TAL PÆNT: I GO’AFTEN DANMARK

Jeg sidder her i stillekupeen, på vej gennem Danmark, tilbage til hvor mine billige kondisko var i morges: i Kolding. Planen var ikke at jeg skulle til Vejle for blot at vende om og skride til København, ind til Go’Aften Danmark, på live tv. Men det var nu engang sådan det gik.

Stillekupeen er rar, her er kun larm fra det susende landskab der passerer, men det på den måde er man også lidt for meget alene med sine tanker. Dét giver så bare anledning til at jeg kan skrive lidt på min medbragte MacBook, der efterhånden er et fortidslevn, som jeg knap kan gemme et enkelt Word-dokument på. Lidt om.. ja, det hele.

Christina Barré og jeg takkede ja, sammen, til at tage med i Go’Aften Danmark, som havde et indslag der handlede om Jodel og om det vi har oplevet. Eller.. vi har ikke oplevet Jodel, for vi har ikke den app selv, så det er nærmere hvad Jodel har oplevet om os: der er blevet skrevet om os – i negative vendinger – i en kanal, som er en lille del af Jodel.
Flere er blevet spurgt ved jeg – og jeg var også inviteret ind til andet, men jeg havde indtil nu sagt nej, fordi jeg ikke er et tv-menneske. Det er ikke min scene.. det er at være derhjemme, tulle rundt i min egen lille verden og hverdag, som jeg deler med jer. Jeg er ikke en tv-personlighed eller radio-dygtig, men med Christina ved min side så turde jeg alligevel.

På vej til København kunne jeg ikke dy mig. Jeg downloadede den skide app, ind i den der bloggergossip kanal, hvor jeg kunne læse at der er personer derude, der har så store holdninger til mennesker de ikke kender, at de vil bruge tid på at lave et opslag. Og kommenterer.

Jeg talte lidt med Christina om, om at de jo har et fællesskab derinde, de føler sig som en del af noget, en gruppe. Det er en kæmpestor gruppe hvor de deler en masse sjovt, en masse godt, en masse hverdag – og uden at fornærme nogen – ligegyldigheder. Det er små og store observationer, som jeg ved en masse har det sjovt med. Jeg kender mange der har Jodel og de bruger det til noget godt, til at få input og dele tanker.
Det kan helt sikkert noget godt, det Jodel, det hører jeg også fra mange af mine venner, men der er i nogle tråde og på nogle kanaler på mærkelig vis opstået om konsensus om at det også er fint at skrive om andre. Der er det åbenbart fint at overvåge og sladre. Det er fint at svine mennesker til på den der app og den frihed, til at gøre dét, det er noget man bestemt ikke skal pille ved. Når det kommer til bloggerne er det åbenbart en ’os mod dem’-kultur på den kanal. En kultur om at pille andre ned, tordne ind på profiler og lægge hadske kommentarer, som andre Jodel-brugere står klar til at like. Det er sgu et usundt fællesskab, når det går så langt og det er ikke det Jodel jeg hører det også kan være, hvor brugere hjælper hinanden, kommer med råd, tips og støtte.
Det er da mobning og det er langt over stregen at tale om navngivne personer – også selvom de har nogle tusinde følgere. Vi må gerne have en holdning til hinanden, men vi skal holde den pæne tone – også selvom vi har muligheden for at dele vores tanker anonymt.

Og hvor er grænsen spørger jeg bare? Hvornår er der en der tænker: arh.. det er måske for meget det her? Det sker nok indimellem, når de seje jodelbrugere ‘down voter’ grove kommentarer, men det er af gode grunde de sløje der fylder, det er også dem der får flest point på kanalen, som jeg ser det.
Hvorfor er der ikke nogen der tænker at det er for meget at skrive på en app, hvor flere tusinde kigger med, at man lige har hørt XXXX kaste op på et toilet, på en restaurant og insinuere (eller skrive direkte, jeg husker det faktisk ikke, jeg var ikke så længe i appen), at den navngivne person har bulimi?

Er det okay at skrive, fordi ens egen røv er dækket af anonymitet, og få luft for sine vildeste, mørkeste tanker og lade ens indre bitch tordne derudaf uden konsekvenser?

Hvis Jodel en dag blev hacket ville en gruppe mennesker der ville skide i bukserne og hvordan ved jeg det? Fordi der er INGEN der skriver sådan sladder på Jodel der ville sige det de skriver til nogen, direkte. Det er også det kujonagtige aspekt i hele denne Jodel-snak, om de her brugere, der misbruger platformen. Det må virkelig fylde meget i de her personer, siden de vil tage sig tiden til at deltage.
Man sidder helt anonym med alle muligheder for at gøre andre mennesker kede af det – det er sgu en magt! Og med den magt udnyttes andres mest sårbare situationer til fordel for karmapoint og nogle få sekunders opmærksomhed. Jodel svømmer i tråde, når der er nogen der der deler på Instagram, at de er kede af det på og knuste – når unge piger har haft voldsomme oplevelser. Og hvorfor?

Min hensigt med at deltage i det der var at få udbredt kendskabet til appen. Måske (forhåbentlig!) der bare er en eller to personer mere, der tænker sig om, inden de lægger en anonym kommentar op, der handler om andre.
Jeg håber så også på at forældre taler med deres børn om det, så de helt unge forstår at det ikke er i orden at lave en tråd der hedder: hvad synes I om XXXX og slet ikke at skrive: jeg synes hun er grim at se på. Hvorfor skal dét ud i universet? De skal lære at bruge Jodel pænt, som så mange andre også gør.

Min hensigt er jo ikke at få Jodel lukket, at all. Det er et fint forum, ellers og det skal da have lov til at leve, men det er nogle af brugerne på appen der er problemet – det er brugerne der skal støtte op om den gode tone og sige fra, når det går over grænsen.
Der vil altid være trolls, mennesker der vil forsøge at trække andre ned og få dem til at føle sig små, men hop ikke med på den vogn!

Hvis du er på appen, så brug funktionerne hvor du anmelder opslag, kommentarer og kanaler. Jodel holder åbenbart ikke selv øje, men det er faktisk sådan at du slet ikke må skrive folks navne.
Du skal bare trykke på de tre prikker. Brug din magt til noget godt. Ikke til at give nogen ondt i maven.

Jeg har ingen intention om at irritere andre, eller pisse dem så meget af, at jeg er værd at lave en tråd om. Jeg anbefaler dig, hvis du synes jeg er nederen, at unfollowe. Du behøver simpelthen ikke kigge på mig, så enkelt er det. Jeg tror ikke jeg kan gøre alle tilfredse? Men endelig: fortæl mig hvad jeg kan gøre bedre, så jeg ikke irriterer?

Grunden til at jeg har den her platform er samme grund, som så mange andre har, med at være på sociale medier. For at dele ud, for at fortælle og vise. Jeg fortæller og viser dog nok en hel del mere, end den gennemsnitlige, det er nok sandt og måske også til en del flere personer, men jeg vil have lov til at være mig, skabe en sjov og uprætentiøs lille klub, hvor vi bare er. Hvis du ikke vil være her, så er der ingen der tvinger dig.

Det gør fucking ondt, når jeg er et negativt samtaleemne, jeg har sagt det før og jeg siger det igen. Om det så var i folkeskolen eller på en anonym app, så rammer det lige i maven og jeg håber min åbenhed om at jeg bliver pisse såret appellerer til at Jodel-bruger lader være med at bruge andre mennesker som samtaleemner, som grov underholdning.

Du kan se det på TV2Play bliver jeg fortalt. Desværre var det for kort til at vi kunne gå i dybden – eller nå at folde os ud.

Jeg var forresten ved at skide i bukserne, men jeg har jo heller aldrig lavet tv, jeg har aldrig været live – jeg har endda aldrig været i Tivoli, hvor det blev optaget. Jeg væltede næsten (!) ind med S-toget, fik noget sminke i ansigtet og et kamera i hovedet. Heldigvis var Jes sød.

Og nu vil jeg tilbage.

Tak for dig, tak for du læste med og husk på at vær god mod andre. Det lød pisse plat, men det var den rette måde at afrunde det her på.

KH!

Læs også

5 Kommentarer

 • Reply
  Nina W.
  21. marts 2019 at 11:09

  Du er så sej. 🙂

  • Reply
   Nutidensmor
   21. marts 2019 at 12:37

   Jeg følte mig ikke særlig sej, da jeg sad og rystede i det studie.. men det er nok heller ikke meningen at vi alle skal være gode til tv 😀

 • Reply
  Lis
  21. marts 2019 at 12:02

  Super skrevet ? det er alt for let at trykke send uden at tænke sig om når man kan gemme sig.
  Følger dig fordi du næsten hver gang får mig i bedre humør.

  • Reply
   Nutidensmor
   21. marts 2019 at 12:37

   Ej, det blir’ jeg glad af at høre! Det er da fantastisk at jeg kan gøre andre i bedre humør! Jeg ønsker ikke mere, end det!

 • Reply
  Linda
  21. marts 2019 at 13:48

  Stærkt, Johanne!
  Kunne godt se, at du havde det en anelse ukomfortabelt, men synes, at du klarede det så godt, og I fik sendt budskabet ud…
  Nu skal vi så alle sammen være “ringene i vandet”, for vi har alle sammen ansvaret for, at bevare etik og moral i hele vores samfund.
  Det skal ikke være konsekvensløst bare at tale grimt til/om andre. Det er der ingen(!), der har fortjent eller skal finde sig i.

  Derudover er du også ret så smuk på tv, hvis man spørger mig. ❤️

Skriv et svar