VORES FÆLLES IDÉBANK

Det her kommer til at handle om vores miljø, om ideer og tiltag – også de små. Jeg lavede nemlig en story i går, med den her spørgsmålsfunktion og hér blev jeg så også spurgt jeg gør i min hverdag, for at skåne miljøet. I samme ombæring spurgte jeg også jer, mine internetvenner om det samme og jeg har fået SÅ mange tilbagemeldinger.
Det er jo stort og småt og det er primært hverdagsting med små ændringer.

Hvad du vælger at tage med herfra er op til dig. Tanken er at det her skal være ren inspiration 🙂

Under punkterne, som jeg håber du vil kigge igennem (måske er der noget du kan bruge?) har jeg skrevet hvad jeg gør – og ikke mindst hvad jeg gerne vil være bedre til, for der er nogle ting som jeg gerne vil arbejde på, for at være lidt mere klimavenlig selv.

Intet ‘all or nothing’ her

Det har dog bare ikke været en nem sag at transformere jeres tiltag og valg om til punkter her, fordi de skal ikke kommanderende og på ingen måde belærende – for det er sgu det sidste jeg vil. Og jeg er en af de mange der ikke kan være det. Så det er altså ikke “flyt ud i et telt i en skov og bo under en sten” – det her med at slå andre oveni hovedet og dårlig samvittighed – dét gider jeg ikke – det her er ment som ren inspiration og ideer.
Jeg mener vi kan motivere hinanden og gøre vores bedste med den viden vi har og hvad vi har mulighed for i vores hverdag, som jo ikke er ens.

Der er enormt mange der skriver: vi har skåret ned på oksekød i kosten og her vil jeg gerne slå fast at jeg synes det er et tiltag der også tæller. Mange bække små gør stor å! Det er ikke kun ”vi har skåret oksekød HELT ud af kosten” eller ”vi lever 100% vegansk”, der tæller som et godt tiltag, det gør “de små” også, dét at minimere er selvfølgelig også et skridt i en rigtig god retning.

Idébank

Man kan..

 • Spise vegetarisk
 • Indføre (evt. faste) kødfri dage
 • Skære oksekød helt ud af kosten
 • Bruge shampoobar i stedet for flaskeshampoo (pga. emballagen). Se f.eks. disse barer.
 • Samle vasketøj sammen i stedet for at ”klatvaske”
 • Bruge økologiske sæbebær til vaskemaskinen. Som f.eks. disse.
 • Skære ned på – eller udelukke – smør, mælk og andre produkter fra koen
 • Spise aftensmadsrester til frokost
 • Bruge tandbørster i bambus eller andet nedbrydeligt materiale.
 • Have én eller flere aftener med ”alt godt fra køleskabet”
 • Tale med sine børn om at passe på klimaet
 • Droppe skyllemiddel (eddike som alternativ)
 • Tage cyklen eller gå
 • Strikke, hækle, lave gaver i stedet for at købe
 • Bruge glasdrikkedunk
 • Spise vegansk
 • Samle skrald på gaden/i naturen når man går tur
 • Bruge stofnet til indkøb
 • Skære ned på flyrejser
 • Aflevere pant
 • Tage færre bade
 • Slukke lyset i de rum man ikke befinder dig i
 • Prioritere produkter som vaskemaskine, opvaskemaskine og bil der er miljøvenlig(ere)
 • Skære ned på indkøb af produkter lavet af plastik og måske købe produkter der er ikke er i plastikbeholdere (vælge dem i papirspose eller glas). Eventuelt gør brug af butikker der sælger i løsvægt, som f.eks. RAA Aarhus.
 • Købe frugt og grønt lokalt og efter årstid
 • Bruge nedbrydelige skraldeposer
 • Droppe bagepapir eller bruge genanvendeligt
 • Droppe vatpinde, særligt dem med plastikpind
 • Strikke eller hækle vaskeklude
 • Genanvendelige kaffefiltre (f.eks. i bomuld)
 • Købe kaffekapsler der er bionedbrydelige
 • Skifte til menstruationskop (alternativ til tamponer og bind)
 • Bruge opvaskebørster i bambus eller i naturmaterialer
 • Bruge Kemiluppen til at give besked om miljøbelastende stoffer i creme, balsam mv.
 • Bruge nedbrydelige sugerør – eller genanvendelige, som dem i stål.
 • Lave genanvendelige ”vatrondeller” (eksempelvis af en vaskeklud eller hæklet)
 • Bruge genbrugelige ammeindlæg
 • Benytte bionedbrydelige poser eller Wrappy (alternativ til fryseposer, Vita Wrap og stanniol. Jeg har fået tilbagemeldingen at det er en idé at bruge Wrappy i stedet for Bee’s Wax, da Wrappy er dansk. Jeg har fundet Wrappy hér, hvis du vil se det
 • Sortere affald
 • Bruge kompostbare plastre – som også er egnet til allergikere.
 • Købe legetøj i træ eller blot uden plastik
 • Fjerne al ”singleuse” (dvs. produkter du kun kan bruge én gang: vatrondeller, tamponer og lign.) – toiletpapir dog undtaget
 • Bruge termokop eller syltetøjsglas (alternativ til købekaffe i to-go-krus)
 • Sælge møbler og ting videre, som ikke bliver brugt mere, så andre kan få glæde af det eller giv til genbrug
 • Tage toget på ferie
 • Købe brugt tøj

Jeg synes vi skal inspirere hinanden!
Hvad gør du i din hverdag?
Har du nogle fif eller gode alternativer?

Er der noget du synes er udfordrende eller svært? Jeg synes jo ikke der er noget i vejen for at vi også taler om at der er ting, som kan være svære at skifte ud/ændre/undvære, f.eks. fordi det er mere belejligt eller fordi det er blevet en vanesag.

Mine valg

Jeg talte lidt om det på story her i går, men som det sker med instastory, så er det væk nu, så nu deler jeg altså her hvad jeg gør i min hverdag.

Jeg er eksempelvis rigtig dårlig til at spise rester, det kan jeg lige så godt være ærlig omkring. Jeg vil gerne minimere mit madspild, så jeg øver og øver og øver mig i at planlægge menuen (og så har jeg brugt måltidskasser), men dét er en af de ting, som jeg gerne vil arbejde med. Og så bruger jeg ikke menstruationskop hele tiden, selvom jeg gerne ville. Det er bare nødvendigt med bind indimellem, men jeg leder efter et miljøvenligere alternativ til Always og lign.

 • Jeg køber ikke oksekød, hvilket har været en nem ting for mig at skære fra, fordi det ikke betyder alverden for mig at spise ko. Jeg vil ikke udelukke at jeg kunne finde på at købe oksekød på en restaurant engang imellem, men det er ikke noget jeg køber herhjemme eller hos Jesper.
 • Det gælder generelt alt fra koen, det er på et minimum. Smørret er plantebaseret og mælk er skåret ned til et absolut minimum for os, som nok er 1 liter om ugen.
 • Jeg strikker og hækler mine vaskeklude! Det er altså let – og hyggeligt. Og så holder de altså længe. Brug evt. genbrugsgarn eller garnrester.
 • Jeg bruger ikke plastiktandbørste mere, men bambus. Jeg har lige købt tre i dag, der var 3 for 99 i min lokale Ren Kost (i Jægergårdsgade i Aarhus).
 • Jeg bruger miljøskånsomme rengøringsmidler til hjemmet.
 • Jeg minimerer barbering med plastikskraber – også fordi det er bedre for MIN hud at blive vokset med sukkervoks. Jeg bruger skraber med udskiftelige hoved (ikke engangsskrabere)
 • Jeg kører ikke bil – af den (mega) gode grund at jeg ikke har kørekort. Haha. Når dét så er sagt har jeg heller ikke et behov for en bil, jeg ville ikke køre, hvis jeg havde en, fordi jeg har en ladcykel og fordi der ikke er så langt fra A-B, nu da jeg bor i midtbyen.
 • Jeg bruger menstruationskop
 • Jeg har få flyrejser. Eller alt er relativt, men det er måske én gang årligt, max. Det er aldrig med god samvittighed at jeg flyver, det er klart, men det er sket og det kommer til at ske igen fordi jeg nyder den luksus når det er jeg endelig skal afsted.
 • Jeg bruger stofnet og køber meget meget sjældent poser

Mine ambitioner

 • Jeg er på jagt efter et klimavenligt alternativ til mælk til min kaffe. Også fordi jeg ikke går så meget op i at det skal være komælk. Jeg vil helst undvære. Hvad er det klimavenlige alternativ så? Jeg hører Natuli’ får kritik, for at lave kampagner om hvor miljøvenlig deres drik er, men jeg kan ikke finde hoved og hale i det mere. Jeg har prøvet mandel, men det er måske havre der er bedst? Skummet mandelmælk synes jeg smager af vådt pap.
 • Vaskenødder og vaskebær er noget jeg vil se på, til tøjvask.
 • Jeg vil gerne droppe al single use – med undtagelse af toiletpapir. Dvs. vat, vatpinde, bagepapir, staniol, Vita Wrap og fryseposer. Minimere brug af endags-kontaktlinser.
 • Kan jeg finde et mere miljøvenligt alternativ til bind, altså til dem vi kender fra Always, Libresse osv.
 • Når det kommer til webshopping har jeg for vane at købe rigtig meget, fordi jeg ved jeg kan prøve det herhjemme og gratis returnere det. Det skal ændres. Selvom jeg genbruger posen det tilsendes i, så fragtes det stadig frem og tilbage med fly – derfor vil jeg fremover bestille dét som jeg er sikker på jeg vil beholde og tage et kig på hvem der har et lager i nærheden.
 • Jeg vil minde mig selv om at blære mig (mere) med mine hjemmestrikkede karklude og få fortalt flest muligt at de er skide gode og på alle måder måler sig med en “almindelig karklud”.
 • Jeg vil ned og besøge RAA Aarhus – det ligger sgu 50 meter fra mig. Du kan se hvad det er for noget i anbefalingerne herunder 🙂
 • Jeg vil gerne gerne have mange flere kødfridage, hvilket jeg tænker bliver nemmere når jeg bor sammen med Jesper, der gør det samme, da hverdagen (madplanen i hvert fald) her bliver mere struktureret.
 • Når jeg får en bil skal den være miljøvenlig og bruges når det ikke er muligt at cykle.
 • Jeg vil blive bedre til at sælge Augustas tøj videre, så andre kan få glæde af det.
 • Jeg vil gerne tænke mere forud ift. madpakke og få Jesper til at lave müslibare, i stedet for at købe og lave yoghurter i et glas i stedet for en lille købe-yoghurt. Dét er sgu også langt billigere.
 • Jeg skal simpelthen have købt mig den termokop. Jeg køber ret meget to-go kaffe.
 • Købefrokost. Det hænger sammen med ovenstående, men jeg er på farten hele tiden og takeaway salater og lign. frister virkelig til frokost. Og jeg gør det tit! Jeg vil øve mig i at tage med hjemmefra (også af økonomiske årsager jo).
 • Når vi på et tidspunkt finder et hus og skal renovere vil vi tænke i re-use og mere miljøvenlige materialer, særligt når det kommer til det der ikke har funktion (eksempelvis ikke at spartle med beton på gulve eller vægge. Det er moderne, men ikke klimavenligt)
 • Jeg skal finde hoved og hale i affaldssortering her i Aarhus midtby. Jeg kan se hvor pap og glas skal hen, men ikke noget med madrester. Det er ikke fordi jeg har kompostbunke i fællesgården 🙂

Her er dine medmenneskers anbefalinger til hvad og hvor – med fokus på webshops

 • AROS (museet i Aarhus) har genanvendelige snackposer: snack pouch
 • Netto har karklude uden mikroplast
 • Blå kors og lign. har butik, hvor de sælger hæklede eller strikkede klud
 • Økofamilien – eksempelvis madkasser, drikkedunke, køkkenprodukter, personlig pleje, legetøj, dyner m.m.
 • Bleschu – produkter (sæbebær til vaskemaskinen, træprodukter m.m.) og abonnementspakker
 • Mio-bio – virkelig fin webshop vil jeg sige! Her er meget personlig pleje (også shampoo som bar, altså uden plastikflaske), ting til køkken, hjem og drikkedunke mv.
 • Naturebaby – tøj, legetøj, sko mv.
 • Ecoego – tøj, personlig pleje, papirartikler, hobbysager (som maling) m.v.
 • Greenspoon – eksempelvis kogebøger, stålsugerør, genanvendelige smoothieposer til små børn.
 • RAA Aarhus – de beskriver sig selv som en bæredygtig købmand med fokus på økologiske-, emballagefri- og lokale varer. Skovgaardsgade 5, Aarhus C (Godsbanen). Findes der lignende nær dig?

Jeg har altså ikke prøvet nogle af de ovenstående webshops, så det er ikke mine anbefalinger. Jeg må altså også lige sige at jeg ikke samarbejder med nogle af dem, så det er helt almindelige links 🙂

Og nu er kommentarfeltet åbent!
Del endelig dit bedste fif og hvad du gør i din hverdag!

KH! Johanne

Læs også

31 Kommentarer

 • Reply
  Maria
  11. marts 2019 at 19:47

  Du kan købe stofbind på naturebaby. De er virkelig god, og kan vaskes efter brug. Du skal bare købe en lille fin pulpose som også bruges til moderne stofble er. Jeg har den hængende på en krog på toilettet og lyner den op og smider det hele i vaskemaskinen når ugen er færdig.

  • Reply
   Nutidensmor
   12. marts 2019 at 9:47

   Tak, Maria! Se dét vidste jeg ikke der fandtes. Jeg tror dog ikke jeg er klar til det. Vi vasker i kælderen, sammen med 9 andre lejligheder – så det bliver ikke noget jeg prøver på nu 🙂 Men nu ved andre det, så tak for du deler 🙂

   • Reply
    Frederikke
    13. marts 2019 at 21:32

    I Bilka (Fyns svar på Salling) forhandler de GingerOrganic bind, trusseindlæg og tamponer, som er økologiske og uden plastik 🙂

 • Reply
  Louisd
  11. marts 2019 at 19:55

  Fucking fedt!!!!!!!!!!! Tak ❤️

  • Reply
   Nutidensmor
   12. marts 2019 at 9:47

   SELV TAAAK! 😀

 • Reply
  Emilie
  11. marts 2019 at 20:47

  Vi har lige bestilt påskeferie. I bus, det var billigst. Men for mig var det helt klart det med miljøet der talte ❤️ i hverdagen har vi mange flere kødfri dage, end da vi for fem år siden flyttede hjemmefra. Jeg bruger menstruationscup, mine klude har mutti hæklet, hvis der er noget nyt jeg gerne vil have, er der faktisk tit nogen der sælger det brugt på fx DBA eller andre sider, så finder jeg det der i stedet for at købe det helt nyt. Verden har ikke brug for vi producerer så meget. ❤️ Fællesspisninger, da når man laver mad til to ofte bliver en mærkelig portion rest, så kan man ligeså godt invitere en eller to over. Og så vasker vi kun op når vi har samlet det hele, men det er nok mest fordi vi er dovne ? bruger ikke mærkelige parfume ting, der flyder ud i vandet. Men kunne tilgengæld godt skære ned i avocadoer, da de jo er en stor synder også. Men de er altså svære at undvære

  • Reply
   Nutidensmor
   12. marts 2019 at 9:48

   TAK for du deler, Emilie! <3

 • Reply
  Karina
  11. marts 2019 at 20:58

  Jeg har haft min tur rundt i mælkesubstitutter og selvom det naturli’(vis) er en total subjektiv holdning, synes jeg havredrik er klart bedst til kaffe – også når man skummer den 🙂 udover det kan man tænke over den kemi der er i makeup og andre produkter. Tit er kemikalierne skadelige for huden og produktionen er knap så fed for miljøet. Hvis man har en grønthandler i nærheden kan man prioritere at handle der, da de generelt har mindre plastemballage om deres produkter – og så kan man skære ned på avokado, de små krokodillenosser kræver van(d)vittigt meget vand?

  • Reply
   Nutidensmor
   12. marts 2019 at 9:49

   Det er der altså mange der synes, Karina, så du er bestemt ikke ene der 😀 Da jeg skar ansigt af den anden i går på story, så fik jeg en tsunami af beskeder, hvor der stod: HAVREMÆLK 😀
   Og LOL – krokodillenosser 😀 Jeg var ikke klar over at avokadoer var så slemme. Det skal vi da lige huske!

 • Reply
  Mette
  11. marts 2019 at 21:08

  Jeg gør alt for lidt, men det lidt jeg gør har også ret ?

  – Jeg har mindsket mit indkøb og indtag af oksekød
  – jeg bruger kun hjemmehæklede karklude
  – jeg bruger kun hjemmehæklede vatrondeller
  – jeg bruger ikke skyllemiddel
  – jeg bruger neutral vaskemiddel
  – jeg bruger kun tørretumbler til undertøjsvaske
  – jeg vasker ikke halve maskinfulde, og kun på 30 grader, undtaget undertøj og klude som får 60 grader
  – jeg husker (næsten altid) en kurv eller stofpose hjemmefra til indkøb
  – har madpakke med
  – bruger menstrationskop
  – har sjældent madspild, spiser rester og fryser ned
  – køber oftest dansk og lokalt
  – har fløjet to gange i mit liv

  Vil gerne være meget bedre og jeg prøver at finde alternativer til mange ting
  Fx
  – opvasketabs
  – staniol
  – mindske brug af plastposer – fx til frugt i butikken
  – tandpasta uden mikroplast
  – bambustandbørste i stedet for plast
  – handle mindre på eBay
  – spise mindre kød

  Tak for inspiration ??

  • Reply
   Nutidensmor
   12. marts 2019 at 9:49

   Lidt har bestemt også ret – men det lyder da skide godt, Mette!

 • Reply
  Amanda
  11. marts 2019 at 21:19

  Hej Johanne
  Tusinde tak for dette indlæg. Jeg er blevet enormt inspireret.
  Jeg tænkte på, om du har nogle gode råd til hvad man kan bruge som erstatning for vatrondeller og vatpinde?
  Mvh Amanda

  • Reply
   Maria
   11. marts 2019 at 21:34

   Jeg bruger vaskeklude i stedet for vatrondeller 🙂
   En pakke med 10 fra feks IKEA. De kan smides i vaskemaskinen også eksfoliere de også huden!
   Vil også gerne vide mht varpinde ?

  • Reply
   Mie
   11. marts 2019 at 21:38

   Jeg svarer lige her:
   Vatrondeller kan erstattes af nogle i bomuld, enten hæklede eller i frotté. Flere af de sider Johanne linker til har dem.
   Vatpinde er det nemmeste vist at at vænne sig af med at bruge dem overhovedet. Det er skide usundt for ørerne! 🙂

   • Reply
    Amanda
    11. marts 2019 at 23:02

    Tusinde tak. Det skal jeg have undersøgt.
    Søger dog stadig et alternativ til vatpinde – dem kan jeg helst ikke undvære.

 • Reply
  Camilla
  11. marts 2019 at 21:42

  Nu foreslår du selv Wrappy, fordi det er dansk, så jeg vil lige slå et slag for et lignende produkt fra Aarhus.
  Bistad er en social-økonomisk virksomhed som hjælper og beskæftiger en række udsatte mennesker i vores samfund, som har brug for den hjælpende hånd?. De har egne bistader rundt omkring i Aarhus og producerer en række forskellige ting med honning og bivoks, deribland wrapping papir. Her er er et link, så kan man både støtte dem og hjælpe klimaet? : https://www.bistad.dk/butik/
  Nu håber jeg ikke, at det lød belærende, jeg ville bare komme med et alternativ ?

  Selv forsøger jeg at bruge wrapping-papiret derfra, skære ned på kødforbrug og mejeriprodukter, og genbruge indkøbsposer. Jeg kunne sagtens gøre mere, så jeg vil klart bruge listen her som inspiration

  • Reply
   Nutidensmor
   12. marts 2019 at 9:50

   Jamen det er mega godt, Camilla

   • Reply
    Nutidensmor
    12. marts 2019 at 9:51

    Hov, den var sgu da ikke færdig!

    Det lyder spændende – det er da noget jeg godt gad støtte 😀

 • Reply
  Thea
  11. marts 2019 at 21:59

  Emily Salomon skrev forleden et indlæg, hvor hun nævnte nogle bind, der både skulle være økologiske, produceret bæredygtigt og være bionedbrydelige 😉
  https://www.gingerorganic.dk/index.php/vores-historie#certificeret

  • Reply
   Camilla
   11. marts 2019 at 22:14

   Dem bruger jeg. Er rigtig glad for dem ?.

  • Reply
   Nutidensmor
   12. marts 2019 at 9:52

   ARH TAK, Thea! Jeg har set dem på hylden i supermarkedet, men har ikke taget mig sammen til at læse om hvad det er for noget.. lignede mest af alt et forsøg på at se mere klimavenlig ud, men som jeg læser det er det et langt bedre alternativ, end Libresse mv. Dét forsøger jeg mig med – så tak!

 • Reply
  Camilla
  11. marts 2019 at 22:13

  Tusind tak for denne fine, fælles idébank med håndgribelige og (for mig som newbie) realistiske hverdagsændringer, som jeg kan forstå og nemt implementere, så jeg får mod på mere ?. Det bliver sjovt og en konkurrence med mig selv – se dét er motiverende i modsætning til at gå og slå hinanden i hovederne. Og det gør mig glad, når vi i fællesskab hjælper hinanden med den slags tips. Vi gør det med hinanden og for hinanden; faktisk en rigtig rar side af sociale medier!

  • Reply
   Nutidensmor
   12. marts 2019 at 9:52

   SELV tak, Camilla! Godt du kan bruge det 😀 <3

 • Reply
  Bibi
  11. marts 2019 at 22:28

  Suztain.dk har også super mange gode ting i mange forskellige kategorier, så der kan bestille lidt af hvert på én gang ?

  • Reply
   Nutidensmor
   12. marts 2019 at 9:52

   Tak, Bibi! Det tjekker jeg da lige ud 😀

 • Reply
  Jana
  12. marts 2019 at 10:15

  Tinc er en butik, som ligger i Frederiksgade (næsten der hvor busgaden er). De har også rigtig mange miljøvenlige ting fx sæbebarer, vaskenødder, vatpinde lavet af bambus osv

 • Reply
  Didde
  12. marts 2019 at 10:28

  Man kunne også undgå at købe avocadoer. Der bliver brugt vildt meget vand til at lave bare én avocado. Og generelt kunne man undgå at købe frugt og grønt der har haft lang transporttid.

 • Reply
  Charlotte Egeberg Jensen
  12. marts 2019 at 12:20

  Tak for den, har tit tænkt jeg/vi ikke gør nok hjemme hos os. Prøvede lige at skrive ned efter at have læst alle indlæggene her. Vildt inspirerende og fandt også ud af at at lidt gør vi da faktisk, men tænker ikke over det længere. Kan helt sikkert blive MEGET bedre, men listen er bare med til at motivere endnu mere. Så tak. Her er lidt af det vi gør.
  Køber genbrug, møbler, tøj, legetøj, køber stort set alt brugt
  Sælger brugt
  Forære ting til genbrug
  Smider sjældent brugbare ting ud
  Har led pære
  Samler skrald på gå ture
  Vander ikke haven
  Drikker ikke mælk
  Handler lokalt
  Altid egne net med ud og handle
  Handler engang om ugen
  Handler overvejende dansk
  Madplan
  Tænker over madspild
  Spiser rester
  Fryser ned
  Madpakker
  Flyver ikke

 • Reply
  Betina
  12. marts 2019 at 12:33

  Super fint indlæg ?
  Jeg er ikke så god endnu, men prøver ?

  Køber brugt legetøj til ungerne også til gaver

  Giver oplevelser i gave frem for ting

  Ammer og har spiral = ingen mens i vel ca 3 år hvis vi tæller graviditeten med + jeg havde spiral inden også, så mit forbrug af bind er minimalt

  Forsøger kun at lave den portion mad vi spiser og bruge rester

  Lave store portioner ad gangen og fryse ned af lækre ting der skal langtids stege/koge

  Sortere affald – desværre ikke madaffald da Århus er så meget bagud på den front og jeg ikke har kastet mig ud i selv at have en kompost ?

  Købe brugt tøj/arve tøj til børnene

  Kun vaske når der er til en hel maskine

  Vaske det meste på 30 grader, på nær sengetøj, håndklæder, undertøj, klude og viskestykker. Det får 60 grader og ryger som det eneste i tørretumbleren.

  Bruge tøjet mere end en gang før det ryger til vask. Selvfølgelig med mindre det er blevet beskidt ??

  Genbruge diverse poser til bleposer eller i skraldspanden på badeværelset.

  Have stofnet med når jeg handler.

  Det var lidt her fra mig. Lidt har også ret ?

 • Reply
  Stine
  13. marts 2019 at 20:14

  Tak for en fin liste – og så tilpasset min (“vores) by.

  Der er en del kritik af vaskenødder i forhold til klimabehed. Lige nu er den vestlige efterspørgslen så stor at der ikke er nok til de lokale. Dvs dd del gælder andre områder for at plante nye træ. Og det tager 9 år inden de produceret. Tænk hvis vi om 9 år ikke længere følger fænomenet. I mellemtiden vasker de så forresten deres eget tøj i kemikaliefyldt sæbe direkte i floden…
  Det fede er, at man vistnok (lærte jeg for nogle dage siden) kan bruge danske kastanjer. Så ud og pluk til efteråret.

Skriv et svar