Louise
  24. november 2018 at 6:32

  Tænker at, der må være forskel på hvilket præparater af p-piller, man tager?
  Jeg har ikke taget p-piller i 3 år nu pga først graviditet og så siden amning. Og ligenu har jeg ikke lyst til prævention med hormoner. Men jeg vil da sige, at jeg savner den menstruation, jeg havde med p-piller! Meget mindre, ingen smerter i den forbindelse og mindre udsving i humør i ugen op til. Og jeg fik p-piller fra jeg var omkring 16-17 år til 31 år.
  Det jeg bare gerne komme med et indspark til er, at det er rigtig godt, at emnet bliver belyst, men at livet (heldigvis) ikke kun er sort / hvidt.

 • Reply
  Mette
  24. november 2018 at 7:10

  Hej Johanne

  Jeg startede på p-piller da jeg var omkring de 15 år, og lige inden jeg blev 17 satte de en brat stopper for mit glade teenageliv. De fremprovokerede en genfejl hos mig, som gjorde at jeg fik to blodpropper. Den ene ødelagde blodomløbet i mit venstre ben, og gør at jeg aldrig kommer til at kunne løbe igen, og er i livsvarig behandling med blodfortyndende medicin. En af bivirkningerne er også, at jeg ikke kan tåle at blive gravid uden at være i korrekt behandling. Hormonforandringerne under en graviditet kan give mig blodpropper, oh min medicin skader fosteret. Så for at kunne kontrollere det, fik jeg min første hormonspiral da jeg var 17. Nu er jeg 27 og har ikke haft menstruation i 10 år. I nogle sjældene perioder har jeg haft pletblødninger, og så fik jeg lidt uren hud på den øverste del af ryggen. Men jeg hat været så glad for mine spiraler, og jeg kunne slet ikke mærke noget da jeg fik taget den første ud. Det frygtede jeg lidt, da den jo ikke var helt så behagelig at få op 😉

  Mange hilsener en som bare synes, at du er mega skøn at følge <3

 • Reply
  Daniella
  24. november 2018 at 7:15

  Fedt med en opdatering! Det er er vigtigt emne, synes jeg. Vigtigt at vi er bevidst om hvad vi putter i kroppen og hvad det evt gør ved os.
  Jeg var på p piller i 7 år, men stoppede. Jeg havde oplevelse af at føle mig umådelig trist. Jeg forsøgte mig med minipiller, hvilket egentlig talt var fint men jeg glemte ofte at tage dem. Så jeg har fået en hormonspiral, og har ikke oplevet “tristheden”. Måske er jeg bare heldig.. Jeg turde ikke vælge kobber spiral, da jeg i forvejen har meget kraftige menstruationssmerter og blødninger.

 • Reply
  Sabina rohde
  24. november 2018 at 9:30

  Det er et seriøst vigtigt emne at tage op!

  Min egen erfaring er sparsom da det eneste prævention jeg har brugt er kondom og de senere år hormonspiral. Jeg fik foretaget keglesnit for nogle år tilbage, hvilket har givet en voldsommere menstruation i sig selv så selv med to børn i bagagen var kobberspiralen ikke en mulighed for mig. Hver kvinde sine erfaringer – jeg anbefaler hormon spiral. Den virker, og den giver reduceret blødning. Jeg kører på min tredie pt og har ikke oplevet bivirkninger psykisk ved nogen af dem. Så hvis blødningen med kobber spiralen bliver for meget for dig så synes jeg bestemt, at jeg godt vil stå inde for at anbefale en hormon spiral. God dag 🙂

 • Reply
  Caroline
  24. november 2018 at 9:41

  Jeg kom på p-piller da jeg var 15 år gammel, ikke som præventation, men pga. af jeg døjede med så voldsomme smerter når jeg havde menstruation at jeg blev nødt til at være hjemme fra skole i 2-3 dage. Desuden var den vanvittigt uregelmæssig (der kunne gå alt imellem 14 og 40 dage imellem at den kom, og da jeg dyrker meget sport var det virkelig belastende! Jeg har nu været på p-piller i snart 10 år (hvor jeg ikke på noget tidspunkt har haft en fat kæreste), og har umiddelbart ingen intentioner om at stoppe eller skifte! Jeg elsker at jeg ved hvornår min menstruation kommer og vigtigst af alt, så har jeg ikke haft smerter én eneste gang siden jeg startede (hvilket jeg ville være alt for bange at få igen hvis jeg stopper).
  Dog vil jeg sige at alle disse kommentarer har givet mig en lille lyst til at tage en snak med min læge ift. mulighederne. Min humør kunne måske blomstre op hvis jeg stopper, få fornyet sexlyst eller kunne mærke min krop på ny. Men jeg vil sige, at der skal ret store, positive “løfter” til omkring anden prævention for at få mig til at skifte, da jeg ikke umiddelbart har oplevet negative bivirkninger med p-piller. Faktisk har det, så vidt jeg ved, kun forandret mit liv til det bedre!

 • Reply
  NKH
  24. november 2018 at 12:04

  Tak for du deler. ❤️ Har selv fået hormonspital efter mit andet barn for nogle år siden. Gik ned med stress og angst kort tid efter jeg havde fået den, men har som sådan ikke tænkt på at der kunne være en sammenhæng mellem hormonspiral og stress/angst. Men går dog og overvejer at få taget hormonspiralen ud for at give kroppen ro til at “finde sin egen rytme” helt uden hormoner. Men så er det bare lige hvad man så skal vælge af prævention? For elsker de to børn jeg har nu, men vi skal ikke have flere. ❤️

 • Reply
  Monica
  24. november 2018 at 12:11

  Jeg har fået at vide fra min læge (samt sundhedsplejerske tilknyttet Mødrehjælpen) at, jeg ikke skal vælge kobber spiral. Grunden til det er at jeg har meget kraftige mens smerter og kobber gør man får ekstra smerter, så de fraråder kvinder at få kobber ved smerter ved mens. Jeg har valgt hormon af den grund, og skal til en gynækolog og lagt den op. Hvis man ved man er lidt bagover bøjet, så skal man bede sin læge om en henvisning til gynækolog.

  • Reply
   Nutidensmor
   28. november 2018 at 12:07

   Tak for din kommentar, Monica 🙂
   Jeg har også hørt det med flere smerter ved mens, men jeg synes den her jungle af præventioner viser at KAN VÆRE bivirkninger ved alle præventionerne: piller og spiral (kobber og hormon).. det er sgu lidt som at vælge mellem POTENTIEL pest eller kolera. Jeg har ikke flere smerter, ift da jeg ikke havde den. Ved de første par havde jeg, men det er som før nu. Altså ikke ift. mængden af blod, som jeg skriver i indlægget, for dér oplever jeg en forskel.
   Hvad betyder det at være bagoverbøjet 🙂 ??

 • Reply
  Anna
  24. november 2018 at 12:17

  Jeg vil gerne være med til at dræbe den myten om, at kvinder der ikke har fået børn ikke er egnet til en kobberspiral. Jeg har selv ingen børn, og fik for to år siden en kobberspiral. Det fungerer upåklageligt! Det gjorde ærlig talt skide ondt at få den sat, men det tog 5 min, og så var det overstået. Siden da har jeg intet mærket til den, udover lidt kraftigere menstruationssmerte på dag 1. Jeg bløder ikke mere end før og har stadig kun reel blødning i en 3-4 dage.

  Så hvis du ligesom jeg er en ung kvinde, der ikke har intention om graviditet lige foreløbig, og som ikke ønsker hormonel prævention, så kan det være en glimrende løsning med kobber 🙂

  Ps. jeg læste alverdens skrækhistorier om, at når man stopper på p-piller, så er det almindeligt ikke at få sin menstruation i laaaang tid. Og der må jeg bare sige: nej.. for mange kommer menstruationen helt som den skal, og det gjorde den også for mig.

 • Reply
  Lisbeth
  24. november 2018 at 13:10

  Fedt at du/vi deler – jeg føler også at det her område er meget dårligt belyst.
  Her har jeg gået med en fornemmelse, der også er skudt væk hos læge og psykolog ?

  Jeg har brugt P-piller i 10-12 år uden bivirkninger. Har været af P-piller i 5,5 år. Mellem mine 2 børn fik jeg kobberspiral – den var ved at “tage livet af mig” ift. blødning og smerter – som i mega voldsomt (blive-hjemme-fra-arbejde-flere-dage-agtig). Den fik jeg fjernet mange måneder før vi begyndte at arbejde på at blive gravid med nr. 2 – jeg kunne ikke holde smerterne ud.
  Efter nr 2 fik jeg hormonspiral – og siden jeg fik den, har jeg bøvlet med angst… jeg har haft en fornemmelse omkring spiralen, men skudt den væk med læge og psykologs udtalelser. Der kan også være andre udslagsgivende faktorer på min angst – men tænker hormonspiralen også sagtens kan spille ind …. Godt der bliver råbt op omkring det ????????

 • Reply
  Michelle
  24. november 2018 at 14:29

  Jeg håber du ligesom mig oplever at din menstruation gerne bliver mindre efter noget tid!
  Jeg fik afvide ved lægen at det var meget normalt og have kraftig blødning op til 10 mrd efter, og herefter skulle det gene være normalt! For mig giv der en 6-7 mrd, og nu har jeg bare ganske notmalt???

  • Reply
   Nutidensmor
   28. november 2018 at 12:07

   Nå jamen dét håber jeg da på så! Jeg var ikke klar over at det kunne ændre sig, men nu krydser jeg fingre! 🙂

 • Reply
  Katrine
  24. november 2018 at 15:15

  Tak fordi du sætter fokus på det! Super fedt indlæg 🙂 Jeg vil bare lige slå et slag for en 90’er klassiker, som er på vej ind igen: pessar! Der er blevet lavet nogle one size pessar a la menstruationskoppe i miljøvenligt gummi som er så lette at bruge! Jeg har brugt ppiller fra jeg var 15 til 21 og hormonspiral fra 21 til 25. Jeg havde samme tanker som de fleste andre herinde med at stoppe for hormonindtaget og fik sat en spiral op. Det var jeg sådan set glad for i noget tid, lige indtil jeg begyndte at få ondt og mærke ubehag ved spiralen. Derudover var min kæreste også irriteret af spiralen. På opfordring fra en veninde fik jeg så taget den ud og bruger nu pessar. Og selvom der ikke er mange hormoner i en hormonspiral, så kan jeg eddermame godt mærke på min krop, at den har været påvirket af hormoner i 10 år! Kan virkelig anbefale pessaret som er let at bruge og er svanemærket og godkendt i dk. Lidt utraditionelt nu om dage men helt klart en præventionsmetode, som er på vej frem! ?

 • Reply
  Line
  24. november 2018 at 16:11

  Nu har jeg været på P-pillet i omkring 15 år og jeg har heldigvis aldrig haft problemer med hverken angst eller manglende sexlyst – så dem side af historien findes altså også ? Dog har jeg overvejet et skift til spiral udelukkende fordi jeg har hørt dens virkning stopper så snart man tager den ud hvorimod med P-piller kan det tage lidt tid før kroppen er “normal”, er der andre der har hørt om det?

  • Reply
   M
   24. november 2018 at 21:54

   Det er forskelligt fra person til person. Da jeg stoppede med p-piller gik der 1 år og 2 måneder før jeg fik min menstruation, men som der også er en anden der kommenterer kan man være heldig at menstruationen kommer lige efter man er stoppet ?

 • Reply
  Maria
  25. november 2018 at 0:33

  Det er så godt at du bruger dine muligheder for at få en dialog om sådan et emne igang. Jeg har i næsten halvandet år kæmpet en del med stress og en smule angst. For et år siden prøvede jeg at skifte fra p-piller til hormonspiral, for at se om det hjalp på min stress og angst. I løbet af det sidste år har jeg oplevet ting som ekstrem angst (jeg kunne ikke gå udenfor døren, og nogle dage ikke engang ud af min seng), uren hud, fedtet hud og hår, flossede negle, ekstrem tør hud på mine ben, ekstreme humørsvingninger, vægtforøgning, hovedpine, ingen sexlyst og sidst men ikke mindst, ændring i min personlighed. Alle disse symptomer (og mange flere) troede jeg var pga. at angsten var blevet så voldsom, og at det var et udtryk for at min krop var afkræftet og udkørt.

  Jeg begyndte at tænke på hormonfri prævention. Ikke fordi jeg tænkte at der var en sammenhæng mellem symptomerne og spiralen. Mere bare fordi tanken lød rar. Jeg fandt muligheden for at købe en cykluscomputer som hedder Daysy, tog en alvorlig snak med min kæreste, og sammen tog vi beslutningen om at spiralen skulle ud.

  Jeg fik den fjernet i mandags (5 dage siden), og jeg kan allerede mærke en markant stor forandring i min personlighed. Jeg har haft angst hver dag i et år, og de sidste 5 dage har jeg været næsten helt fri for angsten. Den har luret under overfladen, men jeg har kunne kontrollere den, og så har jeg glemt alt om den efter et par timer. Min urene hud er allerede i bedring. Jeg har ikke mærket den sitrende vrede i min brystkasse, og jeg har ikke råbt af andre bilister. Min hovedpine er væk. Og jeg føler mig generelt bare mere som mig selv.

  Hormoner kan virkelig være skidt, og mange ved det ikke. Så der skal helt klart mere fokus på emnet!

 • Reply
  Katja
  26. november 2018 at 9:42

  Det er spændende at høre så mange forskellige historier. Jeg har været på homonel prævention i 10-12år. Startede med p-plaster, så forskellige p-piller og har nu brugt nuva ring (p-ring) i 6års tid. Jeg har aldrig haft de store problemer udover pletblødning en gang imellem, hvilket nuva ringen hjalp på. Men synes det er godt at vide hvad andre oplever så man kan overveje om det kan være derfor hvis man oplever lignende ting. Og synes helt klart man skal overveje om hormonel prævention er den bedste løsning for en.
  Jeg forventer at jeg til januar/februar stopper med nuva ringen, da vi gerne vil prøve at få børn. Jeg er spændt på hvordan min krop reagerer på at selv skulle styre homonerne. Forhåbenligt går jeg tilbage til en regelmæssig cyklus, hvilket jeg havde selv inden jeg begyndte på prævention.

 • Reply
  Mor
  28. november 2018 at 12:14

  Jeg tog p-piller i 7 år, og til sidst havde jeg det så fysisk dårligt når jeg skulle tage dem, alt inden i mig stred mod at stoppe dem i hovedet – så meget så jeg for første gang i 7 år i en uge efter mens fuldstændig glemte at tage dem – jeg havde simpelthen slettet min egen hukommelse! Jeg havde kun små humørpåvirkninger af dem, jeg var sluppet helt af med mine meget voldsomme menssmerter (læs sygemeldt i min 2 dage og opkast hver gang! inden jeg begyndte på dem).

  Går til bekendelse hos kæresten at jeg havde glemt dem, blot så han ligesom vidste besked, og så blev det egentlig til at vi da lige så godt kunne lave vores ældste!
  Jeg besluttede mig derefter at jeg ALDRIG vil tage dem igen. Mellem vores børn passede vil blot på. Nu er yngste manden 2 år., vi passer stadig på og bruger kondom (selv om det ikke kun er ham der synes det er ret tamt ?)

  Jeg tør ikke helt springe ud i spiral da der også er homoner heri, og har ind i mellem migræne som jeg ved kan forværre det. Jeg vil ønske der var en nemt og skånsomt alternativ (som ikke er så kedeligt som kondom ?).

 • Reply
  H
  28. november 2018 at 16:03

  Hormonspiral alene pga voldsomme blødninger og smerter – altså så voldsomt jeg var sygemeldt fra mit arbejde hver måned. Inden da, nada! Brugte p-piller som helt ung men i en meget kort periode da jeg 1) ikke kan lide hvad det gør ved en, ligesom du har oplevet og 2) jeg huskede dem simpelthen ikke. Er på 8. år med hormonspiral og skal sgu ikke af med den før jeg når overgangsalderen. Den har taget mine smerter OG beskytter mod graviditet. Win win i min situation.

 • Reply
  Louise
  28. november 2018 at 19:13

  Har lige fået hormon spiral for en måned siden – kunne Intet mærke da hun lagde den. Synes jeg lige havde 2 dage uger hvor jeg var MEGET følsom og nærmest grådlabil men virker til det er gået i sig selv ??
  Havde også en voldsom første menstruation som varede i 7 dage! Og pletbløder on/OFF men min læge siger man skal have tålmodig og så skulle det stoppe , så det håber jeg på

 • Reply
  Nina
  28. december 2018 at 19:02

  Med tanker på disse indlæg du har lavet, stoppede jeg ppiller for 60 dage siden. Jeg har ikke haft et eneste migræne anfald siden – før har jeg de foregående 6mdr haft minimum 1 hver 2.uge…… Tankevækkende..

Skriv et svar