FRA LEJLIGHED TIL HUS: DE STORE OG SMÅ FORSKELLE

Jeg har altså lavet min research på den her, venner.
Selvom jeg ikke er journalist, som min navnesøster, hvis arbejde jeg indimellem får credit for, i form af screenshots af ”spændende artikler”, så har jeg gjort forarbejdet! Jeg har levet den, som var jeg skuespiller, der skulle gøre sig klar til en rolle og dermed methodactede. For ej at sammenligne mig selv med andre skuespiller-Myginder, for dem er der også nogle af jo! #hejpeter!

Efter at have boet i huset i knap 1,5 måned:

Hvad er de store forskelle fra lejlighedslejer til husejer?

Skal vi ringe til viceværten?

Én ting er at: YAY! Vi ejer det hele og må gøre alt vi vil med det, men en anden ting er: SHIT! Vi skal gøre alting, altid – selv

Da jeg boede i min 3 værelses lejlighed i Aarhus midtby (det man nu kalder Aarhus K, som er området ved Ceres/Godsbanen, til de nysgerrige) havde vi en vicevært på, så hvis der ikke var varmt vand: jeg ringede til viceværten. Lugtede afløbet mærkeligt og havde jeg forsøgt mig med afpelsning af risten (den kender vi alle – fy for den lede!)? Så ringede jeg jo til viceværten. Det samme har jeg gjort, da der faldt en hasp af vinduet.

Det samme skulle jeg virkelig have gjort, da et lysstofrør under køkkenskabet faldt lidt ned i siden, for det skal man så betale for at de ordner, når det er til flyttesyn jeg får påpeget det.
Nå, men you get it.

Vi betaler – eller skal selv fikse – for alt det der fremover og for altid.

..som da vandet den anden dag bare ikke blev varmt (det er der billedet er fra). Altså det tager i forvejen små 10 min., men her ville den slet ikke gå, jeg blev utålmodig og smed shampoo i håret. Det var dumt, for varmen kom aldrig, fordi vi vidst havde pillet ved noget forkert nede i kælderen. Hov.

Vi skal da gå udenfor!

JEG HAR EN HAVE!
Som jeg ikke deler med andre, end de der bor i huset. Dvs. ikke 25 ejendomme med hver cirka 10 lejligheder, med et gennemsnit på 2 beboere, der deles om et pletgræs, i skyggen af tårnhøje lejlighedsbygninger.
Do the math.En kæmpestor en endda. Jesper ved hvor meget, jeg er ikke selv sikker, men det er da nogle fodboldbaner af hyggehave med drivhus, gynger, trampolin (alt noget vi var så heldige at få med!).

Men hallo!

HVORFOR vokser ukrudt så hurtigt tilbage? Jeg har jo lige fjernet det! Det er neverending! Så selvom jeg nyder at plukke hindbær og vindruer så var det faktisk kun første gang jeg fjernede ukrudt, der var sjov.
Jesper og jeg delte en halv flaske rosé og gik intensivt i gang med at køre fliserne foran huset fint. Det lignede jo jeg-ved-ikke-hvad allerede ugen efter.
Vi må være de typer der holder rustik have.

PS. Jeg er den officielle Kongespilsmester på matriklen.

Skal vi ikke lige svinge forbi Føtex Food og købe en Pepper Makker?

Glem det. Det her med at småtteri-købe-ind er slut.
Vi handler. I Kvickly eller Løvbjerg et par gange om ugen. Før kunne jeg sgu handle dagligt, i Føtex Food. Bare lige til aftenen og lidt til dagen efter. Det her er måske mere fornuftigt brug af tid, men jeg må da indrømme: MULIGHEDEN for sådan en lille tur i 7/11 er da rar.

Vi har for resten små 3 km ind til indkøb. Det er selvfølgelig ikke meget, men over halvdelen af hustanden er uden kørekort og der er bare sjældent tid til en cykeltur, når jobbet er klaret og barnet er hentet i skole.

Hvor er du?

En SMS jeg seriøst har sendt to gange, fordi jeg ikke kunne finde Jesper på matriklen.

(Han var i hhv. boldrummet den ene gang og i haven den anden)
Men vi bor virkelig også stort.

Er sådan et intercall dyrt?

Hvorfor fa’en..

..kan vaskemaskinen ikke køre samtidig med tørretumbleren, uden strømmen går?..er der ikke varmt vand?

..har vi en nøgle vi ikke ved hvad dur til?

..er der vådt på gulvet i kælderen?

Ja, det var måske ret apropos, men jeg står med helt nye undringer, der ikke var der, da jeg boede i lejlighed, der både hænger sammen med at være flyttet, flyttet  i hus og så endda flyttet i et gammelt hus. Særligt sidstnævnte en betydning, men det er jo det man tager med, når man flytter ind i et hus fra 30’erne – og ”på trods af det” står det virkelig flot, det er passet så fint på gennem tiden. Og det vil vi gerne fortsætte med!

Naboer

Er sådan nogle der er flinke, der kommer med hybenmarmelade, nogle som man må komme og plukke hindbær hos og som endvidere ikke holder abefest med høj UMZ UMZ UMZ anlæg til klokken to om natten.

Penge, som man ÆK må bruge (åbenbart)

Det er sådan, at når man ejer noget, som f.eks. et hus, så skal der sættes ekstra meget af hver måned.

Af hvad jeg kan forstå på vores søde bankrådgiver skal vi jo være klar på ALT og selvom vi er forsikrede i hoved og røv, fra tag til tv, fra vandskade til v… noget andet med v!… så kan der jo ske hvad som helst, der kan ændre vores drømme (og opsparing) om nyt gulv i skolestuen til et plaster på en eller anden skade.

For mig selv (hvis vi laver en 50/50 split), så sidder jeg billigere, end jeg gjorde i lejligheden, men omvendt er der jo tilskud, som boligstøtte, der er forsvundet, så rådighedsbeløbet er selvfølgelig ikke større.
Jeg har ikke fået eneforsøgertillæg længe, bla. fordi Jesper har været der meget og på den måde bidraget til husstanden, hvilket gør man ikke må få det tillæg. Og fair nok med det.

Men det jeg ville sige var, at selvom det er billigere på bundlinjen at bo dér, så skal der lægges langt mere til side, fordi der kan ske ting pludseligt og uventet, men også fordi huset bliver ældre og ting, pga. tiden, skal fikses, hvilket vi har i mente, at vi skal isolere engang – og noget så nederen som skorstenen skal efterses (tror forresten det er 1000 kr. pr. meter! HA! Han har bare at have en høj, flot hat på til den pris!)

Hus-ordbog

Ja, jeg ved jo ikke om det bare er mig, men huskøb har ført nye ord til mit ordforråd!

Realkredit
Girafsliber
Klimaskærm
Tinglysning
Varmvandsbeholder
K3’er
Indlånsrente
Vinterhave (noget Jesper ønsker sig)
Akustikloft
Faser (og det har intet med børn at gøre, mere ift. strøm)
Brændeovnsskrotningspulje
HFI-relæ (og hvordan man slår det til -igen)
Hjørnemalebold
Pillefyr (og hvordan det virker)


Smid gerne en kommentar, hvis du har noget at tilføje!

Fra 4. sal til stueetagen

Gæt engang.. jeg har aldrig boet lavere nede, de sidste 8 år, end 3. sal. Og nu! Nu har jeg kun 3 små trin op, når jeg kommer slæbende med alle mit lort!

Er det tydeligt jeg er pænt glad for at være flyttet i hus?

Det håber jeg i hvert fald det er!

Hvis du har noget du gerne vil tilføje, så gør det endelig.

Det er jo ikke fordi jeg selv har haft drømmen om et hus – og det her med at få et stort hus, på landet, den drøm er kommet, da jeg mødte Jesper.
Og dét får mig til at tænke på:

Bor du i hus eller lejlighed? Drømmer du om det ene eller det andet?

KH! Johanne
Læs også

17 Kommentarer

 • Reply
  Lotte
  29. august 2019 at 22:01

  Min kæreste og jeg bor i en lejlighed lige nu, men vi vil virkelig gerne i et stort hus engang om ikke for mange år ☺️ Jeg bliver så glad af at følge med i jeres rejse, og det bringer virkelig alle drømmene frem hos mig og os ♥️

 • Reply
  Naja
  29. august 2019 at 22:05

  Servitutter! Jeg havde den vildeste ammehjerne da vi købte hus, og da vores bankrådgiver nævnte servitutter, tabte jeg fuldstændig tråden.

 • Reply
  Smads
  29. august 2019 at 22:06

  Okay, google hjælper ikke – hvad er en hjørnemalebold?

 • Reply
  B
  29. august 2019 at 22:17

  Faskine! Værsågod. Vi bor også i hus. Og har prøvet ikke at have varmt vand. Eller anden varme den dag da den sibiriske kulde satte ind. Det er jo det allerbedste tidspunkt brænderen på ens fyr står af ?

 • Reply
  Cornelie
  29. august 2019 at 22:22

  Ifølge regningen fra internetfirmaet, har vi nu været husejere i et halvt år. De første 6 måneder var åbenbart gratis, det bal er forbi nu! ?
  Men helt ærligt, det er fedt – bortset lige fra den manglende vicevært – har taget mig selv i, at tænke tanken, at dem ringer jeg da lige efter og så fiks.. – nårh nej, det er jo mig eller manden der er vicevært her! He he
  Men igen, man kan gå ud i sin have, i noget der minder om bar røv og viklers, fordi haven er lukket – ingen kan kigge ned fra første, anden osv. når man lufter de vinterblege stænger.
  Og et kæmpe plus for ungerne, som nu har masser af legekammerater med hjem som de slæber med ud, for at hoppe på trampolin eller tonse rundt. At det så kun er os voksne, som trænger til et afbræk i strømmen af alle de ekstra unger – det er en mindre detalje! Ha ha

 • Reply
  K
  29. august 2019 at 22:32

  Tillykke med det nye hus! Hvor er det spændende! Husk at gøre brug af jeres forsikring når sådan nogle ting opstår! Fx hvis der er ulovlig el, en varmtvandsbeholder med hul i, eller der er brud på et skjult rør ? Vh en der arbejder med ejerskifteforsikring ?

 • Reply
  Michelle W
  29. august 2019 at 22:42

  Ting jeg Lærte om da vi fik hus
  Kanttrimmer
  Flagregler samt retningslinjer
  Affaldsordning tilmeld SMSservice
  Nemmeste vej til genbrugsstationen
  Hvor mange vanvittige og åbenbart livsvigtige haveredskaber man kan få

  Og nu skal man FANMER selv læse alt muligt af. Der kommer ikke ham den 359 år gamle mand og glor på dimserne på radiatorerne ?

  Nød wcpapir og nød snolder vi bor derude hvor der kun er En bette brugs. Så alt efter kl 20 er 10 km væk ?

 • Reply
  Mette
  29. august 2019 at 23:50

  LOL! Det er sjovt skrevet. Og hey, vi har lige købt hus med kælder og ja – hvorfor fanden er der vådt på gulvet!? Når I finder svaret og løsningen, så skriv endelig…

 • Reply
  Kira
  30. august 2019 at 0:05

  Kæresten og jeg bor i lejlighed i udkanten af byen, men drømmer om at rykke ud på landet, når vi engang har styr på jobsituationen. Jeg elsker at følge med i alle jeres projekter, men det er også lidt hårdt, fordi jeg virkelig længes efter selv at komme igang!

 • Reply
  Lene
  30. august 2019 at 2:48

  Vi har et hus i Dnamrk, men arbejder for tiden i udlandet- hvor vi bor på 20. Etage. Rimelig stor forskel for èn med højdeskræk… drømmer om sommerhus ved Vestkysten, ikke noget stort, men hyggeligt og med med vild natur omkring!

 • Reply
  Katrine
  30. august 2019 at 9:02

  Åh jeg savner et hus med have, ukrudt, trampolin, tomater, blomster, kattelort i sandkassen og alt det andet. Jeg er qua skilsmisse lige flyttet fra (mit!) hus og have til lejlighed.. og det er svært, som i rigtig svært! Jeg værdsætter viceværten, men jeg glæder mig til jeg igen skal forholde mig til lån, renter og igen har noget der er mit, hvor mine drømme kan føres ud i livet ❤️ Imellemtiden følger jeg gladeligt med hos jer. Jeres hus ser fantastisk ud ?

 • Reply
  Heidi
  30. august 2019 at 9:56

  Øh. Undskyld mig… men bor du i mit hus når jeg ikke er der? Flyttede ind i drømmehuset i harlev, den 24 juli. Jeg blev skilt for 2 år siden. Og nu skal jeg fandme bo der hvor jeg gerne vil. Dvs de sidste 2 år er gået med salg af gammel bolig. Lede efter ny bolig. Og pludselig var den der… boligen… hus fra 1902 på landet. Velholdt og skal muret og alt muligt andet jeg intet aner om. MED havetraktor… og ja hos mig er det så når det tordner hfi relæet går… det har tordnet pænt meget de sidste 1.5 mdr… strømmen gik en nat. Opdagede det fordi jeg åbenbart stod op for at hente noget og drikke.. ingen lys i køleskabet…. hvor var det nu det der hfi relæ var… nå det måtte være i bryggers…. nope… nåå så er det i garagen. Som har en elektrisk port… som ikke kan åbne uden strøm… og en dør som var låsy. Apropo det der med et utal af nøgler man ikke aner hvad skal bruges til… brugte små 2 timer udenfor i regnvejr. Skiftevis med nye nøgler og mig der desperat prøvede at åbne garageport med ren muskelkraft…. fandt nøglen til sidst og konataterede så gennemvåd og kold at det heller ikke var der hfi relæet var… her var jeg splitsekunder fra at bryde græden sammen og ringe til far der synes det var jordens dårligste ide jeg flyttede på landet. Men stoppede mig selv… gik igang med at lede i bryggers igen… faldt ned af stol fik trælår… gik ovenpå… fandt stadig ikke noget pisse hfi relæ… gik i soveværelset og bagers i skabsvæggen… bom. Der sad det… altså lige ved siden af min seng….men hey jeg elsker det. Og har fundet stophanen. I tildfælde af vandlækage… ikke at jwg ved hvad jeg skal gøre med den stophane som egentlig bare er sådan en metal dims i jorden…

  • Reply
   Sidse
   30. august 2019 at 20:14

   ????

  • Reply
   Camilla
   9. oktober 2019 at 19:04

   Hahaha, hvor var det helt perfekt og levende beskrevet ?????

 • Reply
  J.A
  30. august 2019 at 11:01

  Jeg bor i hus men drømmer om en lejlighed med udsigt over vandet …. tror dog aldrig min mand ville hoppe med på den idé…. jeg krydser fingre for, at det lykkedes at overtale ham når ungerne på 18 og snart 16 engang flytter hjemmefra ?

 • Reply
  Kristine
  30. august 2019 at 19:24

  Ååååh, I lever min drøm. Jeg bor lige om hjørnet fra din gamle lejlighed i Aarhus Kåååå (og er gået forbi dig en million gange helt star struck uden at turde sig tak for dig og hej ?‍♀️?). Men altså, vi drømmer så meget om et liv på landet med min. 5 hektar jord, højt til loftet og langt til naboer. Jeg er lige dele vild med og misundelig over at følge med hos jer ?❤️ I er sgu mega seje ??

 • Reply
  Nete
  31. august 2019 at 1:10

  Jeg bor i en 2.5 værelses andelslejlighed med to ret store altaner. Jeg kunne godt tænke mig mere plads, bare fordi det er lækkert og fordi jeg håber at der en dag skal være flere under samme tag. Og skal jeg på et tidspunkt flytte til anden lejlighed skal der være altan igen. Dét er fantastisk med altan. Jeg kunne sagtens se mig bo i et hus, ikke alene med med en kæreste og så har jeg faktisk flere gange talt med min lillebror og svigerinde om at det kunne være helt fantastisk at finde et dobbelthus, så vi kunne bo sammen men hver for sig, og dele en masse hverdag sammen og mine niecer løbe frem og tilbage. Hvis ikke dobbelthus/to-familiers hus så et hus med to etager = to lejligheder i et. Men vi synes at det andet ville være ideelt. Så det dagdrømmer vi om. Der må gerne være have, men ikke nødvendigvis en kæmpe en da jeg ikke gider bruge al min fritid på at luge og slå græs men også fordi mine hænder ikke så godt kan tåle at udføre have/jord arbejde. Så det ville betyde at kæresten skulle gøre det meste. Ikke en optimal løsning.
  Dagdrømmer også lidt om et sommerhus.

Skriv et svar