SKOLESTART (OH SHIT)

Jesus Kristus.. så er det ved at være tid! Augusta er fyldt 6 år og august måned nærmer sig.

Det er ikke fordi det har været sikkert, med statsgaranti, at hun skulle gå på en midtbyskole, her i Aarhus, fordi ‘ham den beskæggede’ og jeg har luret på bolig længere ude af byen et godt stykke tid efterhånden.
(Altså ikke Hr. Skæg, men Villy Søvndals fætters søn, I ved)

Lejlighedslivet og hverdagen inde i dejlige Aarhus er helt sikkert noget der godt kunne have fortsat, havde jeg ikke fundet Jesper, men vores drømme og det her fællesliv vi gerne vil have, kræver plads.. en del plads.
Så vi skrider ligesom ud af storbyen (kan vi kalde Aarhus dét?), til landlige omgivelser. Mildt sagt.

(HAR du egentlig set vores genbo? Det er en mark! Jesper har skrevet det her indlæg om vores nyindkøbte hus, hvor der også er flere billeder, end jeg endnu har vist på mit domæne)

..men hvad så med skole?

Det har ikke været helt sikkert hvor hun skulle gå, heller ikke før vi satte en underskrift.

Hendes børnehave er forresten en del af en skole, så at sige. Fysisk, men ikke så meget samarbejdsmæssigt, selvom det vidst var intentionen. Men de har jo travlt de kære lærerer. Det er ikke noget jeg mener vi kan bebrejde dem for, sådan at ikke have uanede mængder af tid til at have børnehavebørn rendende, selvom det (overgangsmæssigt) kunne give god mening at udnytte at børnehaven ligesom ligger i/på/ved skolen.
Der er dog ikke nogen af os der bor i dét skoledistrikt i skrivende stund. Det er bare den skole vi “kender” bedst.

Men jeg har så fået en del spørgsmål til skole. Hvor det skal foregå. IDK, venner.
Jeg har sgu ikke en celle i min krop der ikke råber på: DET VIL JEG OGSÅ VIDE, men svaret er at det ved jeg ikke endnu.
Det har intet at gøre med at vi venter på en plads på en privatskole et sted, det handler om at vi simpelthen ikke kan vælge.

Jeg er der hvor jeg tjekker skolerne i og omkring Odder ud – og shit det er svært. Hun hører, qua sin adresse hos mig, til en bestemt skole uden for Odder, som jeg selvsagt skal til møde med, men der er jo også andre.. Den her er lille – OG har skolebus og alt den slags – så på papiret tiltrækker den. Men hvordan ved man om den er god? Det er jeg ikke sikker på jeg kan gennemskue.

Så det er ikke let.
For at snakke lige ud af posen kommer det jo til at blive praktisk sværere for den ene eller den anden af hendes forældre. Også selvom det blot er 20 min. væk i bil, så er det ubelejligt med køretid, det er klart..

Så hvordan vælger man? Det er noget af det jeg tumler med pt.
Plus Augusta jo naturligvis gerne vil vide det, det er klart.


En vigtig pointe er jo at hun har to hjem. Ved at gå i skole tæt på vores nye hus betyder det ikke at hun altid er tæt på sine skolevenner i fritiden, fordi hun jo ikke er hos mig hele tiden.

Jeg ved godt at der er mange der har langt mere end 20 min. til skole, men i en ideel verden boede vi jo allesammen tæt på og hun kunne blot hinke dertil, lige meget om hun så er hos sin mor eller far.

Ja, her er dette indlæg jo egentlig ret relevant at smide ind, for jeg har stået der, selv.

Og jeg har brug for dit råd..

Du kan skrive alle de skoletanker du har herunder.. også om du står i samme situation, med 0. klassestart (eller skoleskift). Det vil jeg være så taknemmelig for.

Hvis du har specifikke kommentarer til skolerne i Odder (en kommentar der er relevant her i 2019, ikke hvordan det var at gå der i 1994), så må du enormt gerne skrive en privatbesked <3 Måske det kan være på Instagram? Eller en mail: nutidensmor@gmail.com, hvis du mere er til det.

KH.


Læs også

61 Kommentarer

 • Reply
  Lene
  6. juni 2019 at 11:06

  Min datter går i en klasse med 28 elever ?…det har ikke gjort skolestarten sidste år helt let. Ikke fordi lærerene ikke gør hvad de kan, for det gør de og de gør det godt. Men der er meget larm, støj og min datter bliver let forstyrret. Derudover er der jo en risiko for at de behov de enkelte børn har bliver vanskeligere at spotte.. DERFOR vil mit råd være at tjekke klassestørrelse ud…
  Pøj pøj med det…det er ikke et let valg

  • Reply
   Nutidensmor
   6. juni 2019 at 12:08

   Det er jeg ked af at høre 🙁 Skolerne er ikke som de burde.. jeg har altid været enormt glad for at jeg i det mindste fik 8 år på en lille skole, i en lille klasse. I 9. var jeg fuldstændig overvældet af antallet af elever, fordi jeg kom ud i en almindelig folkeskole. Det er ikke et let valg, nej, men når jeg skriver dette kan jeg godt læse at jeg selv føler det er vigtigt at der er få elever i klassen. I hvert fald tættere på 20, end 30, om muligt.

 • Reply
  Mette
  6. juni 2019 at 11:07

  Åh ha… Jeg står næsten i samme dilemma! Min dreng skal starte næste år og indskrivningen starter jo så i efteråret. Vi har to skoler at vælge imellem. En folkeskole og en friskole, han ville kunne gå/cykle til folkeskolen og der er så skolebus til friskolen.
  Jeg ved ikke hvilken skole er bedst?!?! Jeg ved bare at der i vores lille by starter 120 børn på folkeskolen i 2020 og det er fisme mange børn og jeg aner ikke om skolen er gearet til at have 5 klassespor… Har de personalet til det? Eller ender det med rigtig mange vikartimer.. Alle så nogle argumenter hører jeg fra veninder med skolebørn, men har bare intet forhold til det selv så jeg synes det er så pissehamrende svært! Hvordan træffer man her det rigtige valg på sit barns vegne?!?! Jeg følger med i kommentarsporet, siden jeg på ingen måder var til gavn for dig??
  – Mette

  • Reply
   Nutidensmor
   6. juni 2019 at 12:08

   Det er svært :-/ Det er virkelig at tage ud og besøge dem. Jeg kan se det er det alle også råder mig til – og det giver jo mening. Den store folkeskole der kan jo sagtens være fed og velfungerende!

 • Reply
  Signe Aaen
  6. juni 2019 at 11:09

  Det skal nok gå☺️ Men hvis det var mit barn ville jeg helt klart vælge skolen I hører til fordi, det er så skønt som barn at have et netværk af venner der hvor man bor ell tættest muligt på. Det kunne være så skønt for hende at følges i skolebussen med hendes nye veninder.
  Min datter går i 1. Klasse og der kom en del børn fra hendes børnehave på skolen hvor hun går, men nu her i slutningen af 1. Klasse er de bedste venner ikke de gamle fra børnehaven, men dem som synes de samme ting er sjovt nu.

  • Reply
   Nutidensmor
   6. juni 2019 at 12:11

   Jeg er helt enig, Signe.. det lyder jo så herligt. Hun bor så bare også hos sin far, så når hun er dér vil hun ikke være tæt på de ting. Men det vil hun så heller ikke være, når hun er hos mig, hvis hun går i skole i Aarhus.. thats the tricky part!

   Jeg hører også det som du skriver, at de alligevel finder nye og flere venner, der ikke er fra børnehaven. Den skole jeg omtaler i Aarhus er også stor, det er slet ikke sikkert de ender i samme gruppe.

   • Reply
    Helle K.
    10. juni 2019 at 22:22

    Til gengæld har farmand vellidt lettere ved at fastholde nogle legeaftaler med de gamle børnehavekammerater?
    Vores søn starter også til august på den lokale folkeskole. Jeg har ikke tjekket den ud ift. karakterer. Har kun hørt godt om den, skolelederen brænder hent tydeligt for opgaven, og jeg tror på at det gode skoleliv handler om antallet af elever, klassens sammensætning og meget andet. Pøj pøj med valget❤️

 • Reply
  Jeanette
  6. juni 2019 at 11:13

  For hende skyld vælge den skole der er tættest på, det sociale er mindst lige så vigtigt som det boglige. Der er større sandsynlighed for tætte venner i nærområdet hvis hun går på en skole tæt på.
  Taler af arfaring?

  • Reply
   Nutidensmor
   6. juni 2019 at 12:12

   De er alle ret nær vores skole. Altså dem jeg overvejer i Odder. Den anden er nær hendes far, så det er ikke easy choice <3

 • Reply
  Anne
  6. juni 2019 at 11:18

  Vi skal have nr 2 afsted her til sommer, og hun kommer på samme skole som vores ældste. Vi har udelukkende valgt skole efter vores værdigrundlag, menneskesyn og at skolen er et sted, hvor vi tænker, at det er fedt at være barn. Altså valgt med hjertet (eller maven om man vil). Det er ikke den skole der ligger tættest på, og alle legekammerater bor ikke lige om hjørnet (nogle gør, men tilfældigt). Begge unger har ikke fulgtes med bedstevenner eller lign fra børnehaven, og det har overhovedet ikke været et problem. Selvfølgelig kan der være mange fordele ved at det hele er i nærområdet, men så længe vi som forældre ikke synes at det er et problem, at det ikke er, så gør de små som oftest heller ikke. – Vores har i hvertfald ikke gjort 🙂
  Jeg vil anbefale at besøge stederne, mærke efter og samtidig lave et ‘værdi-tjek’. Hvad synes jeg/vi er vigtigst? Er det et sted der føles godt for mig/os og et sted vi har det godt med at sende vores barn hen?
  De bedste hilsner 🙂

  • Reply
   Nutidensmor
   6. juni 2019 at 12:11

   TAK for de gode råd! Jeg må lære at stole på min mavefornemmelse <3

 • Reply
  Mai
  6. juni 2019 at 11:19

  Helt klart vælg den tæt på – det har så stort betydning for det sociale.

  • Reply
   Nutidensmor
   6. juni 2019 at 12:12

   Ja, du har ret, men det der er tæt på for den ene er langt fra for den anden. Også for hende, når hun så er hos den forælder, der ikke er nær skolen <3

 • Reply
  Rie
  6. juni 2019 at 11:22

  Jeg var selv mega meget i tvivl sidste år da vores datter skulle starte i skole. Vi har altid sagt at hun skulle starte i den lokale skole for at blive i lokal området og støtte det. Da, tiden nærmede sig holdt vi stadig fat i den tanke. Efter et før-skolemøde hos den lokale skole fik jeg en underlig fornemmelse i maven og blev i tvivl. Tog samtalen med min mand om at vi blev nød til, at tjekke andre skoler ud.
  Vi tog derefter ud på en Friskole 10 minutters kørsel fra hvor vi bor. Fik en god rundvisning og mærkede hvor dejlig en skole det var. En god mavefornemmelse kom efter det besøg og vi tog beslutningen om at hun skulle starte der.
  Så en god mavefornemmelse er vigtig og tag ud og besøg de skoler der virker interessante for jer. Når vi er trygge ved vores beslutning så smitter det også af på vores børn. Håber for jer i finder en løsning som giver mening for jer alle.

 • Reply
  Sine
  6. juni 2019 at 11:22

  Her starter min søn også i skole til aug (startede i sfo for 1 mdr siden)
  Vi er ikke sammen længere, men bor heldigvis så tæt at han stadig kun har 5 min til skolen fra os begge, det var faktisk den primære grund til at jeg valgte det sted at bo. Tænker at det er vigtigt at hun er så tæt på skolen som muligt ved 1 af jer, når nu I ikke skal bo tæt på hinanden. Og så ville jeg klart vælge folkeskolen, hvis den virker ok. Synes det er så problematisk når alle ressourcestærke forældre sætter deres børn i privatskoler. Uligheden bliver større og større:/

  • Reply
   Mette
   7. juni 2019 at 5:33

   Arbejdsløs mor her – hej. Jeg synes det er problematisk at fordomme om friskoler trives, som du giver udtryk for. På vores friskole er der børn med diverse diagnoser, børn af arbejdsløse (bl.a. mit), børn af sosuer, håndværkere og andre lavtlønnede, der også har prioriteret økonomisk for at give vores unger en bedre skolegang end vi selv fik i folkeskolen. Kom ud af fordomsboblen og forhold dig til virkeligheden på fri- og privatskoler. Du kunne jo komme forbi og se med egne øjne – der er rigelig diversitet. Men til forskel fra folkeskolen også kapacitet til at ungerne får en god skolegang.

   • Reply
    Christina
    7. juni 2019 at 7:35

    Helt enig her! Min datter skal gå på privatskole fra august og vi er begge butiksuddannede. Det er den skole der virker rigtig for os, så derfor har vi valgt den.

   • Reply
    Sine
    10. juni 2019 at 22:11

    Jeg siger ikke at der kun er rige forældre på privatskoler, men at mange ressourcestærke (ikke bare økonomisk) forældre vælger privatskoler. Kender mange der har børn i privatskoler!!
    Jeg er absolut ikke i en bobbel, jeg synes klart at man bør vælge en folkeskole HVIS DEN ER GOD, og fokusere på at folkeskolerne skal blive endnu bedre i stedet for den anden vej rundt…
    Min søns folkeskole virker fantastisk og mangfoldig, ville nødig skulle vælge andet, og er ikke i tvivl om han får en god skolegang!

 • Reply
  Lotte
  6. juni 2019 at 11:24

  Jeg har hørt meget godt om Odder lille Friskole ☺️ De har eksempelvis ingen afgangsprøver med arbejder meget med projekter – de har en godt ry, både på det sociale men også at det er nogle dygtige elever der kommer derfra!

 • Reply
  Jeannette H
  6. juni 2019 at 11:29

  En skole tæt på er rart og nemt, men måske ikke den bedste løsning. Mærk efter når du besøger skoler, se på hvor mange i hver klasse. Vi flyttede vores datter efter nogle til en privat skole . Vil ville rigtig gerne støtte op omkring Folkeskolen men der var intet der fungerede .
  At flytte hende var det bedste vi har gjort og ja der var lidt køretid m,v men pyt det fungerede .. så mit råd til dig, mærk efter og spørg løs når du er på besøg.. pøj pøj det skal nok gå godt?✌️

 • Reply
  Lis
  6. juni 2019 at 11:47

  Klassestørrelserne er vigtige at tænke på. Min den største gik fra en klasse med 32 elever til en klasse med 19 elever. Det gavnede så meget, det er mit indtryk at både det faglige og det sociale fungerer bedre når der ikke er for mange i en klasse.
  Men tag ud og mød skolen, mavefornemmelsen fortæller rigtig meget. Og som de andre skriver, hvis forældrene virker trygge ved skolen, så smitter det af på børnene. Det har det i hvert fald gjort herhjemme.

 • Reply
  Sarah
  6. juni 2019 at 11:57

  Lige meget hvilken skole du vælger, så er der desværre bare et kæmpe hav af tilfældigheder, som er umulige at forudsige… Der er “gode” og “dårlige” klasser alle steder. Lærere bliver syge/gravide/flytter. Udskiftning af klassekammerater osv. Så det er virkelig svært ?
  For mig var det vigtigt, at skoledagen var så kort som muligt! At der var timer med to voksne. Og så selvfølgelig et godt ry – med forbehold for, at der altid vil være nogen med både gode og dårlige erfaringer.

 • Reply
  M jensen
  6. juni 2019 at 12:00

  Jeg synes det er intet mindre end et nightmare med så mange elever i klassen, fordi de ofte jo også har inklusion på skolen men ikke ressourcer til at håndtere opgaverne.
  Jeg har selv dele børn og I starten boede faderen 30 km væk fra skolen, det gav jo en masse transport, men det gjorde også at det sociale blev lidt svære ved opretteholde, når man skulle køre så langt.
  Heldigvis endte det med han fandt en kæreste i vores by og flyttede hertil.
  Når du/i vælger en skole så lyt til hvad i føler, din datter virker som en som kan finde sin plads lige meget hvor hun er ♥️
  det er godt at i overvejer nøje inden i vælger, for jeg har været igennem et skole skift med min dreng, og det var sgu min egen fejl, jeg valgte i starten hvad der var mest praktisk for os som forældre ikke så meget hvad han ville.. Så har lært af mine erfaringer.. ?

 • Reply
  Joan
  6. juni 2019 at 12:08

  Selvom mine rollinger nu er ved at være færdige med 4 og 2 klasse?? så kan jeg godt huske de følelser og tanker du sidder med. For man ved aldrig om det er det 100% rigtige man vælger, men sådan er der bare rigtigt mange ting der er i livet, intet er givet med garantier. Nu bor vi i en mellemstor by på Falster, og jeg syntes skolen havde mange børn (2 klasser af hver fra 0-9 klasse), men i min søns klasse er de 20 elever og i min datters kun en 14-15 stk. Og jeg må sige at selvom de fleste lærer er fantastiske, så er der en helt anden ro med kun 14 børn. Så for mig har klasse str en del at sige. Nu er valget ikke så svært igen hos os da jeg har børnene 10 dage af gangen, så skolen her i byen er at foretrække, fremfor en der ligger 20 km væk, hvor de kun er på forlænget weekend hos deres far. Men kan godt se det hvis Augusts stadig skal bo lige meget hos jer hver. Jeg kan kun sige, besøg skolerne, og forsøg så godt du kan at følge din mave fornemmelse (pisse dårligt råd, i know ?)… Og er det ikke den rigtige skole, er det ikke jordens undergang for børnene at skifte, bare forældrene ikke får påduttede alle deres bekymringer over i børnene ?
  Held og lykke…

 • Reply
  Line
  6. juni 2019 at 12:09

  Jeg har hørt virkelig godt om Odder lille friskole og også om saksild skole (som jeg ikke ved om ligger tæt på jer). Vi har vores to børn i to forskellige skoler. Vores ældste flyttede vi mellem 2. Og 3. Klasse 3 dage før hun skulle starte igen. Hun trivedes ikke hvor jun var og vi havde prøvet ALT. Det var en succes og jeg ville ikke tøve med at flytte børn igen.
  Mit råd til dig vil være at vælge Odder lille friskole. Det lyder som en fantastisk skole og den har haft et godt ry i rigtig mange år. Den har et ok børneantal, så der er ikke fare for at de lukker.
  Jeg kan godt forstå at det er mega svært – også når det skal gå op med faderen og hans bopæl.
  Held og lykke
  Hov et sidste godt råd. Spørg der hvor i bor. Hvis i kan se nogen har børn så spørg dem og lad jer ikke forføre til et skolemøde – idealer er en ting, virkelighed en anden.

 • Reply
  Rebecca
  6. juni 2019 at 12:15

  Vælg en “lokal skole”. Det betyder bare meget ude på landet, om man lærer de andre børn i nærområdet at kende. Bor selv i en landsby, og det er tydeligt at dem der vælger privatskolen inde i “byen” 10 km
  Væk, lynhurtigt kommer ud af alt det sociale herude, og det gælder faktisk hele familien. For man ses ikke til sommerfesten i skolen, Lucia optog osv osv, og børnene mister det sociale med de jævnaldrende. Det kan virke ligegyldigt, men har set det hver gang der vælges en anden skole. Det kan selvfølgelig også have noget at gøre med at man i forvejen ikke vægter det lokale liv/sociale.
  En lokal skole kan jo så i jeres tilfælde også være i Aarhus, hvis hun er lige meget hos dig og din ex.

 • Reply
  Katrine
  6. juni 2019 at 12:16

  Åh ja skolestart er altid tricky. Jeg havde personligt valgt den lokale og den tættest på jer. Jeg ved selvfølgelig godt der er en anden part at tage hensyn til.
  Det giver bare noget at skolen er tæt på dem man deler omgivelser med. Skulle vi flytte som vi gerne ser sker inden for den nærmeste fremtid har kæresten og jeg også snakket om skoleskift for hans drengs vedkommende. Skulle han starte til diverse aktiviteter i den tilflyttede by kender han dem allerede hvorimod blev han på den anden skole i en anden by tænker vi han ville føle sig udenfor. Det der delte liv er ikke altid nemt.

 • Reply
  Marion
  6. juni 2019 at 12:38

  FøIg din mavefornemmelse , tag ud og kig snak, du kan hurtigt mærke det!!!!! Held og lykke

 • Reply
  Line
  6. juni 2019 at 13:03

  Kære Johanne.
  Jeg giver det råd, som jeg ville give mine usikre forældre i bhv (jeps, er pædagog).

  Hvis der er barn/børn i din og Jespers fremtid, ville jeg sigte efter den skole hvor de søskende med tiden også ender og Augusta er. I en skilsmisse familie er det ikke nemt at vælge, og hvordan I fremadrettet indretter Augustas hverdag ift. nu og efter sommer. Er løsningen stadig 5/5?

  Det er ikle så enkelt, men jeg ville vælge en skole tæt på bopælsadressen og så lade A. få den omgangskreds der. Det er de venner, hun skal følges med resten af sin skoletid.

  KH Line

  • Reply
   Anne
   6. juni 2019 at 14:56

   Det kan vel være er fedt om det er hos Johanne el faderen?

 • Reply
  Louise
  6. juni 2019 at 13:12

  Vores søn starter også efter sommerferien (startede i førskole 1. april) Vi har valgt den lokale folkeskole fra, selvom vi kan kigge over i skolegården. Det gjorde vi pga skolens ry og udsigten til, at den om nogle år skal lægges sammen med en anden skole i et nyt område. Den nye skole skal så bygges op om projektarbejde fremfor traditionel klasse undervisning. Det er der jo intet galt med, men vores søn skulle ikke være prøveklud for kommunens nye tiltag.
  Han går i stedet på en privatskole ca 10 km fra vores hjem, hvor de har et max på 23 elever i klasserne og et værdigrundlag, som passer med vores.

 • Reply
  Giulia
  6. juni 2019 at 13:32

  Hej Johanne. Jeg kan virkelig godt se din problemstilling. For argumentet med at vælge den der er tættest på holder jo ikke, for det vil ingen af skolerne jo være 50% af tiden, som du også selv påpeger. Jeg skal selv have min søn i skole til næste år og kan også mærke at jeg ville ønske han kunne få plads på dén friskole som ligger i en anden by tæt på os, i forhold til dén folkeskole som ligger ved siden af os. Jeg støtter 100% konceptet omkring folkeskole, men jeg har selv gået på en lille skole og været evig glad for det! MEN det er svært, for den store folkeskole kan også være god og dejlig, hvis der arbejder nogen søde og dejlige lærere og ledere dér. Så ja, selvfølgelig besøge dem og mærke stemningen og personerne der. Og tjek også lige personalets seneste tilfredshedsmåling ud – er en rigtig god parameter for om det er en skole! Hvis det er en god arbejdsplads, så smitter det af hos børnene! I forhold til om det skal være tættest på dig eller far – hvem kommer til at arrangere flest legeaftaler? Hvem har bedst mulighed for at holde fødselsdage (pladsmæssigt) og sådan nogle ting? Det er ihvertfald nogle af de ting, jeg ville overveje. Ikke fordi det ikke kan lade sig gøre begge steder – men bare for at vælge ud fra hvad der er nemmest i alle henseender ?

 • Reply
  Rikke
  6. juni 2019 at 13:46

  Det er lige præcis én af grundene til, at 7-7 ordning bare ikke altid er bedst for barnet – desværre ??‍♀️

  • Reply
   Jeanette
   6. juni 2019 at 16:37

   Det er det nemlig ?

  • Reply
   Anni
   7. juni 2019 at 12:28

   Jo, det er, hvis man er enige om præmissen om, at børnene kommer først!

   Jeg er vokset op ti minutter på cykel fra mine forældre. Det var det mest ideelle, og jeg husker, hvordan mine veninder, der var delebørn, misundte mig, fordi jeg aldrig skulle tænke praktik eller sige nej til legeaftaler, fordi transport ikke var et problem ???

 • Reply
  Henriette
  6. juni 2019 at 15:35

  Hej Johanne

  Skolestart er noget bøvl. Her har jeg været splittet mellem den folkeskole der ligger nærmest i baghaven, den folkeskole der er langt flest fra børnehaven der begynder i og så den lokale friskole .

  Det har været et mega svært valg, men jeg endte med at vælge skolen i baghaven fra pga. Meget store klasser, det tror jeg ikke på et det bedste for mit barn. De den er først fra 2 til 3 klasser ved mere end 63 elever på årgangen. Friskolen er også valgt fra fordi den er ukendt, hun kender ingen der begynder dernede, og så virker det på en eller anden måde mere som mit end hendes behov.

  Nu er jeg endt med folkeskolen der er mest valgt af børnehaveforældrene, den ligger lidt længere væk (knap 2 km) men det overlever vi nok. Det der er vigtigst er børnehavevennerne og det faktum der mad må være 23 elever pr klasse

 • Reply
  Tanja
  6. juni 2019 at 16:22

  Kan sagtens forstå dit/jeres dilemma i forbindelse med den kommende skolestart?
  Jeg tror det er vigtigt at blive afklaret/træffe beslutninger i forhold til:
  Hvad er vigtigst:
  – er det vigtigst at skolen er tæt på dig og Jesper og hvorfor/hvorfor ikke?
  – hvor er Augusta mest? Og der hvor hun er mest, er det da vigtigt at der er kammerater tæt på eller er det faglige niveau på skolen vigtigst?
  – hvad betyder transporten? Er den vigtig eller er det ligegyldigt?
  – hvor ønsker i at Augusta skal have det største tilhørsforhold og hvorfor?

  Min erfaring er, at det der afgør om børnene trives med skolen er hvem børnene de går i klasse med er, hvordan deres forældre er og hvilke lærere de får- og det ved man sjældent i forvejen.
  Som forældre kan man derfor gøre sit for at få gode relationer til de andre børn forældre og lærerne – så er alting lidt nemmere når der opstår udfordringer ??
  Held og lykke med det ?

 • Reply
  Jeanette
  6. juni 2019 at 16:27

  Vi flyttede også, og min datter skulle som den eneste starte i en anden skole end vennerne fra børnehaven. Jeg var i 7sind, for hun havde jo ikke valgt at vi skulle flytter, og så laver jeg en ego handling og flytter hende væk fra alle hendes venner. Av! Men hun havde verdens bedste start i SFO, fik hurtigt en bedste veninde og hun elsker skolen/SFO. Hende far og jeg er også skilt, og det var vigtigt at skolen havde gode værdier, og at hendes skole var tæt på en af hendes hjem, så hun stadig mærker følelsen af at kunne “løbe” over til en ven. Hendes skole ligger i vores baghave, er en dgi og Unicef skole, hvor resultaterne ligger meget højt på landsplan. Det var det helt rigtige valg ?

 • Reply
  Lise
  6. juni 2019 at 16:32

  Åhh hvor er det dejligt at du tager emnet op? Står og skal vælge mellem om mit datter skal starte i folkeskole med 28 elever pr. klasse, som ligger tæt på hjem eller om hun skal starte på friskole med mindre klasser lidt længere væk? Synes jeg hører blandet om begge skoler – og det kommer meget an på klassesammensætningen og lærerne. Åhh det er svært?

 • Reply
  Mette
  6. juni 2019 at 17:03

  Hej Johanne.
  Hvor bliver det spændende med skole!

  Der er flere ting, jeg synes mangler i dit indlæg:
  – Hvad siger Augustas far?
  – Skal I fortsat have 5/5 ordning?
  – Kan I begge få det til at gå op i jeres hverdag med transport, hvis det bliver den ene eller anden skole?

  Derudover synes jeg, efter at have stiftet bekendtskab med vores skolesystem, at man skal tænker over, hvilket barn man har. Har du et barn som nemt falder til og finder vej i livet?
  Har hun behov for struktur og forudsigelighed i sin hverdag eller er hun let omstillelig?
  Vi har haft svært ved at få vores pige til at passe ind i en normal folkeskole. De er store, der er mange børn og lærerne er travle (dog dygtige). Vi er ved at skifte fra folkeskole til en mindre lokalskole tæt på stadig, men med lidt køretid. Jeg tænker ikke afstanden altid er det vigtigste til kammerater osv.
  Du/I kender Augusta ud og ind og jeg ved, at I kommer til at træffe det rigtige valg for hende.
  Held og lykke med beslutningen 🙂

 • Reply
  Christina
  6. juni 2019 at 17:54

  Vi fravalgte den lokale folkeskole til vores børn og tilvalgte en privatskole en lille smule længere væk, dog i ok cykelafstand. Det har betydet lidt mere henten og bringen til venner.
  Begge børn har så gået til fritidsaktiviteter (svømning og gymnastik) i kommunen / lokalområdet og har på den måde fået mere lokale legekammerater.
  Der er mange måder man kan skrue det sammen på.
  Det vigtigste er at hun er glad hver morgen når hun skal af sted. Ellers er et skoleskift ikke den værste beslutning man kan træffe.

 • Reply
  Pernille
  6. juni 2019 at 18:38

  Hej Johanne.
  Jeg tænker at et besøg er altid godt – spør evt om du/I også må komme på besøg en dag i skoletiden. Det siger jeg altid ja til. ( Arbejder som børnehaveklasseleder) Jeg oplever at selv de børn som kommer “alene” altså uden venner fra børnehaven, de får super hurtigt nye venner. Ofte sætter jeg dem ved siden af andre som også kommer alene. Skriv endelig hvis du har nogle bh kl spørgsmål.
  Mine egne børn går i skole 20 min fra hvor vi bor, da der ikke er nogen folkeskole her i vores lille by. De har altid mange legeaftaler. Vi har valgt ved at de går i skole i en anden by at vi også gerne kører i weekenden til kammerater mm. Vi er meget heldige at deres kammeraters venner også gerne kører ud til os.
  Håber I finder en løsning der passer jer og ikke mindst Augusta.
  Hilsner
  Pernille

 • Reply
  Jette
  6. juni 2019 at 19:37

  Jeg kan dælme godt forstå, at du er i syv sind om hvad der skal vælges. Og jeg synes faktisk det er flot af dig, at du ikke bare prompte tænker, at det skal være tæt på Jer og ikke hendes far, men overvejer det. Når det er sagt, så synes jeg også det er værd at tænke på farens fremtidsudsigter (selvom det er svært at forudse). Dig og Jesper har nu købt hus et sted I kunne tænke Jer at bo og blive fremover. Er Augustas far også “sat” hvor han bor nu eller kunne der muligvis komme en flytning til et andet område om et par år – for så er det jo lidt et fedt, at skolen bliver valgt udfra, hvor han bor nu… Det blev lidt langt, men håber det giver mening

  • Reply
   AB
   7. juni 2019 at 18:08

   Helt enig, Jette, en rigtig god pointe.
   En anden ting, som nogle også nævner, så tror jeg ikke 5/5 eller 7/7 kommer til at fungere i længden, når hun starter i skole. JEG tror, at Augusta vil efterspørge at hendes liv kommer til at være mere centreret omkring ét sted med hendes skolekammerater, fritidsaktiviteter og så besøge den anden forælder i f.eks. en forlænget weekend.

   • Reply
    Nutidensmor
    10. juni 2019 at 19:30

    Hej AB <3 Jeg ved du mener det i den bedste mening, men jeg synes faktisk ikke det er rart at andre sjusser om hvad der er bedst for vores datter. Det er ikke rigtig det der er til diskussion og selvom jeg værdsætter gode råd giver det mig ikke en rar følelse i maven, at gætter på hvad hun kommer til at mangle, ift. ordning. Selvom du da kunne have ret.. KH!

 • Reply
  J
  6. juni 2019 at 20:23

  Åh, det er så svært med det skolevalg. Jeg kan læse at der er så mange fine tanker i kommentarsporet allerede. Jeg vil blot indskyde noget så kedeligt som hverdags-logistik. Har du kørekort og mulighed for at køre hende, eller vil du være afhængig af bus eller Jesper som chauffør hvis en skole langt væk vælges? Har I/ Augustas Far evt tanker om flere børn på et tidspunkt, så ville jeg også give logistikken i det en stemme. Det er dælme hårdt at jage en baby med ud i morgenmyldretrafik/eftermiddagstrafikken hver dag for at bringe/hente et barn langt væk. Det er jo ikke kun trafikken hen til skolen, det er også tilbage to gange dagligt. – og kan det hænge sammen for næste barn evt at skulle afleveres lidt over 7 for at Augusta kan nå i skole til kl 8. – med mindre I er så heldige at I kan splitte jer op i to hold og aflevere hver sit (endnu ufødte) barn. Så heldig er jeg fx ikke, så vi er helt afhængige af at logistikken ikke er for bøvlet. Hvad er jeres deleordning egentlig?

 • Reply
  Tina
  6. juni 2019 at 21:47

  Mavefornemmelse! Det er vejen frem, hvis jeg skal komme med et godt råd. Vi endte med en helt anden skole end jeg havde regnet med. Men det var der følelsen var bedst. Besøg dem og mærk efter 🙂

 • Reply
  Kamillawn
  6. juni 2019 at 21:58

  For halvandet års tid siden stod vi i en lignende situation.
  Vores datter havde fået plads på den privatskole vi havde skrevet hende op til da hun var 2, men som ligger længere væk end den folkeskole vi hører til, og som alle hendes børnehavevenner skulle starte på.

  Børnehavevennerne var det, som primært gjorde det svært for os at vælge – at hive hende væk fra alle dem hun kendte og havde fået dannet gode relationer til.
  Men folkeskolen er 4 sporet – nu 5 sporet, og med minimum 25 elever i hver klasse, typisk oppe omkring 28 i de mindre klasser.
  Derudover kunne vi læse os frem til, at det antal lektioner de har i 0. Klasse på folkeskolen, kommer de først op på i 6. Klasse på privatskolen. Og alligevel ligger privatskolen højere på listen både ift at løfte eleverne fagligt, og karaktergennemsnit i det hele taget.
  Derudover fokuserer privatskolen rigtig meget på den sociale trivsel i dagligdagen. Der er 22 elever i hver klasse og to spor.

  Vi kom frem til, at dét, at vores datter har skabt gode erfaringer med at danne relationer kommer aldrig dårligt igen. Det er noget hun kan bygge videre på.
  Og HVIS vi skulle ende med, at fortryde, og det slet ikke var det rigtige valg, ville det være nemmere, at gå fra privat til folkeskole end omvendt.

  Som du nok kan se, valgte vi privatskolen. Og vi har endnu ikke været i nærheden af, at fortryde det.
  Vi er fuldstændig blæst bagover, af den udvikling hun har gennemgået her i 0. Klasse. Hun er meget introvert og længe om, at åbne op. Hun brugte også en rum tid på, at falde helt til. Men særligt efter nytår er hendes udvikling eksploderet. Hun har fået nogle rigtig gode og sunde venskaber, har næsten ikke tid til at sige farvel om morgenen, vil ikke med hjem om eftermiddagen, læser, skriver, regner og er meget videnbegærlig.
  Det er blevet så tydeligt for os, hvordan hun profiterer af de trygge rammer og helt faste struktur der er, også på tværs af klasserne – som der på ingen måde var i samme grad i børnehaven eller hvad vi kunne høre på folkeskolen.
  Hun hviler meget mere i sig selv, og vi oplever, at den store tryghed og trivsel hos hende på skolen har gjort, at hun “endelig” kan udvikle sig på alle fronter, og udnytte sit potentiale til fulde.
  Der er lidt længere, men det er det mindste, med alt det hun og dermed vi, får igen 🙂

 • Reply
  Camilla
  6. juni 2019 at 22:21

  Vi har nu 3 børn på en lilleskole, og vi elsker det alle. Det kræver lidt som forældre, da man nogle gane skal kører lidt for ar hente. Vi har så valgt sport i vores egen by, så man den vej møder nogen der bor tæt på. Så mit råd ville være , at sport modsat af hvor i vælger skole . Så der der noget tæt på begge steder.
  Mor en på 16, 10 og 9

 • Reply
  Keike
  6. juni 2019 at 23:08

  En virkelig varm anbefaling her fra ❤️ Ved godt den ikke er i Odder, men det er værd at køre for
  https://m.youtube.com/watch?v=B1Md3R-U8tg&fbclid=IwAR1G689Z65Wm7Bo-_1J5Pmbum9_r2u64EdZoAPuljRgsL3eAnUz419lGiAc&feature=youtu.be

 • Reply
  Marlene
  6. juni 2019 at 23:21

  Kære Johanne
  Stort tillykke med jeres fælles fremtid, hvor er det spændende.
  Jeg håber i vælger den skole/løsning, der giver jer den bedste mavefornemmelse.
  Personligt synes jeg, det afhænger meget af jeres deleordning. Jeg har forstået det således at du har Aucusta mest, måske tager jeg fejl.
  Hvis det er tilfækdet synes jeg, at i skal besøge og mærke efter i de to tættest beliggende skole.
  Det sociale fællesskab har så stor betydning for børn og det er alt andet lige nemmere for Augusta den dag hun selv kan cykle rundt til vennerne. Det er vare nemmere at blive en del af fællesskabet, hvis man bor i området, hilser på hinanden ved købmanden, på gaden osv.
  Det er et svært valg i står overfor. Pøj pøj.

 • Reply
  Lena Christensen
  6. juni 2019 at 23:56

  Hej!
  Min piger er faktisk ved at være færdig med folkeskole( den ene færdig med gym om 14 dage)
  Jeg er nok én af dine ældre følger, så her får du min erfaringer med 2 tøser i skoleregi.
  Vi bor også i et lille samfund i Midtjylland og i mit hjerte er jeg nok mest til friskolerne med stor fokus på fællesskab og meningsfulde relationer. Friskolerne kan tilrettelægge undervisningen bedre, så den er tilpasset den enkelt friskoles interesse og værdier.
  Alligevel valgte vi den lokale folkeskole. Jeg fik en mærkelig følelse, når jeg besøgte friskolerne. Jeg elskede alt hvad friskolerne stod for, men der var for mange “ lige børn som legede bedst” alt for mange velstillede forældre, med alle de rigtige holdninger og lidt for flotte biler. Jeg manglede simpelthen forskelligheden. Jeg følte jeg sendte mit barn i elite klassen, ikke pga skolen, som sådan, men der var for mange af de samme.
  Jeg synes indimellem at folkeskolen er barsk, knap så tydelig i deres værdier og rammer, men jeg møder lærer, der brænder for deres arbejde og en skole som forsøger at rumme alle diversiteten, så meget det indimellem kniber med at sætte grænser og rammer. På trods af det, møder mine børn alle mulige børn, familier, holdninger og måder at leve på. De møder børn der er opdraget meget forskelligt og forældrene er forskellige.
  Jeg håber og tror på at jeg har styrket mine piger i at møde og se forskelligheden. At de er bedre rystet i, at møde verden og alt den forskellighed der er derude, og samtidig har de lært og øvet sig i, at være sig selv og stå stærkt i et større fælleskab.
  Jeg håber min vinkel på skolevalget, også gør at det kan anskues ud fra et lidt større og anderledes perspektiv.
  Go sommer☀️

 • Reply
  Emilie
  7. juni 2019 at 6:49

  Måske en 1994-anekdote, men nu kommer den alligevel: jeg startede i en folkeskole, jeg kunne hinke hen til. Det var slet ikke godt for mig. Jeg skiftede efter et par år til en mindre friskole længere væk. Bedste skoletid. Så pointen er, jeg mener mavefornemmelse > praktik. Det andet løser sig ? Og på friskoler er det min erfaring, at mange bor længere væk end i folkeskole, så der er lidt mere velvillighed i forhold til hente-bringe-køre-show.

 • Reply
  Christa
  7. juni 2019 at 7:28

  Hej Johanne,

  Har skrevet til dig før. Min situation ligner din. Har en datter på 5 år (så hun starter dog først i skole næste år), ny kæreste gennem 1 år (som jer venter barn med) og en flytning her til august, hvor jeg og min kæreste vælger at flytte 20 minutter væk fra min datters fars by.
  Flytningen er bestemt ikke faldet i god jord hos min datters far; jeg er blevet kaldt egoistisk og blevet beskyldt for at jeg skærer min datter midt over ved at hun skal sidde i en bil 20 minutter til og fra skole i den ene uge, tilmed på motorvej. Jeg kan sagtens se, hvad han mener og det giver mig også dårlig samvittighed, men jeg KUNNE ikke og ville ikke blive boende i fars by. Det ville være en pine for mig at skullle tvinges til at bo der i de næste 10-12 år indtil min datter havde afsluttet sin skolegang blot for at hun skulle have begge sine forældre tæt på “og dermed en let hverdag”. Dét scenarie kunne jeg bare ikke gå med – min nye kæreste, som jeg ser en lovende fremtid med, havde overhovedet heller ingen lyst til at købe hus i min datters fars by. Så mærkede vi voksne efter med hjertet, vidste vi godt, at det ville ikke komme til at ske.

  Min datters far vil have at hun skal gå i skole i hans by og jeg vil gerne have at hun skal gå i min by. Vi har købt et hus 150 meter fra en rigtig god skole i den nye by.
  Jeg er bopælsforældre og som jeg har sat mig ind i reglerne, betyder det, at kan forældrene ikke blive enige om skolevalg, så skal hun indskrives i nærmeste kommuneskole, hvilket er skolen ved mig. Men det hedder sig, at man skal være enige.
  Fars argument for at hun skal gå i hans by, er, at hun skal gå på samme skole som sine tre halvbrødre. De vil, når hun starter i børnehaveklasse, gå i henholdvis gymnasiet, 8 klasse og 6 klasse. De er med andre ord nogle store drenge, som ikke kommer til at gå der mange år med hende. Desuden skal hendes nuværende børnehavevenner fra fars by ikke gå på den skole brødrene går, men på alle mulige andre skoler.
  Jeg vil gerne have, at hun skal gå i skole ved mig, fordi at der skal hendes kommende lillebror gå og hvis der kommer flere søskende til, skal de også gå der.

  Min datter har 7/7 ordning, da far insisterede på det og brugte det i forhandlingen, da jeg så blev bopælsforældre (ja, virkelig ulogisk), selvom den lille 4-årige pige var meget tættere knyttet til mig. Hun giver ofte udtryk for at hun gerne vil være mere ved mig, men far siger nej. Med den viden, føler jeg også for, at hun skal gå i skole tæt ved mig. Hvis vi skal ændre 7/7 ordningen, er jeg nemlig sikker på, det ville blive med flere dage ved mig. Hendes far har faktisk også tidligere sagt, at flyttede jeg væk fra hans by, så skal deleordningen ændres lidt, så hun er flere dage det sted, hvor hun skal gå i skole, så der er færre køredage. Jeg tror også – på sigt – at hun vil søge at være mest i den bopæl, der er tættest på skolekammeraterne. Det skal du også tænke over…

  Hos os ligger der et mellemregnestykke hos hendes far, der hedder “du flyttede væk fra den by hun gik i børnehave i, ergo skal DU bøde og køre hende i skole i min by hver dag” (læs; jeg skal tage besværet)

  Jeg håber, at Augustas far er til at tale med om det. Det virker det til…

  Held og lykke med beslutningen!

  • Reply
   Anni
   7. juni 2019 at 12:25

   Åh. Jeg får helt ondt i hjertet. Jeg har været igennem det samme som din datter <3

   Jeg kommer aldrig til at tilgive, at min mor bevidst valgte sin kæreste over mig og flyttede væk fra mit nærmiljø og min far, da jeg var 4. Hun traf en beslutning på mine vegne, der skulle få mig til på sigt at “vælge” hende over min far.

   Jeg håber, at din datter får det væsentlig nemmere, og at du taler sødere om hendes far, end du skriver. Alle fædre ville hade, at deres datter bliver flyttet væk fra dem. At hun ikke som det mest naturlige kan cykle over til ham, når hun har lyst. Hans reaktion er kun, fordi han er en god far, der elsker sin datter. Husk det <3

 • Reply
  Betina VK
  7. juni 2019 at 7:57

  Hej Johanne,
  Puha, en spændende tid i går i møde. Jeg syntes også det var så nervepirrende da min den første startede i skole ?
  Ang. valg af skole, var det her aldrig et problem. Jeg gik selv i folkeskole, men havde ingen gode oplevelser med det – mobning, udelukkelse, fysisk mobning, ensomhed, tristhed… intet positivt fulgte med min tid i folkeskole. Dette har betydet, at jeg ikke har ønsket mine børn skal gå i folkeskolen. Derfor går de i privatskole, og jeg er vild med det. Ingen lange skoledage, der ses hårdt på mobning og hele fællesskabet er bare noget andet. Åbenheden mellem forældre, lærer, pædagoger, leder er noget særligt. Intet problem er for lille og der lyttes ?? … Jeg håber du finder den helt rigtige skole for Augusta ?
  Knus, Betina

 • Reply
  Maj
  7. juni 2019 at 7:59

  Hej Johanne.
  Jeg er lærer og har været det i 25 år. De seneste par år er der flere og flere børn, der har en del transport til skole. Jeg er læsevejleder på en lille privatskole, men mange (måske 1/3 ) kommer udefra. Simpelthen fordi forældre tilvælger den skole, der passer til deres barn, og ikke altid så meget den, der ligger tættest på. Mine egne 4 børn går/har gået på privatskoler, fordi det var den skole, der passede til dem.
  De små bliver hurtigt vant til at hoppe på en bus eller andet for at besøge legekammerater. Vælg den skole, der giver dig den bedste mavefornemmelse. Spørg dine kommende naboer, hvad de har af skoleerfaring for jeres område.
  Nyd den kommende tid, det bliver fantastisk – og det bliver skolestarten også.
  Skriv evt Augusta op på et par privatskoler, måske får du brug for dem, måske gør du ikke:-)

 • Reply
  Mie Belin
  7. juni 2019 at 8:43

  Hej Johanne
  Nu kan jeg ikke huske hvilken ordning dig og din eks har er det 9-5 eller 7-7?
  Men tænker hvis det er 9-5 ville jeg tænke det var bedst hun gik i skole tæt på dig, da det jo er der hun vil være det meste af tiden.
  Og hvilken skole skal man så vælge, den er svær for man finder først ud af det når hverdagen er gået igang, så kan man se om der er harmoni i klassen og hvordan lærer teamet og forældregruppen er.
  Står selv lidt i samme dilemma, vores den store går på en skole nu, men der er simpelthen så meget vikar, og uro i klassen, så vi overvejer et skole skifte. Det kommer så også til at påvirke lille søster som starter i o klasse efter sammerferien.
  Det bedste råd jeg kan give dig er at følge din mavefornemmelse når I tager på besøg på skolerne.
  Håber det bedste får jer. ?

 • Reply
  Signe
  7. juni 2019 at 12:20

  Jeg er din datter bare femten år ældre ?

  Jeres nye by har fantastiske skoler, vil jeg lige sige! Jeg gik selv på en af folkeskolerne.

  Men du har ret. Det absolut vigtigste for delebørn er, at de har tæt til begge hjem. Så veninderne kan besøge begge forældre! Så man ikke kun viser sine forældre det ene liv.

  Min mor flyttede ud på landet, da jeg var 12 år, og det betød, at jeg som 14-årig flyttede permanent hjem til far og mine veninder. Som 15-årig var jeg ikke hjemme ved min mor andet end måske hver tredje weekend, fordi fester og venner trak.
  Min mor sagde for nylig til mig, at det værste hun gjorde i sit liv var at flytte “langt” væk fra min far.

 • Reply
  Lisa
  7. juni 2019 at 21:20

  Vi valgte en anden folkeskole end den vi hører til, der er kun 500 m mellem skolerne. Vi var tilflyttere og vi læste om skolerne og deres pædagogik mm før vi traf valget. Vi er glade for vores datters skole nu på snart tredje år, gisp! Vi har været heldige med at der kun er 22 i hendes klasse!
  God vind med at finde det rigtige for jer, det er stort når de starter i skole!

 • Reply
  Anita
  10. juni 2019 at 20:15

  Et bud: Vælg den skole der er tættest på hendes far og vælg fritidsaktivitet ved jer (eller omvendt). Så er der god mulighed for A til at finde venner i begge hendes verdner.
  En mulighed kunne også være, at vælge skole ud fra morgentrafikken – er det værst at kører til Århus eller kører væk fra Århus. Det er en lidt lavpraktisk udgang, men den køreture kan blive rigtig træls for jer alle sammen. Når I så har valgt om det er Århus eller Odder, så kan I gå i gang med at finde den bedste skole dér.
  Håber I finder en rigtig god løsning til A.

Skriv et svar