SKIFERIE I SVERIGE

Reklame 

For to uger siden var vi, vores lille nystartede trekløver-familie, på tur til Sverige. Sendt afsted af Dansk Bilferie, som havde spurgt om vi ville afsted på ski – og så endda med tog.
..hvilket da måske er lidt sjovt, taget deres navn i betragtning, men det giver mening alligevel, kan jeg godt fortælle. 

I dag står jeg så knee deep i renovering af køkken her i vores gamle skolehus. Skidtet skulle ned – det hele: gulv. Ej, det skal jo så op, men væggene skulle ned og det samme med det eksisterende køkken, som er blevet skiftet ud af at nyt, af en sød montør. Ét skridt tættere på køkkendrømmen, nu mangler vi bare småting, som bordplade, alle de maskiner vi skal bruge (altså opvasker, ovn og sådan), fodlister og stuk. Småting jo! 😉

Nå, men jeg havde lovet lidt opfølgende ord om skiferien – og et lille kig i vores feriealbum, og mens Jesper også har taget en lille slapper ved computeren (med at skrive opskrifter, så det er vel arbejde), vil jeg da fortælle og få svaret jer der har skrevet privatbeskeder, mens vi var afsted. Jeg har nemlig ikke fået svaret alle, fordi man helt ærligt er sådan ret kvæstet, når først skistøvlerne er kommet af og hyttehyggen er gået igang. Det kender du nok, hvis du har været på ski.


Vi har på ski i Åre og det jeg synes er særligt fedt ved Åre er at det er en hyggelig by. Flere skisteder jeg har været er ligesom bygget op omkring kun at være et skisportssted, altså et område der er sæsonbestemt, men Åre er altså en sød by, hvor der bor mennesker (der er skole, gymnasium osv.), som så også lever uden for højsæsonen. 

..så vi var på crepescafé, ude at ose lidt i butikker og på restaurant.
Og chokoladefabrik, ej at forglemme.

Jeg må indrømme at jeg altså har fået bedre chokolade, men nu da jeg bor med Jesper og dermed er en del i det sødere univers ..det ses på taljen btw…, så har jeg været rundt om (chokolade)blokken. Men det er hyggeligt!
Kræmmerhusene, som chokoladen købes i er søde og pæne og vi erhvervede både til Augustas lærere, hendes far, min mor og til os selv. Selvfølgelig.
Susanne (eller Susanna? det går stærkt på svensk), der lavede vores hjemmelavede varme chokolader (med det hele! Det hele! Flødeskum, skumfiduser, krymmel) var super rar, så hvis vi havde haft en dag eller to mere i Åre havde vi altså nok taget en tur forbi mere. 

Hvor vi boede er faktisk ret vigtigt. Vi var i den ski-del der hedder: Bjørnen. Der er flere skiområder i Åre, men Bjørnen er det der rammer den lige i røven af hvad børnefamilien har brug for. 
Det var bakker der nærmest ikke skrånede (har du set en skiskolebakke? Sådan en med rullebånd op, som i lufthavnen, som ungerne bare kan stå på, for at blive transporteret op), masser blå og grønne pister. Men også (vigtigt!) forbindelse til de andre områder, så da Augusta var på skiskole kunne Jesper og jeg altså finde voksenværdige bad-ass pister. 

…okay, det lød sejt, vi hygge-slalomede mest af alt ned af blå pister og drak cappuccino i en sød tipi-café på toppen af
bjerget.. Voksentid! YAY!
Så det område kan jeg virkelig anbefale, til hvis du har unger der skal med på ski. 

Det var som sagt også her hun var på skiskole, og det var altså en smule udfordrende først, men det viste sig (heldigvis) at blive en kæmpe succes!
For en 6-årig, der gerne vil være god til alt, på skiskole med en svensktalende (sød og rar ung surferlooking mand) kan det da være en udfordring, og for Augusta var der i hvertfald nogle små ting der liiige skulle overvindes, selvom gåpåmodet fra ON, da hun skulle derhen. Det var sådan noget som at køre på lift selv og det her med at man ikke ved hvad der skal ske. Det var nok en kombi af at hun egentlig rigtig gerne ville og en ærgerlighed over at hun ikke turde det hele (som nogle yngre børn, på de andre hold). Og så nederlaget i at falde. Som jo ikke er et nederlag – os der har stået på ski er faldet 1.000.000 gange! 

Nå, men efter skiskole havde vi (hun og Jesper) massevis af energi. Indrømmet, den svenske, friske luft gav mig lyst til en lur deromkring kl. 12, men vi var altså på ski næsten alle dage, 9.30 til cirka 15! Så dér øvede vi en masse og hun.. armen I skulle se hende.. hun overvandt alle sine bekymringer og endte med at suse ned af pisterne. Med det største overskud og kommentarer som: “nu er jeg meget bedre end dig, mor!” 

Og helt blæret kørte hun (uden lærer) afslutningsshow, pisten ned af slalombanen, ned i favnen på den levende snemand Valle (stedets maskot, der holder af remix af technomusik og skiløb med børn).Mor her græd en smule. Ikke fordi hun skulle blive mega sej til ski, for turen handlede om at hygge, få kvalitetstid og oplevelser – og have det skægt, men hun voksede nærmest 2 cm. af at gå fra at ikke kunne noget til at mestre det med fuld selvtillid. 

Vi tog så så det der tog til Åre. Det er måske grunden til du har klikket dig ind på indlægget? Jeg har i hvertfald ikke selv hørt om det før, jeg har altid været med bil og færge på mine skiture, som barn. 

Vi bor i Østjylland, så vi havde flere togture: Skanderborg-København, København-Malmø og så Malmø-Åre, direkte. 

Toget er sådan et sovetog, hvor vi med egen kupé havde siddepladser, som kunne laves om til køjer (seks pladser), når vi ville gå til ro.
Der skulle være megen overtalelse, hvis vi skulle køre i bil og Jesper gerne ville deles om bilistrollen. Hvilket ville være fair, men det er ikke længe siden jeg har fået kørekort og jeg har endnu ikke kørt i udlandet og faktisk ikke engang på motorvej, siden køretime.
Som passager var det virkelig rart at man bare kunne gå rundt, frit i kupéen og toget og som passager med barn værdsatte jeg toilettet og spisekupeen, hvor der var snacks! Og mad! Jeg strikkede 1/2 trøje på den togtur!
Og Jesper elskede det hele og det faktum at han ikke skulle køre, hvis bil var alternativet. 
Det kan da godt være jeg er klar en dag, men jeg må sgu sige at det var rart og spændende med det tog der! 
(Du kan læse lidt om selve toget og ruten hér, hvis du er nysgerrig)


Det er bare hyggeligt og da også luksus at snacke, spille og se serier i et tog og super praktisk og fedt at gå i seng (liggende) om aftenen og vågne op til snelandskab og destination, men jeg vil ikke sidde her og påstå at det er ligesom at sove derhjemme.
Det afhænger naturligvis af hvor tungt du sover, om du kommer frem total veludhvilet, men jeg sover ret let, så jeg var lidt træt, da vi kom til Åre (og igen, da vi kom tilbage). Det bumler jo lidt og der kan passere mennesker i gangene, men vi fik altså sovet, omend lidt uroligt. 
(Augusta undtaget, hun sov som en drøm!) 

Det var alt i alt en herre hyggelig ferie, som jeg er så glad for vi har med i den mentale scrapbog! 

Augusta vendte også tilbage i skolen med massevis af billeder på iPad’en og et postkort, som hun fik læst op. Og nu mener hun at hun er ekspert til ski.
Det er for sødt!

Men nu kalder min hverdag på mig igen og jeg vil springe ud i bageskolerenoveringen (som også kører) og give et nap med, så fortællingen om skituren må slutte her. 

Hvis du vil lure lidt på Dansk Bilferie og deres rejser kan du tjekke det ud ved at klikke her.

Læs også

3 Kommentarer

 • Reply
  Anette
  10. februar 2020 at 13:45

  Vil du afsløre hvilken slags hytte / lejlighed i boede i?

 • Reply
  Rie
  10. februar 2020 at 19:16

  Det ser vel nok dejligt ud!
  Jeg tænkte på, når I bliver inviteret, som nu i Åre, eller feks dengang I var i Jesperhus, ville være søde at fortælle om oplevelserne i fht prisen. Dvs, hvad koster det ophold, I har fået i kroner og øre, og er det pengene værd; med andre ord; kunne I have fundet på at tage af sted hvis I selv skulle betale. Det vil helt klart give et mere ærligt billede på opholdet. Ikke at I ikke er ærlige, men jeg savner bare lidt flere oplysninger. Lidt ligesom da TV 2 for nogle år siden lavede programmer fra hhv danske badehoteller og slotshoteller, der fik man til sidst information om opholdets værdi, og om det var pengene værd.

 • Reply
  Melissa
  18. december 2020 at 14:39

  Hej, meget meget interessant artikel. Godt skrevet.

Skriv et svar